[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 06:27

Powiem wam, ze jest nieciekawie... jakies ruski ukradly tez dokumenty z mtgoxa:

link do rozmowy marka z bankiem z 30 stycznia : http://picosong.com/download/Y7di/ (rozmowa glownie o problemach goxa z tym bankiem, wstrzymywanie wyplat itd.)
The bank wanted to close Gox's account peacefully and Gox could say nothing now, so the bank said "we can close it forcibly". Also Gox had some problems with CitiBank.
dokument wynajecia powierzchni biurowej: https://pdfshare.it/doc/7HSBAIHC1/001 (dane na nowe biuro, umowa do maja 2014)
dane pracownikow goxa: (ponoc stary dokument, nawet numer telefonu do karpelasa jest)

i ponoc maja tego duzo wiecej, on co jakis czas wrzuca cos nowego na ircu - okaze sie jeszcze, ze nasze dokumenty tez zostaly skradzione, dowody osobiste itd

gosc co to publikuje jeszcze dodal, ze maja nawet ich baze danych :)
<nanashi____> gox store the all info in mysql
<nanashi____> someone trying to reading dump
<nanashi____> but too large
ogolnie powiedzial, ze oni nie ukradli btc, ale chca pokazac prawde o goxie i dlatego niedlugo moze opublikuja istotniejsze rzeczy na torrencie
<nanashi____> want gox boss going a jail for crime against user
<nanashi____> stole server breakin
<nanashi____> was rootkit on gox
<nanashi____> idiot french used gentoo but not update on server
<nanashi____> could exploited

wiecej nie spamuje... ogolnie jest tez opcja, ze te dane sa dosc stare i gox do tego czasu zwiekszyl zabezpieczenia

Rozmowny
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
0

Postautor: Marian » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:23

aktualizacja na mtgox nic nowego :/ nie napisali

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:24

Coinn pisze:Świetna teoria, uwzględniająca kradzież z 2011, Willego/Ślimaka i resztę problemów Goxa. Bardzo spójna i wiarygodna. Jak dla mnie na razie najlepsza :)
https://bitcointalk.org/index.php?topic=497289.0
Również uważam tę teorię za najbardziej wiarygodną.

Zresztą zawsze poddawałem w wątpliwość pełne pokrycie u Goxa i sugerowałem, że jedzie na rezerwie cząstkowej, i nie mówię tu o ostatnich tygodniach; ja o tym pisałem w 2011, 2012 i w trakcie 2013 w czasach największej świetności Goxa.

Taka opinia spotykała się raczej z pobłażliwym olewaniem i argumentami, że "przy takich zyskach" na pewno są wypłacalni, no kto jak kto ale Gox?

PS Nie straciłem ani bitcenta na Goksie; od fuckupu w 2011 tylko raz użyłem tej giełdy-krzak, ryzykując środkami przez 4 doby na przestrzeni 2.5 roku.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:26

z tej aktualizacji wynika, ze nie wliczyli tam btc w straty, kwota bylaby duzo wieksza niz podali

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:28

kwota bylaby pewnie parokrotnie wieksza bo wiekszosc byla zaladowana przy tak tanim goxcoinie..

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:33

co ciekawe, od opublikowania newsa, goxcoin zyskal na wartosci - bitcoinbuilder - http://bitcoinity.org/markets/bitcoinbuilder/GOXBTC

dziwne, dla mnie raczej news nic nowego nie wniosl, potwierdzil jedynie kuriozalne liczby jezeli chodzi o btc i tyle

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 3 marca 2014, 08:38

rizar pisze:z tej aktualizacji wynika, ze nie wliczyli tam btc w straty, kwota bylaby duzo wieksza niz podali
Heh, imho z tego zdania: "(2) The increase of current liabilities may be linked to a loss of bitcoins and customer funds." wynika, że przy podawaniu winien/ma, nie wzięli pod uwagę ani Bitcoinów ani fiatów użytkowników!
Czyli te dziesiątki milionów $ straty jaką zaraportowali to jakieś inne długi. A strat użytkowników na razie nie wliczyli, bo jak pisza dalej: "These are now investigated by an expert and all efforts are made to discover the truth." co jest już wyjątkową bezczelnością :evil:

Jeśli źle interpretuję albo tłumaczę z ang. to niech mnie ktoś poprawi

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » poniedziałek, 3 marca 2014, 09:10

z tego wszystkiego co tutaj czytam o pozwach i kosztach z tym zwiazanych to zaczynam sie zastanawiac czy moje troche ponad 30BTC moga pokryc same koszta takiej imprezy a co dopiero zeby cokolwiek mi sie zwrocilo.. wiekszosc z Was pewnie ma wielkokrotnie wiecej udupione tam..

Dyskutant
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: andy-bc » poniedziałek, 3 marca 2014, 09:29

ekonokomik pisze: Heh, imho z tego zdania: "(2) The increase of current liabilities may be linked to a loss of bitcoins and customer funds." wynika, że przy podawaniu winien/ma, nie wzięli pod uwagę ani Bitcoinów ani fiatów użytkowników!
Piszą niejasno (jak zwykle), ale według mnie to jest pełna kwota zobowiązań we fiatach, tylko po prostu sami nie wiedzą, ile stracili pieniędzy swoich, a ile pieniędzy użytkowników.
Aż się zastanawiam, czy oni mieli tam jakiegoś księgowego w ogóle?
Bitcoinów oczywiście nie wliczyli (chyba że po jakimś absurdalnym kursie).

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: vanpytel » poniedziałek, 3 marca 2014, 10:22

Nowe włamanie do MtGox – w poszukiwaniu prawdy:
http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/now ... iu-prawdy/

Coraz ciekawiej :D

Początkujący
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0

Postautor: paltoco » poniedziałek, 3 marca 2014, 11:27

Wrazenia z telefonu zaufania:

2:30 w nocy naszego czasu udalo mi sie, po 68 probach znalezc otwarta linie, odebrala japonka, nie znajaca angielskiego. Zawolala kogos 'english speaking' i uwaga, po glosie sadzac, rozmawialem z samym prezesem. Uslyszalem, ze musze czekac na oswiadczenia w sprawie rebrandingu i zostalem przeproszony za zaistniale problemy.

Slowo daje, glos identyczny jak karpeles na konferencji.

Generalnie nic nie wnoszacy pozeracz pieniedzy z konta.

Ja mam raptem 2,5 coina tam i bede probowal cos wskurac. Pieniadz to pieniadz :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: manwe » poniedziałek, 3 marca 2014, 14:32

co do pozwu zbiorowego, można to załatwić prościej niż przez kancelarię w Niemczech, można zaangażować Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, dzwoniłem zarówno do oddziału terenowego jak i na infolinię głównego urzędu to byłem pierwszą osobą, która się z nimi w sprawie tego kazusu kontaktowała.

Dlatego proszę wszystkie osoby, które potrafią wykazać praktyki "naruszające zbiorowe interesy konsumentów" przez spółkę MT GOX POLAND INC SP Z O O o kontakt z urzędem (głównym lub terenowym) w celu opisania stanu faktycznego im więcej osób to zrobi tym większe szanse na pozew zbiorowy. Być może spółka córka ma jeszcze jakieś środki na koncie, które możemy odzyskać.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 3 marca 2014, 14:44

tu się szykuje poważna walka o środki klientów:
http://www.coindesk.com/mt-gox-lawsuit- ... al-wealth/

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 3 marca 2014, 14:52

Pytanie czy wygrają z Japońskim prawem który chroni goxa przed takimi pozwami.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » poniedziałek, 3 marca 2014, 15:31

Napisalem do tej firmy prawniczej z Londynu e-maila odnosnie kosztow, jakie maja zamiar podjac kroki i czy oplaca sie walczyc o 30BTC.
Zobaczymy czy cos odpisza

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » poniedziałek, 3 marca 2014, 15:35

Bit-els pisze:tu się szykuje poważna walka o środki klientów:
http://www.coindesk.com/mt-gox-lawsuit- ... al-wealth/
If the lawsuit is settled in fiat currency and not in bitcoin, then “Mt. Gox could end up winning”, says Howlett, even if the allegations against them turn out to be true.
WUT? Fiaty dają ci mniejsze zabezpieczenie ewentualnej wygranej niż posiadane btc na koncie?
albo nie dobudziłam się wystarczająco po oscarach.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » poniedziałek, 3 marca 2014, 15:37

manwe pisze: Dlatego proszę wszystkie osoby, które potrafią wykazać praktyki "naruszające zbiorowe interesy konsumentów" przez spółkę MT GOX POLAND INC SP Z O O o kontakt z urzędem (głównym lub terenowym) w celu opisania stanu faktycznego im więcej osób to zrobi tym większe szanse na pozew zbiorowy. Być może spółka córka ma jeszcze jakieś środki na koncie, które możemy odzyskać.

? A co jeśli miało się środki na koncie mtgox.com, również polski podmiot reprezentujący Goxa zarejestrowanego w JP ponosi odpowiedzialność za środki które zostały zablokowane?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: manwe » poniedziałek, 3 marca 2014, 16:17

sprawa tyczy się w pierwszej kolejności osób, które wpłacały środki na konto polskiej spółki (bzwbk) i do niej w mojej opinii mamy uzasadnione roszczenie o zwrot środków. w każdym bądź razie tonący brzytwy się chwyta więc z uokik warto się kontaktować, niech się sprawą zainteresują.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: andy-bc » poniedziałek, 3 marca 2014, 17:29

Lorraine pisze:
If the lawsuit is settled in fiat currency and not in bitcoin, then “Mt. Gox could end up winning”, says Howlett, even if the allegations against them turn out to be true.
WUT? Fiaty dają ci mniejsze zabezpieczenie ewentualnej wygranej niż posiadane btc na koncie?
albo nie dobudziłam się wystarczająco po oscarach.
Chodzi o to, że jeśli będa zwracać wartość utraconych BTC we fiatach, to Gox na tym skorzysta, a klienci stracą (zakładając wzrost kursu BTC w międzyczasie).

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: xamrex » poniedziałek, 3 marca 2014, 19:37

Witam
Miałem na mtgoxie z 3 BTC i 1k polskich złotych.
Czy jest szansa na odzyskanie tych pieniędzy?

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”