[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Rozmowny
Reputacja: 56
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: delfin7777 » niedziela, 2 marca 2014, 22:06

@Disi dobra inicjatywa
Ja czuje ze jestem podwójnie w czarnej d.... :(. Na hoxie miałem 90% kapitału całość w dolarach ale najgorsze w tym wszystkim jest to ze niewiem ile miałem dokładnie sic! Mogę podać w przybliżeniu +-10% ...to jakaś masakra, bo jaki to dowód w przypadku ewentualnego pozwu kiedy ja nawet nie wiem ile straciłem

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: krko » niedziela, 2 marca 2014, 22:13

@Disi - też jestem za, chętnie przystąpię jeśli będzie wiadomo co i jak...

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » niedziela, 2 marca 2014, 22:23

Ponieważ widzę że zainteresowanie będzie to proszę kolejnych aby nie wpisywali się tutaj i nie "zaśmiecali" wątku. Jeżeli uzyskam wartościowe informacje na pewno dam znać. Na chwilę obecną nie wiadomo jak będzie wyglądała ta sprawa z systemem naprawczym firmy.
Informacje powinienem posiadać najpóźniej w czwartek.
smok pisze:Za chwile (kurs) podskoczy do góry to Wam zęby powybija :P

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: vanpytel » niedziela, 2 marca 2014, 23:04

Zagadka roku, czyli gdzie się podziały wszystkie bitcoiny z MtGox:
http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/zag ... y-z-mtgox/

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » niedziela, 2 marca 2014, 23:23

O to ja też się piszę jakby co. Mam gotowy pozew wraz z przedstawieniem całej sprawy w jezyku angielskim. Mogę podesłać, zawsze to z górki, tym lepiej ze europejska agencja by się tym zajeła a nie amerykańska. Ja dzieki bogu mam kontrolne screeny z konta.

Ale tak czy inaczej na tą chwilę pozwy nic nie dadzą i nie będą rozpatrywane przez najblizszy czas aż do momentu kiedy sąd wskaże termin dla wierzycieli.
Więc tak czy inaczej trzeba czekać... Swoją drogą, rusza infolinia jutrzejszego dnia, może ktoś się pokusi o połączenie z japonią... Zapewne będzie wiele tematów na reddicie i bitcointalk ale może jak komuś się uda dodzwonić to może się dowie czegoś nowego.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 2 marca 2014, 23:30

Disi pisze:Ponieważ widzę że zainteresowanie będzie to proszę kolejnych aby nie wpisywali się tutaj i nie "zaśmiecali" wątku. Jeżeli uzyskam wartościowe informacje na pewno dam znać. Na chwilę obecną nie wiadomo jak będzie wyglądała ta sprawa z systemem naprawczym firmy.
Informacje powinienem posiadać najpóźniej w czwartek.
Nie uważam, aby to było zaśmiecanie wątku. Chyba do tego służy (choć jeśli sprawa się rozwinie, to warto będzie założyć nowy).

Chciałem Ci podziękować. To co piszesz wydaje się wręcz bajeczne i może być ostatnią deską ratunku dla wielu z nas: kancelaria z Niemiec, specjalizująca się w prawie japońskim, z łatwym kontaktem po polsku i do tego jeszcze sprawdzona przez Ciebie. Prawie zbyt piękne aby było prawdziwe :)

Nie wiem co koledzy rozumieją przez "przyłączenie się", bo chyba trudno tu mówić o pozwie zbiorowym? Ale jeśli po konsultacji z nimi ocenisz, że złożenie pozwu (czy też po prostu przedstawienie roszczenia) przed japońskim sądem ma sens, to chętnie pójdę w Twoje ślady korzystając z usług tej kancelarii. Straciłem na tyle dużo na Goxie, że pewnie opłaci mi się wydać jeszcze jakąś sumę (podejrzewam że niemałą niestety), aby chociaż złożyć skutecznie pozew i może dzięki temu uczestniczyć w przyszłości w podziale jakiejś "masy upadłościowej" Goxa, albo zysków z jego "restrukturyzacji".

Także jeszcze raz Ci dziękuję i czekam z niecierpliwością na wieści.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » poniedziałek, 3 marca 2014, 00:10

eko, bez względu na to ilu roszczeniowców będzie, sprawa będzie rozpatrywana jako jedna przed sądem, nie będzie odbywało się 10 tys różnych rozpraw dla każdego z poszkodowanych z osobna.
Będzie to tylko i wyłącznie traktowane przed sądem jako pozew zbiorowy tylko wieloaktowy, wręcz księgowy, ponieważ każdy z poszkodowanych będzie przedstawiał swoje racje przed sądem.
Jeżeli dojdzie do rozprawy to będzie ona naprawde długa, mam nadzieje że nie będzie rozpratrywana latami ale możemy zapomnieć o zamknięciu kwestii w przeciągu kilku posiedzeń.

Jakkolwiek, na całe szczęście dla Kerpelesa spółka jest zarejestrowana w Japonii, a japończycy za kwestię honorową ustalili sobie wyciągnięcie spółki z tarapatów.
Byłam w zeszłym roku w Tokio na wakacjach i poznałam ich sposób bycia, życia oraz zwyczajów... Honor jest u nich sprawą, kwestią nadrzędną niżeli jesteśmy sobie to w stanie wyobrazić.

Jeżeli już do tego (czarnego scenariusza) dojdzie to...
Będzie ustalony przez sąd termin do skladania wniosków, wówczas będzie można składać pappieren.

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:09

Eko, Bitmar wrazliwy na takie sprawy ostatnio więc wolę uniknąć palenia scrolla czytając na tym etapie "ja też", "i ja", "no to ja też się piszę".
Co do kosztów m.in. dlatego wolałbym parę osób ponieważ pieniądze lepiej się rozłożą. Ogólnie płaci się procentowy udział od kwoty roszczenia za złożenie pozwu oraz procentowo jest ustalane wynagrodzenie, ale są też opłaty stałe na których w przypadku kilku osób można zaoszczędzić.

Lorraine masz rację z tym co piszesz. Jak ustalę z nimi wstępnie co i jak to chętnie podam Ci maila i tel, abyś dogadała szczegółowe warunki współpracy.
Później to każdy będzie się musiał skontaktować osobiście, aby podawać dane oraz kwoty.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 marca 2014, 01:14 przez Disi, łącznie zmieniany 1 raz.
smok pisze:Za chwile (kurs) podskoczy do góry to Wam zęby powybija :P

Wygadany
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Coinn » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:12

Świetna teoria, uwzględniająca kradzież z 2011, Willego/Ślimaka i resztę problemów Goxa. Bardzo spójna i wiarygodna. Jak dla mnie na razie najlepsza :)
https://bitcointalk.org/index.php?topic=497289.0

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:31

Rzeczywiście dobrze się czyta i jest w tym logika. Tyle, że jeśli to prawda, to właściciel Goxa powinien wylądować za kratami w mgnieniu oka. To wielokrotne oszustwa (przynajmniej wg polskiego prawa).

Ciekawi mnie jeszcze jedno: PODATKI!
Jak do diabła on płacił podatki od fikcyjnych transakcji? Czy przez te lata nie miał żadnej kontroli? Zresztą... Może i miał, tylko kto by sie w tym bałaganie połapał :/

Tak, czy inaczej, jeśli taka jest prawda i okaże się, że oszustwa trwały 4 lata, a ostatnia bańka była całkowicie "wirtualna" to będzie masakryczny cios w samego Bitcoina i w kurs.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:36

tu są jakieś poszlaki, półprawdy... przecież jesienna bańka to Chiny. i obrotem i strartem w październiku.

Ale faktem jest, że za dużo w tym Goxie dziwnych rzeczy..

A kurs akurat up, tak skokowo i jakoś bez sensu.
Chyba, że news rano jakiś się pojawi

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:56

Po przeczytaniu tego:
http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... heist.html

I ja także sobie o czymś przypomniałem!
W 2011 lub 2012 roku zleciłem przelew PLN na moje konto w banku, na niecałe 2 tysiące zł. Ku memu zdziwieniu, otrzymałem dwa identyczne przelewy tego samego dnia, zaksięgowane przez mój bank! MtGox nie zdawał sobie zupełnie z tego sprawy i nikt się do mnie potem nie zgłosił, używałem mojego konta przez wiele kolejnych miesięcy bez żadnych przeszkód.
Ciekawe, ile milionów im w ten sposób wypłynęło? Czy naprawdę nikt tam nie prowadził prawdziwej, dokładnej księgowości i nie zdawali sobie latami sprawy z realnych strat, jakie generują?

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 01:59

z ich tlumaczen wychodzi, ze .... nie?

-------------

to co ktos dzwoni ? :) ponoc juz dziala linia zaufania - ale niby tylko sekretarka automatyczna
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 marca 2014, 02:17 przez rizar, łącznie zmieniany 1 raz.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: Bajtcoin » poniedziałek, 3 marca 2014, 02:09

Myślisz że ktoś wyprowadził kasę raz a porządnie (właściwie dwa razy i to na wiele kont, wtedy rozpłynął się w tłumie)? Nie znam tej najbardziej prawdopodobnej teorii z bitcointalk, bo podajecie tylko linki i komentarze w stylu: "No no, coś w tym musi być".

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » poniedziałek, 3 marca 2014, 02:16

rizar pisze:z ich tlumaczen wychodzi, ze .... nie?

Lenny ... wlasnie sie przyznales, ze okradles kogos innego z mtgoxa, przeciez ta kasa nie wziela sie z powietrza : D
Nazywasz mnie złodziejem? Przystopuj trochę, koleżko.

A właśnie, że wzięła z powietrza. MtGox zarabiał na prowizjach dziennie więcej, niż niektórzy przez całe lata swojego życia.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 02:17

przeciez to byl zart... ale wyedytowalem,

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » poniedziałek, 3 marca 2014, 02:19

rizar pisze:przeciez to byl sarkazm, lol
Twoje nic nie wnoszące wypowiedzi są tu zbędne, nie jesteś na tym forum od wczoraj, swój sarkazm trenuj na kimś innym, proszę, a najlepiej gdzieś indziej.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » poniedziałek, 3 marca 2014, 02:38

Nawiązując do przypadku podwójnej wpłaty Lennego. Czy ktoś miał double spend btc?
Ja tak. Na jednej z giełd nowych altów (coinmarket) z innej alt giełdy. 2 różne id transakcji poszło, jedna transakcja przyszła po 3 potw., a druga, z identyczną kwotą...
...około 3 tygodnie później. Co ciekawe, blockchain widział tylko jedno id. I co jeszcze ciekawsze, to, co przyszło od razu, to była transakcja z tym id, którego blockchain nie widzi, a to, co po 3 tyg., z id, które widział i które jest. :)

PS. nie robiłem NIC, ten "prezent" przyszedł sam.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » poniedziałek, 3 marca 2014, 03:27

tutaj macie 2wie przykladowe rozmowy, ogolnie nie oplaca sie tam dzwonic
odpowiedzi to chyba czytaja z kartki

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879