Poradnik dla początkujących - Dogecoin

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik dla początkujących - Dogecoin

Postautor: CzaryMary » niedziela, 16 lutego 2014, 20:00

Witam Serdecznie!

Planuje napisać poradnik dla zupełnie początkujących którzy chcą wejść w świat kryptowalut takich jak dogecoin. Wiem, że wszystkie informacje są dostępne w necie lecz są one moim zdaniem mocno porozrzucane i człowiek który pierwszy raz ma styczność z cyfrowymi monetami może być nieco zakłopotany i w tym momencie pojawiam się Ja! Chcę aby przeciętny Jan Kowalski i Magdalena Kowalska po po przeczytaniu tego poradnika mieli kompleksową wiedzę o m.in. o użytkowaniu portfela. Chcę również aby znalazła się tam wiedza podstawowa, napisana w przystępnym i zrozumiałem języku bez zbędnego zagłębiania się w całą otoczkę informatyczną. Piszę tutaj na forum gdyż potrzebuję sugestii osób trzecich co miałby dokładnie zawierać taki poradnik, oto kilka rzeczy które mi wpadły do głowy:
- Co to są kryptowaluty i po co zostały stworzone?
- Jakie jest powiązanie pomiędzy DogeCoin a Bitcoin, Litecoin itp
- Jak zainstalować portfel i gdzie szukać aktualności
- Rodzaje portfeli i wszelkie wady i zalety każdego z nich
- Sposób zabezpieczenia portfela (robienie backup itp)
- Jak przenieść portfel na inny komputer bez konieczności ponownej synchronizacji
- Po co tworzyć nowy adresy w portfelu
- Ile trwa przelew, od czego to zależy
- Kopalnie i górnicy
- Gdzie szukać informacji i jak nie dać się oszukać
- Co można zrobić z posiadaną kryptowalutą?
- Potencjał Kryptowalut, dlaczego warto w nie inwestować?
- Skąd czerpać wiedzę na temat kryptowalut ?

Postawcie się w skórze przeciętnego Kowalskiego i napiszcie co on by mógł chcieć wiedzieć o kryptowalutach by w nie zainwestować! Za wszelkie sugestie i opinie serdecznie dzięki :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Re: Poradnik dla początkujących - Dogecoin

Postautor: Bemx2k » niedziela, 16 lutego 2014, 20:16

Szukac poswiec troche czasu nei wal w chu...maniste
BTC>ETH

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: skarto » niedziela, 16 lutego 2014, 20:22

Na każde z tych pytań można odpowiedzieć jednym zdaniem a można napisać książkę. O co dokładnie Ci chodzi?
Pierwsza moja myśl jak przeczytałem twój post to: albo chcesz napisać poradnik i go sprzedawać na allegro - co już gdzieś widziałem że ktoś zrobił, albo się na tym nie znasz i nie chce ci się szukać. To są elementarna pytania i wszystko odpowiedzi są na tym forum.. odpowiedzi na nie mogą się różnić u każdego górnika.. wszystko zależy od strategi jaką przyjmiesz. Jak ja zaczynałem to mi mój wykładowca (od niego dowiedziałem się o krypto w kole naukowym )na studiach powiedział "trzeba czytać, dużo czytać i szukać i jeszcze raz czytać" ;D

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » niedziela, 16 lutego 2014, 21:00

CzaryMary pisze:Planuje napisać poradnik
CzaryMary pisze:Postawcie się w skórze przeciętnego Kowalskiego i napiszcie... :)
Rozumiem że chcesz żebyśmy napisali poradnik pod którym się podpiszesz?
Skoro wiesz że wszystkie odpowiedzi są w necie to poszukaj i napisz owy poradnik... wtf?
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: gerg » niedziela, 16 lutego 2014, 21:42

Pomysł bardzo dobry. Z zagadnieniem kryptowalut trzeba wyjść do ludzi i łopatologicznie przedstawić im podstawowe informacje jak to wszystko funkcjonuje, o co chodzi. Przecież popatrzcie się- ludzi otacza multum wynalazków ułatwiających im życie, nad którymi nigdy nie poświęcili głębszej refleksji, ani przez moment nie pomyśleli- "w jaki sposób to działa? jak jest zbudowane?" itd. I nie łudźmy się- że inaczej będzie z kryptowalutami, no chyba, że wcale nie wejdą w powszechne użycie i nie zdobędą popularności, bo ci, którzy teraz "w miarę ogarniają temat" sami nie rozpropagują tej idei, sami nie wytłumaczą czym one są i jak z nich korzystać.

Myślę, że wiadomość o Bitcoinie dotarła do całkiem sporego grona osób, niektórzy może oglądnęli jakiś materiał na ten temat, a inni tylko usłyszeli od znajomego. Ale czy podjęli jakieś dalsze kroki- żeby dowiedzieć się czym w istocie jest ten Bitcoin, żeby zrozumieć jak funkcjonuje, a może i zakupić trochę BTC? Nie, większość tych osób zapomniało o tym po paru minutach, a jeśli nie- nie podjęło niczego, by poznać temat bardziej dogłębnie.

Rozumiem, że wielu osobom z tego forum nie będzie się chciało opowiadać o kryptowalutach innym, samemu wychodzić z inicjatywą- to wymaga zaangażowania, cierpliwości oraz predyspozycji w tym właśnie zakresie. Ale na litość- nie hejtujcie dobrego pomysłu kolegi @CzaryMary! Jak już napisałem- wyjście z tym zagadnieniem do przeciętnych ludzi jest koniecznością! A jeśli ktoś jeszcze mówi, że jest w stanie to robić- edukować, przedstawiać podstawowe zagadnienia dotyczące kryptowalut- chwała mu za to!

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzaryMary » poniedziałek, 17 lutego 2014, 00:34

Chyba nikt nie zrozumiał mojego zamysłu pytania na forum prócz kolegi wyżej. Chodzi mi o to aby napisać dość krótki, konkretny i zrozumiały poradnik dla szarego kowalskiego (kilkanaście stron, może trochę więcej lub mniej). Przeciętny człowiek jest po prostu leniwy, biedny i tchórzliwy a nawet jak usłyszał iż "można było zarobić na BTC x milionów złotych" to pewnie znając wrodzoną naturę negatywnego myślenia Polaczków sądzą, że teraz to tylko stracić na tym można albo, że to bańka spekulacyjna. Tak dla przykładu na DogeCoin który powstał 6 grudnia 2013r. można było zarobić 1000% w niecałe 3 miesiące a tak dobrze oprocentowanej lokaty to nawet Marek Kondrat nie proponował. Wykładając kawę na ławę i zapoznając ludzi z tym mechanizmem w prosty sposób może więcej się do tego przekona i się w to zaangażuje.
skarto pisze:albo chcesz napisać poradnik i go sprzedawać na allegro
Nie będę sprzedawał samego poradnika i nie oczekuję aby ktoś mi go napisał, chciałem tylko pytań a nie odpowiedzi. Oczekiwałem tylko, że ktoś z was sobie przypomni co go nurtowała i jakie miał pytania gdy zaczynał zabawę z kryptowalutami abym zamieścił na nie odpowiedzi w poradniku. Gdy ktoś po przeczytaniu się tym zainteresuje to zapewne trafi na to forum gdzie spora część osób jest mocno związana z informatyką i z nimi będzie sobie mogła dyskutować i zgłębiać temat szczegółowo. Jest to bardziej forma marketingu dla cyfrowych walut (w tym dla użytkowników tego forum :roll: ) niż jakiś profit dla mnie.
skarto pisze:albo się na tym nie znasz i nie chce ci się szukać
Co do mojej wiedzy i obycia z tematem to ekspertem nie jestem, ale też nie muszę nim być. Intensywnie zacząłem się interesować kryptowalutami od kilku miesięcy głównie grając na giełdach i to sprawia, że wiem jaka wiedza jest niezbędna aby sobie tutaj fajnie funkcjonować nie będąc zapalonym informatykiem.

A propos szukania to fakt leniwy jestem jak cholera, ale nie o to w tym chodzi. Po prostu jak ktoś ze znajomych się was osobiście pyta o jakieś zagadnienia związane z walutami to potem już nie zasięga informacji gdzieś indziej chyba, że niektórzy z was znajomych odsyłają również do wyszukiwarki.
Bemx2k pisze:Szukac poswiec troche czasu nei wal w chu...maniste
Odpowiedzi typu "a idź Pan sobie poszukaj" to jest właśnie walenie w chu...maniste

Wróć do „Pozostałe”