Backup i odtworzenie portfela

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Backup i odtworzenie portfela

Postautor: qertoip » piątek, 29 lipca 2011, 20:42

Wszystkie klucze prywatne są w wallet.dat i jest to jedyny plik, który należy backupować.

Plik addr.dat zawiera adresy IP węzłów sieci Bitcoin i czasy ich ostatniego pinga, a nie adresy Bitcoin. Można ten plik śmiało olać.

Odnośnie kwestii, czy wystarczy raz zbackupować wallet.dat póki nie wykorzysta się 100 adresów - moim zdaniem NIE wystarczy. Po wzięciu adresu Bitcoin z domyślnej puli 100, pula może być na bieżąco uzupełniana z powrotem do 100, czyli na bieżąco mogą być generowane klucze prywatne.

A ściślej, nigdzie nie spotkałem się z oficjalnym harmonogramem generowania kluczy prywatnych, więc należy zakładać, że może się do zdarzyć w każdej chwili i robić backup po każdym wzięciu nowego adresu.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » piątek, 29 lipca 2011, 23:44

Musi mieć klucze twoich wszystkich adresów, bo odnosi się do konkretnego zestawu kluczy publiczny/prywatny. Tego nie można wygenerować później, bo adres jest generowany na jego podstawie. Nie pamiętam tylko dokładnie, ale trzeba by doczytać o tym w tematach odnośnie niedawnych kradzieży portfeli. Tam to zagadnienie całkowicie było rozwiązane. A całość tego gdzie gotówka jest trzymana jest zapisywane w sieci, a nie w twoim portfelu. Portfel jest jedynie niejako filtrem, aby widzieć tylko swoje transakcje, bo każdy klient bitcoina widzi to samo co blockexplorer! Czyli wszystkie transakcje, ale nas interesują tylko te dotyczące się nas, bo dzięki temu jesteśmy w stanie stwierdzić jaki mamy stan konta.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Szaman » sobota, 30 lipca 2011, 00:01

qertoip pisze:Wszystkie klucze prywatne są w wallet.dat i jest to jedyny plik, który należy backupować.
Sprawdz to zgodnie z pierwszym postem i zobaczysz, ze to jest nieprawda.

Zwierzak: Dzieki za sugestie uzycia testnetu, ale ten epitet byl zdecydowanie nie na miejscu.
Robota to głupota - picie to jest życie! :D Jeszcze dziś wypiję za Twoje zdrowie: 1LUDLAyTeoKgt992usyYZzfBRnk5im72cW

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » sobota, 30 lipca 2011, 12:41

Szaman pisze:Sprawdz to zgodnie z pierwszym postem i zobaczysz, ze to jest nieprawda.
To, że ktoś nie umie backupować lub odtwarzać backupa nie oznacza, że to jest nieprawda. Odtwarzając backupa kasujesz pliki transakcji, bo klient musi na nowo je połączyć lub nakazujesz przebudowanie indeksów.

A epitet widzę, że był słuszny, skoro wyciągasz ciągle błędne wnioski, pomimo, że tylu zaawansowanych userów mówi jak jest, a ty wolisz słuchać początkujących.
Projekt MultiWallet

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 30 lipca 2011, 12:48

Szaman pisze:
qertoip pisze:Wszystkie klucze prywatne są w wallet.dat i jest to jedyny plik, który należy backupować.
Sprawdz to zgodnie z pierwszym postem i zobaczysz, ze to jest nieprawda.
Powtarzam jeszcze raz, że wallet.dat to jedyny plik który trzeba backupować. Ewentualne problemy przy ręcznym zarządzaniu plikami w katalogu .bitcoin zawsze można rozwiązać "resetując" ten katalog do stanu po instalacji i wrzucając wallet.dat
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » sobota, 30 lipca 2011, 13:20

@qertoip: Ale ja już o tym mówiłem, aż oni się uprali to niech trzymają się swojej błędnej wersji. Tylko niech ją nie rozpowiadają dookoła.
Projekt MultiWallet

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » sobota, 30 lipca 2011, 15:55

Co z reszta plikow : blk0001.dat blkindex.dat ?
Ja tam robie backup calej zawartosci katalogu za wyjatkiem pliku .lock
, juz dwa razy przywracalem i nie natrafilem na jakies bledy
BTC>ETH

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 30 lipca 2011, 16:11

Bemx2k pisze:Co z reszta plikow : blk0001.dat blkindex.dat ?
Ich backup jest w sieci.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » sobota, 30 lipca 2011, 17:58

Dokładnie, jest to kopia lokalna zawartości sieci.
Projekt MultiWallet

Wróć do „Przedszkole”