Problem z rigiem

Rozmowny
Posty: 130
Rejestracja: 7 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: pitgar » piątek, 31 stycznia 2014, 12:39

Tzn, że jeśli z gniazdka będzie pobierana większa moc ( dla 1000W np 1050W) to nie oznacza to jeszcze uszkodzenia zasilacza i wyłączania się sprzętu?

Dobrze rozumiem jeśli widzę, że z gniazdka zasilacz bierze 1050W to sam zasilacz daje na sprzęt 945W (90% sprawności )

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3182
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 395
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Problem z rigiem

Postautor: powered » piątek, 31 stycznia 2014, 12:51

Tak. Ale trzeba wziąć pod uwagę że wtedy zasilacz już działa prawie na maksymalnych jego możliwościach. I wtedy gdy w pewnym momencie procesor, wentylator, dysk, płyta zaczną pracować na 100% to może przekroczyć to możliwości zasilacza.

Niektóre stare zasilacze miały tylko 60% sprawności. Czyli np. jak podpiąłeś pod zasilacz urządzenia które brały z niego 500W, to zasilacz wtedy z gniazdka pobierał 700W

Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 25 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: arex » piątek, 31 stycznia 2014, 16:33

powered pisze:Tak. Ale trzeba wziąć pod uwagę że wtedy zasilacz już działa prawie na maksymalnych jego możliwościach. I wtedy gdy w pewnym momencie procesor, wentylator, dysk, płyta zaczną pracować na 100% to może przekroczyć to możliwości zasilacza.

Niektóre stare zasilacze miały tylko 60% sprawności. Czyli np. jak podpiąłeś pod zasilacz urządzenia które brały z niego 500W, to zasilacz wtedy z gniazdka pobierał 700W
Raczej 833W, nie 700.

Rozmowny
Posty: 130
Rejestracja: 7 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: pitgar » piątek, 31 stycznia 2014, 21:53

Wracając do głównego tematu. Mam rig 3x 280x + 7970 gigabyte.
Popewnym czsie komputer sie zawiesza, ale nie resetuje. Po serii prób wnioskuje, że 7970 gigabyte i 280x (sapphire dual-x) sie gryzą, bo oddzielnie wszystko działa.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3182
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 395
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Problem z rigiem

Postautor: powered » piątek, 31 stycznia 2014, 22:14

arex pisze:Raczej 833W, nie 700.
Faktycznie. Błąd logiczny w liczeniu zrobiłem
zamiast 500*100/60 to chyba policzyłem 500+500*40%


@pitgar czy te cztery karty są na jednym zasilaczu? Czy nie brakuje mocy? Czy zasilacz ma jedną czy kilka linii?

Rozmowny
Posty: 130
Rejestracja: 7 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: pitgar » piątek, 31 stycznia 2014, 23:03

Już wyjaśniam:
Pierwszy zasilacz: płyta + podzespoły, gigabyte 7970 + r9 280x sapphire dual-x,
Drugi zasilacz: 2x R9 280x sapphire dual-x.

Zasilacze Corsair cs750M Gold+ (750W, 744W na lini 12V), spięte złączką kolegi z forum.

Obecnie śmiga tak jak wyżej, ale bez 7970, pobór z gniazdka 850W, 100% fan, 1050/1500: 725khs.
Stabilnie od 1h ( wcześniej wywalało po < minucie ).

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Odp: Problem z rigiem

Postautor: MarcusDe » piątek, 31 stycznia 2014, 23:32

Lanc pisze:
MarcusDe pisze:Aż znalazłem specjalnie, prosze porównajcie:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... ?page=0,21

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS ... OP/24.html

Zdaniem naszych '"asów" to 400W na kartę :-D

Nie podąłczysz nawet 2 kart pod taki zasilacz. Tymczasem prawda... :-p
Przeczytałeś w ogóle to co linkujesz?

Na purepc masz pobór CAŁEGO zestawu. A tam między innymi jest 6 rdzeniowe i7 podkręcone do 4,5 GHz (czyli sam proc ciągnie około 150W). Do tego to jest pobór Z GNIAZDKA czyli jakieś 15% więcej niż ciągnie zestaw z zasilacza (zakładając że zestaw ma sprawność 85%).

Tapatalk 4 @ SGS 3
O, faktycznie nie doczytałem.
Tylko co z tego, jak z mylących danych zrobiły się mylące i nieprofesjonalne.
Dla mnie logiczne, że robi się test czystej platformy bez karty, potem z kartą i podaje się statystki TYLKO karty.
Pomaga tu wyższa matematyka, zwana przez największych spacjalistów odejmowaniem.
Jak szukam poboru mocy przez kartę, znajduje test karty na 20 stron, a dostaję co innego, do tego w postaci łudząco podobnej.
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: MarcusDe » piątek, 31 stycznia 2014, 23:43

@s4ndm4ns:
Aha, przypomnę jeszcze coś co Ci się może przydać przy kupnie/wymianie zasilacza.

Choć zasilacz jest np. 1000W, to nie cała ta moc jest przeznaczona na +12V.
Część zawsze jest przeznaczona do +5V, +3.3V, -5V itd.
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3182
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 395
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Problem z rigiem

Postautor: powered » piątek, 31 stycznia 2014, 23:57

@pitgar
3 x r9 280x i tylko 850W z gniazdka? Obniżone masz napięcia?
Na dwie karty ten zasilacz powinien wystarczyć. Ale pozostałe dwie karty również biorą trochę prądu z pierwszego zasilacza poprzez risery. Możesz to sprawdzić podpinając miernik tylko pod pierwszy zasilacz uruchamiając koparkę tylko z jednym zasilaczem i dwiema kartami, a potem wszystko.

Możesz spróbować odpalić osobno dwa wątki cgminer, osobno dla 280x i osobno dla 7970
Trzeba dodać parametr dzięki któremu można włączyć tylko niektóre GPU np: --device 0,1,2

Rozmowny
Posty: 130
Rejestracja: 7 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: pitgar » sobota, 1 lutego 2014, 00:17

Risery mam z odcięta linia zasilania 12V z płyty, tak więc każda karta zasilana jest "ze swojego" zasilacza. Napięć nie obniżałem.
Na początku dla sprawdzenia odpaliłem tylko jeden zasilacz z 7970 i 280x, na parametrach 980/1500. Chodziło może 5 minut i potem już praktycznie od razu zawiechy. Z gniazdka pobór był wtedy 600W


PS. Podaj proszę przykładowe użycie parametru --device, bo nie za bardzo umiem jeszcze z niego korzystać.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3182
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 395
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Problem z rigiem

Postautor: powered » sobota, 1 lutego 2014, 00:40

Normalnie cgminer włącza wszystkie cztery karty i nie potrzeba podawać tego parametru, to jest równoznaczne z --device 0,1,2,3 lub --device 0-3 czyli wszystkie cztery GPU włączone.
Trzeba jakoś zidentyfikować pod którym numerem jest 7970. Powiedzmy że jest pod 2.
Wtedy dla 7970 podajesz taki parametr: --device 2
A dla 280x taki --device 0,1,3

Rozmowny
Posty: 79
Rejestracja: 16 czerwca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: aburabi » sobota, 1 lutego 2014, 01:06

cgminer -n poda listę wszystkich GPU.
Skonfiguruję linuxa do kopania na GPU.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » sobota, 1 lutego 2014, 01:13

MarcusDe pisze:@s4ndm4ns:
Aha, przypomnę jeszcze coś co Ci się może przydać przy kupnie/wymianie zasilacza.

Choć zasilacz jest np. 1000W, to nie cała ta moc jest przeznaczona na +12V.
Część zawsze jest przeznaczona do +5V, +3.3V, -5V itd.
Moj zasilacz niby ma 1000W na 12V, dziwne jest to, ze teraz mam hard reset raz na 12h, mniej wiecej. Przy 1050/1500 1.075V i 870W ze sciany. (tu obstawiam jakas niestabilnosc przez za niskie napiecie na kartach, chociaz spodziewalbym sie zwiechy cgminera a nie hard resetu)
Mysle, ze jakbym ustawil 1.144V to byloby stabilnie, ale przy takich ustawieniach mam hard reset co chwile i to wydaje sie wina zasilacza.

Wróć do „Mining”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości