Jakie podzespoly do kopalni na 4xHD5830 ?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Jakie podzespoly do kopalni na 4xHD5830 ?

Postautor: Biniu » środa, 29 czerwca 2011, 07:31

E tam, wydajniej by było jakbyś chłodził tymi samymi wentylami bez obudowy bezpośrednio wywiewając ciepłe powietrze z kart. Ja bym obudowy nie brał, to są 4 karty jakby nie było, dodatkowa wentylacja potrzebna przy obudowie to dodatkowe koszta zakupu, jak i później poboru mocy (każdy Wat mniej działa na Twoją korzyść)

I jeszcze jedno jak masz trzymać taką koparę w małym mieszkaniu np. w pokoju w którym śpisz to ja bym sobie odpuścił, szum wiatraków jeszcze idzie znieść, ale ilość ciepła jest potworna (chociaż masz mieć klimatyzację, więc może nie będzie to minusem). Ja gdy zostawiłem na noc swojego kompa do kopania, ostatecznie zrezygnowałem z postawienia koparki, bo bym się ugotował chyba. Przy jednym Geforce GTX 470 (temperatura pracy co prawda o 10 stopni wyższa niż w przypadku Radeonów) w pokoju było zrobiło się o wiele cieplej niż gdy komputer nie chodzi, boję się pomyśleć jakby to było przy 4 kartach.

A jeśli to jest jakieś pomieszczeni gospodarcze czy coś w podobie to zamiast obudowy możesz zastosować jakąś klatkę po prostu, która częściową osłonę zapewni. (wiem to trochę głupio brzmi)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Adeq » środa, 29 czerwca 2011, 07:40

Co by się miało dziać przy 4 kartach?

Byłby efekt grzejnika elektrycznego z dobrym termowentylatorem :mrgreen:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wiciovega » środa, 29 czerwca 2011, 09:02

Panowie przesadzacie z tymi temperaturami i hałasem :P Ja mam pokój jakieś 9-10 mkw i w nim 2 koparki, w sumie 5 VGA w tym 2 5870 i daje rade :D. Przed snem 1 piwko + otwarte okno - działa !
Obrazek

0mx
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: 0mx » środa, 29 czerwca 2011, 09:13

wiciovega pisze:Panowie przesadzacie z tymi temperaturami i hałasem :P Ja mam pokój jakieś 9-10 mkw i w nim 2 koparki, w sumie 5 VGA w tym 2 5870 i daje rade :D. Przed snem 1 piwko + otwarte okno - działa !

no ale nie każdy jest przygłuchy :D a ostatnie piwa dające się pić produkowali w Polsce we wczesnych latach 90
ja prowadzę bojkot polskiego przemysłu spirytusowego i browarniczego
no chyba, że jakaś śliwowiczka bez akcyzy skomponowana przez lokalnych fachowców z okolic Łącka, to może być

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » środa, 29 czerwca 2011, 21:49

0mx pisze:ja prowadzę bojkot polskiego przemysłu spirytusowego i browarniczego
no chyba, że jakaś śliwowiczka bez akcyzy skomponowana przez lokalnych fachowców z okolic Łącka, to może być
Byłem tam ostatnio. Trzeba było napisać wcześniej to bym Ci przywiózł. ;)
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: volv » czwartek, 30 czerwca 2011, 03:02

Jakie macie temperatury kart przy 4x5830?
Jakie temperatury sa bezpieczne dla nich?

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: driver » środa, 13 lipca 2011, 23:07

Ja mam 2x5850 i 1x5830, z czego ta ostatnia na riserze. Temp. max obecnie to 71 stopni. Jak mialem jedna przy drugiej to musialem dokladac 2 wiatraki, a srodkowa i tak miala 75 - 76 stopni. Wszedzie pisza ze bezpiecznie jest ponizej 80.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”