Proszę o pomoc w budowie koparki LTC/FTC, której podstawą będą 2 karty Sapphire Radeon R9 290 4GB. Myślałem, że zajmę się tym sam ale już trochę za dużo mam wątpliwości - tak więc za zaoszczędzony czas budowie, konfiguracji oraz na kosztach sprzętu obiecuję kryptocoinową wdzięczność w owocach pracy tej koparki.
Więc do rzeczy, podstawy: nie interesują nas koszty prądu ani takie rzeczy jak głośność ( no, może niech tylko nie chodzi jak silnik diesla

Zależy mi na niezawodnej pracy przy dużej efektywności, być moze też będę kiedyś kopalnię rozbudowywał ale nie za cenę dużo większych wkładów na obecnym etapie. Tak więc do ustalenia takie rzeczy jak zasilanie ( 1000W ? ), płyta, CPU, RAM ( minimum 8GB? ), HDD. W ogóle czy te karty muszą/warto chodzić w trybie crossfire?
Coś czytałem o możliwości wrzucenia firmware z 290X do 290 ale na to bym się decydował w zależności od relacji zysku w KH/s do ryzyka i trudności konfiguracji, podobnie sprawy się mają z ewentualnym dużym OC sprzętu.
Konfigurację chciałbym mieć gotową do końca tego weekendu, fajnie jakby podzespoły były dostępne od ręki w punktach na Śląsku. pozdrawiam