bezpieczenstwo środkow "realnych" na giełdzie

Gaduła
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

bezpieczenstwo środkow "realnych" na giełdzie

Postautor: fistral » piątek, 15 listopada 2013, 22:03

witam

jak ogólnie wiadomo BTC czy LTC trzymane na giełdzie są średnio bezpieczne ze względu na ataki, bankructwa giełd malwersacje ;) (choć te akcje zdarza się na szczęście coraz rzadziej) a jak wygląda sytuacja z realną walutą ? wiadomo księgowanie przelewów trosze czasu zajmuje, wychodzi na to, że aby móc w miarę potrzeby szybko zareagować (moc szybko zakupić BTC/LTC) warto mieć trochę dostępnych PLN czy innej waluty na koncie na giełdzie.

Ale jak bezpieczne jest trzymanie "realnej" kasy na tych kontach ? Wydawało by się, że chyba dużo bardziej niż BTC/LTC bo nie powinny być one podatne na kradzież, jak to wygląda od strony zarządzania czy pieniądze do momentu realizacji transakcji są trzymane na "zwykłych" kątach ? Może wypowiedzą się zarządzający pln.bitcurex.com i www.bidextreme.pl :)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Re: bezpieczenstwo środkow "realnych" na giełdzie

Postautor: Bit-els » sobota, 16 listopada 2013, 08:45

to rzeczywiście jest ciekawe, czy Bidextreme i Bitcurex mogliby się wypowiedzieć?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 17 listopada 2013, 21:29

ponawiam prośbę do szefów Bidextreme i Bitcurexu żeby powiedzieli jak bezpiecznie są fiaty na Waszych giełdach. Dzięki

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » niedziela, 17 listopada 2013, 21:59

Tak bezpieczne jak bezpieczna jest bankowość elektroniczna w ich bankach.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 17 listopada 2013, 22:10

i nie ma znaczenia, czy fiaty "leżą w bidach" czy po prostu na koncie bankowym Butcurexu?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » niedziela, 17 listopada 2013, 22:44

Fiaty leżą zawsze na koncie. Ktoś się może włamać na jedno lub nawet kilka kont i wypłacić na swoje konto, ale to jest łatwe do wyłapania w przypadku masowego ataku. Dodatkowo giełda powinna wysyłać maila o takim zleceniu, wtedy właściciel konta może szybko zareagować i poprosić o zablokowanie tego zlecenia.

Gorszą rzeczą jest sytuacja, jaka już kilka razy miała miejsce, że urzędy państwowe lub banki pod byle pretekstem blokują konta giełdom.
Ciekawe jest czy wtedy ktoś kto na tymże koncie miał swoje pieniądze może je odzyskać? Wiadomo, że ciężko powiedzieć czyje pieniądze są czyje, no ale jakoś się da do tego dojść. Tylko ciekawe jak te bandyckie urzędy i banki do tego podchodzą? Bo coś mi się wydaje, że nie oddają kasy ludziom :/

W normalnym kraju nie było by to zagrożeniem, ale w nienormalnych krajach jakich jest niestety większość w tym i nasz euro-stan - człowiek się obawia własnych urzędów i banków :/

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 09:45

A co z tą chińską giełdą, co zniknęła z BTC i yunami?

K-H
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: K-H » środa, 4 grudnia 2013, 13:15

Witam wszystkich

Jestem od bardzo niedawna zarejestrowany tu na forum ... i od bardzo niedawna zacząłem śledzić historię Bitcoint'ów więc nie jestem jakoś szczególnie zaawansowany w te tematy ... ogólnie rozumiem sposób działania BTC i moim zdaniem jest to fajna konkurencja dla PayPal'a i tego typu innych instytucji ...

ale zastanawia mnie bardzo Bezpieczeństwo tego całego "projektu" i nie chodzi mi o bezpieczeństwo przechowywania samych BTC tylko realnych PLN , $ , EUR na popularnych giełdach --->> Mt.gox , BTC-E, Bitcurex i innych. Może skupię się na jednej giełdzie w PL czyli Bitcurex - ale całość mojego wywodu tak samo będzie dotyczyć wszystkich innych giełd ...

Bitcurex - należy do firmy:
Digital Future Sp. z o.o.
KRS:0000456343
NIP: 7272788804
REGON: 101579312
DUNS: 426919224
Kapitał zakładowy 5 000 PLN w całości wpłacony

Dane te są dostępne na stronie www
- kapitał zakładowy jest lekko śmieszny

Na dzień dzisiejszy na giełdzie PLN w obrocie jest coś ok 1 570 000 PLN (jeden milion pięćset siedemdziesiąt tysięcy złotych) - jest to dość spora kwota (bynajmniej dla przeciętnego Kowalskiego). Na giełdzie EUR jest w obrocie ok 41 000 EUR (czterdzieści jeden tysięcy euro) - póki co nie są to ogromne kwoty dla których można uciekać z kraju gdzieś na koniec świata , ale co będzie w przypadku gdzie na giełdzie znajdzie się 10 x tyle środków ( a jest to bardzo możliwe w miarę rośnięcia popularności BTC) czyli 10 x tyle tj. 15 700 000 PLN i 410 000 EUR -- a to już są kwoty z którymi można zniknąć na drugim końcu świata i nie martwić się przez dłuższy czas o przyszłość ....

Handel BTC na tej giełdzie wygląda mniej więcej tak ( jeden ze scenariuszy)

Wpłacam prawdziwe swoje PLN'y na konto firmowe Digital Future Sp. z o.o. i po jakimś czasie pojawiają się one na moim koncie w Bitcurex gdzie widzę cyferki że one tam są --- i mogę w tym momencie zacząć swoją przygodę z obrotem kryptowalutą (BTC) - powiedzmy że wpłaciłem 100 000 zł (sto tysięcy złotych)
Przy obecnych wzrostach % BTC dobrze kombinując można zarobić w ciągu 24h od 3-10% co wg. mnie jest kosmiczną kwotą i bardzo chętnie zainwestuje nawet 500 000 zł żeby zarobić 3% w ciągu 24h ( zadowoli by mnie nawet 1% na 24h) --- taki scenariusz jest rewelacyjny i przepiękny bo inwestując 500 tyś i zakładając że sie wszystko będzie sprzedawać jesteśmy w stanie zarobić w miesiąc 150 tys zł

Scenariusz drugi

Wpłacam swoje 100 000 zł na Bitcurex --- po jakimś czasie widzę tam swoje pieniądze że są - przez cały dzień kupuję i sprzedaję , kupuje i sprzedaję BTC kładę się spać - chociaż na 3 godziny żeby jakoś funkcjonować w dzień ... Pieniądze PLN'y poszły spać ze mną na te 3h leżące na koncie firmy Digital Future Sp. z o.o.
Budzę się ... szybka kawa i jakieś śniadanie - odpalam kompa - odpalam stronę Bitcurex i z wrażenia oblewam się kawą i dusze bułką bo strony www Bitcurex NIE MA !!!
Po jakiejś godzinie walki z komputerem , internetem, i wszystkim innym co z Bitcurexem związane stwierdzam że nie ma strony i nie ma również moich PLN które tam były ....

Co w takim przypadku zrobić ??? Policja ... idę mówię że za kwotę 100 000 zł kupiłem w internecie nie istniejącą fizycznie walutę BTC - Policjant jak ma jakieś pojęcie o internecie to trochę zrozumie ale będzie sie patrzył na mnie jak na nie normalnego (nie ważne) czas mija a moje pieniądze i firma Digital ... wyparowała

Sp.Z.o.o Digital .... z kapitałem zakładowym 5000 PLN (lekko śmiesznym) jakie daje mi gwarancje że nie będzie scenariusza drugiego ??? w końcu wpłaciłem do nich swoje 100 000 zł a ich kapitał to 5 000 zł - czyli to jest cały majątek tej firmy

Przepraszam właścicieli tej firmy i wcale nie twierdzę że scenariusz drugi będzie miał miejsce --- ale wolę dmuchać na zimne bo w końcu powierzam im swoje prawdziwe pieniądze ...

Jakie mam gwarancje że pieniądze są bezpieczne na wszystkich giełdach - Mt.gox , BTC-E , Bitcurex i innych ... z tego co widziałem to każda giełda należy do jakiejś dziwnej firmy z Rosji, Czech, Chin, czy innych krajów ...

Coś mi sie wydaje że Amber Gold to będzie nie pikuś tylko pikusiek w porównaniu do tego co tu się dzieje ....

Co o tym myślicie ??? bo jakoś mało o tym się pisało ....

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 13:20

Nie masz żadnych gwarancji. Widzisz, na giełdach należy wymieniać pieniądze na BTC (jeżeli się boimy, to w małych kwotach) a BTC wysyłać na nasz portfel.
Niestety, jak ktoś chce handlować na bieżąco, musi się pogodzić z ryzykiem :)

Gaduła
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » środa, 4 grudnia 2013, 13:39

zauważ że to jednorazowy "strzał" i właściciel takiej giełdy nie wiedziałby komu (a w zasadzie czyje) to pieniądze przywłaszczył.. i do końca zycia musi się chować.. oczywiście wiadomo że za parę milionów to da się zrobić ale.. zauważ że taka giełda zarabia na każdym ruchu, czy w górę czy w dół, czy PN czy BTC to oni mają prowizję..
bitkurex to nic, zobacz na BTC-E - teraz masz tam 11 985 BTC / 12 048 066 USD (tak, dwanaście milionów dolarów), giełda jest rosyjska stoi chyba na bułgarskich serwerach i nikt nie wie nic o właścicielach itp. i jakoś się kręci (oczywiście można sobie pewne rzeczy domniemywać na podstawie tych faktów - ale świat jest tak urządzony że własnie rządy i instytucje finansowe bardziej człowieka oskubią niż tzw. "mafia" bo są bardziej zachłanne)

K-H
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: K-H » środa, 4 grudnia 2013, 13:41

Widząc i obserwując to co się dzieje z BTC można domniemać że :

Japończyk , Rosjanin, Czech, Polak w 2009 roku wymyślili "wałek" 100-lecia na skale globalną z wykorzystaniem internetu i psychologi ludzkiej

Wymyślili wirtualny pieniądz, który przez kilka lat wprowadzali na rynek stosując różne "sztuczki" inwestując niewielki kapitał w $ i ogromną ilość swojego czasu i pracy w to żeby w pewnym momencie "zamknąć" interes zgarniając z 15 miliardów $

Coś mi się wydaje że media w niedługim czasie będą miały o czym mówić .... ;-)

Przepraszam wszystkich za tak pesymistyczne moje wywody ale z racji że kilka lat prowadzę Lombard to uczulony jestem na różne próby wyłudzenia pieniędzy ...

Ja jeszcze nie wiem co mam zrobić czy ryzykować czy nie ... Bo jak w pewnym momencie wszystko zniknie z eteru to nawet zgromadzone w prywatnym portfelu duże ilości Bitcoin'ów (BTC) będą G....O warte

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » środa, 4 grudnia 2013, 13:42

Skoro Madoff mógł orżnąć ludzi na 65 mld dolarów i klientami jego były wielkie i niby wiarygodne banki, to nie ma żadnych zabezpieczeń żeby zwykły człowiek miał pewność ochrony przed oszustwem. Czasem po prostu ma się pecha i traci się wszystkie pieniądze skoro "wielcy tego świata" tak sobie zażyczą.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 13:48

K-H pisze: Ja jeszcze nie wiem co mam zrobić czy ryzykować czy nie ... Bo jak w pewnym momencie wszystko zniknie z eteru to nawet zgromadzone w prywatnym portfelu duże ilości Bitcoin'ów (BTC) będą G....O warte
Nie będzie takiej sytuacji, że wszystkie giełdy znikną.
BTC zawsze będzie można gdzieś/komuś sprzedać.
Jeżeli mówisz o EMP, to pomyśl, jak wielki musiałby być (zniszczenie elektroniki na całym świecie).
I tak pozostaną Paper Wallets, jak również Blockchain i Bitcoin przetrwa - nie wierzę, że na całym świecie nie przetrwa ani jedna kopia repozytorium Bitcoina i Blockchaina.

EMP to też wiele innych problemów - poczytaj, jakie apokalipsy nam prognozują w razie burzy słonecznej.

K-H
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: K-H » środa, 4 grudnia 2013, 13:58

pm7 pisze: Nie będzie takiej sytuacji, że wszystkie giełdy znikną.
BTC zawsze będzie można gdzieś/komuś sprzedać..
Nie daj Boże żeby do tego doszło ... ale jeśli dojdzie do tego to nikt nigdy więcej nie zapłaci 1 centa za Bitcoina

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 14:01

K-H pisze:
pm7 pisze: Nie będzie takiej sytuacji, że wszystkie giełdy znikną.
BTC zawsze będzie można gdzieś/komuś sprzedać..
Nie daj Boże żeby do tego doszło ... ale jeśli dojdzie do tego to nikt nigdy więcej nie zapłaci 1 centa za Bitcoina
Nie daj Boże żeby zniknęły wszystkie banki na świecie ... ale jeśli do tego dotrze, złotówki i dolary będą bezwartościowe!!!

Tak mniej więcej widzę Twój post. Jak sobie wyobrażasz zamknięcie wszystkich giełd, prowadzonych przez różne osoby, działające na różnych silnikach itd.?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 4 grudnia 2013, 14:10

@K-H - to co opisałeś to jest pikuś! Bitcurex jak widzisz, jest legalnie zarejestrowaną firmą, która wiadomo do kogo należy itd. Ale ludzie trzymają miliony $ na 4 co do obrotów giełdzie na świecie BTC-E, o której nie tylko nie wiadomo do kogo należy (oprócz tego że są to najprawdopodobniej Rosjanie), ale nikt nie zna jej adresu, nie jest nigdzie zarejestrowana, nie wiadomo czy płaci jakiekolwiek podatki, support ma bodajze w Indiach a konta bankowe którymi obsługuje przelewy należą do kogoś podstawionego.
I ja niestety też tam handluję, bo nigdzie indziej nie można sensownie spekulować LTC.

Drugi przykład: ludzie masowo składali zamówienia na tzw koparki ASIC (przedpłaty) w firmie, o ktrej nie było wiadomo nic oprócz nazwy i tego ze jest Chińska. Nawet domena miala ukrytego właściciela. Wpłacali dziesiątki tys. $, nie wiedząc kiedy (i czy wogóle) otrzymają urządzenia, za to wiedząc że jeśli już je dostaną to nie będą objęte żadną gwarancją.

Witamy w świecie Bitcoin - waluty ludzi, którzy cenią sobie takie wartości jak: wolność, anonimowość i skrajną, bezgraniczną naiwność :D

K-H
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: K-H » środa, 4 grudnia 2013, 14:24

Bardzo proste jest to do zrobienia ...

Ile jest tych giełd na świecie 10 - 20 razem ? z tych wszystkich jest powiedzmy 5 największych - skupiających największą liczbę ludzi wpłacających prawdziwe $
Wszystkie te giełdy prowadzone są wg. mnie dziwnie - np. Prowadzona z Rosji na serwerach w Bułgarii itd. jak przyjrzysz się temu bliżej to stwierdzisz że wszystkie te giełdy są podobne ... wszystkie inne firmy świadczące usługi typu wirtualny portfel itp to są firmy pośrednie które powstały żeby generować jakieś przychody z prowizji żeby mieć na wypłaty dla ludzi którzy obsługują te strony ...

Następnie napędzić wielką "bańkę" finansową żeby wygenerować jak największe wpłaty prawdziwych $ na konta tych 5-ciu największych giełd ...

W pewnym momencie jak kwoty zgromadzone na kontach tych firm będą zadowalające to po prostu wypłacają realne, prawdziwe $ - pakują w walizki a z komputerów wyciągają wtyczki od zasilania i jest koniec ...

Pieniądze wpłacają do tradycyjnego Banku w Szwajcarii (anonimowo) i resztę życia żyją gdzieś na świecie ... z niewielkim stresem że ich znajdą ...

a jak znajdą to Oni pójdą siedzieć, a ich rodziny ... żony , dzieci itp będa ustawieni do końca życia ...

A ja który chciałem zarobić jakieś pieniądze wpłacajac na jedną z tych giełd np te 100 tyś zł ,na które cięzko wcześniej pracowałem żeby odłożyć ... będę się bujał od Sądu do Policji przez najbliższe kilka lat a i tak nie odzyskam pieniędzy ...

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » środa, 4 grudnia 2013, 14:32

Zapomniałeś o jednym, jeżeli zwiną pieniądze jakiegoś mafioso, to nie pójdą siedzieć, albo odsiadka będzie bardzo krótka. Rodzina też nie nacieszy się długo bogactwem. Niektórzy są bardzo drażliwi na punkcie straty.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 4 grudnia 2013, 14:33

K-H - teraz to torchę popłynąłeś.

Nie ma żadnych dowodów, że te 4 główne giełdy cokolwiek łączy. A wręcz wszystko wskazuje na to, że są niezależne i konkurencyjne. Tak więc nie ma mowy o zmowie.
Prawie wszystkie przedsięwzięcia związane z BTC są prowadzone "dziwnie" bo po pierwsze to dziki nowy rynek, po drugie często biorą się za to fascynaci-napaleńcy-amatorzy, a nie profesjonaliści, po trzecie są to chyba często ludzie mający ciągoty w stronę, że się tak wyrażę "optymalizacji podatkowej" ;)

Natomiast wiadomo kto sto i za niektórymi giełdami. Choćby Mt Gox. Też dziwna firma, ale z jej szefostwem były chyba przeprowadzane wywiady itp.
Nie tak łatwo byłoby im zniknąć.

PS. Anonimowe banki w Szwajcarii to niestety już przeszłość :) Zapomnij. Zdaje się że ostatnio posunęli się nie tylko do ujawniania danych swoich klientów, ale wręcz do blokady kont, do czasu udowodnienia że zdeponowane pieniądze były opodatkowane. Nie znajdę teraz źródeł, ale na szwajcarskie banki raczej nie licz.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 14:52

K-H pisze: A ja który chciałem zarobić jakieś pieniądze wpłacajac na jedną z tych giełd np te 100 tyś zł ,na które cięzko wcześniej pracowałem żeby odłożyć ... będę się bujał od Sądu do Policji przez najbliższe kilka lat a i tak nie odzyskam pieniędzy ...
Powiem wprost - Bitcoin to hazard, a nie inwestycja. Trzeba być szalonym, żeby wkładać w to całe swoje oszczęsności.
Według mnie (i nie tylko) nie powinno się trzymać pieniędzy na giełdzie dłużej niż do wykonania transakcji i wysłania BTC na swój prywatny portfel.
K-H pisze:Bardzo proste jest to do zrobienia ...

Ile jest tych giełd na świecie 10 - 20 razem ? z tych wszystkich jest powiedzmy 5 największych - skupiających największą liczbę ludzi wpłacających prawdziwe $
Wszystkie te giełdy prowadzone są wg. mnie dziwnie - np. Prowadzona z Rosji na serwerach w Bułgarii itd. jak przyjrzysz się temu bliżej to stwierdzisz że wszystkie te giełdy są podobne ... wszystkie inne firmy świadczące usługi typu wirtualny portfel itp to są firmy pośrednie które powstały żeby generować jakieś przychody z prowizji żeby mieć na wypłaty dla ludzi którzy obsługują te strony ...

Następnie napędzić wielką "bańkę" finansową żeby wygenerować jak największe wpłaty prawdziwych $ na konta tych 5-ciu największych giełd ...

W pewnym momencie jak kwoty zgromadzone na kontach tych firm będą zadowalające to po prostu wypłacają realne, prawdziwe $ - pakują w walizki a z komputerów wyciągają wtyczki od zasilania i jest koniec ...
Zakładasz ich zmowę. Giełd jest dużo https://en.bitcoin.it/wiki/Trade
Zmieniasz warunki. Była mowa o zamknięciu wszystkich giełd, a nie największych.
Nierealne jest dla mnie by pewnego dnia zniknęło 5 dużych giełd. Nawet jeżeli, kurs BTC jedynie chwilowo spadnie - inne giełdy przejmą klientów.

Wróć do „Bezpieczeństwo”