Pytam z ciekawości, bo akurat przez nastepny rok-dwa (czy nawet dłuzej) nie planuję wydatkować tych środków.
Keypool zrozumiałem mniej więcej tak:
1. W wallet.dat mam zapisane 100 kolejnych nowych adresów
2. Mam na adresie A 5BTC. Wykonuję przelew w wysokości 1BTC na adres B. Pozostała część środków z A, czyli 4BTC, idzie teraz na nowy adres. Adresem tym jest pierwszy z kolejki adresów keypoola (adres C)?
3. Na adresie A nie mam już środków
4. Adres C "wchodzi" do mojego portfela, a w keypoolu pojawia się teraz nowy adres (na miejscu 100.)?
5. Jeśli nie będę backupował wallet.dat, to po 100 transakcjach portfel nie będzie już zawierał informacji o transakcji 101, 102 itd? I tym sposobem stracę środki?
6. Wnioskuję, że powinienem robić backup wallet.dat co 100 (lub częściej) transakcji.
Nie rozumiem jednak tego:
Jak masz już jakiś adres w formie papierowej to powinieneś preparować transakcję na czystym systemie odłączonym od sieci. Wrzucać ją do sieci. Reszta po przelewie w drugiej transakcji powinna lądować na kolejnym papierowym adresie. Wtedy nic ci się nie przeleje na 'adres C'.
Sorry za (dla Was pewnie proste

) pytania, ale kryptowaluty to jednak skomplikowany temat i wymaga czasami wytłumaczenia "jak krowie na rowie"