Jaką 7950 polecacie?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jaką 7950 polecacie?

Postautor: danatiel » piątek, 29 listopada 2013, 12:43

Czołem, jakiej marki HD7950 polecilibyście? Chciałbym złożyć zestaw składający się z czterech sztuk. Dodam jeszcze, że w chwili obecnej płacę za prąd normalną stawkę, więc ilość watów jakie będą zużywać te karty jak najbardziej ma znaczenie :)

Docelowo chciałbym mieć dwa takie zestawy (poczekam, aż pierwszy zarobi na drugi - wtedy kupię drugi).

Generalnie większość osób poleca Sapphire "zwykłe", tudzież Vapor-X (tu problem z ich dostępnością). Rozrzut cenowy jest dość spory, bo znalazłem takie np. Club3d (pierwsze słyszę o takim producencie), które można dostać za niecałe 900zł aż po powyższe Vapor-X, które chodzą po 1,5kzł. Nie interesuje mnie zakup sprzętu, który po dwóch miesiącach się rozsypie. Celuję raczej w długoterminową inwestycję, także nie muszę oszczędzać na każdym komponencie, ale wiadomo, że nie ma po co niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto, jeżeli coś nie jest tego warte.

Mam nadzieję, że jako bardziej doświadczeni koledzy będziecie mi w stanie pomóc.

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Re: Jaką 7950 polecacie?

Postautor: acid-ef » piątek, 29 listopada 2013, 13:18

ja mam MSI TF i na LTC ciagną ~630 kshashy
nie wiem jak z prądem bo mnie to nie interesuje ;p

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » piątek, 29 listopada 2013, 13:21

MSI Tf3 już też praktycznie nie do kupienia.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamsta » piątek, 29 listopada 2013, 14:48

Skoro płacisz normalną stawkę za prąd, więc musisz pamiętać o jego zużyciu, to najlepszy stosunek poboru energii/khash mają konstrukcję z dwoma GPU. A konkretnie HD 7990 wychodzi najlepiej na chwilę obecną.
Skoro myślisz o dłuższym kopaniu to musisz brać pod uwagę, że margines zysku w czasie dla altów się znacząco zmniejszy, jak to było do niedawna przy cenach rzędu 2$ za LTC, że dla starszych kart z serii HD 5xxx kopanie ledwo wychodziło na plus wobec zużycia prądu.
Dwa HD 7990 ukopią więcej i będą mniej żarły prądu niż 4x 7950.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » piątek, 29 listopada 2013, 15:54

Jesteś pewien, że taki zakup będzie lepszy? W chwili obecnej 7990 można dostać za około 3000zł za sztukę. Plus może być później problem z ich odsprzedażą. Myślę, że jeśli nawet coś pójdzie nie tak, to bez problemu znajdzie się nabywców na 7950.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamsta » piątek, 29 listopada 2013, 16:24

Ja nie muszę być pewien, bo to nie ja kupuje ;)
Wspomniałeś na początku, że rozważasz najdroższe 7950 po 1.5k pln = 6k zestaw, czyli pod względem ceny mamy znak równości. Dla najtańszych kart wychodzi oszczędność ponad 2k PLN w opcji z 7950.

Można rozważyć moc : nie odblokowany 7950 (czyli rdzeń Tahiti z działającymi 1792 z 2048 jednostek) nawet jeśli osiągnie takie zegary jak w 7990 (2x Tahiti z pełnymi 2048 rdzeniami) to na każde GPU 7990 powinien wyrabiać 14% więcej kh/s. A w praktyce z tabel i internetów wynika, że różnica między nie odblokowanym 7950 a 7970 (połówka 7990) to ponad 100 kh/s (czyli nawet więcej niż teoretyczna różnica). Czyli na cały zestaw zejdzie spokojnie 400 kh/s różnicy.

Idziemy dalej, pobór prądu : stock 7950 ma w papierach 200W a 7990 375 W. Z tym, że stock 7950 ma MOCNO zaniżone zegary w stosunku do 7990 (GPU 800 mhz vs 950, MEM 1250 vs 1500) więc w razie ich zrównania spokojnie wchodzimy w rejon co najmniej 250W (o ile się obejdzie bez podnoszenia vcore, wtedy wyżej). Czyli na cały zestaw wychodzi różnica dodatkowych ok. 250 W dla słabszych kart. 2160 kWh przy założeniu rocznej pracy.

Kolejna kwestia - miałeś kiedyś komputer z większą liczbą kart niż dwie? Jeśli chcesz je władować w specjalną koparkową obudowę to spoko, ale jeśli masz zwykłą budę to przyszykuj się na problemy z tasiemkami w tle. Od razu zapomnij o rozwiązaniach typowych dla komputerów "gamerskich" gdzie wszystkie karty są poutykane obok siebie na płycie głównej - nie na koparce.

Odsprzedaż? Spójrz na ceny HD 6990...

Decyzję sam podejmiesz, mam tylko nadzieję, że przytoczone przeze mnie dane pomogą podjąć ją bardziej świadomie bo to wcale nie jest oczywiste (znaczy dla mnie oczywiste, że 7950 za 1.5 k pln to bez sens ;) tylko tańsze można rozważyć ).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » piątek, 29 listopada 2013, 19:38

Po pierwsze dzięki za wyczerpującą odpowiedź, doceniam to :)

Zacznę może od tego:
Hamsta pisze:Kolejna kwestia - miałeś kiedyś komputer z większą liczbą kart niż dwie? Jeśli chcesz je władować w specjalną koparkową obudowę to spoko, ale jeśli masz zwykłą budę to przyszykuj się na problemy z tasiemkami w tle. Od razu zapomnij o rozwiązaniach typowych dla komputerów "gamerskich" gdzie wszystkie karty są poutykane obok siebie na płycie głównej - nie na koparce.
Ja osobiście nie miałem, natomiast instalowałem parukrotnie ściany wizyjne w kilku instytucjach, przy czym były tam karty kompletnie niegamingowe, a ja niestety nie jestem na świeżo w ich temacie (jaki producent jest dobry, a jaki jest zły, mam jedynie ogólne pojęcie), dlatego też postanowiłem tutaj napisać. Co do obudowy, to jasne, że będzie to obudowa typowo koparkowa, otwarta konstrukcja, a same karty będą podpięte do płyty taśmami, nie jestem wariatem ;)
Hamsta pisze:Wspomniałeś na początku, że rozważasz najdroższe 7950 po 1.5k pln = 6k zestaw, czyli pod względem ceny mamy znak równości.
Nie tyle rozważam, co zauważam ;) To znaczy wiem, że takie również są dostępne i niektórzy je polecają. Jak napisałem na końcu swojego pierwszego posta - jeśli uzyskam optymalne dla mnie efekty mniejszym kosztem, to po co przepłacać? Bardziej chodziło mi tutaj o czystą kalkulację i stosunek efektywności pracy danej karty do jej wytrzymałości oraz niskiego poboru prądu. Liczyłem po cichu, że odezwie się ktoś, kto miał okazję testować kilka setupów i np. jakiś jeden konkretny wypadł najlepiej. Konkretnie szukam kart wytrzymałych, wydajnych (dobrze by było, gdyby cały zestaw, obojętnie czy składający się z czterech kart, trzech czy dwóch, wyciągał te 2400Kh/s) oraz takich, które wraz z całym zestawem nie będą jadły więcej niż 1200W.

Lustrując fora anglojęzyczne najczęściej polecanymi kartami jeżeli chodzi o stosunek Kh/s do W są Sapphire, MSI lub Gigabyte, z przewagą Sapphire. Nie widziałem jeszcze, żeby ktoś polecał 7990, stąd też moje zdziwienie. Aczkolwiek logika po przeanalizowaniu faktów, które podałeś podpowiada, że może to być faktycznie również i najbardziej oszczędne rozwiązanie długofalowo.

Z tym, że zapomniałem również wspomnieć o jednej kwestii. Jak się łatwo domyślić jestem dopiero w fazie planowania całego przedsięwzięcia, toteż zaraz jutro nie wyskoczę z gotówki i nie pobiegnę do sklepu, żeby kupić cały sprzęt. Zakładałem pierwotnie początkowo zakup zestawu (płyta, procesor, zasilacz, RAM, dysk) oraz jednej karty. W kolejnym miesiącu dołożyłbym drugą i ew. trzecią kartę, w kolejnym ostatnią, etc. W przypadku 7990 musiałbym od razu wydać dużo większe pieniądze (nie jest to jakiś ogromny problem, ale już miesza w tym, co sobie na początku założyłem).

Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki za informacje, przetrawię, poszukam, poczytam i zobaczę co da się zrobić.

Jeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania lub zasugerowania, to bardzo proszę i z góry dziękuję :)

Wróć do „Mining”