Po pierwsze dzięki za wyczerpującą odpowiedź, doceniam to
Zacznę może od tego:
Hamsta pisze:Kolejna kwestia - miałeś kiedyś komputer z większą liczbą kart niż dwie? Jeśli chcesz je władować w specjalną koparkową obudowę to spoko, ale jeśli masz zwykłą budę to przyszykuj się na problemy z tasiemkami w tle. Od razu zapomnij o rozwiązaniach typowych dla komputerów "gamerskich" gdzie wszystkie karty są poutykane obok siebie na płycie głównej - nie na koparce.
Ja osobiście nie miałem, natomiast instalowałem parukrotnie ściany wizyjne w kilku instytucjach, przy czym były tam karty kompletnie niegamingowe, a ja niestety nie jestem na świeżo w ich temacie (jaki producent jest dobry, a jaki jest zły, mam jedynie ogólne pojęcie), dlatego też postanowiłem tutaj napisać. Co do obudowy, to jasne, że będzie to obudowa typowo koparkowa, otwarta konstrukcja, a same karty będą podpięte do płyty taśmami, nie jestem wariatem
Hamsta pisze:Wspomniałeś na początku, że rozważasz najdroższe 7950 po 1.5k pln = 6k zestaw, czyli pod względem ceny mamy znak równości.
Nie tyle rozważam, co zauważam

To znaczy wiem, że takie również są dostępne i niektórzy je polecają. Jak napisałem na końcu swojego pierwszego posta - jeśli uzyskam optymalne dla mnie efekty mniejszym kosztem, to po co przepłacać? Bardziej chodziło mi tutaj o czystą kalkulację i stosunek efektywności pracy danej karty do jej wytrzymałości oraz niskiego poboru prądu. Liczyłem po cichu, że odezwie się ktoś, kto miał okazję testować kilka setupów i np. jakiś jeden konkretny wypadł najlepiej. Konkretnie szukam kart wytrzymałych, wydajnych (dobrze by było, gdyby cały zestaw, obojętnie czy składający się z czterech kart, trzech czy dwóch, wyciągał te 2400Kh/s) oraz takich, które wraz z całym zestawem nie będą jadły więcej niż 1200W.
Lustrując fora anglojęzyczne najczęściej polecanymi kartami jeżeli chodzi o stosunek Kh/s do W są Sapphire, MSI lub Gigabyte, z przewagą Sapphire. Nie widziałem jeszcze, żeby ktoś polecał 7990, stąd też moje zdziwienie. Aczkolwiek logika po przeanalizowaniu faktów, które podałeś podpowiada, że może to być faktycznie również i najbardziej oszczędne rozwiązanie długofalowo.
Z tym, że zapomniałem również wspomnieć o jednej kwestii. Jak się łatwo domyślić jestem dopiero w fazie planowania całego przedsięwzięcia, toteż zaraz jutro nie wyskoczę z gotówki i nie pobiegnę do sklepu, żeby kupić cały sprzęt. Zakładałem pierwotnie początkowo zakup zestawu (płyta, procesor, zasilacz, RAM, dysk) oraz jednej karty. W kolejnym miesiącu dołożyłbym drugą i ew. trzecią kartę, w kolejnym ostatnią, etc. W przypadku 7990 musiałbym od razu wydać dużo większe pieniądze (nie jest to jakiś ogromny problem, ale już miesza w tym, co sobie na początku założyłem).
Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki za informacje, przetrawię, poszukam, poczytam i zobaczę co da się zrobić.
Jeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania lub zasugerowania, to bardzo proszę i z góry dziękuję