Nie widzę związku z kreacją bitcoin a wymianą usługową.
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
- Początkujący
- Reputacja: 0
Nie widzę związku z kreacją bitcoin a wymianą usługową.
Postautor: Notker » wtorek, 12 kwietnia 2011, 23:44
Zainteresowałem się tematyką bitcoin z uwagi na zainteresowania ekonomiczne, mimo ze nie jestem ekonomistą z wykształcenia:)
Jako że około 10 lat temu stawiałem jedna z pierwszych sieci wymiany towarowo - usługowych "LETS" zauważyłem brak zwiazku między wykonywaniem usług a kreacją bitcoin, a może po prostu nie zauważam jej?
W systemie alternatywnej waluty "LETS" wygladało to tak: Mamy trzech kontrahentów A i B. A chce nabyć usługę np. naprawy roweru od mechanika B. B chce z kolei nabyć usługę naprawy komputera u elektronika C. Zaś C chce nabyć ileś kilo gruszek u ogrodnika A. W momencie naprawy roweru powstaje kredyt o wartośći przykładowej 5 punktów na koncie mechanika B, zaś na koncie ogrodnika A powstaje debet -5 punktów. Dalej mechanik B płaci elektronikowi C za naprawę kompa 5cioma punktami, przez co ma on teraz 0 punktów ale elektronik ma 5 punktów na swoim koncie. Dalej elektronik płaci tymi punktami za gruszki ogrodnikowi C , przez co ogrodnik likwiduje swój debet. Ok? Pieniądz umowny znika ale jego czasowe zaistnienie umozliwiło wymianę towarowo usługową na przestrzeni jakiegoś dłuższego czasu osobom, które w założeniu się nie znają ale należą do systemu tej wymiany.
Podobnie działa to w makroekonomii jakiegos kraju gdzie walutę emituje bank /kreacja pieniądza przez kredyt/ wespół z emitentem pieniądza (oczywiście pomijam temat bandyckich odsetek od kredytu jakie pobierają banki aby uprościć nasz model do dyskusji)
Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwosć kreacji bitcoin poprzez wyświadczenie komuś usługi? W systemie LETS jest taka opcja ale usługobiorca ma określony maxymalny debet jakiego nie może przekroczyć.
Rozumiem , ze sprzedaż towaru jest jak najbardziej możliwa.
Niezbyt jasna jest dla mnie idea kreacji bitcoin przez "system", ponieważ nie rozumiem jak jednostki monetarne bitcoin mogą miec pokrycie w towarze lub pracy biorąc analogiczną sytuację za model:
Powstaje nowe państwo na gruzach starego. Rząd uruchamia gospodarkę tak: W kraju są pokłady węgla, najmuje więc do pracy górników wydobywajacych węgiel który następnie może być sprzedany za granice prze rząd. Rząd drukuje pieniądze na tej podstawie że posiada węgiel, którymi płaci górnikom.
Nie widzę równoważnika "węgla" w systemie "bitcoin", na podstawie którego kreowane są jednostki bitcoin. Wg mnie tzw.miningu nie można nazwać pracą użyteczną czy produkcją, ponieważ energia czy włożona w "mining" nic nie wytwarza, ani nie świadczy nikomu usługi (no, wytwarza zysk dla zakladu energetycznego jak to ktoś juz zauważył, ale w klasycznej walucie)
Proszę o naświetlenie tematu.
Notker
- Weteran
- Reputacja: -19

Re: Nie widzę związku z kreacją bitcoin a wymianą usługową.
Postautor: smok » środa, 13 kwietnia 2011, 00:24
EDIT:
Tak przy porannej kawce myślę sobie jakby to w prosty sposób wytłumaczyć działanie bitcoin a w szczegłólności funkcję skrótu.. Wyobraź sobie że jesteś malarzem malujesz obrazy. Chcesz go zabezpieczyć taką metodą żeby łatwo było można sprawdzić jego autentyczność. Skanujesz twój obraz 'super skanerem' który podzielił 200 cm x 300cm prostokąt na 2 x 10^6 mikrometów razy 3 x 10^6 mikrometrów powstało 6 x 10^12 małych kwadracików mikrometrowych. Dalej każdy kwadracik jest przeliczny na liczbę kolorów wg. aktualnie przyjętego współczynnika (trudność) tzn na chwile obecną każdy kwadrat może mieć wartość i odpowiadające kolorom tęczy od 1 do 7 (ale za chwile sieć dostroi ilość kolorów w kwadraciku i może być 20 , 30 czy 100 tyś kolorów w kwadraciku) I tak dzięki temu każdemu polu przypisałeś liczbę. Ta operacja z całego swojego obrazu powstała mega-ogromna liczba którą to możesz wrzucić do maszynki liczbowej zwaną funkcją skrótu która w efekcie końcowym wyliczy z tej mega-ogromnej liczby JEDNĄ krótką liczbę o stałej długości tzw. hasz Ten hasz zapiszesz na odwrocie swojego obrazu tak aby kupująca osoba (wg powszechnie znanej funkcji) mając skaner mogła sobie szybko policzyć czy obraz jest autentyczny czy nie. Oczywiście analogia obrazu w bitcoin to blok. Blok to zapis transakcji w sieci. Sieć ustala poziom trudności tzn na ile kolorów jest w kwadraciku. Magiczna maszynka liczbowa do której pakujesz swój ciąg liczb to tzw funkcja skrótu. I teraz wyobraź sobie, że ktoś chce podrobić twój obraz. Co musiałby zrobić? Pewnie namalować super identyczny obraz korzystając z megadokładnego " mikropędzelka " który każdy mikrokwadrat by idealnie odwzorował - oczywiście takie działanie staje się niemożliwe:) Teraz jak to sie ma do bitcoin. Każda osoba robiąca transakcje w sieci jakby malowała obraz i kopie tego obrazu wysyłała wszystkim użytkownikom sieci. Programy które mają włączone " badanie autentyczności obrazów w sieci" zbierają kopie tych obrazów i próbują obliczyć magiczną liczbę która jest niepowtarzalna i potwierdzi ich autentyczność i robią to średnio 6 razy na godzinę. Oczywiście obliczenie tej liczby jest super matematycznie trudne! Jeśli taki węzeł rozwiąże ten problem matematyczny to dostaje nagrodę - obecnie jest to 50 BTC. Jeżeli to zrobi ogłasza całej sieci 'hura ! udało mi się ! zawiązałem blok !!! " i wysyła ten blok całej sieci. Sieć sprawdza ten blok obliczając wcześniej tą liczbę i dopisuje do łańcucha bloków - czyli transakcji. Każdy program na świecie przechowuje identyczną bazę bloków - dlatego nie ma za bardzo jak uderzyć na ten system. Gdy podłączasz się do sieci twój program musi najpierw pobrać wszystkie bloki i sprawdzić każdy blok (czyli sprawdzić czy wszystkie obrazy są autentyczne) nie przyjmuje tego wiarę ! Schemat działania całej maszynki do 'produkcji i sprawdzania obrazów' jest powszechnie znany tzn. że kod programu możesz sobie sam obejrzeć i wcześniej go sprawdzić jeśli jesteś programistą. (jak coś zagmatwałem to niech mnie ktoś poprawi)
smok
- Początkujący
Postautor: Notker » środa, 13 kwietnia 2011, 10:51
Czy ilość tych punktów w systemie może maleć?
Nadal nie rozumiem kto jest właścicielem punktów poza tymi 50 szt.co dostaje się w "nagrodę". Czy mam rozumieć że w "miningowanych"monetach mamy "zaklęty" czas i energię potrzebną na ich kreację i przez to zastępują one fizycznie istniejące złoto czy ropę naftowa w realnych systemach?
Na razie zakładam że system jest w pełni bezpieczny pod względem technicznym, chodzi i o analizę pod względem ekonomicznym-stworzenie działajacego modelu myślowego /na razie nie chce mi on działać:)/
Notker
- Rozmowny
Postautor: Opoj » środa, 13 kwietnia 2011, 21:59
Opoj
- Początkujący
Postautor: Notker » środa, 13 kwietnia 2011, 22:58
Ograniczenie ilości waluty powoduje tzw.deflację która jest równie szkodliwa jak inflacja, obawiam się tego niebezpieczeństwa w przypadku BTC, no chyba że ograniczymy uczestnictwo w systemie BTC.
Kolega Opoj pisze dalej:
"Bo gdyby było np. tak, że ktoś świadcząc jakąś usługę tworzy nowe monety, to żeby zapobiec nadużyciom należałoby wprowadzić jakąś instytucję kontrolną, która by wyceniała tę usługę"
A właśnie w systemie LETS jaki opisałem nie ma mozliwości takich nadużyć , ponieważ osoba której sprzedajemy tą usługę jest współtwórcą wykreowanej waluty a co za tym idzie gwarantem właściwej ceny usługi, ponieważw momencie nabycia jej staje się "dłużnikiem", w przypadku gdy nie ma czym zapłacić akurat w tym momencie.No , może zrobić jednorazowy "zwanzig" polegający na niespłaceniu długu i wylecieć z systemu.Z tym ze LETSy są faktycznie przeznaczone dla około kilkudziesięciu osób które się przeważnie znają.
Notker
- Orator
- Reputacja: 256

Postautor: Mahkul » czwartek, 14 kwietnia 2011, 00:44
Istnieje taka możliwość poprzez wynajęcie komuś minera Bitcoin, na oficjalnym forum Bitcoin jest to dość powszechne. Działa to tak, że np. wyświadczam Tobie usługę poprzez udostępnienie Ci loginu na minera, który tworzy monety - którymi potem mi płacisz za tę usługę. Są różne modele, ale ten jest najprostszy.Notker pisze:Witam po raz pierwszy na forum!
Zainteresowałem się tematyką bitcoin z uwagi na zainteresowania ekonomiczne, mimo ze nie jestem ekonomistą z wykształcenia:)
Jako że około 10 lat temu stawiałem jedna z pierwszych sieci wymiany towarowo - usługowych "LETS" zauważyłem brak zwiazku między wykonywaniem usług a kreacją bitcoin, a może po prostu nie zauważam jej?
W systemie alternatywnej waluty "LETS" wygladało to tak: Mamy trzech kontrahentów A i B. A chce nabyć usługę np. naprawy roweru od mechanika B. B chce z kolei nabyć usługę naprawy komputera u elektronika C. Zaś C chce nabyć ileś kilo gruszek u ogrodnika A. W momencie naprawy roweru powstaje kredyt o wartośći przykładowej 5 punktów na koncie mechanika B, zaś na koncie ogrodnika A powstaje debet -5 punktów. Dalej mechanik B płaci elektronikowi C za naprawę kompa 5cioma punktami, przez co ma on teraz 0 punktów ale elektronik ma 5 punktów na swoim koncie. Dalej elektronik płaci tymi punktami za gruszki ogrodnikowi C , przez co ogrodnik likwiduje swój debet. Ok? Pieniądz umowny znika ale jego czasowe zaistnienie umozliwiło wymianę towarowo usługową na przestrzeni jakiegoś dłuższego czasu osobom, które w założeniu się nie znają ale należą do systemu tej wymiany.
Podobnie działa to w makroekonomii jakiegos kraju gdzie walutę emituje bank /kreacja pieniądza przez kredyt/ wespół z emitentem pieniądza (oczywiście pomijam temat bandyckich odsetek od kredytu jakie pobierają banki aby uprościć nasz model do dyskusji)
Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwosć kreacji bitcoin poprzez wyświadczenie komuś usługi?
Jak najbardziej.Rozumiem,ze sprzedaż towaru jest jak najbardziej możliwa.
Bitcoin jest tym "węglem".Niezbyt jasna jest dla mnie idea kreacji bitcoin przez "system", ponieważ nie rozumiem jak jednostki monetarne bitcoin mogą miec pokrycie w towarze lub pracy biorąc analogiczną sytuację za model:
Powstaje nowe państwo na gruzach starego. Rząd uruchamia gospodarkę tak: W kraju są pokłady węgla, najmuje więc do pracy górników wydobywajacych węgiel który następnie może być sprzedany za granice prze rząd. Rząd drukuje pieniądze na tej podstawie że posiada węgiel, którymi płaci górnikom.
Nie widzę równoważnika "węgla" w systemie "bitcoin", na podstawie którego kreowane są jednostki bitcoin. Wg mnie tzw.miningu nie można nazwać pracą użyteczną czy produkcją, ponieważ energia czy włożona w "mining" nic nie wytwarza, ani nie świadczy nikomu usługi (no, wytwarza zysk dla zakladu energetycznego jak to ktoś juz zauważył, ale w klasycznej walucie).

Koncept Bitcoin polega na tym, że wytwarzając monety prezentujemy proof-of-work (dowód wykonanej pracy) - nie chodzi tu o zużytą energię elektryczną, tylko o to ile napocił sie nasz sprzęt, żeby rozwiązać dany blok. Tego nie da się podrobić ani oszukać - o czym wszyscy w systemie wiedzą - dlatego akceptują nasze monety. Dlaczego ludzie uważają, że Bitcoin ma wartość? Dlatego, że jest to system, który jest niesamowicie mądry i rewolucyjny; nie do zatrzymania przez rządy, banki centralne, FED-y i inne twory. Jeśli bierzesz kredyt w Bitcoinach - to muszą one naprawdę istnieć - nie tak jak z pieniędzmi, że bank sobie na zawołanie wytworzy kolejne pieniądze, które TY popierasz swym majątkiem. Bitcoin daje moc drukowania pieniędzy normalnym ludziom. Dzięki tym cechom ludzie cenią monety; tu chodzi o coś więcej niż tylko środek płatności.
Też nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że idea jest na tyle dobra i dobrze zaimplementowana, że warto zainwestować w to czas i pieniądze (te normalne

Mahkul
- Początkujący
Postautor: Notker » sobota, 16 kwietnia 2011, 11:20
Nie jest jasny dalej tez dla mnie mechanizm popytu i podaży pieniądza w zależnoći od wahań wartości innych towaów na świecie.
Notker
- Orator
- Reputacja: 256

Postautor: Mahkul » sobota, 16 kwietnia 2011, 12:09
A poza tym - 10% ludzi na świecie używających Bitcoin - to mi wystarczy.

Mahkul
- Początkujący
Postautor: wafrzo » poniedziałek, 16 maja 2011, 23:48
wafrzo
- Moderator
Postautor: phoebe » wtorek, 17 maja 2011, 00:02
phoebe
- Początkujący
Postautor: toy » wtorek, 17 maja 2011, 00:23
A jakie rozwiązanie sugerujesz ?wafrzo pisze:kupno/sprzedaż itp nie powinny podlegać spekulacjom.

toy
- Gaduła
- Reputacja: 17
Postautor: severson » wtorek, 17 maja 2011, 01:43
W LETS masz jakiś limit kredytowy, prawda? Powiedzmy, że wynosi on 100 punktów.
W zasadzie nie ma różnicy, gdzie "zaznaczysz" zero i nie będzie to odróżnialne, jeśli przyjmiesz, że każdy uczestnik rynku MA te 100 punktów. Przynajmniej ja tej różnicy nie widzę.
A teraz spójrz, że środki wcale nie musiałyby być podzielone równo, a ich przydzielanie rozłożone w czasie. I to jest już prawie bitcoin.
Tak się zastanawiam: gdyby tak nad takim nowopowstającym państewkiem rozsypać gumowe kaczuszki z samolotu, to miałyby czy nie miałyby szansy stać się (nieoficjalną) walutą (zakładając, że nie byłoby możliwości ich wytworzyć/zdobyć inaczej)?
severson
- Moderator
Postautor: phoebe » sobota, 21 maja 2011, 21:40
Cena będzie spadać. Aby produkować bitki z zyskiem potrzebne będą coraz wydajniejsze karty graficzne ( to wielki plus bitcoina ,że przyspieszy prawo moora

Normalni ludzie nie posiadający takiego sprzętu nie będą posiadali bitków. Część może kupować je na mtgox i kupować za nie narkotyki ale to nie wystarczy aby bitki przejmowały rynek walut i system bankowy.
Można zrobić coś podobnego do bitcoina tyle że z wartością związaną ze złotem. ( Prywatny inwestor zobowiązuje siędo zamiany bitków na złoto po danym kursie zakładając że ma tyle złota aby kupić wszytskie.
Jak myślicie co się stanie?
phoebe
- Początkujący
- Reputacja: 7
Postautor: m4rkiz » sobota, 28 maja 2011, 21:38
obecnie 2,2 GH/s (tak z 7 kart [radeon 5870] po 800 pln kazda) generuje ok. 5 BTC na dobe, spadnie to do trzech za 8 dni, i co kolejne 10 bedzie dalej spadalophoebe pisze: Wystarczy zalewać rynek tanimi bitcoinami zrobionymi z darmowego prądu.
zalanie rynku bitcoinsami nie jest mozliwe bez wladowania w to (na chwile obecna) dziesiatek czy setek milionow dolarow (a i to tylko przez wykupienie ich i sprzedanie po nizszym kursie)
siec bitcoin jest zaprogramowana tak aby dawac losowym uzytkownikom srednio 300 (6 x 50) btc na godzine, niezaleznie od tego jak wielka jest moc obliczeniowa oraz jak wiele osob generuje (w tej chwili sa to tysiace lub dziesiatki tysiecy ludzi)
m4rkiz
Wróć do „Rozważania ekonomiczne”
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna