Bidextreme.pl hacked
-
Strona 37 z 53
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- …
- 53
- Następna
- Czarna Owca
- Reputacja: 0

Re: Bidextreme.pl hacked
Postautor: servantes » piątek, 22 listopada 2013, 16:00
Czy nastąpiło włamanie czy nie, to nie dotyczy klientów Magnus Sp z o.o.
To jest problem wewnętrzny spolki. Spółka bedzie pozwana o oszustwo jak mniemam.
servantes
- Początkujący
Postautor: lsk555 » piątek, 22 listopada 2013, 21:24
Cały czas łudzę się, że Pan Prezes pójdzie po rozum do głowy i sprawa zostanie rozwiązana polubownie. Jest przecież tyle możliwości i można dojść do porozumienia w cywilizowany sposób...
lsk555
- Początkujący
Re: Odp: Bidextreme.pl hacked
Postautor: 46and2 » sobota, 23 listopada 2013, 00:11
Osobiście nie zainwestowałem na bidextreme, ale byłem bardzo bliski ku temu.
Na szybko mogę zasugerować komuś z Olsztyna by przejrzal akta rejestrowe spółki w KRS i zrobił ich zdjęcia, kopie bądź odpisy - w szczególności sprawozdanie finansowe za 2012 rok, które spółka złożyła. Dostęp do akt KRS spółek jest jawny i bezpłatny, trzeba tylko zadzwonić kilkudniowym wyprzedzeniem do czytelni sądu i zamówić akta, podając nr KRS spółki. W aktach rejestrowych prócz sprawozdań finansowych jest dużo ciekawych informacji - w tym m in dane adresowe i personalne członków zarządu.
Zastanawiam się nad podstawą żądania i moim zdaniem może być to art 471 kc - czyli tzw odpowiedzialność kontraktowa z powodu niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
Do udowodnienia roszczenia trzeba przede wszystkim wykazać szkodę (z tym się wiąże problem określenia wartości ltc / btc, bo w świetle polskiego prawa nie ma podstaw do traktowania ich jako pieniądze, tylko bardziej jako towar, choć to kwestia do długiej dyskusji) a następnie powołać się na nienależyte wykonanie umowy przez spółkę, skutkujące powstaniem szkody (trzeba wykazać związek przyczynowy). Plusem takiej koncepcji jest to ze domniemuje się winę drugiej strony, co oznacza że to spółka musi wykazać że nie ponosi winy w nienalezytym wykonaniu zobowiązania. Wina w prawie cywilnym jest bardzo rygorystycznie ujmowana i nawet wina nieumyślna (np poprzez niedbalstwo) skutkuje odpowiedzialnością.
Problem postępowania karnego i konkretnie przestępstwa oszustwa jest taki ze trzeba udowodnić zamiar dokonania oszustwa de facto od samego początku zawarcia umowy z użytkownikiem, czyli w zasadzie wykazać ze cala działalność była ukierunkowana na przekręt, co może być niewykonalne. Trzeba pamiętać że za same długi nie idzie się do więzienia. Nie jestem specjalistą z prawa karnego, ale prawdopodobnie jest szansa na wykazanie innego przestępstwa niż oszustwo, choć to obecnie w gestii prokuratury.
Zabezpieczenie majątku prezesa spółki jest raczej przedwczesne, bo do tego wymagane jest wykazanie wpierw że spółka jest niewyplacalna, co najlepiej stwierdzić poprzez bezskuteczna egzekucję komorniczą , choć nie tylko.
Pozdrawiam
46and2
- Początkujący
Postautor: Desp3r » sobota, 23 listopada 2013, 00:20
i tekst z cache: To jest kopia z pamięci podręcznej Google adresu
Może się przydać.
Desp3r
- Orator
- Reputacja: 62
Postautor: MegaMol » sobota, 23 listopada 2013, 01:32
Świetnie, że ktoś o tym pomyślał. Nie wpadłem na to, że mogą usunąć wpis o bidextreme nawet na tej roboczej stronie.
Chyba już nikt tutaj nie ma cienia wątpliwości, że Magnus nie ma zamiaru wypłacać kryptowalut (towaru) lub pieniędzy o ich wartości. Szkoda tylko, że wg prawa musimy czekać na to, kiedy skończy się termin z otrzymanych od nas wezwań do zapłaty. Martwię się, że w tym czasie Magnus usunie wiele wiele wpisów na swój temat.
MegaMol
jarzyn86
jarzyn86
- Początkujący
Postautor: Voltik » sobota, 23 listopada 2013, 08:39

Voltik
- Początkujący
Postautor: naimadim2 » sobota, 23 listopada 2013, 10:13
Dnia 4.11.2013 wpłaciłem pieniądze na konto Bidextreme. Mam tylko email od nich, że wpłata dotarła. Za przelane pieniądze zleciłem zakup na giełdzie monet litecoin, transakcję zrealizowano na co niestety nie mam żadnego potwierdzenia w postaci email, screen etc. W jaki sposób mogę teraz udowodnić ile ltc mi ukradli ? Sam już dokładnie nie pamiętam ile ich miałem.
naimadim2
- Weteran
Postautor: SkyValley » sobota, 23 listopada 2013, 10:33
Opisz im swoją sytuację, podaj ostatnie saldo ci znane, a może pamiętasz po jakim kursie wystawiałeś ofertę? Wtedy mógłbyś przeliczyć mniej więcej ile LTC zakupiłeś.
SkyValley
- Orator
- Reputacja: 250
Postautor: Lechu » sobota, 23 listopada 2013, 10:34
Oni mają informacje kto i ile miał ltc/btc. Bądźcie o to spokojni. Jeśli nawet dokładnie nie pamiętacie to można zaniżyć delikatnie kwotę, żeby wytrącić im ewentualny argument o próbie wyłudzenia, ot na wszelki wypadek dmuchając na zimne.
Przecież to łatwo policzyć. Wystawiliście kwotę załóżmy x pln na zakupy ltc. Podzielić to po zawyżonym kursie po którym mniej więcej transakcja poszła i z grubsza wiadomo ile mieliście ltc.
Lechu
- Weteran
- Reputacja: 1663

Postautor: maky » sobota, 23 listopada 2013, 11:25
Akurat mam zapisane wszystkie transakcje. Wykonałem ich 9. Patrząc na kwotę PLN którą mi zwrócili to ostatnią transakcję (2013.11.18) anulowali albo nie mają śladu w bazie.Lechu pisze:Oni mają informacje kto i ile miał ltc/btc. Bądźcie o to spokojni. Jeśli nawet dokładnie nie pamiętacie to można zaniżyć delikatnie kwotę, żeby wytrącić im ewentualny argument o próbie wyłudzenia, ot na wszelki wypadek dmuchając na zimne.
EDIT: Właśnie uświadomiłem sobie, że nie zwrócili mi mojej złotówki weryfikacyjnej.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody
maky
- Admin
- Reputacja: 5211

Postautor: Bitmar » sobota, 23 listopada 2013, 12:12
Bitmar
- Gaduła
- Reputacja: 63
Postautor: paveel90 » sobota, 23 listopada 2013, 12:31
Jeżeli przedmiotem świadczenia jest określona ilość rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, wierzyciel może w razie zwłoki dłużnika nabyć na jego koszt taką samą ilość rzeczy tego samego gatunku albo żądać od dłużnika zapłaty ich wartości, zachowując w obu wypadkach roszczenie o naprawienie szkody wynikłej ze zwłoki.
Wydaje mi się że ten artykuł też może nas interesować.
paveel90
- Rozmowny
Postautor: artur » sobota, 23 listopada 2013, 14:08

artur
- Bardzo Zły Moderator
- Reputacja: 2683

Postautor: rav3n_pl » sobota, 23 listopada 2013, 14:09
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty
rav3n_pl
- Czarna Owca

Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 14:18
To nie jest ścisła interpretacja, trochę pofantazjowałeś.
- osoby, które wyłącznie płaciły PLN bądź wyłącznie wpłaciły PLN i kupiły LTC/BTC otrzymają na 100% zwrot - wystarczy wezwanie do zapłaty i termin 14 dni, po tym terminie e-sąd i komornik
- osoby, które wplaciły PLN/LTC/BTC i prowadzą działalność gospodarczą podobnie, do wezwania wystarczy podpisane oświadczenie, że gotówka/towary nie pochodzą z nielegalnych źródeł, oczywiście e-sąd i komornik
- osoby, które wykopały BTC/LTC ponad 6 miesięcy temu i bezpośrednio wpłaciły do kantoru - wezwanie + historia transakcji - pierwsza nie będzie miała źródła bo została wykopana, e-sąd i komornik
Problem mają osoby, które nie zarejestrowały działalności a wykopywały regularnie BTC/LTC bądź handlowały nimi (tzn. zarówno kupno jak i sprzedaż) - niestety mogą być "nagabywane" przez ZUS i US pomimo, że nie prały pieniędzy, a ewentualny podatek zostanie naliczony od przychodów a nie jak się wielu wydaje od dochodów, tzn. jeżeli dokonali 10 transakcji za 1000zł i zarobiły na tym 100zł to podatek będzie od 10.000 a nie od 100zł!
reszta ok
servantes
- Gaduła
Postautor: wwcc » sobota, 23 listopada 2013, 14:24
Problem mają osoby, które nie zarejestrowały działalności a wykopywały regularnie BTC/LTC bądź handlowały nimi (tzn. zarówno kupno jak i sprzedaż) - niestety mogą być "nagabywane" przez ZUS i US pomimo, że nie prały pieniędzy, a ewentualny podatek zostanie naliczony od przychodów a nie jak się wielu wydaje od dochodów, tzn. jeżeli dokonali 10 transakcji za 1000zł i zarobiły na tym 100zł to podatek będzie od 10.000 a nie od 100zł!
[/quote]
A co w przypadku jeśli kopała osoba fizyczna - nie trzeba zaraz rejestrować działalności. Jeśli założymy, że kopalem tylko w tym roku kalendarzowym (a w LTC ma tak większość

wwcc
- Czarna Owca

Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 14:46
Nie wkrecajcie sie w spiralę strachu przed US.
servantes
- Admin
- Reputacja: 5211

Postautor: Bitmar » sobota, 23 listopada 2013, 15:03
Bitmar
-
Strona 37 z 53
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …