Bidextreme.pl hacked

Od administratora

Proszę was jako administrator by nie zaśmiecać już tego wątku nieistotnymi komentarzami czy wyładowaniem emocji. Niech ten wątek służy tym którzy szukają konkretnych informacji. Zbędne komentarze które nic nie wnoszą do dyskusji tylko to utrudniają.Przypominam też, że naruszanie czyjegoś wizerunku czy pomówienia są karalne, nie naróbcie sobie problemów. Wszelkie posty które będą zawierały oczywiste znamiona przestępstwa będę kasował i banował konto. Dochodźmy swoich praw, walczmy o swoje ale róbmy to w granicach prawa dla swojego dobra i dobra całej sprawy.
32
56%
Info jest w formie ankiety ale nie mam innej opcji.
25
44%

Liczba głosów: 57
Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bidextreme.pl hacked

Postautor: servantes » piątek, 22 listopada 2013, 16:00

Markus2005
Czy nastąpiło włamanie czy nie, to nie dotyczy klientów Magnus Sp z o.o.
To jest problem wewnętrzny spolki. Spółka bedzie pozwana o oszustwo jak mniemam.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lsk555 » piątek, 22 listopada 2013, 21:24

Dzisiaj zostało wysłane przeze mnie wezwanie do zwrotu środków przez Pocztę Polską.

Cały czas łudzę się, że Pan Prezes pójdzie po rozum do głowy i sprawa zostanie rozwiązana polubownie. Jest przecież tyle możliwości i można dojść do porozumienia w cywilizowany sposób...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Bidextreme.pl hacked

Postautor: 46and2 » sobota, 23 listopada 2013, 00:11

Witam, obserwuje temat z zainteresowaniem, ale niestety nie mam w ogóle czasu do końca miesiąca, żeby poradzić, co robić, choć prawo to moja branża.

Osobiście nie zainwestowałem na bidextreme, ale byłem bardzo bliski ku temu.

Na szybko mogę zasugerować komuś z Olsztyna by przejrzal akta rejestrowe spółki w KRS i zrobił ich zdjęcia, kopie bądź odpisy - w szczególności sprawozdanie finansowe za 2012 rok, które spółka złożyła. Dostęp do akt KRS spółek jest jawny i bezpłatny, trzeba tylko zadzwonić kilkudniowym wyprzedzeniem do czytelni sądu i zamówić akta, podając nr KRS spółki. W aktach rejestrowych prócz sprawozdań finansowych jest dużo ciekawych informacji - w tym m in dane adresowe i personalne członków zarządu.

Zastanawiam się nad podstawą żądania i moim zdaniem może być to art 471 kc - czyli tzw odpowiedzialność kontraktowa z powodu niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.

Do udowodnienia roszczenia trzeba przede wszystkim wykazać szkodę (z tym się wiąże problem określenia wartości ltc / btc, bo w świetle polskiego prawa nie ma podstaw do traktowania ich jako pieniądze, tylko bardziej jako towar, choć to kwestia do długiej dyskusji) a następnie powołać się na nienależyte wykonanie umowy przez spółkę, skutkujące powstaniem szkody (trzeba wykazać związek przyczynowy). Plusem takiej koncepcji jest to ze domniemuje się winę drugiej strony, co oznacza że to spółka musi wykazać że nie ponosi winy w nienalezytym wykonaniu zobowiązania. Wina w prawie cywilnym jest bardzo rygorystycznie ujmowana i nawet wina nieumyślna (np poprzez niedbalstwo) skutkuje odpowiedzialnością.

Problem postępowania karnego i konkretnie przestępstwa oszustwa jest taki ze trzeba udowodnić zamiar dokonania oszustwa de facto od samego początku zawarcia umowy z użytkownikiem, czyli w zasadzie wykazać ze cala działalność była ukierunkowana na przekręt, co może być niewykonalne. Trzeba pamiętać że za same długi nie idzie się do więzienia. Nie jestem specjalistą z prawa karnego, ale prawdopodobnie jest szansa na wykazanie innego przestępstwa niż oszustwo, choć to obecnie w gestii prokuratury.

Zabezpieczenie majątku prezesa spółki jest raczej przedwczesne, bo do tego wymagane jest wykazanie wpierw że spółka jest niewyplacalna, co najlepiej stwierdzić poprzez bezskuteczna egzekucję komorniczą , choć nie tylko.

Pozdrawiam

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Desp3r » sobota, 23 listopada 2013, 00:20

Jeżeli ktoś jest w stanie ogarnąć screenshoty z cache Google, to dodaje link do cache ze strony magnusedukacja.pl: http://webcache.googleusercontent.com/s ... %7Clang_pl

i tekst z cache: To jest kopia z pamięci podręcznej Google adresu

Może się przydać.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 listopada 2013, 13:40 przez Desp3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Reputacja: 62
Reputacja postu: 
0

Postautor: MegaMol » sobota, 23 listopada 2013, 01:32

@Desp3r
Świetnie, że ktoś o tym pomyślał. Nie wpadłem na to, że mogą usunąć wpis o bidextreme nawet na tej roboczej stronie.

Chyba już nikt tutaj nie ma cienia wątpliwości, że Magnus nie ma zamiaru wypłacać kryptowalut (towaru) lub pieniędzy o ich wartości. Szkoda tylko, że wg prawa musimy czekać na to, kiedy skończy się termin z otrzymanych od nas wezwań do zapłaty. Martwię się, że w tym czasie Magnus usunie wiele wiele wpisów na swój temat.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarzyn86 » sobota, 23 listopada 2013, 01:48

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarzyn86 » sobota, 23 listopada 2013, 01:56

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Voltik » sobota, 23 listopada 2013, 08:39

Już nawet screenów nie trzeba robić bo na stronie głównej bidextreme.pl są komunikaty z dnia 21.11 podane tu na forum, ale w formie pdf i to z podpisem pana Mariusza :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: naimadim2 » sobota, 23 listopada 2013, 10:13

Witam.
Dnia 4.11.2013 wpłaciłem pieniądze na konto Bidextreme. Mam tylko email od nich, że wpłata dotarła. Za przelane pieniądze zleciłem zakup na giełdzie monet litecoin, transakcję zrealizowano na co niestety nie mam żadnego potwierdzenia w postaci email, screen etc. W jaki sposób mogę teraz udowodnić ile ltc mi ukradli ? Sam już dokładnie nie pamiętam ile ich miałem.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » sobota, 23 listopada 2013, 10:33

Oni wiedzą, oni mają prawdopodobnie historie transakcji i salda, ale nie chcą/nie mogą udostępnić. może jeśli sprzęt jest zaplombowany na policji, nie mają dostępu, choć nie sądzę.
Opisz im swoją sytuację, podaj ostatnie saldo ci znane, a może pamiętasz po jakim kursie wystawiałeś ofertę? Wtedy mógłbyś przeliczyć mniej więcej ile LTC zakupiłeś.

Orator
Reputacja: 250
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lechu » sobota, 23 listopada 2013, 10:34

@46and2 dzięki za informacje praktyczne, troszkę mi się powoli to wszystko rozjaśnia.

Oni mają informacje kto i ile miał ltc/btc. Bądźcie o to spokojni. Jeśli nawet dokładnie nie pamiętacie to można zaniżyć delikatnie kwotę, żeby wytrącić im ewentualny argument o próbie wyłudzenia, ot na wszelki wypadek dmuchając na zimne.

Przecież to łatwo policzyć. Wystawiliście kwotę załóżmy x pln na zakupy ltc. Podzielić to po zawyżonym kursie po którym mniej więcej transakcja poszła i z grubsza wiadomo ile mieliście ltc.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » sobota, 23 listopada 2013, 11:25

Lechu pisze:Oni mają informacje kto i ile miał ltc/btc. Bądźcie o to spokojni. Jeśli nawet dokładnie nie pamiętacie to można zaniżyć delikatnie kwotę, żeby wytrącić im ewentualny argument o próbie wyłudzenia, ot na wszelki wypadek dmuchając na zimne.
Akurat mam zapisane wszystkie transakcje. Wykonałem ich 9. Patrząc na kwotę PLN którą mi zwrócili to ostatnią transakcję (2013.11.18) anulowali albo nie mają śladu w bazie.

EDIT: Właśnie uświadomiłem sobie, że nie zwrócili mi mojej złotówki weryfikacyjnej. ;)
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 23 listopada 2013, 12:12

Zrobiliście takiego zamieszania, że nawet w Azji o tym się pisze http://www.bitcoin86.com/news/1669.html

Gaduła
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
0

Postautor: paveel90 » sobota, 23 listopada 2013, 12:31

Art. 479.
Jeżeli przedmiotem świadczenia jest określona ilość rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, wierzyciel może w razie zwłoki dłużnika nabyć na jego koszt taką samą ilość rzeczy tego samego gatunku albo żądać od dłużnika zapłaty ich wartości, zachowując w obu wypadkach roszczenie o naprawienie szkody wynikłej ze zwłoki.

Wydaje mi się że ten artykuł też może nas interesować.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: artur » sobota, 23 listopada 2013, 14:08

Kurde ale masakra ten internet - juz nawet chinskie media o tym pisza! Pewnie niedługo zjawia sie pierwsze zagraniczne media.. i czym tu sie chwalic??? JAKI WSTYD I SIARA NA MAXA. Kasa kasa ale zawzietosc polakow jest na skale swiatowa. Ale prezio sobie zuru nagotowal :D

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 23 listopada 2013, 14:09

Biedny Pan Mariusz...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 14:18

altcoin

To nie jest ścisła interpretacja, trochę pofantazjowałeś.

- osoby, które wyłącznie płaciły PLN bądź wyłącznie wpłaciły PLN i kupiły LTC/BTC otrzymają na 100% zwrot - wystarczy wezwanie do zapłaty i termin 14 dni, po tym terminie e-sąd i komornik
- osoby, które wplaciły PLN/LTC/BTC i prowadzą działalność gospodarczą podobnie, do wezwania wystarczy podpisane oświadczenie, że gotówka/towary nie pochodzą z nielegalnych źródeł, oczywiście e-sąd i komornik
- osoby, które wykopały BTC/LTC ponad 6 miesięcy temu i bezpośrednio wpłaciły do kantoru - wezwanie + historia transakcji - pierwsza nie będzie miała źródła bo została wykopana, e-sąd i komornik
Problem mają osoby, które nie zarejestrowały działalności a wykopywały regularnie BTC/LTC bądź handlowały nimi (tzn. zarówno kupno jak i sprzedaż) - niestety mogą być "nagabywane" przez ZUS i US pomimo, że nie prały pieniędzy, a ewentualny podatek zostanie naliczony od przychodów a nie jak się wielu wydaje od dochodów, tzn. jeżeli dokonali 10 transakcji za 1000zł i zarobiły na tym 100zł to podatek będzie od 10.000 a nie od 100zł!

reszta ok

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: wwcc » sobota, 23 listopada 2013, 14:24

[quote="altcoin"

Problem mają osoby, które nie zarejestrowały działalności a wykopywały regularnie BTC/LTC bądź handlowały nimi (tzn. zarówno kupno jak i sprzedaż) - niestety mogą być "nagabywane" przez ZUS i US pomimo, że nie prały pieniędzy, a ewentualny podatek zostanie naliczony od przychodów a nie jak się wielu wydaje od dochodów, tzn. jeżeli dokonali 10 transakcji za 1000zł i zarobiły na tym 100zł to podatek będzie od 10.000 a nie od 100zł!

[/quote]

A co w przypadku jeśli kopała osoba fizyczna - nie trzeba zaraz rejestrować działalności. Jeśli założymy, że kopalem tylko w tym roku kalendarzowym (a w LTC ma tak większość :) ), to US nie będzie się czepiał, bo z zeznaniem podatkowym mam czas do kwietnia 2014 r i wtedy w razie potrzeby wykaże dochód z tego tytułu. Nic nie zrobiłem źle, jestem czysty - prawda? Faktycznie gorzej jak ktoś handlował..

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 14:46

US ściga za wydatki powyżej dochodów a nie za kopanie walut. Nie wariujcie. Naprawdę to kosztuje 200zl żeby poradzić sie kogośto sie na tym zna.
Nie wkrecajcie sie w spiralę strachu przed US.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 23 listopada 2013, 15:03

Osoby fizyczny z handlu kryptowwalutami rozliczają się w PIT, czyli macie czas do 30.IV.2014 roku. Nie dajcie się tym US zastraszyć. Do tej pory nic złego nie zrobiliście, macie jeszcze dużo czasu na rozliczenie się. Co do kopania możecie sobie kopać ile chcecie, dochód z kopania osiągacie tylko w momencie sprzedaży. Jeśli tych sprzedaży macie dużo (czyli dużo wypłat w PLN z giełdy), to trzeba pomyśleć o założeniu działalności.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”