Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH[Archiwum2015]

Gaduła
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu dla ŻÓŁTODZIOBÓW

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 14:20

cezarx77 pisze:~900 btc do 750 usd na Bitstampie
~3000 btc do 800 usd na Goxie
~110 btc do 2100 pln na Curexie

Maluczcy tego nie zjedzą, więc czeka nas kotłowanie w przedziale w którym jesteśmy od rana. Aczkolwiek wyczekiwanego (również przeze mnie) spadku to ja tutaj nie widzę...
a w chinach brakuje paru tys BTC do szczytu :D. Trochę słabo jak na wyleszczenie skoro cały świat tam patrzy a chińczyki opadają lotem ślizgowym... Z drugiej strony potrzebne są zakupy rzędu 10k btc by się wybić na nowe szczyty i tylko jakieś grosze by spaść do 700 usd.

Ciekawe jak szybko Bitstamp będzie spadał lotem koszącym gdy Gox zacznie się walić. Znowu są pojedyncze dolary różnicy między oboma kantorami.

No to Gox niżej o 4 usd niż bitstamp.

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » piątek, 22 listopada 2013, 14:23

Stamp przebił goxa. Ciekawie się robi, tego to chyba najwięksi optymiści nie przewidzieli.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 14:29

Disi pisze:Stamp przebił goxa. Ciekawie się robi, tego to chyba najwięksi optymiści nie przewidzieli.
Nie wiem czy to dobry czy zły znak. Wygląda mi to na zakończenie dwudniowego arbitrażu kogoś kto miał dużo gotówki. Podbijał Goxa drobniakami(bardzo mały wolumen) by drożej sprzedać a jednocześnie taniej wykupywał Bitstampa. A teraz ? Teraz nie wiem co się wydarzy... Pompa na BTCE i podobny manewr? Chińczyki wogóle nie chcą rosnąć... totalny boczniak...

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » piątek, 22 listopada 2013, 14:49

Hahha, teraz wpadłem na genialny pomysł.
Jak tak już sobie gdybamy to co myślicie o tym że wygrała idea a nie pieniądze?
A co stanie się w momencie gdy komuś zależy na ustabilizowaniu kursu? Nie ważne jakim kosztem (w perspektywie trzymanie kursu i chwilowe wahania rzędu 20$ czyli 3% daje możliwość zarobienia). Wyrównuje kurs na wszystkich giełdach. I co dzieje się wtedy? Może wygra pieniądz ogólnodostępny i szybki z ustabilizowanym kursem. Jest tylko jedno ale że ktoś ten kurs wymiany ustala.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lukakontakt » piątek, 22 listopada 2013, 14:59

jezeli komus zalezy na ustabilizowaniu to pewnie jakis rzad zeby ludzie nie widzieli latwego zysku i nie uciekali potem od podatku umawiajac sie po kawiarniach i wymieniajac na gotowe miedzy sobaa dla panstwa ktorego kolwiek z czolowiek wydac 50 czy 60 mln usd to jest jak splunac tym bardziej ze ostatnio sie wypowiadaja raczej przychylnie to moze dla tego ze juz swoje zrobili to by bylo do dupy bo mogli by wplywac na kurs w bardzo duzym stopniu

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: muleen4 » piątek, 22 listopada 2013, 15:00

Disi pisze:Hahha, teraz wpadłem na genialny pomysł.
A co stanie się w momencie gdy komuś zależy na ustabilizowaniu kursu? Nie ważne jakim kosztem (w perspektywie trzymanie kursu i chwilowe wahania rzędu 20$ czyli 3% daje możliwość zarobienia). Wyrównuje kurs na wszystkich giełdach. I co dzieje się wtedy? Może wygra pieniądz ogólnodostępny i szybki z ustabilizowanym kursem. Jest tylko jedno ale że ktoś ten kurs wymiany ustala.
nie rozumiem

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 15:30

Disi pisze:Hahha, teraz wpadłem na genialny pomysł.
Ustabilizowanie kursu jest mało realne. Bitcoin jest towarem inflacyjnym logarytmicznym a FIATy są inflacyjne liniowo z założenia. BTC jest górny limit, granica matematyczna a FIATów nie... Wartość BTC we fiatach musi rosnąć. Chyba że rządy sobie wymyśla inną liniowo inflacyjną cryptowalutę. Liniowa inflacja niestety doszła już do momentu pękania bańki inflacyjnej za dużo nabrano kredytów których nie da się spłacić. To była dobra polityka na 1 wiek ale nie na wieczność i dlatego inflacja liniowa musi się w końcu rozpieprzyć i nikt cyptowaluty której może być nieskończenie wiele nie kupi.
Prędzej wierzę w związanie z BTC jakiejś waluty. Np 1000USD=1 BTC lub inna cryptowaluta(może rządowa).

Co do kursu to nie wiem czy ktoś zauważył ale wykres 30 i 15 minutowy na goxie wygląda jak podwójny szczyt. Nawet z uwzględnieniem obrotów. Z tym że te obroty są strasznie mizerne...
Obrazek

Tudzież od 480 maluje się nam odwrócony spodek i jesteśmy już prawie u szczytu.

Także 700 lub 680 wydaje się realne w zasięgu kilku godzin lub dnia.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 listopada 2013, 15:37 przez zomos, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0

Postautor: nexushash » piątek, 22 listopada 2013, 15:33

Właśnie tez tak myślałem skoro Bernanke ze spokojem patrzy na BTC i nie widzi w tym nic złego znaczy ze jest przygotowany na wszystko.
A przecież największy wróg FEDu do zachowania monopolu na podaż pieniądza to kryptowaluty choć są jeszcze waluty lokalne tak jak polski dobry.
Nie widzę problemu czy to ze strony banku centralnego Chin czy FEdu do utrzymania stabilnego kursu i systematycznego skupywania w czasie. To jak to robią obecnie ze złotem.
Promocja waluty bezpieczeństwo potem wszystko idzie w masy zdobywa zaufanie. Następnie pęka obecna bańka zadłużenia mamy globalny kryzys reset systemu, upada dolar euro i inne fiaty, przejęcia depozytów obywateli by przywrócić płynność banków. Masy uciekają w krypto i kruszce. Wtedy bank centralny Chin Europy i Fedu podsuwają genialne rozwiązanie i częściowe umorzenie długu kosztem utraty suwerenności. Wprowadzają nową globalną cyfrowa walutę Bancor (BNC) o kursie równym 1 uncji złota. W między czasie ogłaszają nie legalność krypto i zrzucają wszystkie swoje bitki, zamykają giełdy doprowadzając do upadku kursu i mamy strzyżenie owiec na miarę ery cyfryzacji.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 15:41

nexushash pisze:Właśnie tez tak myślałem skoro Bernanke ze spokojem patrzy na BTC i nie widzi w tym nic złego znaczy ze jest przygotowany na wszystko.
A przecież największy wróg FEDu do zachowania monopolu na podaż pieniądza to kryptowaluty choć są jeszcze waluty lokalne tak jak polski dobry.
Nie widzę problemu czy to ze strony banku centralnego Chin czy FEdu do utrzymania stabilnego kursu i systematycznego skupywania w czasie. To jak to robią obecnie ze złotem.
Promocja waluty bezpieczeństwo potem wszystko idzie w masy zdobywa zaufanie. Następnie pęka obecna bańka zadłużenia mamy globalny kryzys reset systemu, upada dolar euro i inne fiaty, przejęcia depozytów obywateli by przywrócić płynność banków. Masy uciekają w krypto i kruszce. Wtedy bank centralny Chin Europy i Fedu podsuwają genialne rozwiązanie i częściowe umorzenie długu kosztem utraty suwerenności. Wprowadzają nową globalną cyfrowa walutę Bancor (BNC) o kursie równym 1 uncji złota. W między czasie ogłaszają nie legalność krypto i zrzucają wszystkie swoje bitki, zamykają giełdy doprowadzając do upadku kursu i mamy strzyżenie owiec na miarę ery cyfryzacji.
Ciekawa koncepcja i nawet realistyczna w dobie kryzysu długowego. Z tym że USA się skończą i jako że Chiny mają ich dług wykupiony to będą od nich zależne... Chyba musieli by się z tym pogodzić. Chociaż biorąc udział w takim szwindlu będą mieli zapewnione miejsce na świeczniku nawet jak ich we własnym kraju przeklną.

luc
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: luc » piątek, 22 listopada 2013, 16:12

To forum o BTC, czy na temat teorii spiskowych? ;-)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » piątek, 22 listopada 2013, 16:13

Chyba ruszyła na Goksie fala zakupów ludzi, któryz zorientowali się, że można szybko i "bezprowizyjnie" wyprowadzić zasoby na Bitstampa. Jeśli ktoś myśli o zakupie, nie traktowałbym raczej tego jako spontanicznej fali wzrostowej. Oczywiście dużo zależy też od "niewidzialnej ręki rynku", choćby tej pompującej wczoraj kurs na Goksie.
nexushash pisze:Właśnie tez tak myślałem skoro Bernanke ze spokojem patrzy na BTC i nie widzi w tym nic złego znaczy ze jest przygotowany na wszystko.
Pan Bernanke może sobie pozwolić na spokój. BTC to bardziej żeton spekulacyjny, walutą jest głównie z nazwy. W normalnym obrocie gospodarczym fiatom raczej nie zagrozi.

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » piątek, 22 listopada 2013, 16:25

Panowie i panie poleci w końcu ten kurs? ... muszę się odkupić :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitdreamer » piątek, 22 listopada 2013, 16:32

Coraz mniej jestem przekonany do zapowiadanej fali C. Już zapomnieliście w jakim stylu wychodziliśmy z poprzednich korekt?

1) 24-10-2013 Wzrost do 232 $ (po drodze dwa drobne potknięcia), spadek do 178 $ (-30%) i wyjście w górę jedną ciągłą linią.
2) 9-11-2013 Wzrost do 398 $ (po drodze jedno potknięcie), spadek do 296 $ (-34%) i wyjście w górę praktycznie po prostej.
3) 19-11-2013 Wzrost do 900 $ spadek do 456 $ (-50%) i wychodzimy w górę po raz trzeci z rzędu już bez korekt.

Wszystkie trzy korekty były coraz szybsze, od kilku dni, do kilkunastu godzin.

Stany debatują nie nad ewentualnym dopuszczeniem BTC, tylko nad tym JAK to zrobić. Kolejne firmy, uniwersytety akceptują płatności. Raczej należy zapomnieć o powrocie w okolice 600 $ czy 550 $. Już nie ma po co wracać.

Ale ja jestem żółtodziobem, może faktycznie myślami jestem w fali B (opis co jakiś czas Bitmar wkleja) a doświadczeni gracze wieszczą wyniszczającą falę C. Może w innych okolicznościach tak, ale przy tych newsach? Skończy się tym, że wszyscy odkupimy powyżej 1000 $ i stwierdzimy, że BTC po raz kolejny nas zadziwia.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 16:34

bl4ck pisze:Panowie i panie poleci w końcu ten kurs? ... muszę się odkupić :)
Nie wiadomo...
Rynek wygląda BARDZO dziwnie. masakrycznie niski wolument. Pompowanie za 200-400 BTC. Chińczyki stoją w miejscu Stampa pompują bo mają niską prowizję teraz. A ściany jak stały tak stoją. Wręcz rosną. Szczególnie ta na 800 usd na goxie. A jak kurs już urośnie co zajmuje mu(hmm?) kilka godzin lub dobrą godzinę to temperowanie kursu trwa kilka minut.
Ale ja jestem żółtodziobem, może faktycznie myślami jestem w fali B (opis co jakiś czas Bitmar wkleja) a doświadczeni gracze wieszczą wyniszczającą falę C. Może w innych okolicznościach tak, ale przy tych newsach? Skończy się tym, że wszyscy odkupimy powyżej 1000 $ i stwierdzimy, że BTC po raz kolejny nas zadziwia.
Oj zadziwia. Bo rynek nieregulowany. Takie pompowanie kursu na giełdzie, podbijanie ceny 1 akcją = kryminał. Sztuczne nieziemsko.

Cały rynek od 8 rano naszego czasu wygląda tak sztucznie jak cycki u Pameli Anderson...

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: krasnolud » piątek, 22 listopada 2013, 16:42

zomos pisze:Cały rynek od 8 rano naszego czasu wygląda tak sztucznie jak cycki u Pameli Anderson...
Ale przyciąga...

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 16:43

krasnolud pisze:
zomos pisze:Cały rynek od 8 rano naszego czasu wygląda tak sztucznie jak cycki u Pameli Anderson...
Ale przyciąga...
No i taki jest zamiar tego kto tą sztuczność wywołał.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » piątek, 22 listopada 2013, 16:57

Niski wolumen łatwo wytłumaczyć. Kto kupił wcześniej, dużo taniej - trzyma, czeka na ew. wzrosty i korektami się nie stresuje. Z kolei wchodzenie przy tym poziomie cenowym jest mało opłacalne, większa szansa stracić niż cokolwiek zarobić.

Co do chińczyków zgoda, ich niechęć do wzrostów jest niepokojąca. Przecież to podobno oni dali oficjalny "sygnał do startu" głównego etapu obecnej bańki. Może ich rola sprowadzała się jedynie do rozkręcenia atmosfery tanim kosztem na bezprowizyjnej BTC China? A obecnie zastępują ich lokalni "pompkarze", tacy jak nieoficjalny "ratownik kursu" na Goksie?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: krzysztofszymon » piątek, 22 listopada 2013, 17:22

po pierwsze, jestem tu nowy i chciałbym się przywitać - cześć! :)

po drugie - myślicie, że ściana 2100 na bitcurexie ma szansę paść w najbliższym czasie?

Początkujący
Reputacja: -15
Reputacja postu: 
0

Postautor: franczek » piątek, 22 listopada 2013, 18:32

krzysztofszymon pisze:po pierwsze, jestem tu nowy i chciałbym się przywitać - cześć! :)

po drugie - myślicie, że ściana 2100 na bitcurexie ma szansę paść w najbliższym czasie?
padla :), same dobre newsy splywaja, virgin galaxy oferuje loty w kosmos za BTC, 20 000 lokali z pizza akcetpuja BTC, a kurs stoi w miejscu prawie, to znaczy ze beda spadki
bedzie dno, bitcoiny spadna do 350$

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos » piątek, 22 listopada 2013, 18:47

News z Virgin Galactic już od wczoraj jest w Cenie. To była ta niewidzialna ręka rynku.

Wróć do „Przedszkole”