Poprawność wygenerowanego portfela? Dwa pytania

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poprawność wygenerowanego portfela? Dwa pytania

Postautor: xxxk » piątek, 22 listopada 2013, 00:40

Witajcie,
bardzo przepraszam jeżeli moje pytanie się powtarza ale niezbyt mi wychodzi szukanie informacji na tym forum, jeżeli gdzieś została już udzielona konkretna odpowiedź na moje pytanie to proszę o podanie linka w wiadomości prywatnej i usunięcie tego tematu.

Chcę w niedługim czasie zakupić LTC, wygenerowałem sobie paper wallet poprzez liteadress, jeden z nich ma adres który posłuży mi za przykład testowy: LLscdgRMFqL6ztVxw9ZFDrfRRKSzyDD4ZW

Tutaj rodzi się moje pytanie, czy zaraz po wygenerowaniu ten portfel jest już aktywny? Mogę zakupić LTC powiedzmy przez lilontransfer/sklepzbitcoinami i przelać na ten wygenerowany w tak prosty sposób adres?
Pytanie to zadaje sobie głównie przez to, że adresu tego nie widać na block-explorer.com

+ Jeżeli wygenerowałem sobie ten paper wallet i przeleję na niego powiedzmy 100 LTC to czy po przelaniu i oczywiście spisaniu sobie danych portfela czyli jego adresu oraz
Private Key (Wallet Import Format)
to już wszystko co muszę zrobić? Wtedy powiedzmy za rok ew. dwa mogę wprowadzić mój portfel do programu Litecoina ew. jakiejś giełdy i pozbyć się moich LTC?

Bardzo proszę o odpowiedź bez specjalistycznego słownictwa, ekspertów proszę o wyrozumiałość.

Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź.

Miłego dnia,
xyz

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Poprawność wygenerowanego portfela? Dwa pytania

Postautor: lenny » piątek, 22 listopada 2013, 01:32

czy zaraz po wygenerowaniu ten portfel jest już aktywny?
Tak. Nie widać go na block-explorer.com, bo nikt na niego jeszcze nic nie przesłał
za rok ew. dwa mogę wprowadzić mój portfel do programu Litecoina ew. jakiejś giełdy i pozbyć się moich LTC?
Tak. Importujesz, wysyłasz na giełdę i gotowe.

Dla testu sugeruję wysłać sobie na ten swój papierowy adres 1 LTC i przetestować zaimportowanie klucza. Potem, jak się upewnisz, że wszystko działa, wyślij całość na swój papierowy adres.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: xxxk » piątek, 22 listopada 2013, 10:05

Ok, wszystko jasne. Dziękuję za odpowiedź Lenny.

Rozmowny
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamex » sobota, 23 listopada 2013, 16:32

wygenerowalem sobie adres i priv keya na stronie internetowej, przelałem tam 0,9 LTC z btc-e com. Na block explorerze wszystko widac, do portfela zaimportowalem priv key, na liscie adresów do odbioru widnieje adres na ktory przeslalem LTC. W podsumowaniu pisze, że saldo 0. Wszystkie bloki sciagniete, portfel zsynchronizowany. Co z tym fantem zrobic?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 23 listopada 2013, 17:26

-rescan
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » sobota, 23 listopada 2013, 18:01

Podepnę sie pod temat.
Czy i gdzie można sprawdzić poprawność wygenerowanego adresu dla dowolnej kryptowaluty (powiedzmy, że dla tych popularniejszych)?
Tzn. generujemy sobie adres z myślą o tym, że ma to byc adres do odbioru LTC i teraz gdzie mogę to sprawdzić czy jest to poprawny adres dla LTC.
Z tymi popularniejszymi walutami nie ma problemu, bo są specjalne dedykowane generatory. Ale np. używając vanitygen chciałbym sprawdzić czy wszystko wykonałem poprawnie i czy dany adres jest dla tej waluty o jaką mi chodziło, zanim wyśle na niego jakieś środki.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 23 listopada 2013, 18:08

bitcoind validateaddress 1adres.....
litecoind validateaddress Ladres....
itd.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni