Portfel LTC - jak zabezpieczyć? Początkujący nie informatyk.

lon
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Portfel LTC - jak zabezpieczyć? Początkujący nie informatyk.

Postautor: lon » środa, 20 listopada 2013, 17:42

Mam pytanie dot. zabezpieczenia swoich środków w kliencie LTC. Założyłem portfel, kupiłem 25 LTC no i teraz pytanie jak bezpiecznie to przechowywać w dłuższym okresie czasu?
Chodzi mi o łopatologiczne wytłumaczenie ponieważ nie jestem znawcą tematu ani też nie znam się na informatyce.
Wiem tylko, że mam portfel na dysku który jest zabezpieczony hasłem (chociaż i tak przy włączaniu klienta nie muszę go wpisywać) Co w przypadku kiedy mój laptop padnie, spali się itd.? Jak zalogowac się na swój portfel na innym komputerze? Co zrobić żeby zabezpieczyć LTC przed utratą? W kliencie jest opcja "wykonaj kopię zapasową" Zapisałem ją na dysku. Co dalej można z nią zrobić? Jak otworzyć na innym komputerze ten plik? Czytałem o jakichś plikach walletdat. ale ani nie wiem jak je wygenerować ani co z nimi dalej.

Może ktoś pomóc? Nie znam terminologii więc proszę o proste tłumaczenie.

Dyskutant
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
0

Re: Portfel LTC - jak zabezpieczyć? Początkujący nie informa

Postautor: Madrox » środa, 20 listopada 2013, 17:59

Też bym chciał w końcu usłyszeć porządną odpowiedź.
Ostatnio zmieniony sobota, 14 maja 2016, 11:48 przez Madrox, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dejmien » środa, 20 listopada 2013, 21:58

Sam sie przymierzam z zakupem LTC ale narazie nie moge na bitcurexie zalozyc konta.
Jak juz ltc znajda sie na moim portfelu bede przenosic plik wallet.dat do zaszyfrowanego przez true crypt pliku a wallet.dat ktory znajduje sie w domyslnej lokalizacji dla portfela litecoin beda najzwyczajniej w swiecie usuwal. Jak bede chcial wejsc do portfela sprawdzic/wyslac etc to przeniose tym razem z szyfrowanego pliku wallet.dat do domyslnej lokalizacji po czym znowu go usune i tak w kolko.
Moze mi ktos ogarniety odpowiedziec czy sposob w jaki mam zamiar przechowywac ltc/btc jest wystarczajaco bezpieczny?

fun
Wygadany
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: fun » środa, 20 listopada 2013, 22:15

Dejmien pisze:Sam sie przymierzam z zakupem LTC ale narazie nie moge na bitcurexie zalozyc konta.
Na bitcurexie nie ma LTC :)

Rozmowny
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dejmien » środa, 20 listopada 2013, 22:19

Wiem, ale to jest jedyna 'ogarnieta' gielda na ktora moge wplacic pln po czym kupie btc, wysle na btc-e i tam wymienie na ltc.

btw moge bezposrednio wyslac btc z bitcurex na btc-e tak?

fun
Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: fun » środa, 20 listopada 2013, 22:36

jak najbardziej

fun
Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: fun » środa, 20 listopada 2013, 22:38

lon pisze: Wiem tylko, że mam portfel na dysku który jest zabezpieczony hasłem (chociaż i tak przy włączaniu klienta nie muszę go wpisywać).
Hasło jest potrzebne do użycia środków, czyli ich wysłania.
lon pisze: Co w przypadku kiedy mój laptop padnie, spali się itd.? Jak zalogowac się na swój portfel na innym komputerze? Co zrobić żeby zabezpieczyć LTC przed utratą? W kliencie jest opcja "wykonaj kopię zapasową" Zapisałem ją na dysku. Co dalej można z nią zrobić? Jak otworzyć na innym komputerze ten plik? Czytałem o jakichś plikach walletdat. ale ani nie wiem jak je wygenerować ani co z nimi dalej.
plik nazywa się wallet.dat -to jest Twój portfel i chroń go najlepiej, jak umiesz.
Nagraj na pendrive, wypal na płytce, itd, itp.

Jeśli byś chciał kiedykolwiek go użyć, wystarczy wstawić go w to samo miejsce z którego go skopiowałeś, uruchomić klienta - i już wszystko jest na miejscu.

Jeśli chodzi o inne opcje - przeszukaj forum pod kątem eksportu kluczy.

lon
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: lon » czwartek, 21 listopada 2013, 13:00

@fun

Ok, dzięki. Po prostu nie mogłem znaleźć pliku wallet bo jest on w ukrytych folderach. Ustawiłem w opcjach pokaż ukryte foldery i teraz już ma plik. Zapiszę go zatem na pendrive i myślę, że będzie okej.

Wróć do „LiteCoin”