Dyskusja na temat kursu BTC [Archiwum - 2013-2015]

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Czy Twoim zdaniem kurs w terminie 05 XII - 12 XII

1. Wzrośnie
6
60%
2. Spadnie
3
30%
3. Pozostanie w konsolidacji
1
10%

Liczba głosów: 10
Weteran
Reputacja: 516
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: JacekW_BB » piątek, 20 listopada 2015, 07:36

Ładnie bronią się 3$ na ltc i 300$ na btc- tu nawet nie spadło wczoraj do tego poziomu. Myślę, że kapitał w btc i ltc jest już w rękach ludzi doświadczonych poprzednimi akcjami medialnymi vide ban w Chinach itd. stąd ludzie nie panikują. Stąd nie ma paniki. Może to będzie sygnał dla grubych ryb, że kogo mogli wytrzepać tego wytrzepali i teraz potrzeba zebrać grupę nowych graczy na ten rynek, by znów ich leszczyć ;-) A by to zrobić trzeba nam bańki ;-)

P.S. Dziś idę do koleżanki pomóc kupić jej pierwszego bitcoina. Sama uznała, że lepiej mieć btc niż trzymać kasę na lokacie ;-)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 08:39

Heh, na razie nie sprawdziły się chyba niczyje przewidywania ;) Mój scenariusz nie zakładał spadków <2060CNY. Więc w tej chwili powrót do boczniaka na linii 2130CNY wydaje mi się niemożliwy. Jeśli kurs się teraz wydźwignie, to poleci szybko wyżej. Ale bardziej prawdopodobne wydają się teraz dalsze spadki, szczególnie w kontekście niepokojących newsów. Jak się spojrzy na wykres z 6h, to wciąż jesteśmy dość wysoko po tej minibańce.

Ale generalnie zgadzam się z opinią, że gra na BTC jest coraz trudniejsza. Ja zniechęcam się coraz bardziej (głównie przez straty, czy choćby tylko brak zarobku) i po raz kolejny rozważam czy się nie wycofać (prawie) całkowicie :?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 20 listopada 2015, 09:01

ekonokomik pisze:Heh, na razie nie sprawdziły się chyba niczyje przewidywania ;)
Czy ja wiem czy niczyje, taki np. blackened z konkursu na bitmarkecie przez ostatnie 4 tygodnie średnio zarabiał tygodniowo grubo ponad 50 %:
https://www.bitmarket.pl/rating2.php?date=20151029
https://www.bitmarket.pl/rating2.php?date=20151105
https://www.bitmarket.pl/rating2.php?date=20151112
https://www.bitmarket.pl/rating2.php?date=20151119
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
0

Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 11:03

ekonokomik pisze:Heh, na razie nie sprawdziły się chyba niczyje przewidywania ;) ...
Jak to nie sprawdziły się? a to:
zbiges pisze:No i jakoś udało się dojść do porozumienia :D
Istotne jest, że wszyscy piszemy o tym samym trójkącie. Zasięg potencjalnego wybicia około 250-300CNY (czyli jakieś 20usd) i moment wybicia (moim zdaniem) dziś wieczorem lub najpóźniej jutro. Dla mnie gra warta świeczki. Jeszcze tylko kierunek i zarabiamy razem. :D

To co? w którą stronę?
@ekonokomik już chyba podał swój typ. @panczor jak myślisz?
panczor pisze:@zbiges - ja z założenia nie obstawiam, bo to nie ma sensu przy tak dużej i widocznej figurze mozna spokojnie wejsc po stanowczym przebiciu, ale nieopatrznie załadowałem sie małą pozycją na wczorajszym wybiciu ok 23 więc mam cichą nadzieję ze to wyjdzie góra, co jak co ale porządna korekta spadków nam sie należy, ale 300 z drugiej strony nie zostało porzadnie przetestowane, ja stawiam 60/40 na góre, ale przygotowany jestem na obie strony.
janosik866 pisze: Mam doładnie taka samą sytuacje. Mam od wczoraj 23 niewielką pozycja long z stoplosem w okolicach 332, jak mnie wytnie to żalu nie będzie.

Ja obserwuje wykresy Huobi oraz bitfinex. W momentach wiekszej zmienności/paniki zerkam również na btc-e, które potrafi pociągnąć resztę w dół.
zbiges pisze: @panczor, @janosik866
Bardzo słuszna uwaga. Ta z zaczekaniem na wybicie z wejściem na pozycję. Jakaś mała pozycja otwarta wewnątrz trójkąta prawie zawsze mi się plącze. :)
Podkreślenia moje

Przecież to jest dokładny opis tego co się stało zanim to miało miejsce. Mało tego. Z tych wpisów można odczytać prawie całą instrukcję jak grać, żeby zarobić 20usd na tym wybiciu. Brakuje jedynie techniki wejścia na pozycję ale to już każdy musi zrobić na własne ryzyko.
Bardzo nie lubię mądrować się po fakcie bo to każdy potrafi. No ale spróbuję opisać krok po kroku wyjście z tego trójkąta, oraz pokazać co należało zrobić (i dlaczego akurat tak) by zarobić na tym wybiciu. To tylko jedna z możliwości. Może komuś się przyda na przyszłość.

Obrazek
Jeszcze uwaga do tego:
janosik866 pisze: Ja obserwuje wykresy Huobi oraz bitfinex.
Janosik może to potwierdzić lub zaprzeczyć, ale moim zdaniem to co napisał oznacza, że obserwuje wykres Huobi a decyzje i grę prowadzi na Bitfinex.
Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Ja robię tak samo z OKcoin i Bitfinexem.
Na wykresie powyżej mamy moment wybicia z trójkąta. Z wykresu usunąłem wolumen bo trochę zaciemniał obraz ale jest on dla mnie ważnym wskaźnikiem czy wybicie ma szansę kontynuacji (czy nie jest przypadkiem fałszywym wybiciem) Oceniam to na podstawie zasięgu wybicia i wolumenu na którym się dokonuje.
Dodatkowym wskaźnikiem jest także dynamika powrotu. Tutaj nie miałem żadnych wątpliwości, że wybicie nie jest fałszywe. Do takiej oceny potrzebne jest trochę doświadczenia ale nie jest to wcale bardzo trudne. Idąc za sugestią @panczora i @janosika (opisanych we wpisach cytowanych wyżej) szukam dobrego momentu do wejścia na krótką. W tym celu zmieniam interwał wykresu na M5 lub M3.

Obrazek

Nie spieszę się. Czekam. O 22:15 następuje złamanie małej (widocznej tylko na niskich interwałach) LT. To bardzo dobry moment do wejścia na krótką.
Na Bitfinexie mogę bez żadnego pośpiechu czy zdenerwowania wejść po 328.70 (Mnie udało się wejść po 328.95) z bardzo wąskim stopem na 330.51

To wszystko :D Nie potrafię jeszcze tak ładnie wychodzić z pozycji :( No ale na razie na tym rynku jest to mniej istotne.
Hmm, żeby ktoś nie pomyślał, że jestem taki dobry to napiszę, że wyszedłem po 326.22 . Staram się do minimum ograniczać ryzyko i nie chciałem zostawiać otwartej pozycji na noc. Szkoda bo dobrze ustawiony trailing stop akurat w tym wypadku byłby bardzo dobrym pomysłem.

To co napisałem sprawdza się w 90% takich przypadków.

Jeszcze dwa słowa do tego:
Bitmar pisze:Powiem wam, że jestem naprawdę zdziwiony z tego jak dobrze trzyma się dzisiaj kurs. Media okrzyknęły dzisiaj Bitcoina narzędziem terrorystów a sam Bitcoin ma niby zostać zbanowany. Cały świat już o tym pisze. Mirror to już w ogóle pojechał po bandzie: http://www.mirror.co.uk/news/technology ... in-6860698. To samo http://www.washingtontimes.com/news/201 ... s-attacks/. Sam reuters od którego się wszystko zaczęło oparł się o raport Komisji Europejskiej który jest jawny i został przeanalizowany na Bitcoin.pl łącznie z gównoburzą medialną.
http://bitcoin.pl/wiadomosci/prawo-i-po ... ty-i-fakty

Cieszę się, że ludzie nie ulegli panice jak można się było tego spodziewać (mam nadzieję, też że nie dojdzie to tego w najbliższych godzinach). Zwykle ten rynek jest bardzo podatny i czuły na tego typu informacje.
Wiele razy pisałem, że nie zwracam uwagi na fundamenty w trakcie gry. Dla mnie AT jest kompletnym narzędziem do gry. Wynika to wprost z jej definicji.
Rozumiem jednak (tak mi się wydaje) znaczenie "newsów". Przez ostatnie godziny @Bitmar apelował, żeby nie ulegać emocjom i bardzo słusznie, z tym, że Chińczycy go chyba nie usłyszeli, obawiam się. :D. Zakładając, że mamy na rynku SM te "informacje" mogą być zwykłą wrzutką w celu zdołowania kursu.
Jeśli to prawda, to oznaczałoby, że rynek jest bardzo mocny i SM mają kłopoty, żeby go utrzymać w lejcach.

@ekonokomik
Nie odchodź, proszę. Jeśli masz spekulacyjnego doła to zrób sobie krótką przerwę. Bardzo potrzebni są tu ludzie, jak Ty, z dużym doświadczeniem.
Popatrz. Mogłem zarobić dużo więcej (myślę, że nadal jest potencjał do spadku patrząc na ten trójkąt) ale mam to w d... jutro też jest dzień a rynek nigdzie nie znika.
Prawda istnieje!
Problem w tym, że ja jej nie znam :(
Nie znam jej, choć przez całe życie staram się do niej dotrzeć.
Jeśli więc chcesz skorzystać np z moich prognoz prawdopodobnego ruchu ceny, to musisz to zrobić na własną odpowiedzialność.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 13:03

zbiges pisze: Przecież to jest dokładny opis tego co się stało zanim to miało miejsce.
Bardzo śmieszne :)
Z wypowiedzi i panczora i janosika wynikało, że mają pozycje długie i oczekują wyjścia górą.
zbiges pisze: To co napisałem sprawdza się w 90% takich przypadków.
Poważnie? To powiedz mi jak się zachowałeś 2015-11-16 od od 11:00 do 13:30? A dokładnie: czym się różnił tamten moment, od tego co nam opisałeś i zanalizowałeś wczoraj jako idealny moment zajęcia krótkiej pozycji? Bo wg mnie NICZYM. Sytuacja była całkowicie analogiczne.
Tymczasem kilka godzin później (2015-11-16 o 18:00) kurs poleciał niespodziewanie bardzo ostro do góry.
Przewidziałeś to?
zbiges pisze: Mogłem zarobić dużo więcej (myślę, że nadal jest potencjał do spadku patrząc na ten trójkąt)
Tak się wydawało, prawda? A tu niespodziewanie kurs znów do góry.
:twisted:

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: janosik866 » piątek, 20 listopada 2015, 13:13

zbiges pisze:Janosik może to potwierdzić lub zaprzeczyć, ale moim zdaniem to co napisał oznacza, że obserwuje wykres Huobi a decyzje i grę prowadzi na Bitfinex.
Dokładnie, kreski przykładam głownie do Huobi ale patrząc również na Bitfinex. Handluje obecnie prawie wyłącznie na Bitfinex.

ekonokomik pisze: Bardzo śmieszne :)
Z wypowiedzi i panczora i janosika wynikało, że mają pozycje długie i oczekują wyjścia górą.
I tu też przyznam racje. Spodziewałem się wyjścia górą, poszło dołem, szcześliwie stop loss był bardzo blisko.

Teraz moim zdaniem jesteśmy w nijakim momencie i mogą być zmyłki/przepychanki.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 13:46

@ekonokomik
Tak przyznaję się. te 90% to wziąłem trochę z dupy. Zapomniałem, że jestem na rynku BTC.
Zapomniałem też napisać ważną rzecz: Gdy rynek pójdzie w Twoim kierunku, dobry trader powinien zawsze przestawić swojego stopa na BE (break even point)
Zapomniałem o tym napisać bo w tym wypadku nie zrobiłem tego.
Jeśli jednak w przykładzie, który podałeś, będziesz postępował tak jak napisałem i przestawisz stop w odpowiednim momencie na BE to wychodzisz z tej pozycji na 0 i nic złego się nie dzieje. Taki przypadek też zaliczam do tych nieszczęsnych 90%.
Dodatkowo ten przypadek który opisałeś nie zdarza się często. Widać po wykresie na H1, że to jakaś anomalia.
Co do długich @panczora i @janosika to moim zdaniem gdyby wykorzystali to co napisali to mogli przejść na krótką w momencie który opisałem i byłoby wszystko Ok.
Sam dosyć często tak robię. Choć to jest już dużo trudniejsze (przede wszystkim z powodu emocji i zamazania przez nie obrazu) to jednak da się zrobić przy dużym doświadczeniu. Z trzech takich przypadków do tej pory, na dwóch wyszedłem lekko do przodu.
Co do obecnego wyjścia w górę, cóż właśnie założyłem ponownie krótką po 322. Nie namawiam na nią nikogo bo była założone bezmyślnie ale mam nadzieję jeszcze wyjść z niej bez straty.

Trochę mi przykro, że uważasz to co piszę za śmieszne.
Myślę, że nieporozumienie między nami polega na innym horyzoncie gry. To co opisałem musi wiązać się z nudnym ślęczeniem nad wykresem i to jest wielka niedogodność takiej gry. To co opisałem to w zasadzie element daytradingu lub co najwyżej krótkiego terminu.
Prawda istnieje!
Jeśli więc chcesz skorzystać np z moich prognoz prawdopodobnego ruchu ceny, to musisz to zrobić na własną odpowiedzialność.

Rozmowny
Reputacja: 44
Reputacja postu: 
0

Postautor: fenix79 » piątek, 20 listopada 2015, 13:47

janosik866 pisze: Teraz moim zdaniem jesteśmy w nijakim momencie i mogą być zmyłki/przepychanki.
Od 8 dni jesteśmy w bardzo ważnym momencie, na granicy dwóch potężnych kanałów utworzyła się konsolidacja , "góra wybiera kierunek, ale widocznie jest różnica zdań".

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » piątek, 20 listopada 2015, 14:21

@zbiges, eko
Myślę, że nie zrozumieliście się z powodu różnej interpretacji słowa "wybicie"

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 20 listopada 2015, 15:04

@kot - nie, zrozumiałem, że Zbiges "wybicie" rozumie niezależnie od zwrotu,

@Zbiges - nie chciałem Cię urazić, cenię sobie Twoje komentarze i analizy. Po prostu w Twoim ostatnim, nieco zarozumiałym poście rozpoznałem klasyczne przykłady euforii tradera po dobrym trafieniu. A może jednocześnie nałożyły się na to moje negatywne emocje i rozczarowanie, bo wtopiłem ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: zbiges » piątek, 20 listopada 2015, 15:50

ekonokomik pisze: .. Po prostu w Twoim ostatnim, nieco zarozumiałym poście rozpoznałem klasyczne przykłady euforii tradera po dobrym trafieniu...
No cóż, pewnie właśnie tak było. Nic się nie ukryje przed kolegą traderem, który przecież czuje to samo. :mrgreen:
Mam do Was osobistą prośbę. Wiele osób postrzega mnie jako zarozumialca, a ja bardzo chciałbym zamazać to wrażenie, bo jest nieprawdziwe, nie mogę jednak wyjść z siebie i popatrzyć z boku. Gdyby ktoś z Was zechciał napisać co powinienem zmienić, żeby uniknąć tego wrażenia u odbiorcy, to byłbym wdzięczny. Tylko na PW bo tutaj byłby duży offtop. :D

--edit--
Na małych interwałach narysowała nam się głowa z ramionami (Huobi i OK) z linią szyi na 2060-64. To nie jest formacja, która na tym rynku jakoś często się realizuje (następuje z niej wybicie w kierunku który wskazuje) Przypuszczam, że mamy na to szansę 50/50 Jeśli jednak się zrealizuje to jedziemy szybko na 2040. Czyli na Finexie gdzieś w okolice 316.
Prawda istnieje!

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » piątek, 20 listopada 2015, 17:32

jest kilka nieciekawych informacji dotyczących bitcoina, między innymi wybitnie bardzo nieprzyjemnych , takich jak na przykład że nadzór finansowy unii oczekuje całkowitego wycofania się wszystkich banków z ich zaangażowania się w cyfrowe waluty. pytanie główne jest takie czy banki dostosują się do tych zaleceń, jeżeli banki dostosują się do tego zalecenia to upowszechnianie się bitcoina raczej znowu będzie postępowało w tempie żółwia, a co za tym idzie raczej niema co raczej marzyć o nowych szczytach w przyszłym roku. trzeba poczekać na zakończenie obrad i oficjalne informacje po zakończeniu posiedzenia. jeżeli unia zabije bitcoina pod pretekstem walki z terroryzmem, to zostaje jedynie nadzieja w stanach, jeżeli oni zaprzyjaźnią się z wirtualną walutą to unia też raczej zmięknie i nie będzie miała wyjścia jak poddać się w walce z bitcoinem.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec- ... 87296.html
Koniec anonimowych płatności w Europie?
Ministrowie spraw wewnętrznych i sprawiedliwości krajów Unii Europejskiej będą dziś dyskutować w Brukseli na temat nowych środków zapobiegających finansowaniu terroryzmu. Na celowniku znajdą się wirtualne waluty i anonimowe karty przedpłacone oraz pieniądz elektroniczny. Po ostatnich zamachach w Paryżu mogą zostać wprowadzone dodatkowe narzędzia ograniczające m.in. transakcje bitcoinem.
....
Niektóre media (np. „The Washington Times”) spekulują, że Unia rozważa delegalizację bitcoina, lecz taki krok byłby trudny w realizacji ze względu na zdecentralizowany charakter wirtualnej waluty
....
Nadzór stoi na stanowisku, że anonimowe karty przedpłacone noszące logotypy organizacji płatniczych i akceptowane tam, gdzie inne karty płatnicze nie mogą być traktowane jako instrumenty pieniądza elektronicznego i oczekuje, że banki wycofają się z ich sprzedaży. Banki stopniowo rezygnują z ich dystrybucji – taką decyzję podjął np. BZ WBK.
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 20 listopada 2015, 17:45

Dramatyzowanie jest teraz w modzie. Reuters prawdopodobnie oparł się na dokumencie który jest dostępny publicznie (pisałem o tym na bitcoin.pl). Nie ma nic innego gdyż nie było by czasu nawet przygotować i nikt inny go nie widział. Cały dokument na którym będą debatować początkowo powstał już w kwietniu, ze względu na ostatnie wydarzenia w Paryżu dodano trochę (17.11) i przyspieszono sprawę. Dlaczego nikt nie dramatyzował już w kwietniu skoro wiadomo było, że będzie rozmowa o kryptowalutach? Nowoczesna sztuka dziennikarska niestety polega na koloryzowaniu, domysłach, wzbudzaniu sensacji i grze na emocjach odbiorców. Nie ma żadnego przesłania, że UE może zbanować Bitcoina!!
kxmedia pisze: nadzór finansowy unii oczekuje całkowitego wycofania się wszystkich banków z ich zaangażowania się w cyfrowe waluty. pytanie główne jest takie czy banki dostosują się do tych zaleceń, jeżeli banki dostosują się do tego zalecenia to upowszechnianie się bitcoina
nadinterpretacja, tu chodzi o karty przepłacone prepaid.

Jedynym faktem jest, że KE będzie dzisiaj rozmawiać/rozmawia/rozmawiała o kontroli przepływu pieniądza w kontekście finansowania terroryzmu, na liście są też kryptowaluty co jest naturalne gdyż jest to środek wymiany w dodatku dość anonimowy. Wszystko inne co wyczytacie w mediach do ogłoszenia wyników rozmowy to bzdury wyssane z palca przez "nowoczesne" dziennikarstwo.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: konkor » piątek, 20 listopada 2015, 19:06

@eko - dobra decyzja, stań z boku i się nie szarp w short. Ja to zrobiłem w wakacje i od tamtego czasu tylko 3 ruchy, wszystkie w 1W (przecięcie 1w KDJ we wrześniu było jednym z sygnałów). Nie piszę analiz i nie udaję mądrego w short - bo sami widzicie co się dzieje. Z mojego doświadczenia takie okresy mogą być preludium do zakończenia z przytupem fali C po bańce (tej dużej z 2013). Wtedy dołek 150$ będzie końcem fali A, niedawno zakończyliśmy falę B a C wcale nie musi być dużo niżej niż A i może trwać stosunkowo krótko. Całkiem możliwy scenariusz...

A na kolejną bańkę (taką prawdziwą z ATH) raczej każdy z nas się załapie w mniejszym lub większym stopniu. Grunt - to żeby się nie wystrzelać teraz niepotrzebnie ze środków na takiej padlinie, jaka jest aktualnie grana ;)

Dla mnie dość ważnym punktem jest wyjaśnienie kwestii wielkości bloku. To mimo wszystko super ważna sprawa i może zaważyć na całym projekcie BTC - wypłynięcie na szerokie wody lub ubicie w aktualnym punkcie (co jest mało realne ale waga problemu jest zbyt duża, żeby zajmować pozycję LONG już teraz i myślę że niejeden grubas myśli podobnie). Ktoś spyta - jaki interes w sabotowaniu projektu mieliby dev? A jaki interes ma na przykład pani Merkel w sprowadzaniu swojego kraju na dno? :lol: Niektórych rzeczy nie da się wytłumaczyć logicznie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » piątek, 20 listopada 2015, 20:13

Ja tam robie rekordowy miesiac w mojej historii tradingu, ale rzeczywiscie gdy cos nie wychodzi pare ruchow to najlepiej zrobic przerwe z 3dni minimum zeby ochlonac ;) Podobne to do pokera i trzeba unikac tilta :P
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 01:36

Panikarze mogą już zacząć czyścić portki, nie zbanowali Bitcoina

http://bitcoin.pl/wiadomosci/prawo-i-po ... erroryzmem

Naczelny krytyk forum
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » sobota, 21 listopada 2015, 01:45

Bitmar pisze:Panikarze mogą już zacząć czyścić portki, nie zbanowali Bitcoina

"Panikarze mogą już zacząć czyścić portki" i pakować się w bitcoina wokół którego jest obecnie tak ogromnie dużo zamieszania, i który jest twoim jedynym źródłem utrzymania ? i dalej dawać się skubać na kasie wyrafinowanym spekulantom . w finansach każdy sam indywidualnie podejmuje decyzje za które sam odpowiada, ja od pół roku siedzę na fiatach , utrzymuję się z normalnej pracy więc mogę jeszcze drugie pół roku posiedzieć
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 01:54

kxmedia pisze:

"Panikarze mogą już zacząć czyścić portki" i pakować się w bitcoina wokół którego jest obecnie tak ogromnie dużo zamieszania, i który jest twoim jedynym źródłem utrzymania ? i dalej dawać się skubać na kasie wyrafinowanym spekulantom . w finansach każdy sam indywidualnie podejmuje decyzje za które sam odpowiada, ja od pół roku siedzę na fiatach , utrzymuję się z normalnej pracy więc mogę jeszcze drugie pół roku posiedzieć
@kxmedia, to już sam sobie dopowiedziałeś, a tym komentarzem pokazałeś swój poziom i stosunek do Bitcoina....
Nie każdy spekuluje ale są ludzie którzy trzymają w nim oszczędności czy go po prostu używają. Wszelkie ruchy w panice i pod wypływem emocji nigdy nie są wskazane i mogą przynieść nam straty....

Naczelny krytyk forum
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » sobota, 21 listopada 2015, 01:58

Bitmar pisze:
kxmedia pisze:

@kxmedia, to już sam sobie dopowiedziałeś, a tym komentarzem pokazałeś swój poziom i stosunek do Bitcoina....
Nie każdy spekuluje ale są ludzie którzy trzymają w nim oszczędności czy go po prostu używają. Wszelkie ruchy w panice i pod wypływem emocji nigdy nie są wskazane i mogą przynieść nam straty....
ja nie ani tracę ani zyskuję ponieważ nie pakuję kasy od pół roku, ja widzę problem tylko jako ewentualny inwestor i nikt inny. natomiast bardzo chciałbym żeby bitcoinowi się udało , ale nie będę się pakował pod wpływem emocji którymi mogli by sterować jacyś kombinatorzy

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0002 BTC

Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 02:09

Ciężko ocenić czy ktoś w mediach wywołał ten chaos w celach spekulacyjnych czy jest to po prostu skutek nowoczesnego dziennikarstwa opartego na plotkach szukającego tanich sensacji i bazującego na graniu na ludzkich emocjach. Stawiam jednak na to drugie. Na kurs to praktycznie nie wpłynęło. Społeczność bitcoinowa jak widać, na emocje się uodparnia (a ich nie brakuje) i jest na tyle świadoma by nie łykać wszystkiego co jest w mediach. Taka informacja (a właściwie szum medialny) jeszcze 2-3 lata temu doprowadziłaby pewnie kurs do parteru.

Ryzyko banu zawsze istnieje i taka jest niestety cena tego projektu, jednak trzymajmy się faktów a nie plotek.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”