Pieniądz bezgotówkowy przyczyną inflacji

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Pieniądz bezgotówkowy przyczyną inflacji

Postautor: krystkon » piątek, 8 sierpnia 2014, 20:54

McGravier pisze:
Niemniej jestem zwolennikiem panstwowego przymusowego ograniczenia koncentracji kapitalu. Jestem za totalna swoboda podczas wyceny i wymiany wzajemnych swiadczen. Ale jestem za ograniczeniem mozliwosci oszczedzania oraz popieram zastapienie wszelkich podatkow posrednich progresywnym podatkiem od wlasnosci.
I jak chcesz to wyegzekwować? Kontrola przepływu kapitału? Dogłębna inwigilacja finansów obywateli? Przecież i tak będą oszczędzali, tylko że nielegalnie.

Ja chcę żyć w kraju gdzie jest możliwie nieskrępowany wolny rynek, który samodzielnie pokonuje problemy poprzez innowacje - również problemy monetarne. Ty z kolei chciałbyś odgórnego usunięcia (bardzo wątpliwego moim zdaniem) problemu tworząc przy okazji kilka nowych związanych z wyegzekwowaniem prawa, odpływem kapitału, problemami ze ściąganiem podatków i bóg wie czym jeszcze. Najgorsze jest chyba to, że w takiej sytuacji państwo kosztownie walczy z innowacjami wytworzonymi przez rynek w celu obchodzenia absurdalnych przepisów. To jest bez sensu.
Wlasnie tak.
Rozklad kapitalu i jego przeplywy powinny byc jawne.
A lamanie tej zasady rownoznaczne z lamaniem zasady - nie kradnij.

Tajemnice podobnie jak i wykluczenia spoleczne oraz isnienie biedy sa niemoralme.

Albo gramy w jednej druzynie.
Albo kazdy indywidualnie zaspokaja sie po trupach innych.

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0

Postautor: McGravier » piątek, 8 sierpnia 2014, 21:28

Zdajesz sobie sprawę, że to co proponujesz prowadzi do orwellowskiego totalitaryzmu? Może oprócz kontroli przepływu kapitału, jeszcze kontrola przepływu informacji? Zakaz komunikacji szyfrowanej? Przecież bez tego nie uszczelnisz granic - bitcoiny i inne rodzaje kapitału będą przepływać po kryjomu. Dalej - masowe tłumienie zachowań które władza uznaje za "niewłaściwe" na podstawie zebranych informacji... Prosta droga do nadużyć, korupcji, cierpienia... i biedy.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 8 sierpnia 2014, 21:32

Karmisz trolla.

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0

Postautor: McGravier » piątek, 8 sierpnia 2014, 21:35

Chancellor pisze:Karmisz trolla.
Gorzej, obawaim się, że on w to wszystko szczerze wierzy

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 9 sierpnia 2014, 14:41

Niektórzy używają "Folwarku zwierzęcego", "Nowy wspaniały świat" i "Rok 1984" jako instrukcje a nie ostrzeżenie...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: krystkon » sobota, 9 sierpnia 2014, 15:17

To jakas nowa nazwa dla człowieka o przeciwnych poglądach?
Widzę juz nie pierwszy raz, ze tego kto inaczej postrzega dobro i zlo okresla sie mianem troll.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: krystkon » sobota, 9 sierpnia 2014, 15:25

McGravier pisze:
Gorzej, obawaim się, że on w to wszystko szczerze wierzy
Moim celem jest uporzadkowana anarchia oparta na umowie równorzędnych stron.
Kapital to inaczej wladza jednego czlowieka nad drugim.

Kapital powinien byc trwale rozproszony tak samo jak i rozproszona powinna byc wladza wynikajaca z PRAWA.

Nie ma mowy o folwarku zwierzęcym kiedy nikt nie będzie posiadal sporej wladzy nad innymi.

Jawnosc, sztywna granica dla zdolnosci koncentracji kapitalu i wykluczamie wszelkich przymusow. Taki jest plan.

Albo budujemy spoleczny organizm albo wcinasz obiadek w ogrodku eksluzywnej restauracji kiedy drugi czlowiek 2m od ciebie grzebie w smieciach w poszukiwaniu resztek jedzenia.

Calkowicie nie akceptuje wspolczesnego kapitalizmu. Wspolczesny ustroj spoleczny postrzegam jak ogromne ZLO, ktore potrzeba zniszczyc. Sam nigdy nie bede szczęśliwy w takim swiecie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » sobota, 9 sierpnia 2014, 16:41

Ja dalej nie wiem jaki masz problem z oszczędzaniem.

Oszczędzamy nie po to, żeby popatrzeć na cyferki na koncie, ale żeby uzbierać kasę i ją WYDAĆ :P

Po prostu na bieżąco sobie nie kupimy z pensji mieszkania czy samochodu, a przedsiębiorca nie wybuduje nowej fabryki.

Znając Twoją awersję do kredytów pozostaje tylko kupno mieszkania na spółę - moje mieszkanie, mam 5% udziałów xD W mieszkaniach sąsiadów mam tyle samo, ale one nie są moje, bo nie :D

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: krystkon » sobota, 9 sierpnia 2014, 16:58

majkel_94 pisze:Ja dalej nie wiem jaki masz problem z oszczędzaniem.

Oszczędzamy nie po to, żeby popatrzeć na cyferki na koncie, ale żeby uzbierać kasę i ją WYDAĆ :P

Po prostu na bieżąco sobie nie kupimy z pensji mieszkania czy samochodu, a przedsiębiorca nie wybuduje nowej fabryki.

Znając Twoją awersję do kredytów pozostaje tylko kupno mieszkania na spółę - moje mieszkanie, mam 5% udziałów xD W mieszkaniach sąsiadów mam tyle samo, ale one nie są moje, bo nie :D
Własność to zaledwie i az stosunek nadrzednosci-podrzednosci pomiędzy ludzmi. Jeden nakazuje a drugi nakazom podporzadkowuje.

Zgadza się. Wszelkie nabywanie wlasnosci winno przechodzic fazę wspolwlasnosci a wszelkie oszczednosci natychmiast konsumowane choćby wlasnie poprzez nabywanie kolejnego ulamka wlasnosci.

Dlug moze w gospodarce istniec tylko pod postacią pieniadza i nie moze istniec zaden dlug wynikajacy z kwitow.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Pieniądz bezgotówkowy przyczyną inflacji

Postautor: baggins » sobota, 9 sierpnia 2014, 17:06

krystkon pisze:
Widzę juz nie pierwszy raz, ze tego kto inaczej postrzega dobro i zlo okresla sie mianem troll.
Jak ta wypowiedź ładnie pokazuje Twoje postrzeganie świata... dobro i zło... poglądy Twoje i przeciwne.... a może po prostu inne?
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Pieniądz bezgotówkowy przyczyną inflacji

Postautor: krystkon » sobota, 9 sierpnia 2014, 18:03

baggins pisze:
krystkon pisze:
Jak ta wypowiedź ładnie pokazuje Twoje postrzeganie świata... dobro i zło... poglądy Twoje i przeciwne.... a może po prostu inne?
To pokazuje przede wszystkim, ze ludzie sa odmienni moralnie i ze to co jest dobrem dla jednego potrafi byc zlem dla drugiego.
To pokazuje tez, ze odmienni moralnie ludzie maja skonnosc do tworzenia odmiennych spoleczenstw.

Nie musze chyba dodawac, ze jednakowi moralnie ludzie zawsze będą przyjaciolmi przychylajacymi sobie nawzajem nieba a odmienni moralnie śmiertelnymi wrogami dazacymi do usmiercenia sie?

Inny moralnie znaczy nieprzyjaciel - wróg - ktos kto nigdy z toba nie zgodzi sie, bedzie cie nazywal glupkiem, trollem - ktos kto nie znajdzie z toba plaszczyzny porozumienia, kto nigdy cie nie polubi i nigdy nie bedzie z toba wspolprcowal.

Dla mnie ci wszyscy ktorzy akceptuja wykluczenia spoleczne, akceptuja bezrobocie, akceptuja wladze totalna jednego czlowieka nad drugim, ktorzy akceptuja zjawisko grzebania w smieciach w poszukiwaniu resztek jedzenia sa zwyczajnie wrogami.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » sobota, 9 sierpnia 2014, 18:23

krystkon pisze:Zgadza się. Wszelkie nabywanie wlasnosci winno przechodzic fazę wspolwlasnosci a wszelkie oszczednosci natychmiast konsumowane choćby wlasnie poprzez nabywanie kolejnego ulamka wlasnosci.
U to pia. Utopia!

Takie coś nigdy nie będzie istniało w tak rozwiniętym społeczeństwie.
Albo kredyty, albo oszczędzanie.
Skoro taki skrajny przykład jak mieszkanie do Ciebie nie przemawia, no to nic tylko krzyżyk na drogą i idź ewangelizować na forum o finansach, biedzie czy politycznym, a nie o kryptowalutach :P

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: krystkon » sobota, 9 sierpnia 2014, 18:52

majkel_94 pisze:
krystkon pisze:Zgadza się. Wszelkie nabywanie wlasnosci winno przechodzic fazę wspolwlasnosci a wszelkie oszczednosci natychmiast konsumowane choćby wlasnie poprzez nabywanie kolejnego ulamka wlasnosci.
U to pia. Utopia!

Takie coś nigdy nie będzie istniało w tak rozwiniętym społeczeństwie.
Albo kredyty, albo oszczędzanie.
Skoro taki skrajny przykład jak mieszkanie do Ciebie nie przemawia, no to nic tylko krzyżyk na drogą i idź ewangelizować na forum o finansach, biedzie czy politycznym, a nie o kryptowalutach :P
No a czym niby są spółki kapitałowe - akcyjne - jeśli nie formą współwłasności? I co taka utopia?
Skoro współwłasność środków produkcji funkcjonuje w społeczeństwie bez zarzutu to dlaczego współwłasność mieszkania miałby być utopią? Chodzi ci o brak nadrzędności lokatora mieszkania względem wszystkich pozostałych w kwestii tego mieszkania? Przypomnę może, że zadłużony właściciel mieszkania ma zobowiązanie wobec części społeczeństwa,którego interesy reprezentuje bankster.Takie własność i zobowiązanie nie różni się niczym w swej natrze od współwłasności. Redukcja stosunków społecznych do podstawowych jaką jest współwłasność jest właściwe,

Ponadto wg mnie ograniczenie wielkości oszczędności powinno być indywidualne i równe wartości posiadanej i opodatkowanej własności.
Ten, który nic nie posiada na własność i nie płaci żadnego podatku - powinien mieć limit oszczędności powiedzmy 10.000 PLN
Ten który posiada na własność opodatkowane podatkiem od własności mieszkanie o wartości 200.000 PLN - powinien mieć limit oszczędności 200.000 PLN. Co upłynniłoby przelew własności.

A sama własność i współwłasność państwowo ewidencjonowana i jawna.

A wątek rzeczywiście schodzi na inny temat. Przepraszam za nadmierne dygresje.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”