KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 09:24

xbladexx pisze: Gromadzenie wszystkich danych w jednym miejscu nie jest NIEZBĘDNE do funkcjonowania państwa tego to mi nie wmówisz.
nie mam takiego zamiaru, nikt po za Tobą nie mówił o funkcjonowaniu państwa.
xbladexx pisze: Jeśli zaczynasz kontrolować wszystkich to jesteś na najlepszej drodze do państwa totalitarnego.
pokaż mi cywilizowane państwowo które nie kontroluje obywatela i nie ograniczaj się do finansów.
xbladexx pisze: Mamy GiF/ US / Policje, mają dostęp do kont bankowych giełd doskonale wiedzą kto ile wpłacił i wypłacił pieniędzy.
to też jest zbędne i sprzeczne z konstytucją (zgodnie z Twoim założeniem). Jeśli chodzi o krypto to pamiętaj że obowiązek podatkowy powstaje na giełdzie, pieniądze mogą nigdy nie trafić na konto bankowe.
mnemonick pisze: A teraz KAS będzie budować na tej podstawie swoją analitykę śledczo-skarbową? A jak adminowi machnęły się daty podczas update'u systemu? Albo coś tam skasował przez przypadek ? Albo jego automat do generowania raportów od czasu do czasu sypie błędami ? Albo nabazgrał nielubianemu koledze jakieś niebotyczne transakcje, żeby go uwalić. itp?
Dlatego dane te są po prostu niewiarygodne, no chyba że przelewy bankowe z/do to potwierdzą...
będą weryfikować.. jest to jakiś sposób na utrudnienie życia urzędnikowi.
leszek555 pisze: na giełdzie też masz autoryzacje przy logowaniu się, nie uważam, aby po stronie klienta wiele się to różniło z transakcjami w banku.
2FA stosowne na giełdach nie jest powiązane z użytkownikiem, co gorsza jest do obejścia (pisałem o tym szybciej ale zostałem strollowany, dzisiaj mamy dowody że tak jest) .
leszek555 pisze: Cała sytuacja pokazuje jak złym podatkiem jest podatek dochodowy i jak jest niejasny w obliczeniach i jestem pewny, że w różnych częściach gospodarki problemy z nim też są...
VAT jest trudniejszy i bardziej narażony na kontrole (konik premiera), mamy problem z liczeniem bo działamy na zasadach ogólnych w czymś co się szybko zmienia, bez narzędzi i bez wsparcia ze strony giełd. Dochodzą jeszcze problemy z dokumentowaniem kosztów i nabycia samych walut.

Początkujący
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
0

Postautor: Greg0101 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 09:44

m.m pisze: Jeśli chodzi o krypto to pamiętaj że obowiązek podatkowy powstaje na giełdzie, pieniądze mogą nigdy nie trafić na konto bankowe.
Ja bym się z tym nie zgodził. Pieniądze trzymane na giełdzie nie są pieniędzmi użytkownika. Czy ma on dostęp do konta bankowego, na którym są przechowywane środki? Użytkownik może jedynie zlecić wypłatę ale giełda może jej nie wykonać. Jako przykład można podać Bitcurexa. Jeśli pieniądze na kontach giełdy byłyby pieniędzmi użytkowników to dlaczego nie mogli oni wypłacić swoich środków po ogłoszeniu upadłości Bitcurexa? Aby powstał przychód, środki ze sprzedaży kryptowalut muszą być postawione do wyłącznej dyspozycji użytkownika. Dopiero wtedy można mówić, że to są jego pieniądze. Podobnie jest z wystawionymi fakturami, że które nie otrzymało się wpłaty. Niby przychód i obowiązek podatkowy powstaje w dniu wystawienia faktury ale jeśli nie doszło do opłacenia faktury to można podobno odzyskać ten podatek.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 09:50

mnemonick pisze: BitBay
a jak już o tym mowa, 29 marca był wywiad z Sylwestrem Suszkiem, "dobrze że takie rzeczy się dzieją", "uważam że to dobrze że zostało w ten sposób zrobione".

W dalszej części rozmowy spekuluje że kontrole skarbowe mogą się odbywać na zasadach bankowych, przypomina że podatku nie ominiemy a lokalizacja giełdy nie ma najmniejszego znaczenia i tak dostaną dane. Organy ze sobą współpracują, przepływ informacji jest coraz szybszy a systemy się łączą (odnośnie wypowiedzi @redlumek).

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: xbladexx » wtorek, 3 kwietnia 2018, 09:56

m.m pisze: pokaż mi cywilizowane państwowo które nie kontroluje obywatela i nie ograniczaj się do finansów.
Generalnie wybiegłeś poza temat rozmowy bo kontrola jednostki to rzecz naturalna ale masowa kontrola każdego przepływu i zachowania wszystkich obywateli to jest już krok za daleko.
Tylko w Polsce wysłano takie pismo jak KAS do WSZYSTKICH podmiotów, olewając takie sprawy jak tajemnice przedsiębiorstwa itp... kto będzie następny cukiernie,sklepy ?
Będziemy szukać kto na czym najlepiej zarabia i te dane wyciekną kiedyś.
Co innego jest kontrola jednostki co innego nalot dywanowy.
Po krypto walutach przyjdzie czas na plik kontrolny z banków itp. bo idzie to w tym kierunku.
Na całe szczęście w którymś momencie to się samo zawali pod sobą jak w ZSRR.

Dodano po 4 minutach 22 sekundach:
Greg0101 pisze: Ja bym się z tym nie zgodził. Pieniądze trzymane na giełdzie nie są pieniędzmi użytkownika.
Generalnie to nie masz pewności, że na stronie zwanej "giełda" oznaczenie PLN oznacza Polski złoty.
Giełdy kryptowalut to nie są giełdy jak GWP ale firemki działające w oparciu o swój regulamin.
Kasa na tych giełdach tak samo jak BTC nie należy do Ciebie. Wiec dużym uproszczeniem jest powiedzenie, że dochód powstał na giełdzie.
Stworze stronkę z napisem kliknij tu a dostaniesz milion PLN. Po kliknięciu masz płacić podatek od tego miliona ? paranoja goni paranoje

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:05

Greg0101 pisze: Ja bym się z tym nie zgodził.
to co uważasz nie ma znaczenia, interpretacje od dłuższego czasu jasno określają kiedy powstaje obowiązek podatkowy. Właśnie przez takie podejście mamy burdel i problemy.
Greg0101 pisze: Pieniądze trzymane na giełdzie nie są pieniędzmi użytkownika. Czy ma on dostęp do konta bankowego, na którym są przechowywane środki? Użytkownik może jedynie zlecić wypłatę ale giełda może jej nie wykonać.
To nie ma żadnego znaczenia, bank tez może nie wykonać operacji, zamrozić środki lub konto.
Greg0101 pisze: Jeśli pieniądze na kontach giełdy byłyby pieniędzmi użytkowników to dlaczego nie mogli oni wypłacić swoich środków po ogłoszeniu upadłości Bitcurexa?
bo konta nie były ich i nie mieli upoważnienia ?
Greg0101 pisze: Aby powstał przychód, środki ze sprzedaży kryptowalut muszą być postawione do wyłącznej dyspozycji użytkownika
opodatkowaniu podlega dochód nie przychód, obowiązek podatkowy powstaje w chwili wystawiania ruchanku / faktury nie w chwili uzyskania środków (zapłaty za fakturę).
Greg0101 pisze: Niby przychód i obowiązek podatkowy powstaje w dniu wystawienia faktury ale jeśli nie doszło do opłacenia faktury to można podobno odzyskać ten podatek.
nie wiem o czym mówisz, inaczej traktuje się faktury kosztowe (tu faktycznie można przesunąć), od niedawana mamy też nowe możliwości jeśli chodzi o VAT.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Greg0101 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:08

xbladexx pisze: Stworze stronkę z napisem kliknij tu a dostaniesz milion PLN. Po kliknięciu masz płacić podatek od tego miliona ? paranoja goni paranoje
Dokładnie tak. Gdyby giełdy miały stosowne pozwolenia na prowadzenie usług finansowych wydane przez KNF i podlegałyby procedurom regulacyjnym takim jak podlegają np. banki (BFG itp.) to można mówić, że pieniądze użytkownika trzymane na koncie giełdy są własnością użytkownika a tak to są na koncie jakiejś Sp z o.o. i użytkownik może tylko mieć cichą nadzieję, że giełda wypłaci mu pieniądze.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:13

xbladexx pisze: Generalnie wybiegłeś poza temat rozmowy bo kontrola jednostki to rzecz naturalna ale masowa kontrola każdego przepływu i zachowania wszystkich obywateli to jest już krok za daleko.
czyli fakt że monitoring w komunikacji publicznej skanuje każdego pasażera i go sprawdza z bazą nie jest masową kontrolą ? podobnie systemy monitoringu ruchu itd ? Wiesz że w Holandii jak kupujesz alko robią Tobie fotę i weryfikują tożsamość ?

Radiowozy które podczas jazdy skanują numery, twarze, weryfikują dane też nie są masową kontrolą ?
xbladexx pisze: olewając takie sprawy jak tajemnice przedsiębiorstwa
nie widzę związku, uzasadnij
xbladexx pisze: Po krypto walutach przyjdzie czas na plik kontrolny z banków itp. bo idzie to w tym kierunku.
banki od lat informacje przekazują automatycznie.
xbladexx pisze: Będziemy szukać kto na czym najlepiej zarabia i te dane wyciekną kiedyś.
idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy zlikwidować, policję, szpitalne, banki, ubezpieczenia i setki innych. Oczywiście tylko te polskie bo tylko one są złe.

Początkujący
Reputacja: -22
Reputacja postu: 
0

Postautor: nowym » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:15

Jestem nowy jeśli chodzi o datę rejestracji ale czytam to forum od dłuższego czasu i mam taką myśl. A mianowicie, niech uważają wszyscy ci co zbyt szczerze się rozpisują na pewne tematy bo nie wiadomo kto to czyta, a na moje oko znajdują się tu osoby, które celowo prowokują albo najzwyczajniej są podstawione, które uaktywniają się szczególnie, gdy pojawiają się jakieś drażliwe tematy w kwestii prawa...

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:17

Greg0101 pisze: że giełda wypłaci mu pieniądze.
że wypłaci Ci cokolwiek, dlatego są potrzebne regulacje, które za sobą niosą dostęp do informacji i wgląd US co dla wielu jest niemożliwe do zaakceptowania
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:18 przez m.m, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:19

m.m pisze: czyli fakt że monitoring w komunikacji publicznej skanuje każdego pasażera i go sprawdza
problem w tym, ze przed wejsciem do autobusu jest o tym wyrazna informacja..

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
@nowym," lepiej umrzeć za coś niż żyć bez celu."
Jak tak się będziemy ciągle bać, to będzie tylko gorzej!
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:19

nowym pisze: najzwyczajniej są podstawione
cicho :mrgreen:
adam1226 pisze: problem w tym, ze przed wejsciem do autobusu jest o tym wyrazna informacja..
co nie zmiana faktu że kontrola jest..

Początkujący
Reputacja: -22
Reputacja postu: 
5

Postautor: nowym » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:27

I druga myśl. Panowie, każde stwierdzenie w stylu"wydaje mi się" czy"moim zdaniem" dyskwalifikuje obowiązujące prawo albowiem im więcej miejsca na interpretacje tym mniej sprawiedliwości. Powinno być tak albo tak, a nie może tak a może tak. Wyobraźcie sobie gdyby ktoś popełnił jakieś przestępstwo, na przykład kradzież auta a potem powiedział"moim zdaniem tego nie ukradłem i wydaje mi się, że powinienem dostać tylko ostrzeżenie". Albo mówisz że ktoś cię napadł a policja na to"wydaje mi się, że tylko ktoś was potrącił". Także niech nie gadają głupot ci, którzy tak obstają za aktualnym prawem podatkowym bo może się to obrócić przeciwko wam

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: Greg0101 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:32

m.m pisze: Greg0101 pisze:
Przejdź do cytowanego posta Pieniądze trzymane na giełdzie nie są pieniędzmi użytkownika. Czy ma on dostęp do konta bankowego, na którym są przechowywane środki? Użytkownik może jedynie zlecić wypłatę ale giełda może jej nie wykonać.

To nie ma żadnego znaczenia, bank tez może nie wykonać operacji, zamrozić środki lub konto.
Banki działają zgodnie z procedurami określonymi przez KNF, jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny itp. uregulowania chroniące użytkowników. W przypadku giełd kryptowalut tego nie ma więc dyskutowałbym czy środki na koncie bankowym giełdy, do którego nie mam żadnego dostępu, są moimi środkami, którymi mogę dowolnie dysponować. Już kiedyś TK orzekł w sprawie OFE, że skoro obywatel nie mógł dysponować środkami zgromadzonymi w OFE to oznaczało to, że nie były to jego pieniądze, mimo że np. wykazywały cechy własności takie jak dziedziczenie.
m.m pisze: Greg0101 pisze:
Przejdź do cytowanego posta Niby przychód i obowiązek podatkowy powstaje w dniu wystawienia faktury ale jeśli nie doszło do opłacenia faktury to można podobno odzyskać ten podatek.

nie wiem o czym mówisz, inaczej traktuje się faktury kosztowe (tu faktycznie można przesunąć), od niedawana mamy też nowe możliwości jeśli chodzi o VAT.
Jeśli jesteś przedsiębiorcą i wystawiasz fakturę VAT to musisz zapłacić podatek VAT. Jeśli jednak nie uzyskasz zapłaty za fakturę to można uzyskać zwrot opłaconego podatku VAT czyli de facto anulowanie tego przychodu. Oznacza to, że sam fakt wystawienia faktury nie jest jeszcze wystarczający aby istniała nieodwołalna konieczność zapłaty podatku.

Weźmy na przykład sytuację taką, że sprzedaję kryptowalutę, wypłacam środki FIAT na swoje konto, wypłacam pieniądze z bankomatu i napada mnie bandyta i wszystko kradnie. Oczywiście podatek dochodowy muszę zapłacić bo byłem w posiadaniu zarobionych pieniędzy a to, że mnie okradli to inna sprawa. Inaczej sprawa by wyglądała gdym sprzedał krypto na giełdzie po czym okradliby giełdę i nigdy tych pieniędzy bym nie otrzymał. Czy uzyskałem wtedy dochód?
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:48 przez Greg0101, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: beter2 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:42

Płacenie podatku od każdej wymiany bo w Polsce krypto traktuje się w PIT jako prawa majątkowe to głupota, najpierw niech uregulują prawnie kryptowaluty, napiszą ustawę jak mają być traktowane.

Nawet jak pójdziecie do sądu i powiecie, że w Japonii normalnie płacą krypto w sklepach to powiedzą Wam, że tutaj jest Polska i obowiązuje takie prawo a nie inne.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: xbladexx » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:44

Greg0101 pisze: Już kiedyś TK orzekł w sprawie OFE, że skoro obywatel nie mógł dysponować środkami zgromadzonymi w OFE to oznaczało to, że nie były to jego pieniądze, mimo że np. wykazywały cechy własności takie jak dziedziczenie.
Myślę że to najważniejsze zdanie jakie padło w tym tygodniu warte podkreślenia w obecnej sytuacji prawnej.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:46

nowym pisze: Powinno być tak albo tak, a nie może tak a może tak. Wyobraźcie sobie gdyby ktoś popełnił jakieś przestępstwo, na przykład kradzież auta a potem powiedział"moim zdaniem tego nie ukradłem i wydaje mi się, że powinienem dostać tylko ostrzeżenie
był roztargniony... :mrgreen: masz 100% racji. Jak czytasz forum to wiesz że interpretacja i przepisy jedno a użytkownicy drugie...
Greg0101 pisze: Jeśli jesteś przedsiębiorcą i wystawiasz fakturę VAT to musisz zapłacić podatek VAT. Jeśli jednak nie uzyskasz zapłaty za fakturę to można uzyskać zwrot opłaconego podatku VAT czyli de facto anulowanie tego przychodu. Oznacza to, że sam fakt wystawienia faktury nie jest jeszcze wystarczający aby istniała nieodwołalna konieczność zapłaty podatku.
Rozmawiamy o podatku dochodowym nie o VAT, po za tym nie jedna firma przez VAT upadła, właśnie dlatego obecny rząd zmienił przepisy ale one też są opcją, nie elementem systemu który działa z automatu.
Greg0101 pisze: Już kiedyś TK orzekł w sprawie OFE, że skoro obywatel nie mógł dysponować środkami zgromadzonymi w OFE to oznaczało to, że nie były to jego pieniądze, mimo że np. wykazywały cechy własności takie jak dziedziczenie.
TK pozwolił na rozbój w biały dzień, niejednokrotnie kierował się wolą polityczną nie dobrem obywatela czy też prawem. Nie znam tematu wić nie mogę się wypowiedzieć.
Greg0101 pisze: Weźmy na przykład sytuację taką, że sprzedaję kryptowalutę, wypłacam środki FIAT na swoje konto, wypłacam pieniądze z bankomatu i napada mnie bandyta i wszystko kradnie. Oczywiście podatek dochodowy muszę zapłacić bo byłem w posiadaniu zarobionych pieniędzy a to, że mnie okradli to inna sprawa. Inaczej sprawa by wyglądała gdym sprzedał krypto na giełdzie po czym okradliby giełdę i nigdy tych pieniędzy bym nie otrzymał. Czy uzyskałem wtedy dochód?
Już Ci pisałem, to co uważasz nie ma najmniejszego znaczenia. Przykłady można mnożyć a ja nie twierdzę że obecne rozwiązanie jest słuszne (więc mi tego nie argumentuj). Jak napisał @nowym tutaj nie powinno być polemiki, przez takie gdybanie powstają tylko problemy

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: xbladexx » wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:53

m.m pisze: TK pozwolił na rozbój w biały dzień, niejednokrotnie kierował się wolą polityczną nie dobrem obywatela czy też prawem. Nie znam tematu wić się nie mogę ustosunkować.
Ale wykreował bardzo fajną linie orzeczniczą godną podkreślenia w sytuacji jakiej się znajdujemy w przypadku trzymanych środków na giełdach.
Orzeczenie TK daje nam pole manewru, że środki zdeponowane na giełdzie nie są NASZYMI środkami, bo nie możemy nimi swobodnie dysponować.
Mi osobiście wiele razy blokowano wypłaty, bo tak... I co zrobie sobie wydruk z transakcji na giełdzie podejdę do banku i powiem .
"Give me my money !" :D ? Ktoś potraktuje taki wydruk poważnie ?

Początkujący
Reputacja postu: 
3

Postautor: Greg0101 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:24

m.m pisze: Już Ci pisałem, to co uważasz nie ma najmniejszego znaczenia. Przykłady można mnożyć a ja nie twierdzę że obecne rozwiązanie jest słuszne. Jak napisał @nowym tutaj nie powinno być polemiki, przez takie gdybanie powstają tylko problemy
Tyle, że to nie tylko ja tak uważam ale prawnicy również. Masz tutaj przykład interpretacji prawnika czy dochód wykazany w PIT-11 ale który nie został wypłacony pracownikowi podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym czy nie:

http://e-prawnik.pl/porady-prawne/prawo ... zenia.html

"Jak podkreśla się w literaturze podatkowej, podatnik (pracownik), który otrzymał od pracodawcy nieprawidłowy PIT-11 (uwzględniający niewypłacone przez pracodawcę wynagrodzenia), wykazuje w zeznaniu rocznym jedynie te dochody, które faktycznie otrzymał od pracodawcy, oraz te, które pracodawca postawił mu do dyspozycji (opierając się w tym celu na wszelkich innych dowodach co do wysokości dochodu, np. na umowach, kwitach, pokwitowaniach). W przeciwnym bowiem razie zapłaciłby podatek od dochodów, których nie uzyskał. Wynika to z art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, który stanowi, że przychodem są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń."

Dodano po 25 minutach 53 sekundach:
Należy pamiętać, że dokonując sprzedaży kryptowaluty na giełdzie nie sprzedajemy jej firmie, która prowadzi giełdę tylko innemu użytkownikowi. Czy w momencie sprzedaży otrzymujemy zapłatę od tego użytkownika? Czy wpłaca on środki na nasze osobiste konto bankowe? Nie, płaci on jakiejś Sp. z o.o. My co najwyżej nabywamy prawo do wierzytelności jaką ma kupujący wobec nas. Czy wierzytelności to są środki pieniężne postawione do dyspozycji użytkownika albo świadczenia w naturze? Pracodawca jeśli nie wypłaci nam wynagrodzenia również jest naszym dłużnikiem, mamy prawo do wierzytelności a jednak dopóki nie otrzymamy środków pieniężnych albo świadczenia w naturze to nie mamy obowiązku zapłaty podatku dochodowego od wierzytelności.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:42 przez Greg0101, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: xbladexx » wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:40

Greg0101 pisze: Należy pamiętać, że dokonując sprzedaży kryptowaluty na giełdzie nie sprzedajemy jej firmie, która prowadzi giełdę tylko innemu użytkownikowi. Czy w momencie sprzedaży otrzymujemy zapłatę od tego użytkownika? Czy wpłaca on środki na nasze osobiste konto bankowe?
Widzisz jest tutaj róznica bo giełda krypto działa bardziej jak Amazon czyli jest bezpośrednim pośrednikiem miedzy toba a towarami. Ty nie płacisz użytkownikowi/sprzedawcy bezpośrednio ale przez pośrednika (taki Amazon). To o czym ty piszesz to jest w przypadku allegro gdzie towar jest u Ciebie w domu a pieniądze u kupującego w domu.

Wg mnie ze schematu działania to giełdy działają jak Amazon gromadzą pieniądze i towary. Allegro tak nie robi i jest prawdziwym serwisem aukcyjnym kojarzącym użytkowników i nie przetrzymuje pieniędzy ani towaru. To co mamy na giełdach krypto walutowych to Amazon. Czyli to giełda Ci sprzedaje/skupuje BTC dla Ciebie i w twoim imieniu biorąc za to prowizje (jak Amazon).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Greg0101 » wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:50

Ale w regulaminach giełd jest wyraźny zapis, że transakcja kupna-sprzedaży jest transakcją dokonywaną pomiędzy użytkownikami a nie transakcją między użytkownikiem i giełdą. Giełda jedynie pośredniczy w przekazywaniu towarów (kryptowalut) oraz pieniędzy. Formalnie umowa kupna sprzedaży zawierana jest pomiędzy użytkownikami. Stąd też kwestia podatku PCC, którego nie byłoby gdyby transakcja była dokonywana pomiędzy osobą fizyczną a firmą.

Wróć do „Kwestie prawne”