Bitchange.pl - polska giełda Bitcoin

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bitchange.pl - polska giełda Bitcoin

Postautor: prezes » piątek, 6 stycznia 2012, 19:55

Bitmar pisze:Zakładając że mamy 30tys obrotu i bierzemy prowizję, rozsądnie jest przyjąć 0.5% to mamy zysku 150zł dziennie. Tak by było na dzień dzisiejszy. Do tego możemy na przykład doliczyć 100zł z reklam jeśli mamy wysoki ruch. Myślę że bezpiecznie jest przyjąć średnio 200-300zł dziennie, zależnie od wolumenu, kursu itp.
Bitmar nie mylmy zysku z przychodem

Dochód = przychód - koszty
Zysk = Dochód - podatek
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 6 stycznia 2012, 19:57

prezes pisze:
Bitmar pisze:Zakładając że mamy 30tys obrotu i bierzemy prowizję, rozsądnie jest przyjąć 0.5% to mamy zysku 150zł dziennie. Tak by było na dzień dzisiejszy. Do tego możemy na przykład doliczyć 100zł z reklam jeśli mamy wysoki ruch. Myślę że bezpiecznie jest przyjąć średnio 200-300zł dziennie, zależnie od wolumenu, kursu itp.
Bitmar nie mylmy zysku z przychodem

Dochód = przychód - koszty
Zysk = Dochód - podatek
Masz rację pomyliłem się, chodzi o dochód. Nie uwzględniając kosztów serwera i supportu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 6 stycznia 2012, 20:03

Chyba przychód :)
30 000 * 0,005 = 150
150 mnożymy jeszcze razy 2 bo bierzemy opłatę w wysokość 0,5% od kupującego i sprzedającego jednocześnie.
Co nam daje 300 zł przychodu.

Żeby otrzymać dochód trzeba jeszcze odjąć koszty.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » piątek, 6 stycznia 2012, 20:10

@Bitmar: SAAS to umowa czasowa. konczy sie umowa i wchodzi lepszy skrypt i autor zostaje z kwitkiem bez udzialow a spolka w tym czasie zdobyla pozycje rynkowa. Ale jesli tak to prosze bardzo z tym, ze to tworzy pewna niespojnosc interesow na linii autor skryptu - udzialowcy. Udzialy sa najkorzystniejsze dla wszystkich zainteresowanych (pod warunkiem proporcji)

co do oplacalnosci pamietaj, ze mozna sie zastanawiac nad zainwestowaniem takiej samej kwoty w BTC. I co wtedy?
dla mnie to moze miec sens jesli BTC bedzie kosztowal 20-25 USD bo nie mialbym problemu z pokryciem kapitalm mojej czesci udzialow. Pamietajcie, ze minimalny kapital zakladowy sp. zo.o. to 50,000 PLN. Dlatego na dzien dzisiejszy bardziej sie oplaca takie pieniadze udzialowcom zainwestowac w BTC. Chyba, ze gdzies tu popelniam jakis blad w rozumowaniu...

Error: od 2008 kapital zakladowy dla sp.z.o.o to 5,000 PLN a nie 50,000 PLN :oops:
Ostatnio zmieniony sobota, 7 stycznia 2012, 12:27 przez l3sny, łącznie zmieniany 1 raz.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 6 stycznia 2012, 20:13

prezes pisze:Chyba przychód :)
30 000 * 0,005 = 150
150 mnożymy jeszcze razy 2 bo bierzemy opłatę w wysokość 0,5% od kupującego i sprzedającego jednocześnie.
Co nam daje 300 zł przychodu.

Żeby otrzymać dochód trzeba jeszcze odjąć koszty.
Ja już dzisiaj za dużo przy kompie... tak przychód :)
Jeśli zrobić z prowizją tak jak jest na mtgox, co akurat mnie denerwuje, bo dlaczego mam płacić za kupno BTC skoro i tak serwis zarabia na tym gościu co mi sprzedaje, to tak, będzie x2. Ale jeśli dzięki temu bitchange miałby istnieć to niech będzie, przeboleje ;)

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 6 stycznia 2012, 20:20

l3sny pisze:@Bitmar: SAAS to umowa czasowa. konczy sie umowa i wchodzi lepszy skrypt i autor zostaje z kwitkiem bez udzialow a spolka w tym czasie zdobyla pozycje rynkowa. Ale jesli tak to prosze bardzo z tym, ze to tworzy pewna niespojnosc interesow na linii autor skryptu - udzialowcy. Udzialy sa najkorzystniejsze dla wszystkich zainteresowanych (pod warunkiem proporcji)

co do oplacalnosci pamietaj, ze mozna sie zastanawiac nad zainwestowaniem takiej samej kwoty w BTC. I co wtedy?
dla mnie to moze miec sens jesli BTC bedzie kosztowal 20-25 USD bo nie mialbym problemu z pokryciem kapitalm mojej czesci udzialow. Pamietajcie, ze minimalny kapital zakladowy sp. zo.o. to 50,000 PLN. Dlatego na dzien dzisiejszy bardziej sie oplaca takie pieniadze udzialowcom zainwestowac w BTC. Chyba, ze gdzies tu popelniam jakis blad w rozumowaniu...
Też bym sobie tak pomyślał że, wolę zainwestować w BTC póki jest w trendzie wzrostowym niż w kantor. Ale trzeba było by sobie to dokładnie wyliczyć bo może się okazać że jednak lepiej w kantor. Są dni kiedy ruch na giełdach jest ogromny, gra w BTC jest ryzykowna a dochód z kantoru pewny, zarabia się nawet wtedy kiedy inni tracą. Kantor obarczony jest na pewno mniejszym ryzykiem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 6 stycznia 2012, 20:32

Tak tylko gwoli ścisłości minimalny kapitał zakładowy spółki obecnie to 5 tys. zł ale zakładanie firmy z takim kapitałem mija się całkowicie z celem.
Od 50 tys. do 100 tys. jest optymalnie, jeżeli nie chce się żeby spółka od początku jechała na pożyczkach.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 6 stycznia 2012, 20:34

I jeszcze jedno nie trzeba mieć od razu kupę kasy żeby wejść w taki biznes, jedni mogą mieć przecież po 10 % udziałów a inni np. po 1 % a ktoś inny może mieć 30%.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 6 stycznia 2012, 20:52

prezes pisze:I jeszcze jedno nie trzeba mieć od razu kupę kasy żeby wejść w taki biznes, jedni mogą mieć przecież po 10 % udziałów a inni np. po 1 % a ktoś inny może mieć 30%.
To ja się mogę pisać na kilka % ;)
prezes pisze:Tak tylko gwoli ścisłości minimalny kapitał zakładowy spółki obecnie to 5 tys. zł ale zakładanie firmy z takim kapitałem mija się całkowicie z celem.
Od 50 tys. do 100 tys. jest optymalnie, jeżeli nie chce się żeby spółka od początku jechała na pożyczkach.
To ma być tylko kantor a nie firma produkcyjna lub budowlana. Obsługa i koszty są dużo mniejsze. Myślę że można spokojnie zejść z 50 do 25tys.

Moderator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: phoebe » piątek, 6 stycznia 2012, 22:32

A nie możecie użyć GLBSE?

Czyli giełda Bitcoin?
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » sobota, 7 stycznia 2012, 00:03

prezes pisze:Tak tylko gwoli ścisłości minimalny kapitał zakładowy spółki obecnie to 5 tys. zł ale zakładanie firmy z takim kapitałem mija się całkowicie z celem.
Zgadza się kapitał min. to 5 tys zł. Nie muszą to być fizyczne pieniądze, równie dobrze kapitałem może być strona www, a raczej prawa do niej.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: liliontransfer » sobota, 7 stycznia 2012, 02:14

Witam,

Może dorzucę swoje 3 grosze :)... Jestem właścicielem Lilion Transfer, gdzie można z sukcesem kupić i sprzedać BTC :). Ale działa to na zasadzie kantoru. Szczerze mówiąc sądziłem, że giełd BTC jest dostatek, aż nie trafiłem na ten wątek :)... Jeśli jest zapotrzebowanie na taką usługę z chęcią ją uruchomię. Lilion Transfer podlega pod moją brytyjską firmę, gdzie płacę podatki i ewentualna giełda również mieściła by się tam. Posiadam w Polsce kilkadziesiąt kont bankowych (w prawie wszystkich bankach). Moja firma jest też właścicielem API do automatycznej obsługi rachunków, więc przelewy do i z giełdy byłyby błyskawiczne z dowolnego banku (tak jak to ma miejsce teraz w Lilion Transfer).

Chciałbym by użytkownicy forum wypowiedzieli się na temat pomysłu, bo zapewne będą pierwszymi klientami :). Proszę powiedzieć czy założyć nowy wątek czy będziemy kontynuować tutaj. Chętnie wysłucham wszelkich opinii na temat tego pomysłu zarówno na forum jak i prywatnie. Moje serwisy tworzone są w bardzo dużym stopniu przez Użytkowników (może nie wyglądają za rewelacyjnie, ale spełniają swoje zadanie od kilku lat :P). Proszę komentować w tym wątku albo wysyłać maile na kamil.dudkowski@gmail.com

pozdrawiam,

Kamil Dudkowski

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 7 stycznia 2012, 03:24

Jako szary użytkownik powiem tylko, że bitchange.pl miało super wygląd i świetną funkcjonalność, więc jakby się dało to wskrzesić + uruchomić dodatkowe metody wpłat/wypłat to byłoby... bardzo dobrze :)

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 7 stycznia 2012, 07:58

liliontransfer pisze:Witam,

Może dorzucę swoje 3 grosze :)... Jestem właścicielem Lilion Transfer, gdzie można z sukcesem kupić i sprzedać BTC :). Ale działa to na zasadzie kantoru. Szczerze mówiąc sądziłem, że giełd BTC jest dostatek, aż nie trafiłem na ten wątek :)... Jeśli jest zapotrzebowanie na taką usługę z chęcią ją uruchomię. Lilion Transfer podlega pod moją brytyjską firmę, gdzie płacę podatki i ewentualna giełda również mieściła by się tam. Posiadam w Polsce kilkadziesiąt kont bankowych (w prawie wszystkich bankach). Moja firma jest też właścicielem API do automatycznej obsługi rachunków, więc przelewy do i z giełdy byłyby błyskawiczne z dowolnego banku (tak jak to ma miejsce teraz w Lilion Transfer).

Chciałbym by użytkownicy forum wypowiedzieli się na temat pomysłu, bo zapewne będą pierwszymi klientami :). Proszę powiedzieć czy założyć nowy wątek czy będziemy kontynuować tutaj. Chętnie wysłucham wszelkich opinii na temat tego pomysłu zarówno na forum jak i prywatnie. Moje serwisy tworzone są w bardzo dużym stopniu przez Użytkowników (może nie wyglądają za rewelacyjnie, ale spełniają swoje zadanie od kilku lat :P). Proszę komentować w tym wątku albo wysyłać maile na kamil.dudkowski@gmail.com
Kamil Dudkowski

Zapotrzebowanie na taką usługę jest ogromne, jest wielka luka na Polskim rynku. Jeśli działasz w UK i to jako kantor to znika problem prawny i nie użerasz się z naszymi urzędami. :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » sobota, 7 stycznia 2012, 12:19

tlewap pisze:
Zgadza się kapitał min. to 5 tys zł. Nie muszą to być fizyczne pieniądze, równie dobrze kapitałem może być strona www, a raczej prawa do niej.
Jak milo, ze przepis o wysokosci kapitalu zakladowego dla sp.zo.o. zostal zmieniony.

Ja bylem przekonany, ze to 50k PLN

http://msp.money.pl/wiadomosci/zarzadza ... 37668.html
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » sobota, 7 stycznia 2012, 14:34

Z tego co wiem, firma http://www.hqsoft.pl/ była zainteresowana sprzedażą serwisu.
Serwis jest przetestowany, sprawdzony, miał potrzebną funkcjonalność, grafika była ok.

Radzę Ci pogadać z nimi i być może coś tego wyjdzie.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mars2022 » sobota, 7 stycznia 2012, 17:01

Kamil Dudkowski
Sam nie wiem w którym wątku pisać, bo już ktoś w międzyczasie założył nowy o reaktywacji bitchange, a te sprawy się ze sobą łączą i najlepiej byłoby mieć wszystkie opinie w jednym miejscu. Dla mnie osobiście im więcej giełd w PLN tym lepiej, ale wiadomo że ostatecznie to rynek zadecyduje ile i jakich potrzeba.
W tej chwili najlepszą opcją byłoby chyba porozumienie właścicieli Lilion Transfer i Bitchange bo:
- panuje raczej konsensus wśród użytkowników, że jeśli chodzi o funkcjonalność, szatę graficzną czy zapezbieczenia techniczne to coś w stylu bitchange czy wcześniejszego bitomatu (z wyjątkiem zapezpieczeń) odpowiadałoby większości
- Liliontransfer ma już uporządkowane te sprawy organizacyjno-prawne, które najbardziej niepokoiły właścicieli Bitchange czyli zarejestrowana firma, kwestie podatkowe, kwestia depozytu nieprawidłowego(?), transfery pieniężne z użyciem wielu banków itp.

Wydaje mi się że to lepsze rozwiązanie niż zakładanie nowej spółki, bo oszczędzając na rejestrowaniu firmy, obsłudze prawnej, dogadywaniu z bankami itd. może łatwiej będzie porozumieć się z HQsoft.
Warto też na spokojnie się zastanowić jak wielkie jest zapotrzebowanie na sprawną giełdę BTC-PLN, podobnie jak Bitmar uważam że duże, ale przecież możemy się mylić. O ile pamiętam w Bitchange było zarejestrowanych kilkuset użytkowników (mam nadzieję że nie zdradzam tu żadnej tajemnicy handlowej) i warto sobie postawić pytanie dlaczego tylko znikoma ich część przeniosła się do Intersango? A przecież prowizji tam nie ma żadnych, a jest dodatkowy atut w postaci możliwości handlu obcymi walutami w ramach tej samej platformy. Bo nie ma polskiego supportu czy przyzwyczajenie do szaty graficznej bitchange, a może kwestia przelewów błyskawicznych? Zresztą tych niewiadomych jest więcej przede wszystkim czy większość dawnych klientów znudziła się bitcoinem czy cierpliwie czekają na powrót swojej niegdyś ulubionej giełdy, oraz czy ostatnie wzrosty wpłyną na zainteresowanie nowych ludzi?
"Ostrzegam państwa - pilnujcie swoich portfeli!" Donald Tusk

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: liliontransfer » sobota, 7 stycznia 2012, 18:10

witam,

widze, ze dyskusja ozyla... wiec tak:

maila do bitchange w podobnej sprawie napisalem juz wczoraj, ale jeszcze nie ma odpowiedzi... jestem osoba, ktora woli dzialac wspolnie niz na wlasna reke... jesli wola wspolpracy bedzie ze wszystkich stron to na pewno cos sie uda... mam tez kilka autorskich dodatkowych pomyslow, ktorych nie maja inne gieldy... ale najpierw mysle, ze jesli temat ruszy, to odpalimy wersje podstawowa, a potem bedzie rozbudowa, a nie wieczne czekanie na wszystkie udogodnienia... tak wiec poczekam na odpowiedz od bitchange, jesli nie pojawi sie w stosownym czasie, moj zespol zacznei tworzyc soft od nowa... bo widze, ze po opiniach ze chyba warto sie tym zajac...

dziekuje za komentarze,

k.

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”