Planuje napisać poradnik dla zupełnie początkujących którzy chcą wejść w świat kryptowalut takich jak dogecoin. Wiem, że wszystkie informacje są dostępne w necie lecz są one moim zdaniem mocno porozrzucane i człowiek który pierwszy raz ma styczność z cyfrowymi monetami może być nieco zakłopotany i w tym momencie pojawiam się Ja! Chcę aby przeciętny Jan Kowalski i Magdalena Kowalska po po przeczytaniu tego poradnika mieli kompleksową wiedzę o m.in. o użytkowaniu portfela. Chcę również aby znalazła się tam wiedza podstawowa, napisana w przystępnym i zrozumiałem języku bez zbędnego zagłębiania się w całą otoczkę informatyczną. Piszę tutaj na forum gdyż potrzebuję sugestii osób trzecich co miałby dokładnie zawierać taki poradnik, oto kilka rzeczy które mi wpadły do głowy:
- Co to są kryptowaluty i po co zostały stworzone?
- Jakie jest powiązanie pomiędzy DogeCoin a Bitcoin, Litecoin itp
- Jak zainstalować portfel i gdzie szukać aktualności
- Rodzaje portfeli i wszelkie wady i zalety każdego z nich
- Sposób zabezpieczenia portfela (robienie backup itp)
- Jak przenieść portfel na inny komputer bez konieczności ponownej synchronizacji
- Po co tworzyć nowy adresy w portfelu
- Ile trwa przelew, od czego to zależy
- Kopalnie i górnicy
- Gdzie szukać informacji i jak nie dać się oszukać
- Co można zrobić z posiadaną kryptowalutą?
- Potencjał Kryptowalut, dlaczego warto w nie inwestować?
- Skąd czerpać wiedzę na temat kryptowalut ?
Postawcie się w skórze przeciętnego Kowalskiego i napiszcie co on by mógł chcieć wiedzieć o kryptowalutach by w nie zainwestować! Za wszelkie sugestie i opinie serdecznie dzięki