Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 30 stycznia 2025, 16:22

"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 17:06

Pierwsze małe kroki, domino rusza. A nasze kolorowe komuchy jak zwykle zostaną na końcu. :twisted:

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » czwartek, 30 stycznia 2025, 17:33

miso20 pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 14:38
Hoyden pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 12:29Dlatego BTC wygrywa głownie dzięki temu że można go kopać :)
Ach... tak... kopanie BTC. Tyle zwykłych ludzi na świecie może dzięki kopaniu zarobić na swoje utrzymanie. Nie to co te wstrętne scentralizowane posy, które promują tylko ludzi z hajsem, a kopać BTC to może K A Ż D Y. Oby tylko nie doszło kiedyś do tego, że kopać będą jakieś wielkie korporacje w jakichś wielkich halach, na jakichś specjalnie projektowanych kąkuterach i preferencyjnym prądzie. Musze kończyć, bo mi się domowa koparka btc przegrzewa! :mrgreen:
chodzi o to że dzięki kopaniu sieć jest podtrzymywana przez rozproszony udział ludzi mintujących nowe coiny. do tego mamy pokrycie BTC w cenie prądu i technologii potrzebnej do jego wydobycia. ETH też to miało ale zjebało, teraz nie ma pokrycia w technologii tylko w stanie konta na węźle . czyli zrobiło się czysto żydowskie , kto ma więcej ten wygrywa zabawę , a zwykle więcej ma chciwy żyd z usa przy VItaliku :-) Kopanie jest trudniejsze i wymaga większych nakładów pracy i znajomości technicznej. Dlatego nie jest dla żyda . Korporacje sobie mogą mieć i kopalnie, ale tutaj przewagę daje to że szary kowalski może podłączyć się do poola i też kopać jeżeli ma możliwości . Duża częśc wielkich kopalni składa się z wielkiej ilości pomniejszych górników ze swoimi koparkami składającymi się na cały pool danej kopalni. Nie tylko korpo ma dostęp do taniego prądu :-) i tu tkwi sekret POWA.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
4

Postautor: fusywszklanejkuli » czwartek, 30 stycznia 2025, 18:04

Powstał kolejny przyczółek przy górnej granicy konsolidacji. Losy wybicia będą najprawdopodobniej splecione z losem indeksów, a tam droga do dalszych wzrostów wydaje się otwarta po DeepSeekowej zawierusze i posiedzeniu FOMC-owym, dwiema potencjalnie bardzo negatywnymi bombami, które szczęśliwie zostały rozbrojone. Brakuje oczywiście kropki nad i w postaci nowych szczytów, więc jest ciągle możliwość, że nic z tego nie będzie, bo to tylko wzrostowa korekta, a nie powrót do wzrostów.

BTC poszedł wbrew indeksom jedynie w czerwcu ubiegłego roku, kiedy nawarstwił się strach z powodu sprzedaży BTC przez Amerykanów i Niemców oraz nadchodzących wypłat MtGoxa. Następne, zsynchronizowane już z indeksami przypadki, to recesyjno-japońska panika na początku sierpnia i rajd Trumpowy w listopadzie, przed którym BTC zdobył się nawet na wyjście przed szereg i antycypowanie dobrej zmiany.

SVG Image
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 19:34

A ja powiem tak - prosze spojrzec na kurs zlota - 2850$

W pazdzierniku 2021r 1 BTC kosztowal 37,5 uncji zlota.
Minely 4 lata, mija kolejny cykl, dzisiaj 1 BTC kosztuje dokladnie tyle samo - 37,5 uncji zlota (!)

Wycena w zeszmaconych dolarach jest warta tyle co funt klakow.
W pazdzierniku 2021r za te 67k $ moglismy w PL kupic tyle samo co dzis za te 100k$ (szczerze mowiac to chyba nawet wiecej) - czy to przeliczajac na m2 mieszkania, czy na samochody, czy na jedzenie w Biedronce.

Jak ktos kitra BTC od zeszlej bank na dzis jest na zero.

Tutaj w tym roku powinny byc GRUBE, GRUBE wzrosty na BTC zeby to mialo wciaz rece i nogi.

Te 5k czy 10k$ w lewo czy prawo to sobie ten wykres moze w du** wsadzic na tym etapie cyklu przy obecnych czynnikach polityczno-ekonomicznych.

Nie jestem roszczeniowy, stwierdzam fakty ;)

PS. Banki centralne roznych krajow swiata rozwazaja juz oficjalnie rezerwy strategiczne w BTC, firmy skupuja BTC dziesiatkami miliardow $, prezes rezerwy federalnej mowi ze banki amerykanskie sa gotowe na BTC (!)
WTF? Czego tu wiecej trzeba zeby kurs eksplodowal? Nic z tego nie rozumiem powiem szczerze.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 19:56

Żeby nie było zbyt byczo:

2021:

Obrazek

2025:

Obrazek

Wtedy też było to oczekiwanie na mityczny alt sezon i parabole XD

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 30 stycznia 2025, 20:08

updownupdown pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 19:56Wtedy też było to oczekiwanie na mityczny alt sezon i parabole XD
A tu, ku pokrzepieniu serc, w kontrze ;)

"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Paweł » czwartek, 30 stycznia 2025, 20:20

adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 19:34Czego
Potrzeba czasu i cierpliwości, skończą się słabe rączki, popyt wystrzeli i może się doczekamy jazdy bez trzymanki

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
0

Postautor: mess_on_a_mission » czwartek, 30 stycznia 2025, 20:38

popatrzcie na ten wykres w liniowej

parabola nawet się nie zaczęła. zakres wzrostów jest ogromny. imo x3/x4

natomiast konsolidacja niemal czteroletnia również trwa i póki nie wyjdziemy z niej górą to test 90/80/70 jest ciągle w grze póki jest ciągle w grze ;) jak dla mnie robimy aktualnie lh i w ramach konsoli zejdziemy jeszcze srogo w dół, chyba, że w ciągu nastu dni wybijemy mocno nad 110.

stąd jak dla mnie to rozwlekłe PA, długie okresy konsolidacji i zawrotki - akumulacja trwa, a trwa w ramach kanału od 2021 r.

wykres eth imo jest tego potwierdzeniem - range 2000 - 4000, podręcznikowo byłoby zejść w okolice nizin co ściągnie btc pod 90 min.

i to dalej może pozostać bycze w mid/long termie

bo nie wyszlismy z konsoli jakkolwiek dziwnie to brzmi po wzroście od 15 do 110 k

SVG Image

SVG Image

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » piątek, 31 stycznia 2025, 09:08

mess_on_a_mission pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 20:38bo nie wyszlismy z konsoli jakkolwiek dziwnie to brzmi po wzroście od 15 do 110 k

Nie no, to nie brzmi dziwnie, to jest po prostu bzdura, którą zresztą sam udowadniasz swoimi wykresami.

Wykres nr 1 - wspominałem już chyba, ale powtórzę: jeśli oś Y przeskalujesz do 10 000 000, to udowodnisz, że cała historia BTC od 2010, to w zasadzie konsola.

Wykres nr 2 - by udowodnić że jesienią 2024 wyszliśmy z "konsoli" (jeśli tak chcesz nazywać bessę między bańkami idącą w dziesiątki procent) wystarczyłoby poprowadzić POZIOMĄ kreskę od szczytów z 2021 do początku 2024. Ale lepiej narysować kanał* wyraźnie WZROSTOWY, obejmujący 4 lata i różnice ceny idące w SETKI % (co sam przyznajesz) i upierać się, że ślimak to ryba, tzn. że zajeb...y wzrost to konsola.

Nie ma za co. :twisted:

*) btw. bo ten "kanał" pojawił się już po raz któryś. To kolejny przykład manipulacji przy użyciu "drobnych" niedokładności rysunku i zawieszania "wieloletniego kanału" na 2 przypadkowych punktach.
Pomijając, że na wysokości 2021, czyli tam gdzie górna prosta jest oparta, dolna wchodzi w... wartości ujemne. Oraz to, że górna prosta opiera się (pozornie) na szczytach dwóch baniek, a dolna wisi radośnie na dwóch przypadkowych punktach z początkowej fazy wzrostu obecnej bańki. Czemu akurat tych dwóch, a nie innych? No bo tylko te dwa dawały jako tako równoległą prostą :P

Widzę, że narysowałeś go dla Bitstamp. Zrobiłem to samo, ale dokładniej, bez naciągania prostych pod tezę.

Podsumowując: tego kanału nie ma.

pseudokanalbitstamp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
1

Postautor: Ghoad » piątek, 31 stycznia 2025, 10:19

No i znowu spada i pewnie jeszcze co najmniej raz zaliczymy zejscie ponizej 100k

Chętnie sobie kupie za 82k

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » piątek, 31 stycznia 2025, 12:15

anagamidev pisze: Na ten moment powinniśmy rosnąć do końca roku, z ewentualnym przedłużeniem na kolejny, gdyż cykle się wydłużają, a targety wyznaczyć w punkt jest rzeczą niemożliwą :D
No powinnismy :D
ETH tez juz "powinno" dawno odpalic i przebic ATH

Ja bede mial gruba beke jak sobie pokonsolidujemy w zakresie 90-110k jeszcze z 3-4 miesiace, kazdy miesiac nieublagalnie zbliza nas do konca tego cyklu, czasu na fomo i pompe bedzie z kazdym miesiacem mniej, w Q3-Q4 bedzie sie wyprzedawac wiekszosc ludzi zaladowanych w BTC - BEZ WZGLEDU NA CENE JAKA WTEDY BEDZIE.
Grube spadki wtedy beda nieuniknione (kiedy sie je uda zniesc to juz inna sprawa).

Wiec jeszcze kilka miesiecy konsolidacji i w kwietniu czy maju tego roku polowa forum obsra sie na kolorowo jak bedziemy mieli na wykresie dalej np 110k

A wszyscy widzimy, ze zakupy ETF/Saylora za grube miliardy $ nie bardzo chca cisnac kurs do gory, newsy o rezerwach bankow centralnych rowniez, chetnych na sprzedaz po ~100k jest nadal mnostwo (i w sumie nie ma sie co dziwic, zakupy po 20k$ daly 400% zysku w 2 lata)

Dla mnie IDEALNYM WYLESZCZENIEM grubej wiekszosci ludzi w tym cyklu by bylo podbic cene do np 150k do konca roku (i ani dudu wiecej), poczekac az wiekszosc zaladowanych wyrzuci wszystkie swoje BTC w nadziei na besse w 2026r a potem zaczac odkupywanie i nie pozwolenie hodlerom na odkupienie tanio swoich bitow --> i wtedy bysmy sobie po kilku mies 2026r rosli dalej na grubo ponad 200k bez wiekszej bessy.

Tak bym widzial wyleszczanie przez market makerow w tym cyklu.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » piątek, 31 stycznia 2025, 12:30

@odoja przecież ja to dla żartów wrzuciłem xD tak żeby solidarnie dołączyć się do narzekania

BTC 300K$ PAŹDZIERNIK 2025

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
1

Postautor: Arcymistrz1990 » piątek, 31 stycznia 2025, 12:34

Jeśli chodzi o ETH, to dla mnie wykres longterm wygląda byczo. Trend spadkowy od ATH już pokazał słabość naruszając tendencje spadkową od ATH. Obecnie narysowało się coś przypominającego orgr będącego częścią większej struktury. Jeśli BTC pozwoli i nie będzie spadał w najbliższych tygodniach to ETH powinien iść bardzo mocno do góry. Kluczowe będzie przebicie bardzo silnego oporu w okolicach 4000 USD.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » piątek, 31 stycznia 2025, 14:07

@Arcymistrz1990

Tak splaszczyles ten wykres jak by dolek byl calkiem niedaleko tym czasem od dolu do obecnego poziomu to 80% albo w druga stronę spadek to nawet kolejne -50%

Na lokalu ETH/BTC DB z widoku 4h - 1D i możliwa zwrotka juz z tego miejsca. Warto brać pod uwagę i nie czekać na dołek dołków bo można sie nie doczekać.

Wykres ETH/usdt piękny wedż gotowy do wystrzału. Trzymam za skurwiela kciuki :D

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: kacperek » piątek, 31 stycznia 2025, 14:23

adamjttk pisze: piątek, 31 stycznia 2025, 12:15Dla mnie IDEALNYM WYLESZCZENIEM grubej wiekszosci ludzi w tym cyklu by bylo podbic cene do np 150k do konca roku (i ani dudu wiecej), poczekac az wiekszosc zaladowanych wyrzuci wszystkie swoje BTC w nadziei na besse w 2026r a potem zaczac odkupywanie i nie pozwolenie hodlerom na odkupienie tanio swoich bitow --> i wtedy bysmy sobie po kilku mies 2026r rosli dalej na grubo ponad 200k bez wiekszej bessy
Ktoś tu popłynął z marzeniami xD

Szykuj się, że z tego miejsca może pójść bessa i dystrybucja, która chwile potrwa.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 96
Reputacja postu: 
0

Postautor: kemot80 » piątek, 31 stycznia 2025, 16:41

everman pisze: piątek, 31 stycznia 2025, 14:07 @Arcymistrz1990

Tak splaszczyles ten wykres jak by dolek byl calkiem niedaleko tym czasem od dolu do obecnego poziomu to 80% albo w druga stronę spadek to nawet kolejne -50%

Na lokalu ETH/BTC DB z widoku 4h - 1D i możliwa zwrotka juz z tego miejsca. Warto brać pod uwagę i nie czekać na dołek dołków bo można sie nie doczekać.

Wykres ETH/usdt piękny wedż gotowy do wystrzału. Trzymam za skurwiela kciuki :D
dominacja BTC -1%, a alty w górę po kilka-kilkanaście, w 2021 przed altseasonem spadła do ok. 40%, jeśli będziemy trzymać się schematu, to strach pomyśleć co się będzie działo przy powtorce z rozrywki na altach ;)

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
4

Postautor: miso20 » piątek, 31 stycznia 2025, 16:49

Kraken wycofuje Tethera i parę innych stabli. Oczywiście tylko w EU.

https://support.kraken.com/hc/en-us/art ... ea-clients

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
1

Postautor: maxi82 » piątek, 31 stycznia 2025, 19:32

UWAGA
 ! Wiadomość z: maxi82
Przejrzałem ostatnie str tematu i uprzejmie proszę - DYWAGACJE O ALTACH JAKICHKOLWIEK kierować do właściwych wątków.
Będę śledził temat przez parę dni ii - nie ma przeproś - za OT - tygodniówka, bez ostrzeżenia :evil:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
5

Postautor: mess_on_a_mission » piątek, 31 stycznia 2025, 21:30

ekonokomik pisze:
mess_on_a_mission pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 20:38bo nie wyszlismy z konsoli jakkolwiek dziwnie to brzmi po wzroście od 15 do 110 k

Nie no, to nie brzmi dziwnie, to jest po prostu bzdura, którą zresztą sam udowadniasz swoimi wykresami.

Podsumowując: tego kanału nie ma.

Nie ma za co. :twisted:

nawet nie wiem od czego zacząć @ekonokomik

może od tego, że odpisujesz nie na temat tak wcześnie o poranku i stąd Ci się zezuje co widzisz :D zazdro, że masz tyle czasu na pisanie głupotek przez cały dzień

no więc jak już coś kreślisz w odniesieniu do tego co ja kreślę to rób to dokładnie.

ekonokomik pisze: piątek, 31 stycznia 2025, 09:08Wykres nr 1 - wspominałem już chyba, ale powtórzę: jeśli oś Y przeskalujesz do 10 000 000, to udowodnisz, że cała historia BTC od 2010, to w zasadzie konsola.

jesteś pewien, że piszesz o skali liniowej? możesz to pokazać na rysunku?

w jakim celu odpowiadając mi łączysz szczyty z 2021?

u mnie kanał to ostatni szczyt i połączenie lt od dołka przez kolejną HL

jak się ma coś narysował po połączeniu szczytów z 2021 do poniższego kanału?

https://s3.tradingview.com/snapshots/p/PGxIz3cw.png

SVG Image

co jest nie tak z ilością punktów stycznych w tej lt od dołka ?

SVG Image
ekonokomik pisze: piątek, 31 stycznia 2025, 09:08Podsumowując: tego kanału nie ma.

no w tym coś narysował to na bank

btw czemu po tylu latach nie potrafisz wrzucać linków do rysunków żeby je móc cytować?

i tak jeszcze z ciekawości bo chciałbym się od Ciebie jak najwięcej nauczyć

od kiedy stałeś się specem od cykli?

tak patrząc w lewo to przy ostatniej hossie sprzedawałeś w zakresie 16-19 k. to była tam ktoraś już twoja bańka. no i w sumie czwarty cykl?

czemu ta jest na tyle specjalna, że nagle pod nią grasz a przy poprzedniej sprzedałeś w sumie zanim cokolwiek się zaczęło? czyli przed blow off topem?

ciekaw jestem, taka powtarzalność, prostota w materii, tyle lat na tak powtarzalnym i prostym rynku a tu bagatela cztery lata wstecz wyjście zanim się na dobre zaczęło :roll:

no i ważne. czy względem skali liniowej wg. Ciebie mieliśmy już blow off top? w sumie to mam na myśli pisząc o wyjściu z konsoli :roll: pewnie piszę głupoty, ale imo jednak początek paraboli powinien znamionować ostatnią fazę hossy

SVG Image

w sumie coś jak poprzednio. i jeszcze wcześniej. i jeszcze wcześniej. jak znajdę czas (choćby tyle co Ty! go masz) to wrzucę kreski z poprzednich akumulacji w bardzo szerokim range'u (kilkaset %) z których wynika, że w każdej bańce faza przed blow off top to było rysowanie kanału zwyżkowego (zwyżkującego? do góry, wiesz. no przecież wiesz!)

SVG Image

więc w sumie to napisz mi proszę czy wg. Ciebie w liniowej to już jest parabola czy jeszcze nie. dziękuję *

Wróć do „Przedszkole”