Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: shinya56 » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:05

kozaki_wiesi pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 10:56Może raczej jako długoterminowe ubezpieczenie od wygłupów rządzących?

Trzy osoby powiedziały mi, że weszli na próbę. Zobaczyli ile to kiedyś urosło to może też tak będzie. Widzą również ile to potrafi spaść. W drugą stronę też to działa. Włożyli w to raczej jakieś nieznaczące kwoty, a nie to że chcą się zabezpieczyć.

Inny przykład. Kumpel kupił mieszkanie w Warszawie. Zarobił w ciągu kilku lat 100 %. On mówi, że teraz też tak zrobi, raz się udało to teraz będzie podobnie. Oni mają takie podejście. Widza, ze rosło, ale nie widza innych czynników, które mogą spowodować spadki cen.

voodoom pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 01:08 Ale póki mamy setup "wisimy nad krawędzią piekła, totalnie bez energii" to mogę grać tylko szorty
Shorty chcesz grać przy mocnym wsparciu ? W takim momencie stawia się Longa i króciutko SL.
Na Shorty był czas miesiąc temu, a nie teraz przy mocno wyprzedanym rynku.

Co do samego Bitcoina to mamy końcówkę spadków i zaczniemy na dniach mocniejsze odbicie, które może przerodzi się w większy trend.

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
1

Postautor: zomos2 » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:23

@shinya56 mhm taaa ulicy spadki nie obchodzą. To jest dziwna forma wyparcia :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
4

Postautor: Majkos » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:24

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 10:48Rynek krypto jako całość ma szanse rosnąć, ale stawiam na inne projekty, gdzie zainteresowanie altami przez ulicę jest jeszcze małe.
Sam Bitcoin stał się już na tyle popularny, że nie ma co oczekiwać na ceny z kosmosu. Bardziej traktowałbym go jako indeks. Czyli powolne, ale regularne wzrosty skorelowane z innymi indeksami. Jak indeksy będą lecieć w dół to Bitcoin zrobi to samo.
Miałem podobne przemyślenia, Partiami wyprzedałem btc i eth wskakując w mniejsze projekty bo pociag jechal dalej i tak jak liczyłem to jest ciut większy % z tej operacji, jeśli chodzi o BTC to fajnie go mieć na zasadzie " mam i ja " ale jeśli chodzi o zarobek to lepiej sie wyjdzie na haypowanych solanach, maticach, shibach, sandboxach itp i ten kapitał później ulokować jak piszesz w indeksy o stabilnym wzroście lub trochę bardziej plynnym bitkojnie hehe .
"Na rynku jak masz racje to masz kase, proste " . R.Zaorski

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:28

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:05Na Shorty był czas miesiąc temu, a nie teraz przy mocno wyprzedanym rynku.

No nie powiedziałbym, masz trend spadkowy - grasz shorty. Ja ostatnio w końcu się do nich przemogłem i zacząłem zarabiać więcej. A pod sam skalping który @voodoom gra to w obie strony warto.
shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:05Co do samego Bitcoina to mamy końcówkę spadków i zaczniemy na dniach mocniejsze odbicie, które może przerodzi się w większy trend.
Słyszę to od minimum miesiąca. Podobne głosy były przy 53k$, potem 46k$.

3 z przodu jeszcze do odklepania.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: voodoom » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:34

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:05 voodoom pisze: ↑ niedziela, 9 stycznia 2022, 01:08
Ale póki mamy setup "wisimy nad krawędzią piekła, totalnie bez energii" to mogę grać tylko szorty
Shorty chcesz grać przy mocnym wsparciu ? W takim momencie stawia się Longa i króciutko SL.
Na Shorty był czas miesiąc temu, a nie teraz przy mocno wyprzedanym rynku.

Mocne wsparcia pękają najlepiej :twisted: Nie nastawiam się na sukces, ale za klepaki w zakresie 1% depo zasadziłem parę maluczkich kokosów po x40-x60 w zakresie 41800-42200, aktualnie SL już na 42500, nastawiam się na ema20 4h jako wyznacznik - albo w dół, albo w razie przebicia rozkminka na nowo.

A longi z ciasnym SL próbowałem grać z 43k, jak jeszcze mieliśmy elegancki HL. Teraz spadło niżej, i może bym myślał o longach, gdyby ten ruch jakkolwiek predysponował do wzrostów, ale jest nijaki. Z braku popytu nawet najlepszy asset spadnie. Jeśli impreza ma trwać, to na longi jeszcze będzie czas, i to dużo.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:37

zomos2 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:23@shinya56 mhm taaa ulicy spadki nie obchodzą. To jest dziwna forma wyparcia

Mi się wydaje, że niektórzy przeceniają ulicę. Zresztą jakieś pie....e o ulicy, wielorybach. Co chwile ktoś pisze, że wieloryby wchodzą, wychodzą. Niby skąd ma takie informacje ? Wieloryb zadzwonił do niego i dał mu cynk ? Takie bzdury idzie tu czasem przeczytać.

Albo, że ulica się wyprzedała, a ja wczoraj dowiedziałem się od tej ulicy, że oni nawet nie wiedzą po jakiej cenie jest Bitcoin aktualnie :roll:

Te wszystkie analizy On-Chain też są mało wiarygodne. Tam jest jeszcze więcej możliwości manipulowania tym, niż tradycyjnymi wskaźnikami.

W przypadku Bitcoina mamy jeden czynnik na którym możemy się opierać. Jest to halving (biznes kopalniany). Czyli popyt/podaż i tyle.

ergorg pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:28No nie powiedziałbym, masz trend spadkowy - grasz shorty. Ja ostatnio w końcu się do nich przemogłem i zacząłem zarabiać więcej. A pod sam skalping który @voodoom gra to w obie strony warto.

Trend spadkowy będzie jak przebijemy wsparcie 38-40k $.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:44

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:37Trend spadkowy będzie jak przebijemy wsparcie 38-40k $.
Od już jakiegoś czasu masz wszystkie linie trendu wzrostowego połamane, po co się oszukiwać? Powrót do trendu wzrostowego będzie po wybiciu linii trendu spadkowego od ATH.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
0

Postautor: szarosc » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:47

Fear & Greed index wzrósł z 10 na 23.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » niedziela, 9 stycznia 2022, 11:52

@shinya56 - ci twoi znajomi są jacyś inni ;)
Też znam ludzi co weszli mniej lub bardziej w krypto, ale żaden nie podchodzi do tego jak ci twoi znajomi ;)

A halving przy 90% wykopanych monet ma coraz mniejsze znaczenie, nie wiem czy nie można powoli użyć słowa pomijalne...
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
3

Postautor: emescool » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:00

adiqq pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:52A halving przy 90% wykopanych monet ma coraz mniejsze znaczenie, nie wiem czy nie można powoli użyć słowa pomijalne...

Nie do końca, teraz właśnie coraz blizej do momentu "sprawdzam". Co raz mniej już grania na wyprzedanie, bo beda zwalac nowe wykopane monety. Supply juz jest w wiekszosci ulokowany u roznych graczy( te magiczne instytucje i inni), no wiec teraz wypada zapytac w końcu, po co nam ten bitkojn. Co on robi i komu jest do czego potrzebny. Za socjologiem "p2p electronic cash to nie jest". Na przyszlosc patrze na projekty, ktore mialyby budowac uzytecznosc na bitkojnie, tak jak teraz jest rozgrywane na eth. Siec btc daje bezpieczenstwo, dlatego dziwi mnie ze takie defi nie jest budowane na btc.
murlok pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:05ehmm

jutro narysuj tu
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 stycznia 2022, 12:08 przez emescool, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 448
Reputacja postu: 
5

Postautor: murlok » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:05

ergorg pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:44 Od już jakiegoś czasu masz wszystkie linie trendu wzrostowego połamane, po co się oszukiwać? Powrót do trendu wzrostowego będzie po wybiciu linii trendu spadkowego od ATH.
ehmm
Obrazek
a w skali logarytmicznej
Obrazek
Obrazek
Do tego oscylator według którego skalibrowane jest wiele botów jest tak wychłodzony, że wystarczy trochę trendu bocznego aby linie się przecieły. Powinno być teraz jakieś odbicie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 stycznia 2022, 12:32 przez murlok, łącznie zmieniany 6 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
22

Postautor: Majkos » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:08

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:37Albo, że ulica się wyprzedała, a ja wczoraj dowiedziałem się od tej ulicy
A to forum to niby co jest.... same tu wieeeeeloryby ....... tia chyba białe. To se ulica ego podnosi .... normalnie kabaret .
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 stycznia 2022, 12:12 przez Majkos, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
23

Postautor: emescool » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:12

Majkos pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:08A to forum to niby co jest wieloryby ....... tia chyba białe

Jak sie wielu nauczy ze wieloryb to tez retail tylko z wiekszym portfelem to bedzie latwiej. ALe wtedy tez nie byloby by guru z twittera i yt, no bo przeciez jak ktos kupil 2 lata wczesniej, albo ma 2btc wiecej to musi byc gosc. MM to taka tajemicza istota. Ma duzo zablokowanej plynnosci pod 40k nadal, ale teraz tez w druga strone do 69k. On robi zakupy tylko pytanie gdzie skonczy kupowac.
Majkos pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:13Przepraszam panie wielorybie ....

Normalnego czlowieka powinno to walic jak go nazywasz. Ja nawet kijanka nie jestem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 stycznia 2022, 12:19 przez emescool, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Majkos » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:13

emescool pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:12Jak sie wielu nauczy ze wieloryb to tez retail tylko z wiekszym portfelem to bedzie latwiej
Przepraszam panie wielorybie ....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
-1

Postautor: anagamidev » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:27

Cóż, powinniśmy zmierzać od ulicy do wielorybstwa :D Lecz nielicznym się to tylko uda, taki jest rynek, trzeba rozumieć jego istotę, a na falach się zarabia i trzeba te fale łapać, czy to małym czy to większym kapitałem, co w gruncie rzeczy sprowadza się do uśredniania i akumulacji w długim terminie :D Tymczasem na 1d wygląda to obiecująco, lokalnie RSI 30 i double bottom z nielichym zasięgiem, na razie świece są zamykane dość wysoko :D Wg. mnie powinna być rakieta w kosmos teraz do 400k$ docelowo :D

### edited: 2022-01-09 12:39 ###
Globalna adopcja crypto ma się iście wyśmienicie :D Aczkolwiek buy low sell high :D W długim terminie up only :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 stycznia 2022, 12:40 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » niedziela, 9 stycznia 2022, 12:28

murlok pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:05ehmm
Grubszej tej linii się nie dało? :mrgreen:

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
1

Postautor: skorp » niedziela, 9 stycznia 2022, 13:10

anagamidev pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 12:27Globalna adopcja crypto ma się iście wyśmienicie :D Aczkolwiek buy low sell high :D W długim terminie up only

crypto.com przez cały sezon w 2021 w F1 biło po oczach. Dodatkowo tytularny sponsor wyścigów sprinterskich i fundator jednej z pobocznych nagród. Ich obecność już nie bardzo dziwi

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
0

Postautor: zomos2 » niedziela, 9 stycznia 2022, 13:58

@shinya56 Powiadasz że ruchów nie widać. No może nie być widać jak wolument jest zafałszowany czy ukryty. W przypadku BTC są widoczne wszystkie portfele i to widać. Także nie mów mi o dawaniu cynków. Tu widać że ktoś przesłał na portfel giełdy 10000 btc. Nie wiadomo tylko kto. Ale jak ktoś wysyła 10k BTC to nie jest to "ulica". Poza tym to są wszystko pojęcia emocjonalne.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » niedziela, 9 stycznia 2022, 14:16

adiqq pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:52@shinya56 - ci twoi znajomi są jacyś inni ;)

Normalni są, lubią się wódeczki napić ;)

Tak na serio. Wystarczy poczytać komentarze pod filmami naganiaczy z Youtube. Tam jest ulica i wnioski można wyciągnąć jak oni "inwestują".

adiqq pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:52A halving przy 90% wykopanych monet ma coraz mniejsze znaczenie, nie wiem czy nie można powoli użyć słowa pomijalne...

Napisałem halving i cały biznes kopalniany. Ostatnio wydarzenia z Kazachstanu pokazały, że ma jednak to znaczenie.

ergorg pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 11:44Od już jakiegoś czasu masz wszystkie linie trendu wzrostowego połamane, po co się oszukiwać?

Co zostało połamane ?

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » niedziela, 9 stycznia 2022, 14:19

shinya56 pisze: niedziela, 9 stycznia 2022, 14:16Co zostało połamane ?
Linie trendu wzrostowego, twoja ignorancja mnie przeraża.

Wróć do „Przedszkole”