Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: spamboy » piątek, 12 stycznia 2018, 00:59

Wymazywanie pisze: Pamiętajmy, że wielu grubych to niekoniecznie ludzie co doszli do majątku od zera, ale ludzie co już posiadali duże środki bez gry.
Tak, mam tą poprawke z tyłu głowy oczywiście. Ale też takie osoby które fuksem przypomniały sobie, że kiedyś w 2011 wykopały jakieś bity ;) i tacy którym fortunka spadała z nieba, raczej by inaczej prowadzili zakupy. Spodziewałbym się, że w chwili gdy sporo jest głosów na spadki nie wchodzili by właśnie teraz.
Przyznasz chyba, że obecny okres jest dość szczególny i większosć się boi. Ja nawet tej ankiecie u góry nie zawierzam (bo zakładam że niemła część "konsolidujacych" wypiera słowo spadki :) ). Nastroje na forum nie są spójne dla mnie z wynikami ankiety.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » piątek, 12 stycznia 2018, 01:12

@Ahr, Dyskusja jest jednak na temat. Jak ktoś uważa, że grubi zawsze zarabiają, to polemika z tym ma związek z wątkiem. Dla mnie to walka ze stereotypem, a im ich mniej, tym lepszy wgląd w rynek.
spamboy pisze: Przyznasz chyba, że obecny okres jest dość szczególny i większosć się boi.
Słusznie, bo jest czego. Zobacz sobie Ltc/$ i Btc/$, toż to wygląda jak malowane po bulltrapie ze schematu bani. Nie wiem czy będzie on wypełniony, ale kształt dość podobny.
Najciekawsze, że mamy naprawdę dwa skrajne scenariusze teraz możliwe i są w miarę równie prawdopodobne (wspinanie wzdłuż trendu lub zjazd z niego). Liczę na rozwiązanie do końca stycznia. Dziś mamy niebezpieczeństwo wcześniejszej realizacji wyjścia w dół, ale też et contraire być może świetne miejsce na zakup pod scenariusz wspinaczkowy. :)

Dodano po 3 minutach 52 sekundach:
Ahr pisze: Czy wy naprawde myslicie, ze gosc ktory ma xxx 000 000$ siedzi i obserwuje kurs i gra na gieldzie? tacy ludzie maja od tego ludzi, ktorzy sie na tym "znaja"
Kolejny stereotyp. Czytałem artykuł o Azjacie, który dorobił się od 0 do setek milionów na giełdzie. Cały czas mieszkał i mieszka z matką w chyba 30 metrowym lichym mieszkanku. Zonk, nie? Jeden z gości co zrobili milionowy run z TSJ używa małego laptopika i nie używa żadnych SL a jasne, że forexiarze to duża dźwignia. A wielu widzi tylko takie zyski w wyobraźni widząc gościa z 10 monitorami i super taktyką SL itd. Także bywa różnie. Nie twórzmy stereotypów.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » piątek, 12 stycznia 2018, 01:18

bitloteiros pisze:
Pawelawe pisze: Takie grubasy raczej nie tracą, tylko zawsze wychodzą z profitem.
Dołączę się do @Wymazywanie,
A nie dopuszczasz możliwości, że właśnie zamknął shorty otwarte o wiele wyżej i ma teraz gdzieś co się teraz stanie z ceną? :twisted:
Albo, że był to koleś z marnymi 30 mln $, który chciał pokozaczyć sterując kursem, a ktoś z 130 mln $ zaraz mu pokaże gdzie jest jego miejsce w szeregu?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » piątek, 12 stycznia 2018, 01:29

@ekonokomik,
Albo koleś sprzedał sam sobie chcąc wywołać wrażenie, że ktoś ostro skupuje zrzuty i broni tego poziomu. Możliwości jest wiele
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

smp
Początkujący
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: smp » piątek, 12 stycznia 2018, 01:36

Buffet zapowiedział koniec kryptowalut, a teraz przeszedł do realizacji. Skupuje nie pozwalając jednocześnie, by kurs poszedł do góry tylko delikatnie spadał. A w krytycznym momencie zacznie sprzedawać i tym samym go dobije i zdusi.

Gaduła
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Re: Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: kierownik » piątek, 12 stycznia 2018, 01:43

Albo to bitfinex drukowanymi tetherami broni kursu, bo jak bańka pęknie, to giełda przestanie zarabiać grubą kasę na prowizji..

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » piątek, 12 stycznia 2018, 01:48

Wolumen przy ostatnim spadku na 11k wynosił 35k Bitów na Finexie, aktualnie niby kurs dązy do tych 11k ale wolumen jest praktycznie dwukrotnie wiekszy 76 K aktualnie :) Ciekawie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » piątek, 12 stycznia 2018, 01:50

@Pawelawe, Nie odwracaj kota ogonem, piszesz jedną rzecz a za 20 minut przeciwną, niepoważne.
kierownik pisze: bo jak bańka pęknie, to giełda przestanie zarabiać grubą kasę na prowizji..
Ale giełda zarabia % od wolumenu, obojętne jej w którą stronę idzie cena, aby był duży wolumen. Spadki wygenerowałyby też spore wolumeny, kasa się zgadza tak samo wtedy.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 636
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pawelawe » piątek, 12 stycznia 2018, 01:55

@Wymazywanie, Pokaż mi gdzie widzisz sprzeczność w moich wywodach? Jutro z przyjemnością się temu przyjrzę. AFK

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: spamboy » piątek, 12 stycznia 2018, 02:00

Pawelawe pisze: @spamboy,
Nie potrafisz zrozumieć, że to jest tylko twoja percepcja co do pieniądza. To, że ty będąc miliarderem wydawał byś pieniądze w sposób ostrożny nie oznacza, że takim samym podejściem musi obchodzić się realny miliarder.
Może nie potrafię. A czy Ty potrafisz?
Bo jak dla mnie to aby cokolwiek analizować musimy opierać się na wyznacznikach lub przyjac choćby minimalne kryteria bazowe. Podważając wszytko, zawsze i wszędzie, możesz siąść z założonymi rękoma i czekać aż ci bozia da, bo każda teza jaką przyjmiesz będzie podważalna.

Miliardwerów w życiu nie spotykam, ale ludzi na pewnym poziomie już tak i nie znam takich, którzy by byli całkowicie oderawni lub w pełni nieprzewidywalni. Ale zawsze możesz mi zarzucić, że widocznie za mało ich w życiu spotkałem, albo z niewłaściwymi się zadaję :)

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0

Postautor: ognos » piątek, 12 stycznia 2018, 02:26

krakan pisze: Czy do pekniecia banki (ogromnej korekty) potrzebne sa jakies zle newsy?
Do tej pory tak właśnie było, każdy duży spadek był powiązany z jakimś bad newsem. Miał być audyt rezerw dolarowych Tetherów na początku stycznia i co było? Kpina. 3 dni temu zapowiedzieli wprowadzenie EURT...

Kolejny audyt ma byc 6 lutego.

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
11

Postautor: rha » piątek, 12 stycznia 2018, 04:20

Trzymając się tematu wątku, wskażę dwie rzeczy.

1)
Otóż dwa ostatnie dołki poniżej 13000 na Bitfineksie (ten wczorajszy 12639 i dzisiejszy 12751) wyznaczają linię równoległą do linii wyznaczonej w grudniu największymi dołkami korekty (22 i 30 grudnia).

To moim zdaniem zdecydowanie świadczy o tym, że te ostatnie dołki (a przynajmniej drugi z nich) zostały precyzyjnie ustawione (przy użyciu np. dużego ukrytego zlecenia na wysokości określonej czasem i wymuszaniu takich zrzutów, by doszło do tego zlecenia). Ten kto poświęcał czas i środki by to ustawić, nie robiłby tego gdyby to miało się zaraz zmarnować (przestać być widoczne gdyby kurs poszedł niżej), więc należy przyjąć, że kurs teraz będzie jakiś czas wędrować do góry i zakres tego ruchu powinien być widoczny w skali wykresu obejmującej też te największe dołki.

Prawdopodobnie można przyjąć, że nachylenie tych linii określa obecny kierunek długoterminowego trendu. Kurs poruszałby się w wielkim kanale ograniczonym od dołu linią po dołku sierpniowym i listopadowym, a od góry linią wyznaczoną przez ostatni szczyt czerwcowy i najwyższy szczyt grudniowy.
W takim układzie nawet nowy poważny spadek kursu, analogiczny do tego w lipcu, nie powinien zejść poniżej 10500.

2)
Ostatnio widoczne jawne zlecenia zakupu tysięcy BTC służą nie tylko zakupom, ale także wyhamowaniu ruchu w dół. Trzeba pamiętać, że osoby operujące tak poważnymi kwotami zleceń, nie mogą ot tak sobie kupować i sprzedawać kiedy chcą, gdyż łatwo mogliby wywołać niepożądane zachowanie kursu. Gdyby na przykład ściągali cenę maksymalnie w dół, by zakup był jak najkorzystniejszy, to w pewnym momencie wywołaliby na tyle dużą panikę, że potem trudno byłoby im wywindować kurs na poziomy opłacalnej sprzedaży, ta pompa powiedzmy z poziomu 6k kosztowałaby ich wielokrotnie więcej niż obecna z 13k.
Wobec tego, dla maksymalizowania zysków są zmuszeni odpowiednio "malować" kurs i ograniczać zakres i szybkość ruchów. Robią to dodatkowo w środowisku, gdzie jest sporo liczących się graczy, którzy swoimi działaniami to wszystko nieco zakłócają.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: spamboy » piątek, 12 stycznia 2018, 04:48

3) A ja dodam od siebie, że cały czs niemal odbijamy od fibo 38.20 (u mie liczone od 725)

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » piątek, 12 stycznia 2018, 06:28

Wiem ze moje RGR z wczoraj sa niekoszerne bo nie na gorze. Ale wyglada na to ze prawe ramie tej wiekszej wlasnie rozpoczelo ostatni etap rysowania.
Gdyby nie fakt ze od 24h mam zablokowane BTC na Krakenie to mialbym szorty. A tak to siedze na bitach jak idiota.....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » piątek, 12 stycznia 2018, 07:15

Dobrze ze ktos napisal wczesniej ze to jest robione pod skup BTC przez grubasow. Ktora to juz akcja ze spadkiem do 12800?

bardziej zastanawia jak bedzie zachowywal sie kurs podczas wzrostow, jezeli tak skupiaja sie na pozyskaniu BTC na obecnym poziomie. Mam nadzieje ze nie bedzie podobnego rajdu jak ostatnio... bez trzymanki, czyli bez wiekszych korekt.

A kolejny wniosek jest taki ze, po tym jak sie odpowiedni ludzie obkupia.. to pojedziemy do gory.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » piątek, 12 stycznia 2018, 08:31

@prap0n, ale to co Ty robisz to jest znów odgadywanie przyszłości na zasadzie "myśl jak grubas - steruj kursem". Dla mnie to bez sensu z powodów jakie wypisaliśmy z @Wymazywanie i @bitloteiros na poprzedniej stronie.
Zresztą osobiście czułbym obrzydzenie grając na rynku, o którym wiedziałbym, że jest całkowicie sterowany przez ONYCH. To sprowadza Cię do statusu padlinożercy łażącego za lwem i próbującego coś uszczknąć kiedy ten jest zajęty posiłkiem. :evil:

Co do kursu, to mamy 1K na 13800 i 1K na 13000. Od przedwczoraj kreślimy jakiś dziwaczny, wydłużony trójkąt, czy co?

Wczoraj pisałem, że dwukrotne zniesienie do zera wybić i dwukrotne przebicie linii trendu i granicy 13k musiało podkopać w ludziach zaufanie i zasiać w nich niewiarę we wzrosty.
Ale może być też odwrotnie: SKORO dwa razy przebiło 13k i linię, zjadając przy tym po 1000BTC i NIE spadło, to... :roll:
Nie wiem co o tym myśleć. Przed chwilą otworzyłem shorta, ale w perspektywie ostatnich 2 dni tyle co zarobię na udanych wejściach to potem tracę na prowizjach i SL tych nieudanych. G... nie robota. :?
fin45.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 12 stycznia 2018, 10:21

No i mamy kolejną walkę na wsparciu. Niedobrze to znowu wygląda...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 12 stycznia 2018, 10:27

@kozaki_wiesi, jeśli przez wsparcie rozumiesz dość szeroki przedział, to ona trwa od 3 dni.
Ale wsparcie umocowane do dołków korekty (22 i 30 grudnia) wypada teraz gdzieś na 13150 (finex). Tyle, że chyba już ciężko to traktować jako realne, "sztywne" wsparcie, skoro kurs wielokrotnie przechodził przez tę linię jak przez masło i wracał.

Ja mam tę linię na obrazku, ale już się na niej nie opieram. Szukam figur (jak ta egzotyczna na obrazku wyzej). Choć po proawdzie, to ciężko teraz cokolwiek narysować i tym kreskom zaufać.
W zasadzie to powinna być strefa no-trade.

BTW. Zniknęły obie 1k ścianki na finex (13800 i 13000). Psipadek? ;)
Choć na z 13k8 powędrowała chyba do 14k.

Początkujący
Reputacja: 147
Reputacja postu: 
0

Postautor: krakan » piątek, 12 stycznia 2018, 10:32

Czy nie zaczela tu dzialac jakas zasada przyciagania do tego przedzialu (okolice 13150) o ktorym wlasnie mowi ekonokomik. Ludzie widzac, ze po kilku wybiciach wszystkie wracaja na poludnie boja sie wchodzic a co za tym idzie, kazdy wiekszy wykup przez mitycznych grubych konczy sie niepowodzeniam, poniewaz reszta sie nie dolacza i nie ciagnie UP.
Patrzac na wolumen to nie powala i raczej wyglada na malejacy.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 stycznia 2018, 10:35 przez krakan, łącznie zmieniany 2 razy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 12 stycznia 2018, 10:36

@Ekonokomik Mam na myśli tę linię poprowadzoną od listopadowego dołka i wokół której kurs kręci się od kilku dni.

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek, 12 stycznia 2018, 11:00 przez kozaki_wiesi, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Przedszkole”