Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: dojade » wtorek, 30 marca 2021, 01:59

Kiedy waszym zdaniem będzie się opłacać kupić ADA patrząc na to pod kątem długoterminowej inwestycji? Niby się ociągają z rozwojem i założyciel dużo gada, mało robi. Z drugiej strony niedługo wchodzą smart kontrakty a projekt sam w sobie ma sens i powoli się przesuwa do przodu.

Czy jak obecnie cena to jakieś 1.2$ ty czy myślicie, że jest szansa na to, że może jeszcze spaść mocno? Ponoć zawsze wszystko jest zależne od Bitocoina. To znaczy, że jak on spadnie mocno to inne waluty też muszą proporcjonlanie?

Jestem świeżak i zacząłem się trochę interesować krypto ostatnio. Póki co mało się znam, coraz więcej czytam, czasami o coś zapytam. Zakupiłem trochę ADA i Polki jakiś czas temu. Zastanawiam się czy nie dokupić ADA. Nie zamierzam tradować. To raczej wieloletnia inwestycja.

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: JARAZZ » wtorek, 30 marca 2021, 07:25

Cała ta bańka to jest jak wielki mem. Chińskie(?) tokeny z binance gdzie na forach każda zielona świeczka to moon, romantycy z reddita i całe rzesze naganiaczy p&d, promocje na coiny, które już urosły w ch.., żeby tylko je upłynnić ;) to raczej nie jest fundament tradingu.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
1

Postautor: AdamC » wtorek, 30 marca 2021, 08:39

JARAZZ pisze: wtorek, 30 marca 2021, 07:25Cała ta bańka to jest jak wielki mem.

Jak każda bańka, a zwłaszcza bańka w obliczu kryzysu, gdzie fundamenty danego aktywa schodzą na drugi plan, a liczy się tylko spekulacja i jak najszybszy zysk. Na rynku krypto dobitnie to widać, bo ilu z nas jest tu dla technologii? Jak bańka pęknie (to dywagacja, bo nikt nie wie, co się wydarzy i na jakim etapie jesteśmy), to płakać będą osoby, które nie zarobiły, a nie te, które wierzą w krypto i adopcję na masową skalę. Blockchain może być "game changerem" w wielu dziedzinach życia i gospodarki, dlatego szkoda, że łączy się go tylko z kryptowalutami.
Co do samej sytuacji na rynku, nie znam się na AT, ale patrząc na nastroje na rynku i duże newsy o nowym kapitale, wydaje mi się, że największe wzrosty dopiero przed nami. Nie wiem, czy ktoś spodziewał się tak solidnej hossy biorąc pod uwagę globalny kryzys, na skraju którego się znaleźliśmy, dlatego ciężko też określić, gdzie jest sufit. Oczywiście na dwoje babka wróżyła, a myślenie życzeniowe nie powinno mieć miejsca jeśli chodzi o prawdziwe pieniądze. Najważniejsza zawsze i tak jest chłodna głowa i mądre zarządzanie kapitałem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » wtorek, 30 marca 2021, 08:48

teraz tylko potwierdzenie wyjścia górą i robimy ATH ;) ;) nie idzie zbyt szybko więc może jakaś przerwa albo pułapka przy 60k.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1

Postautor: dojade » wtorek, 30 marca 2021, 09:02

9gmalgmal pisze: wtorek, 30 marca 2021, 02:28cena 1,2$ wydaje sie jeszcze... umiarkowana... jezeli WIERZYSZ z projekt (odnosnie DLUGOLETNIEJ inwestycji - gdzie jest nadzieja na kolejna banke i pokaz fundamentow ADY

Ciekawe jest to co piszesz. Jeżeli świat zmierza w kierunku coraz większej cyfryzacji, bańka, czy jej brak, nie ma tutaj nic do rzeczy moim zdaniem.
Nawet jeżeli niedawny skok w górę większości kryptowalut nie do końca był czymkolwiek popdarty, to zainteresowanie tą metodą płatności/ wymiany na pewno będzie z biegiem lat rosło. Będzie popyt, znajdzie się i podaż a i cena będzie dzięki temu odpowiednio rosła. Wszystko będzie wtedy zależeć od jakości i możliwości danej kryptowaluty. W związku z tym, nie widzę możliwości, aby dobre projekty w czasach których żyjemy i do których zmierzamy, o ile będą odpowiednio kontynuowane, nie miały wzrostu na giełdzie.

Kiedy mówię o wieloletniej inwestycji, nie zakładam że zarobię 1000x. Nawet nie myślę o 100x. 10x na przestrzeni 5 lat byłoby bardzo zadowalające.
9gmalgmal pisze: wtorek, 30 marca 2021, 02:28Policz, pokresl i podejmij decyzje (wejscie i wyjscie) i sie jej trzymaj

Zawsze się uśmiecham jak widzę te wszystkie rysunki. Nie zrozumcie mnie źle. Wierzę, że w jakimś stopniu, ten zabieg pomaga podjąć lepszą decyzję, ale nie patrzyłbym się na to jak na jakąś wyrocznię, a już na pewno nie jeśli myślę długoterminowo. Tak, wiem... jestem zielony i się nie znam. Jednakże... jeśli liczenie i kreślenie na wykresie dawało by jakąś pewność to wystarczyło by napisać kawałek algorytmu, który przeanalizowałby sytuację na giełdzie danej waluty, innych kryptowalut, wszystkich krypto względem siebie, obecnej sytuacji względem poprzednich sytuacji na przestrzeni czasu i podał najbardziej prawdopodobne scenariusze. Mnie nie interesuje takie podejście do tematu.

Nawet jakbym zainwestował teraz a cena by spadła do 0.5, to i tak nie zamierzałbym tego ruszać przez następne parę lat. Niezależnie od tego co reszta by sobie wykreśliła - o ile oczywiście sam projekt ma się dobrze. To trzeba zawsze śledzić

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 80
Reputacja postu: 
1

Postautor: Mandigal » wtorek, 30 marca 2021, 09:42

dojade pisze: wtorek, 30 marca 2021, 01:59 Kiedy waszym zdaniem będzie się opłacać kupić ADA patrząc na to pod kątem długoterminowej inwestycji?.
Moim zdaniem to nie jest dobry moment na długoterminowe inwestycje. Poczekaj aż bańka pęknie. Nie wiadomo jaka będzie cena ADA na szczycie, ale jak już poleci to... na łeb na szyje. Taki bitek statystycznie leci w dół ok 85%, ETH ponad 90%, a to są najbezpieczniejsze krypto ;)

Początkujący
Reputacja: 76
Reputacja postu: 
0

Postautor: Homer691888 » wtorek, 30 marca 2021, 10:07

Dokaldnie przypomina mi się już 2017 jak ludzie mówili że ich nie interesuje spekulacja tylko inwestycja długoterminowa i nie muszą robić x100 :D @dojade piszesz ze nie przejmiesz się jak ADA spadnie do 0.5$ ale po 2017 spadała przez 3 lata z 1.2 $ do 0.02 $ i uwierz mi że to stresowało największych hodlerow nawet, dla mnie też już nie ma w tym roku miejsca na inwestycje, trzeba rozegrać bańkę i poczekać na dołek, chyba że btc ktoś zbiera co miesiąc to dalej można w perspektywie lat wg mnie.

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: JARAZZ » wtorek, 30 marca 2021, 10:11

@dojade Na ostatniej bańce było dużo świetnych projektów, ktore pękały. Jak ładować się długoterminowo to tylko samym dole, a nie po takiej pompie. Jakie by niebylo fomo...to i tak prędzej czy później walnie. Kiedyś trzeba realizować zyski

Początkujący
Reputacja: 36
Reputacja postu: 
2

Postautor: jesieniara » wtorek, 30 marca 2021, 10:18

Jeśli to ma być inwestycja długoterminowa to faktycznie lepiej poczekać na spadki które na pewno nastąpią, przyjdzie bessa i wszystko spadnie minimum 50% . Myślę, ze lepiej wtedy się zacząć ładować niż na górce :)
Tak jak napisał Homer teraz dużo osob myśli,że lecimy na księżyc i juz tylko moon ale sytuacja powtórzy się tak jak zawsze czyli przyjdą mocne spadki i wszyscy kupujący na górkach będą zmieniali pieluchę i zastanawiali się jak ratować te kasę którą "wtopili". Lepiej darować sobie tego typu emocje ;)
Co do kursu ,czekam az bitcoin przebije 60300 i będziemy wybijać ath ,jesli tego nie przebijemy to dla mnie wciąż scenariusz na spadki aktualny ;)

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kristof707 » wtorek, 30 marca 2021, 11:19

Jak dla mnie kurs idzie do góry, kurs ładnie odbija się od oporów, widzę, że nie ma siły schodzić niżej i wiele osób szuka tylko dobrego momentu na wejście.
A te osoby co wieszczą spadki to po prostu dlatego bo pewnie załadowały się na pozycjach krótkich na spadki, może nawet i lewarami i ot to rozwiązanie :idea: :twisted:

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
1

Postautor: Eth » wtorek, 30 marca 2021, 11:25

Rozrysuj sobie opór w skali 1D od 21.02 do dzisiejszego szczytu i jak wg Ciebie to wygląda?
Dalej byczo?
+ zwróć uwagę na wolumen z ostatnich 4 dni.

Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
4

Postautor: odoja » wtorek, 30 marca 2021, 11:30

dojade pisze: wtorek, 30 marca 2021, 01:59 Kiedy waszym zdaniem będzie się opłacać kupić ADA patrząc na to pod kątem długoterminowej inwestycji? Niby się ociągają z rozwojem i założyciel dużo gada, mało robi. Z drugiej strony niedługo wchodzą smart kontrakty a projekt sam w sobie ma sens i powoli się przesuwa do przodu.

Czy jak obecnie cena to jakieś 1.2$ ty czy myślicie, że jest szansa na to, że może jeszcze spaść mocno? Ponoć zawsze wszystko jest zależne od Bitocoina. To znaczy, że jak on spadnie mocno to inne waluty też muszą proporcjonlanie?

Jestem świeżak i zacząłem się trochę interesować krypto ostatnio. Póki co mało się znam, coraz więcej czytam, czasami o coś zapytam. Zakupiłem trochę ADA i Polki jakiś czas temu. Zastanawiam się czy nie dokupić ADA. Nie zamierzam tradować. To raczej wieloletnia inwestycja.
Kup te ADE i nie naganiam tylko kupując licz się , że możesz też stracić ;). Tak poważniej ,sam skupuje cały czas po jakieś kilka stówek różnej maści krypto od BTC ,eth, ady po jakieś CKB, IOST, Reef, Harmony, ANKR, Akropolis, nawet takie Verasity ,które miało w ciągu ostatnich 90 dni 5300% wzrostu (nie załapałem się na to..). Wymienione krypto od CKB wciąż są grosze warte (pomimo znacznych wzrostów niektórych), i stąd moim zdaniem warto kupić i trzymać. Obserwować warto bo jak projekt legnie, to różnie może być, ale teraz kupując np. 2k sztuk reefa za 80$ z hakiem w przyszłości zyskująć nawet 200-300% i tak się będę cieszył, a 80$ to nie jest duża kwota,myślę taka na którą wielu jest stać, żeby stracić ewentualnie. To samo z resztą tanich krypto, pokupuj kilka, jak na jednej stracisz, to duże prawdopodobieństwo , że na innej zyskasz nawet kilka razy więcej. I mam na myśli naprawdę małe kwoty na inwestycję,też żeby się nie napalać i wydawać fortunę ;).

Niektórych mocno ponosi z ta banią, jaka bania, gdzie bańka?? Sporo osób tutaj już od 30k pisze o bani, jeśli banka wygląda tak , że pęknęła na 30k i wciąż rośnie to tym razem jest naprawdę inna bańka od wszytskich :twisted: Pamiętam jak wymazywanie straszył mnie (chciał pewnie dobrze, i to jest plus) przy 10k pln na bitku , że lepiej uważać, prawie sprzedałem...a mogłem kupić :roll: . Teraz jest to samo. Bedzie za miesiąc, 3 miesiące bitek może za 100k (tak, tak, może i być za 10k, biorę to pod uwagę) i znowu lament o pękającej bańce, gdzie wówczas te wszystkie coiny będą miały 2-5x wyższy marketcap, a ada dojdzie i do 3$. Jak bitek albo reszta zacznie dziennie rosnąc przynajmniej o kilkanaście, kilkadziesiąt % przez 2- 3 tygodnie, wtedy się zacznę zastanawiać nad sprzedażą, teraz na wykresie jest pastwisko, a nie mount everest jak na poprzednich baniach. Piszę to z doświadczenia całego 2017 roku gdzie wszystko rosło na spokojnie tak jak teraz ( oczywiście z wyjątkami o których ja wówczas nie miałem pojęcia i wiem , że 2017 to nie 2021 ), a ja bałem się kupować i takie neo kupowałem na bani za 192$ ( a chciałem za 1/4 jego ceny, ale mówili ,za drogi, nie warto) i do teraz jestem stratny :cry:

Reasumując, pewnie , że w całym 2020 praktycznie był lepszy czas na zakupy, ale jakoś tutaj na forum mało osób było nastawionych byczo do krypto, a wręcz max niedźwiedzio, z czym ciężko polemizować przez początek pandemii,ale standardowo większość się myliła i za te pare stówek pln teraz byłoby kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy zysku. W tym roku raczej zysk będzie mniejszy, ale coś kapnie ;) Masz jakąś kasę na krypto, tym bardziej na inwestycję na kilka lat, kasę której nie obawiasz się stracić, kupuj np. partiami (i więcej tych grosze wartych krypto) jeśli się obawiasz , że kurs może odbić na południe dajmy na to za tydzień , a po tym tygodniu jak widzisz, że urosło Ci kup znowu, a jak kasa na krypto się skończy obserwuj swoje coiny i sprzedaj kiedy Twoja chciwość powie stop i nie daj się zwariować ;).

Początkujący
Reputacja: 172
Reputacja postu: 
1

Postautor: spidersEverywhere » wtorek, 30 marca 2021, 11:38

czy nie mamy c&h z zasiegiem na ~65k?

edit: troche mi zajmuje rysowanie :/
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » wtorek, 30 marca 2021, 11:52

@spidersEverywhere ja bym bardziej ORGR po spadkach tam widział do 64k

tak czy siak nadal widzę tylko up ;)

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kristof707 » wtorek, 30 marca 2021, 12:02

Eth pisze: wtorek, 30 marca 2021, 11:25 Rozrysuj sobie opór w skali 1D od 21.02 do dzisiejszego szczytu i jak wg Ciebie to wygląda?
Dalej byczo?
+ zwróć uwagę na wolumen z ostatnich 4 dni.
Dla mnie wyrysował się odwrócony h&s na btc co daje nam kontynuacje wzrostów.
Patrząc globalnie też na inne kryptowaluty to wiele przebija ważne linie oporu, brat ETH ma przejsc do wersji 2.0 co dla mnie też wróży wzrosty.

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
1

Postautor: kokum » wtorek, 30 marca 2021, 12:05

Eth pisze: wtorek, 30 marca 2021, 11:25Rozrysuj sobie opór w skali 1D od 21.02 do dzisiejszego szczytu i jak wg Ciebie to wygląda?

Chyba nic nie znaczą te opory, co?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 30 marca 2021, 12:05

Kristof707 pisze: wtorek, 30 marca 2021, 12:02brat ETH ma przejsc do wersji 2.0
coś serio z tym działają? Bo ja o tym 2.0 słyszę odkąd się tu zarejestrowałem ;)

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eth » wtorek, 30 marca 2021, 12:18

kokum pisze: wtorek, 30 marca 2021, 12:05
Eth pisze: wtorek, 30 marca 2021, 11:25Rozrysuj sobie opór w skali 1D od 21.02 do dzisiejszego szczytu i jak wg Ciebie to wygląda?

Chyba nic nie znaczą te opory, co?
Obserwuj jeszcze MACD.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitloteiros » wtorek, 30 marca 2021, 12:22

dojade pisze: wtorek, 30 marca 2021, 01:59Kiedy waszym zdaniem będzie się opłacać kupić ADA patrząc na to pod kątem długoterminowej inwestycji?
Wątek dla spekulantów nie jest najszczęśliwszym miejscem na zadawanie takich pytań. Ile ludzi tyle opinii. Jeżeli chcesz inwestować długoterminowo w będące tak naprawdę w ciągłej hossie kryptowaluty to nie czekaj na jakiś moment czyli "pęknięcie bańki" czy inny "dołek" i po prostu regularnie co tydzień czy co miesiąc skupuj za określoną kwotę. W ten sposób uśrednisz cenę i oszczędzisz sobie zbędnych emocji
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
0

Postautor: kokum » wtorek, 30 marca 2021, 12:29

Eth pisze: wtorek, 30 marca 2021, 12:18Obserwuj jeszcze MACD.

Może ja źle patrzę, nie wiem, ale MACD 1D to mi wygląda, że UP. Może 0.786 chwilowo zatrzyma?

Wróć do „Przedszkole”