Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: xtraderx » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:00

Pleasek89 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 08:56 @KubaKoń
Zgadzam się z przedmówicą, że jeśli spadniemy do 13-14k to na tym poziomie korekta się nie skończy. Nie widziałem jeszcze sytuacji, w której większość zgadza się co do poziomu korekty (poczytaj ile osób u nas na forum uważa, że spadniemy do 13-14k), BTC tam spada, następnie wszyscy trzymają się za rączki tańcząc w kółeczku ładują się na dołku po czym idziemy wyżej. Albo dołek (16,1k) za nami albo idziemy na retest 10-11k.

Otworzyłem wczoraj longa i celuję w 22k +, zamykam jeśli wróciimy poniżej 18,9k.
To, ze zakladam nizsze poziomy wychodzi z wielu wskaznikow na ktore patrze, sentyment tez jest bardzo zmienny teraz. Wydaje sie ze powinnismy isc w gore, bo Microstrategy robi kolejne zakupy + inne firmy dolaczaja sie do tego bitcoinowego biegu, ale jednak staram sie skupic na tym co mi zawsze mi ratuje portfel, a nie na tym co czytam. Wskazniki mowia bearish, wiec robie risk off i czekam na rozwiazanie sie sytuacji. Jezeli chcesz miec longa w miejscu w ktorym nie czujesz kontroli, droga wolna. Ja wole siedzec z rekoma pod dupa i poczekac az bede widzial konkretny kierunek a nie grac w rosyjska ruletke.
Zjazd do 13-14k bylby jak najbardziej zdrowy - wspomniana SMA21 + roczne wsparcie + lokalny top przed ostatnia wieksza korekta.

Przy czym wieksze odbicia moga byc teraz na 18.2k, 16.9k i wcale nie musimy zejsc az tak nisko.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
4

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:10

xtraderx pisze: niedziela, 13 grudnia 2020, 21:45 zjazd do 13-14k bylby jak najbardziej zdrowy - wspomniana SMA21 + roczne wsparcie + lokalny top przed ostatnia wieksza korekta.
+ spadek o 30-40% (kalka z 2017r.). I właśnie dlatego uważam że 13-14k nie będzie dnem korekty. Przypomina mi się sytuacja z tego roku, kiedy na poziomie chyba ok. 7,5k (średnia, fibo, linia trendu + coś jeszcze, nie pamiętam) jednocześnie zbiegły się 3 czy 4 bardzo duże opory. Idealny moment na shorta, prawda?

A co się wydarzyło? Przeszliśmy przez ten poziom jednym ruchem o +1000$ jak przez masło. Takie "idealne" wejścia na longa czy shorta się po prostu nie sprawdzają na BTC, aż z ciekawości muszę poszukać mojego posta, bo pamiętam, że o tym pisałem.

Edit, znalazłem:
viewtopic.php?f=27&t=25968&p=642263#p642263
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:28 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
2

Postautor: pawel92setter » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:19

Po kolejnym odbiciu od okolic 19,5 tys., w połączeniu z extreme greed sam założyłem szorty. Po raz pierwszy od bardzo dawna. Niestety, jak tak widzę ile ludzi pisze o pójściu w dół, potencjalnych zasięgach korekty itd., jestem niemal przekonany, że idziemy ponad 20k. A tam już jest terra incognita i Bóg jeden wie gdzie się zatrzymamy.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
3

Postautor: xtraderx » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 11:21

@Pleasek89 Oczywiscie, ze tak moze byc, dlatego ja czekam na potwierdzenia i staram sie grac bezpiecznie. Sam wiele razy gralem takie "Pewne" zagrania i sie w koncu nauczylem ze to nie ma sensu. Lepiej jest podpiac sie pod pociag ktory juz jedzie i ma obrany kierunek i wejsc nawet wyzej, niz probowac nizej na ryzyku, czekac z niepokojem nad rozwiazaniem sytuacji i liczyc ze bedzie po naszej mysli.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 14:29

Połowa drogi up za nami, pasowałoby teraz zrobić kolejne 10% :D
Spoiler:
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
1

Postautor: japu » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 15:37

Obserwuje "anony" DASH, ZEC i XMR - macie jakiś pomysł dlaczego od jakiegoś czasu XMR uparcie pnie się w góre podczas gdy DASH I ZEC raczej tak sobie? Kurs XMR jakoś oderwał się od reszty i nie chodzi o lokalne pompki szitów ale raczej o 3-4 miesiące.

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 15:41

@japu no też zauważyłem, że chodzą podobnie, ale zobacz tam wcześniej DASH mocno overperform'ował, teraz XMR i później pewnie będzie kolej na ZEC :D Tym bardziej, że tak takie cup and handle się tworzy, tzn. np. DASH powinien w zasadzie już wybić :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 15:47

@japu Na XMR jest bardzo mała inflacja, podobna do tej Bitcoina po halvingu. Na Dashu i Zcashu wydobyto dopiero połowę monet. Ponadto zen i dash bardzo mocno spadły po bańce, a xmr był bardziej powściągliwy. Dał mniejszy zysk, ale tez mniejszy spadek. XMR i BTC mają wydobytych już 80-90% monet, także niedługo tego braknie ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 275
Reputacja postu: 
1

Postautor: SirJack » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 16:12

japu pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 15:37 Obserwuje "anony" DASH, ZEC i XMR - macie jakiś pomysł dlaczego od jakiegoś czasu XMR uparcie pnie się w góre podczas gdy DASH I ZEC raczej tak sobie?
Prawdziwym anonem jest tu XMR. Wystarczy sporzjeć jaka kryptowaluta rządzi w darknecie. Powszechnie akceptowany jest BTC i właśnie XMR (na niektórych marketach tylko i wyłącznie Monero jako podstawa opsec). Nikt nie chce przyjmować DASH czy ZEC. Dodatkowo jak kolega wspomniał - mała podaż, niska presja inflacyjna.

Początkujący
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: Czesio68 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 19:38

Mam takie pytanie/prośbę do prawdziwych weteranów tego forum,jak to wyglądało jak btc przebijał ostatnie ath na poziomie 1000$,czy wtedy były oklaski jakaś euforia i przecinanie wstęgi albo była cisza i spokój .Naprawdę chciałbym wiedzieć jak to wtedy wyglądało,bez żadnych podtekstów,z góry dziękuję jak ktokolwiek się wypowie :) :) :)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
8

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 20:31

@Czesio68 Świętowaliśmy, wklejaliśmy obrazki z Bitcoinity (taka strona z kursem, która po każydm ATH wklejala fajny pozytywny obrazek). Wszystko się zmieniało blyskawicznie. Wtedy było kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt stron wątku dziennie!
Kilka dni przed $1000 działy się cuda, bo cena osiągnęła $900 wzrastając o bodaj 30% w jeden dzień, a następnie spadła błyskawicznie do $450. Gdy wszyscy mysleli że już pozamiatane, po paru dniach było ATH i $1000. Ale to był czas bota Willego na goxie ;)
No i kurs był wtedy mocno rozjechany między Goxem a Chinami... Pojawiały się i znikały ścianki po kilka tys. BTC.

Pamiętam, że w momencie przebicia $1000 byłem mega optymistą, by zaledwie kilkanaście dni później sprzedać wszystko i wołać, że coś tu nie gra i koniec jest bliski ;) Co w sumie i tak nie miało już znaczenia bo wszystko i tak zostało na goxie :D Ale zabawa była fantastyczna.

Początkujący
Reputacja: 58
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pancer » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 20:37

@japu Jeżeli być prawilnie anonimowym to tylko Monero, reszta to jakieś podrabiańce.
Monero ma potencjał, swojego czasu było "wydane zlecenie na XMR". Kto się podejmie próbie złamania mechanizmu kodowania transakcji, tego czeka nagroda (czy coś w tym stylu). Według mnie takie info wzmocniło jeszcze bardziej cenę

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitcoinczat.pl » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:06

Czesio68 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 19:38Mam takie pytanie/prośbę do prawdziwych weteranów tego forum,jak to wyglądało

....próby zakładania własnych kantorów czy giełd (jak 4coins czy bitcan) i gdzie były wtedy dostępne skrypty ? Czy są gdzieś dzisiaj do namierzenia ?
Czy istnieją takie projekty opensource pozwalające na zabawę w założenie takiego kantoru czy nawet małej nie skomplikowanej giełdy ?? Dzisiaj wujek google podpowiada tylko firmy specjalizujące się w tworzenie takiego oprogramowania i sprzedające licencje a czy można to zrobić samemu ?
To musiały być dużo ciekawsze czasy niż teraz przy tworzeniu takiego oddolnego rynku
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:09 przez Bitcoinczat.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: Czesio68 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:08

@ekonokomik serdecznie dziękuję za odpowiedź człowieka który wtedy w tym uczestniczył(w zamian mogę ci poopowiadać o początkach warszawskiej GPW,gdzie byłem niemal od powstania,ale to nie na tym forum )a jak sądzisz gdzie teraz (w którym miejscu jesteśmy)? I tylko ci dodam ,że akurat ja jestem zatwardziałym Hodlerem i przez to chyba moich kilku Bitcoinów nigdy nie sprzedam :) :) :)

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:23

Czesio68 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:08a jak sądzisz gdzie teraz (w którym miejscu jesteśmy)?

O tutaj.
Albo dwie kreski przed tym szczytem ;)

finex27.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
1

Postautor: Roland2 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:33

Witam,

Traduje głównie indeksy, BTC widzę w okolicach 21-22 potem korekta do 9 10 bo tam stoją twarde stopy a potem wysoko góra.
GLGT

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
1

Postautor: miso20 » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:04

Czesio68 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 19:38 Mam takie pytanie/prośbę do prawdziwych weteranów tego forum,jak to wyglądało jak btc przebijał ostatnie ath na poziomie 1000$,czy wtedy były oklaski jakaś euforia i przecinanie wstęgi albo była cisza i spokój .Naprawdę chciałbym wiedzieć jak to wtedy wyglądało,bez żadnych podtekstów,z góry dziękuję jak ktokolwiek się wypowie :) :) :)
Tak to wyglądało, że była jeszcze Chińska sraczka. Było olbrzymie niedowierzanie i zaraz strach, bo BTC szybko przebił ATH i szybko dupnął. wydawało się wtedy, że double top i koniec. Było sporo takich co wieszczyli 100$ albo mniej. Tak jak dzisiaj są tacy, którzy wieszczą spadki do paru tysięcy :D
ekonokomik pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 20:31bo cena osiągnęła $900 wzrastając o bodaj 30% w jeden dzień, a następnie spadła błyskawicznie do $450
Trochę ci pamięć szwankuje ;P. Ale tak jak pisałem - to były tego typu wahania. Zbiegło się to chyba ze straszeniem przez PBoC banem na Chiny. Dopiero potem wyszło szydło z worka, że wolumen jest lewy.

Ktoś jeszcze w ogóle pamięta PBoC? :D

EDIT:
ekonokomik pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 20:31Gdy wszyscy mysleli że już pozamiatane, po paru dniach było ATH i $1000. Ale to był czas bota Willego na goxie
Czesiowi chodziło o ostatnie ach z tego co napisał, to już kumam skąd te ceny ;P
ekonokomik pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:23O tutaj.
Pełna zgoda
Bitcoinczat.pl pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:06sprzedające licencje a czy można to zrobić samemu ?
Można. Firmy sprzedające oprogramowanie czy licencje jak to określiłeś, robią to właśnie same :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:01

miso20 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:04Trochę ci pamięć szwankuje ;P

Możliwe, możliwe... Starość nie radość ;) A w której części się pomyliłem?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
1

Postautor: mesrotten » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:32

Póki co rynek wygląda mocno. Zanegowanie symetryka jak dla mnie dopiero po wyjściu dołem z range'a 17.4-19.4, co może być poprzedzone nawet nowym szczytem. Aktualnie konsolka w dość istotnym momencie - część rynku się wyprzedała, zrzuty straciły na sile co zaowocowało robieniem hl, teraz zobaczymy kogo będzie więcej na obecnym etapie konsoli, sprzedających czy kupujących i czy będzie powtórka z trójkącika nr I czy II ;)

Myślę, że możemy jeszcze pójść up, ale wątpię żeby to był koniec sprzedaży.

Obrazek

ETH OT

Wygląda póki co na wyjście górą co byłoby fajne choć... nie tak fajne jak -30% w 7 dni :D

Obrazek

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
3

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 15 grudnia 2020, 00:03

mesrotten pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:32choć... nie tak fajne jak -30% w 7 dni

Ba ,zrobienie w 60 dni -90% wyglądałoby jeszcze fajniej ale jednak rozgrywany jest bańkowy klasyk. Trochę dodrukowali i podnieśli z 18k jednak ,teraz 3 dzień ssają z altów - wybijają 20k (brakuje 170 mln muszli ,zastopowali Tethera oczekując lepszego momentu) i teraz wybijają o kolejne 500$ w nocy (2-4) a jutro puszczają alty z cugli i jazda na nowe ATH ponnosząccrypto cap o 5-10% i euforia ,prasa ,telewizja ,wywiady , przebicie ATH (jednak cyfrowe złoto ,jednak SoV, jednak fundusze) i jazda do świąt.. wtedy cichaczem nie wzbudzając ostrożności ZRZUT o 2000$ i szybkie odbudowanie 21 , zrzut o 4000$ i odbudowanie na 22 (szaleństwo na yt i forach) i muli ,muli ,schodzi ,odbicia mizerne i trach 8000$ w dół i mozolne 2-3 letnie spadki do halvingu 2024 (z tym że odpalą 2023). Brzmi znajomo? Kula.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Wróć do „Przedszkole”