Nie! Gdzie napisałem, że kolejna wielka hossa jest pewna? Ja jedynie wyraziłem opinie, które punkty na wykresie sobie odpowiadają drogą analogii. Tak jak napisał @KubaKoń , trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy stosunek ryzyka do potencjalnego zysku jest dla Ciebie odpowiedni i przeznaczyć na to stosowną (bezpieczną) ilość pieniędzy.
Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 2690 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 2688
- 2689
- 2690
- 2691
- 2692
- …
- 4707
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 120
Postautor: bitex » środa, 9 grudnia 2020, 18:34
bitex
- Początkujący
- Reputacja: 18
Postautor: JanBatory » środa, 9 grudnia 2020, 21:16
Jeśli wszyscy uzytkownicy gieldy MTGOX sprzedali by 150 000 BTC 15 grudnia to o ile spadłby kurs ?
Pytanie tylko z ciekawości bo:
a) nie wiadomo czy 15 grudnia uzytkownicy otrzymają btc
b) nie wszyscy sprzedadzą
JanBatory
- Weteran
- Reputacja: 7104

Postautor: anagamidev » środa, 9 grudnia 2020, 21:31

HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff

anagamidev
- Gaduła
- Reputacja: 2566

Postautor: KubaKoń » środa, 9 grudnia 2020, 21:34
KubaKoń
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » środa, 9 grudnia 2020, 21:38
No właśnie ,jakoś nie umiem zweryfikować czy oni poważnie dostaną btc z tamtych lat. Ja po 4 latach sprawy cryptsy prowadzonej przez coinbase z około 40-50 dashy /20 ltc/ od pyty dogów i bóg wie czego jeszcze - jak claim przygotowywałem to wszystkie maile przejrzałem jako dowody z tamtych czasów i im dostarczyłem (a składałem wniosek w 2017 jakoś) dostałem tyle..

viewtopic.php?f=27&start=53220&t=25968& ... 40#p667056
Ale w razie W do obserwacji skarbiec syndyka : https://www.cryptoground.com/mtgox-cold-wallet-monitor/
+ to jeszcze ma dostęp do masy forków od tych czasów
socjolog2008
- Weteran
- Reputacja: 2238
Postautor: miso20 » środa, 9 grudnia 2020, 21:38
Do zera. Nie byliby w stanie tego sprzedać. Na Finexie jak dobrze patrzę, to do 15k$ jest jakieś 4500 btc.
Choć osobiście mniemam, że szybko rynek by odbił i instytucje by tupały nóżkami z radości

miso20
- Weteran
- Reputacja: 275
Postautor: lekarz » środa, 9 grudnia 2020, 22:29
To jest Fake news. Użytkownicy MtGox jeszcze długo nie zobaczą pieniążków.
A rzeczywistość jest nie co brutalniejsza. Wesołych Świąt:
https://spottedlublin.pl/paypal-16-grud ... j-uniknac/
https://www.bankier.pl/wiadomosc/mBank- ... 16561.html
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/tar ... zie-drozej
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... je/s062ze1
lekarz
- Weteran
- Reputacja: 3501

Postautor: shinya56 » środa, 9 grudnia 2020, 22:32
KubaKoń pisze: ↑ środa, 9 grudnia 2020, 13:46Są tu osoby, które wierzą (a wiara ta jest podparta analizą fundamentalną), że nadchodząca hossa jest szansą w ich życiu, żeby bardzo to życie odmienić. Oczywiście większość nie wyklucza ryzyka i zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że kolejnej hossy jednak nie będzie, albo wydarzy się coś niespodziewanego i ugryzie nas czarny łabędź. Natomiast ja osobiście biorę to ryzyko na siebie i nie chcę przegapić kolejnej szansy, tak jak przegapiłem w 2017r. Oczywiście nie jestem naiwny i wiem, że mogę wtopić kasę. Ale nawet jak stracę kilkadziesiąt % kapitału to przynajmniej będę żył ze świadomością, że próbowałem złapać realną okazję na jakąś zmianę. Trudno.
Realizacja zysków (przytrzymanie pozycji) i szybka akceptacja straty.
Jak kurs pójdzie w drugą stronę co obstawiliśmy najgorsza opcja to uśrednianie strat. To jest ciężkie do zastosowywania, 2-3 lata z tym walczyłem.
Nic lepszego nie wymyślicie w tym biznesie.
shinya56
- Weteran
Postautor: miso20 » środa, 9 grudnia 2020, 22:33
miso20
- Weteran
Postautor: lekarz » środa, 9 grudnia 2020, 23:01
Szybkie pytania i prośba o szczerą odpowiedź:shinya56 pisze: ↑ środa, 9 grudnia 2020, 22:32Realizacja zysków (przytrzymanie pozycji) i szybka akceptacja straty.
Jak kurs pójdzie w drugą stronę co obstawiliśmy najgorsza opcja to uśrednianie strat. To jest ciężkie do zastosowywania, 2-3 lata z tym walczyłem.
Nic lepszego nie wymyślicie w tym biznesie.
- pochwal się zyskami?
- ile czasu dziennie spędzasz przed kompem na grę?
- używasz lewara?
- jaki wpływ na życie osobiste ma Twoje "hobby"?
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
przecież nie specjalnie tak napisałem. To automatycznie przy kopiowaniu wyskoczyło;P
lekarz
- Weteran
- Reputacja: 7104

Postautor: anagamidev » środa, 9 grudnia 2020, 23:08

HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff

anagamidev
- Początkujący
- Reputacja: 394
Postautor: odoja » środa, 9 grudnia 2020, 23:16
Myslę, że większość ,osób tak ma , ok, tych względnie świadomych, a potem już kwestia ile kto zainwestował, bo wiadomo, że jeden marzy o mieszkaniu bez kredytu plus uciułanie np. na działkę jako inwestycje, kupno złota itp. (ja. np.) a inny o wielkiej posiadłości plus to mityczne lamboKubaKoń pisze: ↑ środa, 9 grudnia 2020, 13:46Uwielbiam takie gadanie. Od znajomych też słyszę często ten tekst " jak jesteś taki pewien to weź kredyt he he". NIKT Ci nie da gwarancji czy rzeczywiście kolejna hossa wypali, więc kredyt byłyby głupotą. Natomiast warto zadać sobie pytanie - czy ryzyko jakie ponosimy inwestując ciężko zarobione pieniądze warte jest tego, żeby jednak to ryzyko podjąć i REALNIE zmienić swoje życie (ale tak fest zmienić) jak rzeczywiście kolejna hossa wypali i zbliżmy się do 100-200k osiągając kilkuset/kilkutysięczną stopę zwrotu? Rozejrzyj się. Gdzie widzisz inną stosunkowo bezpieczną szansę na ewentualną zmianę życia? No chyba nie lotto? Ja osobiście nie widzę. Mówię oczywiście o hodlowaniu BTC lub graniu jakiegoś bezpiecznego longa x2 lub wchodzenie nawet w longa x3-x4 w momencie korekty BTC o kilkadziesiąt procent.
Są tu osoby, które wierzą (a wiara ta jest podparta analizą fundamentalną), że nadchodząca hossa jest szansą w ich życiu, żeby bardzo to życie odmienić. Oczywiście większość nie wyklucza ryzyka i zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że kolejnej hossy jednak nie będzie, albo wydarzy się coś niespodziewanego i ugryzie nas czarny łabędź. Natomiast ja osobiście biorę to ryzyko na siebie i nie chcę przegapić kolejnej szansy, tak jak przegapiłem w 2017r. Oczywiście nie jestem naiwny i wiem, że mogę wtopić kasę. Ale nawet jak stracę kilkadziesiąt % kapitału to przynajmniej będę żył ze świadomością, że próbowałem złapać realną okazję na jakąś zmianę. Trudno.
Niedźwiedzie robiąc facepalma nazwą mnie naiwnym głupcem, który chce szybko i łatwo sobie dorobić, a przecież tak to nie działa (chociaż w 2013 i 2017 właśnie tak zadziałało...). Byki pokiwają ze zrozumieniem głową. A kto ma racje okaże się tak naprawdę za rok. W każdym razie życzę wszystkim sukcesów.
Pozdrawiam

odoja
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » środa, 9 grudnia 2020, 23:41
Pytanie bez sensu. Wiadomo, że wierzyciele goxa NIE dostaną żadnych pieniędzy 15 grudnia. Bo to jest dopiero data zamknięcia propozycji rozdysponowania środków. I to jeśli termin nie zostanie (po raz chyba piąty) przesunięty. Do wypłaty miną jeszcze co najmniej miesiące, a może i lata.
Kiedyś już pisałem w wątku goxowym, że w mojej ocenie wypłata tych 140 tys. BTC wpłynie na kurs wyłącznie chwilowo, szybką szpilą. Bardziej psychologicznie niż realnie. I podtrzymuję swoje zdanie. Szczególnie jeśli wypłata nastąpiłaby podczas hossy (na co mam nadzieję). Jeśli zostałoby sprzedanych w krótkim czasie kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt tys. BTC to rynek to wchłonie bez problemu.
Przypomnę, że w 2018, krótko po ATH, syndyk sprzedał w tajemnicy około 40 tys. BTC i rynek tego nie odczuł.
ekonokomik
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » środa, 9 grudnia 2020, 23:43
ekonokomik
- Weteran
Postautor: lekarz » czwartek, 10 grudnia 2020, 11:29
lekarz
- Początkujący
- Reputacja: 219

Postautor: ao1989 » czwartek, 10 grudnia 2020, 11:37
Co to może oznaczać dla kursu? Ktoś się orientuje?
ao1989
- Weteran
Postautor: miso20 » czwartek, 10 grudnia 2020, 11:45
https://cointelegraph.com/news/grayscal ... eing-mined
Do tego wszystkiego doszedł ostatnio PayPal, który też skupuje wszystko co zostanie wydobyte:
https://news.bitcoin.com/paypal-bought- ... d-rockets/
A tutaj masz wykres, który przedstawia ilość Bitcoinów na giełdach. Jak widać systematycznie spada. A po co się wysyła btc na giełdę? Po co się je cofa?
Sumarycznie zatem po prostu brakuje Bitcoinów. A co się dzieje jak brakuje towaru, a są chętni?
miso20
- Początkujący
- Reputacja: 219

Postautor: ao1989 » czwartek, 10 grudnia 2020, 11:55
Dzięki za wyjaśnienie. Tzn. generalnie działanie popytu i podaży jak każdy znam, zwłaszcza w kontekście długoterminowym i zwłaszcza po halvingu. Bardziej pytanie dotyczyło co w przeszłości oznaczał nagły zrzut sprzedażowy górników na giełdzie i co może oznaczać obecna sytuacja rekordowej pozycji górników na bieżący kurs BTC w nadchodzących dniach/tygodniach. Jakieś większe, chwilowe spadki/korekta?
ao1989
- Weteran
Postautor: miso20 » czwartek, 10 grudnia 2020, 12:00

Jak wszystko opchną na OTC, to pewnie tego nie zauważymy. Jak przeniosą się na giełdy, to może być chwilowy dump. Na razie wszystko wskazuje na to, że możemy być dużo wyżej za pół roku, choć za 2 miesiące możemy być 50% niżej niż obecnie.
miso20
DjVegas98
-
Strona 2690 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 2688
- 2689
- 2690
- 2691