Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
16
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: BitJanusz » czwartek, 27 lutego 2020, 22:50

Być może dostaniemy dawno zapomnianą formację zwaną niedźwiedzią flagą tak jak @ergorg narysował.

na 8200$ jest dołek, no nie powiem, że kanału (bo to taka trochę moja spekulacja z tym kanałem), ale przynajmniej linii trendu prowadzonej po dołkach. I support, nie jakiś mocarny, ale jest.

okolice 9070$ mogą zatrzymać natomiast potencjalny dalszy wzrost.

Czekam na ukształtowanie się górnej bandy, ew. potencjalne zanegowanie spadku poprzez wbicie 9300$ (słabe higher high).

Nie traktować tego różowego czegoś poważnie, to tylko moje zgadywanie na ten moment.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
1

Postautor: xtraderx » czwartek, 27 lutego 2020, 23:28

Spoiler:
xtraderx pisze: środa, 26 lutego 2020, 19:40
Spoiler:
xtraderx pisze: czwartek, 20 lutego 2020, 21:14 Ja powiem szczerze, ze widze tutaj podwojny szczyt z mozliwoscia zjazdu do 7.6k-7.9k (jednoczesnie test duzego czerwonego kanalu) i wowczas ewentualnym odbiciem do niebieskiej LT.

Krotkoterminowe jakies mniejsze-wieksze odbicia jak najbardziej, ale na wiekszych interwalach wszystko raczej wydaje sie jakos bardziej do analizowania w tym momencie.
Przy czym nie zdziwi mnie duze odbicie np od EMA21 na 1W.
Nie zdziwi mnie fake out z tego kanalu na 4h i powrot do 9400 - sladami linka, ktory zreszta w korelacji do BTC siedzi w kanale i nie wydaje sie, zeby z niego tym razem wyszedl. Dla zainteresowanych w spoilerze LINK.
Spoiler:
Trzymam ciagle pozycje, ale jakos na maxa nieciekawie to wyglada.. stestowalismy dolna bande kanalu spadkowego.. jezeli nie bedzie jakiegos szybkiego recovery, to raczje spodziewam sie zjazdu w kierunku 7800..

Na zblizeniu... :
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lutego 2020, 01:19 przez xtraderx, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
5

Postautor: Drobniak » czwartek, 27 lutego 2020, 23:36

Milionowy edit bo chce żeby dało się to czytać sensownie. Tak to jest jak się chce dobrze przeanalizować wykres, ale przeznacza się za mało czasu na przemyślenie pewnych spraw a po drodze wrzuca się posty na forum :mrgreen:

Ja to widzę tak, że jeżeli byki obronią 8700 czyli support wzrostowej LT to jest szansa na koniec spadków i jakiś UP.
Nie jestem natomiast pewny jak by miały wyglądać dalsze spadki które nadal obstawiam.
Myślę o korekcie w postaci trójkąta na 4h między wzrostową LT a spadkowym kanałem z którego nastąpiło wyjście dołem.
Niby utworzyła się teraz bardziej stroma LT spadkowa ale tak z marszu dalej w dół to by było za szybko raczej i brak korekty byłby trochę nienaturalny moim zdaniem. Tak czy siak dołożyłem do pozycji i czekam :)

Co do analizy wyżej mam też małe wątpliwości bo ostatnio bywa tak, że przeszkadza mi próbowanie być zbyt dokładnym w AT. Więc próbuje uniknąć szumów rysując na wyższych interwałach sprawdzając niższe dla oceny co się dzieje i jak idzie.

Według takiego podejścia:
-Zamknięcie się dzisiejszej dziennej na 8800 lub wyżej - potencjalnie koniec trendu spadkowego ze względu na wyjście górą z żółtej figury, oczywiście przyda się jakieś potwierdzenie i powrót do kanału.
-Zamknięcie się dziennej na 8750 a najlepiej jeszcze niżej - dalsze spadki i zapewne z impetem.

Generalnie chętnie uzyskał bym feedback od was co myślicie o obu podejściach.
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lutego 2020, 00:49 przez Drobniak, łącznie zmieniany 4 razy.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » czwartek, 27 lutego 2020, 23:38

ojoj

im so bullish right now

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eth » czwartek, 27 lutego 2020, 23:45

No nie wiem, opór nie przebity. Wolumen słaby.

edit. gruba krecha dała stop
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » czwartek, 27 lutego 2020, 23:53

Spoiler:
Ja to swego czasu widziałem tak, teoretycznie ten mniejszy SHS się zrealizował i teoretycznie teraz ten duży się realizuje :D Może będzie retest 9400$ i dopiero 8k$ :D Bo patrząc na RSI 4h i wolumen paniczno-wyprzedażowy to byczy sygnał na BUY BUY BUY :D W każdym razie chyba warto zakupić co nieco, w dłuższym terminie to chyba dobre wejście tym bardziej, że RSI na 1d w tym momencie już poniżej 40 :D
anagamidev pisze: środa, 26 lutego 2020, 09:02 BTC/USD, 4h :D RSI już poniżej 30, więc można co nieco zakupywać pod jakieś odbicie chyba :D Chociaż to może być ten raz w którym może nie zadziałać, bo ostatnio działało bez zarzutów :D Coś dla miśków :D Wg. mnie BTC już nigdy nie będzie tańszy niż 9k$, ale ja to jestem permabull'em :D Wkrótce się przekonamy :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » piątek, 28 lutego 2020, 00:03

► Pokaż Spoiler

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
4

Postautor: Majkos » piątek, 28 lutego 2020, 00:09

A ja mysle ze trzeba sie w malego lolonga zapakowac.

Do tego jak ktos woli kanaly ( nie wiem, czy juz byl wrzucany wydaje mi se ze nie)
edit: A byl przez @ergorg

Chociaz tu bym sie pokusil ze jest to bardziej korekta spadkow i polecimy z niej nizej co oczywiscie zaneguje shs z wyzej ; )

Chwilowo buy jak wyleci odwracam : )
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lutego 2020, 01:07 przez Majkos, łącznie zmieniany 10 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
5

Postautor: amneziahaze » piątek, 28 lutego 2020, 01:01

Drobniak pisze: piątek, 28 lutego 2020, 00:25jak z tym żyć
Ograniczenie wskaźników i interwałów może być jakimś rozwiązaniem - na przykład 4h może gryźć się z 1d/1h w przypadku niektórych wskaźników. W takich sytuacjach ograniczam sobie ilość opcji do trendu i wsparcia opory na falach bezpośrednio na słupkach/świecach albo przełączam się na heikin ashi i wtedy wybicie kierunku(sufit/podłoga) z konsoli to podłączenie się do ruchu. Sygnałem może być też pinbar/inside bar, najlepiej przy niskiej zmienności. Im mniejszy zasięg inside bar tym lepiej. A jak naprawdę mindfuck to lepiej czasami poczekać i przy okazji odpocząć na fiatach aż kurs sam się określi. Lepiej stracić ruch niż władować się w stratę na kapitale. I najmocniejszy ruch na przykład d1 to pierwsze 3 do 5 świec, im dalej tym skuteczność maleje. Ale to tylko moje obserwacje, nie zawsze oparte o statystykę, każdy ma przecież swój własny system, póki się sprawdza to nie warto niczego zmieniać.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
5

Postautor: xtraderx » piątek, 28 lutego 2020, 01:19

Spoiler:
Spoiler:
xtraderx pisze: środa, 26 lutego 2020, 19:40
Spoiler:
xtraderx pisze: czwartek, 20 lutego 2020, 21:14 Ja powiem szczerze, ze widze tutaj podwojny szczyt z mozliwoscia zjazdu do 7.6k-7.9k (jednoczesnie test duzego czerwonego kanalu) i wowczas ewentualnym odbiciem do niebieskiej LT.

Krotkoterminowe jakies mniejsze-wieksze odbicia jak najbardziej, ale na wiekszych interwalach wszystko raczej wydaje sie jakos bardziej do analizowania w tym momencie.
Przy czym nie zdziwi mnie duze odbicie np od EMA21 na 1W.
Nie zdziwi mnie fake out z tego kanalu na 4h i powrot do 9400 - sladami linka, ktory zreszta w korelacji do BTC siedzi w kanale i nie wydaje sie, zeby z niego tym razem wyszedl. Dla zainteresowanych w spoilerze LINK.
Spoiler:
Trzymam ciagle pozycje, ale jakos na maxa nieciekawie to wyglada.. stestowalismy dolna bande kanalu spadkowego.. jezeli nie bedzie jakiegos szybkiego recovery, to raczje spodziewam sie zjazdu w kierunku 7800..

Na zblizeniu... :
Sytuacja zaczyna powoli wygladac w miare zdrowo. Rynki akcji moglyby sie juz uspokoic z ta panika koronawirusowa.
Walidacje tego scenariusza uznam za pewna w momencie przebicia dolnej bandy.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
11

Postautor: koparki » piątek, 28 lutego 2020, 02:12

Drobniak pisze: czwartek, 27 lutego 2020, 23:36przeszkadza mi próbowanie być zbyt dokładnym w AT
Możesz sobie spokojnie odpuścić 97% AT prezentowaną w wątku.
Wątek jest pożyteczny bo to miernik emocji i indykator który mówi Ci czy większość już kupiła/sprzedała ale w chwilach euforii i paniki łatwo może i Ciebie wprowadzić w nastój większości ;) . Dla mnie takie wątki są mało przydatne z punktu widzenia doradztwa wykresowego :D
Naucz sie następujących rzeczy: Wsparcia i opory poziome(do SL i TP), zdawanie sobie sprawy z obecnego trendu w skali wyższej oraz w skali w której "grasz", choć lepiej aby się to pokrywało (nie graj w obie strony). Zdawanie sobie sprawy z tego czy walor jest historycznie, w dużych skalach skrajnie tani zwłaszcza gdy np. rozpoczyna się trend wzrostowy lub na odwrót (ważne przy grubszych inwestycjach i wyjściach z nich - podstawa wszystkiego). Wszelkie układy/figury które statystycznie w większości kończą się zmianą trendu musisz znać(przećwiczyć setki razy). Obroty i ich znaczenie przy potwierdzeniu zmiany trendu i rozróżnianiu korekt(konsolidacji).
No i ostatnie, najważniejsze: strategie kalkulacji ryzykiem (stosunek ryzyka do nagrody) -nawet gdy w połowie wypadków się mylisz to powolutku zarabiasz.
Wątek i zawarty w nim miszmasz możesz spokojnie odpuścić, fale eliotta ;), indykatory... rysowanie wykresów też odpuścić moim zdaniem - zamiast tego rzucisz okiem i widzisz "mniej więcej", więcej w wypadku dłuższej praktyki . Jedyne co na wykresie musisz precyzyjnie zrobić to wyznaczyć sobie SL i TP - no i zrealizować ... to w połączeniu z kalkulacją ryzyka to jest 2/3 sukcesu.
Napisałem to nie po to aby się z kimkolwiek spierać o rację ani nie po to aby burzyć być może potrzebne komuś "rytuały rysowania" ale po to abyś widział(i inni) na zasadzie kontrastu, że można inaczej ;)
---

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
8

Postautor: pael » piątek, 28 lutego 2020, 08:19

Obrazek

Bitcoin zachowuje pokerface'a i ma swoje piec minut zeby sie wykazac ;-)
Pewnie tego nie zrobi :lol: i z rezwolucji stanie sie zabawka-spekulacyjna i testowym balonem dla blockchaina.

Poczatek kryzysu jest. Pozostaje pytanie jak dlugo i jak mocno. Kazdy news o szczepionce czy uspokojeniu szerzenia pandemi bedzie zazielenial rynki.

To byla niebywala szansa na zrobienie niesamowitych pieniedzy jak ktos zbieral szczyty, spokojnie, nastepna szansa sredino za 5 lat ;-)

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
3

Postautor: socjolog2008 » piątek, 28 lutego 2020, 08:41

pael pisze: piątek, 28 lutego 2020, 08:19To byla niebywala szansa na zrobienie niesamowitych pieniedzy jak ktos zbieral szczyty, spokojnie, nastepna szansa sredino za 5 lat

Temat jest nadal w grze. Szansa jest nadal gigantyczna ;)
Spoiler:
Obrazek
Sukces $ BTC to też 11 letni wzrost na wszystkich rynkach, pęknięcia jeszcze nie przerabialiśmy za życia BTC ;)
https://charts.woobull.com/bitcoin-vola ... er-assets/
Nawet nie ma jak porównać, wprowadzony BTC i pochodne w 2017 na FX nie generują wykresów. Ma ktoś takie opracowania, porównania - poproszę, chętnie poczytam
Spoiler:
Obrazek
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: pael » piątek, 28 lutego 2020, 08:52

od @nexushash
https://www.crypto-trader.pl/solidne-fu ... owalutach/

Fajnie, ze jeszcze ludzie pisza blogi, a nie tylko te cholerne jutuby.
socjolog2008 pisze: piątek, 28 lutego 2020, 08:41Temat jest nadal w grze. Szansa jest nadal gigantyczna

IMO z kazdym nastepnym -0.5% ryzyko rosnie nieproporcjonalnie. W kazdej chwili moze pojawic sie glupi news ktory rozwali Ci pozycje. S bylo "pewniakiem" na daxie przy 13-13500, ale nie jest juz przy 11800.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 28 lutego 2020, 09:01

pael pisze: piątek, 28 lutego 2020, 08:52S bylo "pewniakiem" na daxie przy 13-13500, ale nie jest juz przy 11800.

Zaczyna się panika na rynkach..
Spoiler:
Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: pael » piątek, 28 lutego 2020, 09:06

socjolog2008 pisze: piątek, 28 lutego 2020, 09:01Zaczyna się panika na rynkach..

Kupuj, gdy leje sie krew, nie kiedy wszyscy w euforii. Wrzucalem wczesniej czas trwania kryzysow. To moze byc szybka akcja, nie wiadomo.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1194
Reputacja postu: 
5

Postautor: Kluka » piątek, 28 lutego 2020, 09:54

Lada chwila pójdzie info ze maja szczepionkę i pójdzie odbicie ;) krypto i tak sie niezle trzymają w porownaniu do giełd. Przypomina ze dzis wygasa cme. Niedawno pamietam po spadkach w dniu wygaśnięcia przed południem był ruch o kilka stówek w gore. Moze historia sie powtorzy
...idioci sie nie rodza, idiotow kreuja media...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » piątek, 28 lutego 2020, 10:11

pael pisze: piątek, 28 lutego 2020, 08:19Bitcoin zachowuje pokerface'a i ma swoje piec minut zeby sie wykazac

chyba tyle z tego dobrego bedzie ;-)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 28 lutego 2020, 10:13

Kluka pisze: piątek, 28 lutego 2020, 09:54Lada chwila pójdzie info ze maja szczepionkę

Już jest:

https://cyfrowa.rp.pl/technologie/44669 ... r_redirect

A odbicia ani widu, ani słychu...
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 28 lutego 2020, 10:23

pael pisze: piątek, 28 lutego 2020, 09:06Kupuj, gdy leje sie krew, nie kiedy wszyscy w euforii.

Jeszcze się nie leje, skaleczyli palec :lol:
Możliwości są na SPX pod 2300, DAX 10300, UK100 to po Brexicie w ogóle ma szansę bić rekordy, no i Bitek (chociaż tu ostatnio mało mnie) poproszę test cap trójkąta
Spoiler:
Obrazek
Żeby się na końcu nie okazało że tu wszędzie jest podobna sytuacja :mrgreen:
Obrazek

Wróć do „Przedszkole”