Jak zarobić na kupnie i sprzedaży kryptowaluty ?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 343
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Jak zarobić na kupnie i sprzedaży kryptowaluty ?

Postautor: depar » niedziela, 31 lipca 2016, 13:41

Przykład, który dał 10 % zarobku przy prawie zerowym ryzyku.
To wyjątkowy przykład i rzadko się zdarza, ale jest tak atrakcyjny, że nie sposób go pominąć
Zwróćcie uwagę w opisie dlaczego ryzyko jest prawie zerowe.

Wszystko jest pokazane na zdjęciu:
Obrazek

Dodatkowo krótka instrukcja w postaci wideoslajdów:
https://youtu.be/JPt21iaE35A

29 / 30 maja kupujemy na polskiej giełdzie BTC i natychmiast wysyłamy je na chińską giełdę.
Na chińskiej giełdzie bez żadnej zwłoki zamieniamy BTC na chińską walutę.
Cała procedura potrwa około 1 godziny. Tylko przez 1 godzinę ryzykujemy, że kurs zmieni się na naszą niekorzyść.
Żeby zmniejszyć ryzyko kursowe wybieramy porę dnia w której ryzyko zmiany kursu jest minimalne.
Kiedy BTC wymienimy na giełdzie chińskiej na CNY to mamy zarobione około 200-250 zł
Mamy zarobione, ale pieniądze są na razie w Chinach

Czekamy na chińskiej giełdzie do 30maja/1czerwca aż kurs BTC w Chinach i w Polsce się wyrówna. Wtedy zamieniamy chińską walutę na BTC, natychmiast wysyłamy BTC na polską giełdę i zamieniamy je na złotówki.
Ponownie cała procedura potrwa około 1 godziny. Tylko przez 1 godzinę ryzykujemy że kurs zmieni się na naszą niekorzyść. Żeby zmniejszyć ryzyko kursowe wybieramy porę dnia w której ryzyko zmiany kursu jest minimalne.

Krótkie podliczenie zysku.
Powiedzmy że kupiliśmy na polskiej giełdzie 29 maja 1 BTC za 2050zł i po godzinie na chińskiej giełdzie dokonaliśmy jego sprzedaży za 2270zł .
Zysk 2270-2050 = 220 zł
220/2050=0.1073 (10.73%)
Po zrównaniu się cen między PL a Chinami (30V/1VI) kupiliśmy w Chinach BTC i wysłaliśmy je na polską giełdę.
Na polskiej giełdzie zamieniamy BTC na złotówki i cieszymy się zyskiem wysokości 10%

Jeszcze raz podkreślam że całe nasze ryzyko sprowadza się do 2 godzin oczekiwania, w których przesyłamy BTC z jednej giełdy na drugą. To jest według mnie najważniejsza zaleta opisanej przeze mnie metody

Takie wyjątkowe okazje zdarzają się bardzo rzadko, ale się zdarzają i trzeba być na nie przygotowanym.
Sytuacji na 1-2 % w ciągu miesiąca jest wystarczająco dużo żeby realnie zarobić około 5% miesięcznie. Przynajmniej u mnie takie zyski wychodziły.

Czasami się zastanawiam czy nie wrócić do tej swojej starej metody. Mało pracy, małe ryzyko i według mnie zyski do zaakceptowania.

To tylko przykład. Część osób poradzi sobie bez dalszych instrukcji, a część będzie potrzebowała bardziej szczegółowego opisu. Komentujcie , pytajcie. Jak będą komentarze i pytania to będę wiedział co mam dokładniej opisać, a co pominąć jako rzecz nieistotną.
Ostatnio zmieniony środa, 14 września 2016, 15:38 przez depar, łącznie zmieniany 6 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Jak natychmiast zarobić na giełdzie będąc kompletnie zielonym ?

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 31 lipca 2016, 13:58

To jest 100% arbitraż. I nie jest to absolutnie wersja dla "zielonych" jak piszesz w temacie.
Czemu?
Bo wpłacasz na chińską giełdę.
Do tego jest to arbitraż + częściowo trading. Czemu?
Bo czekasz aż mniej więcej zrówna się kurs na chińskiej giełdzie z rodzimymi i odkupujesz.
To już jest typowy trading.
Znasz duży spread między chińskimi giełdami a polskimi, umiesz obsługiwac chińską giełdę, do tego zakładasz zmniejszenie spreadu Chiny/Polska i odkup wtedy...

To nie jest metoda dla zielonych, jeśli myślałeś, że coś takiego może zrobić ktoś bez żadnej wiedzy i doświadczenia to się mylisz. Jeśli tak zarabiasz to nie jesteś początkującym, bo to rozbudowany arbitraż, trochę spekulacji i znajomość spreadu Chiny/Polska i falującej tendencji czy po porostu "korekt" na tym spreadzie jak jest już dość duży.

Wiele razy widziałem w crypto noobów, totalnie nieznające się osoby (począwszy od siebie w 2013) a nawet debili umysłowych udających znawców, ale chyba jeszcze nigdy nie widziałem zaawansowanego arbitrażysty udającego początkującego :-P Brawo :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: depar » niedziela, 31 lipca 2016, 14:17

Może to trochę skomplikowane, ale trading jest mega pokręcony przy tym co napisałem.
Tą metodę można połączyć z bieżącą traderką wtedy efekty są jeszcze ciekawsze.
Uważam się za początkującego gracza. Jestem samoukiem a w branży. Działam zaledwie od 2 lat.
Wielu sformułowań z tego form czasem nawet nie rozumię.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 31 lipca 2016, 14:22

Arbitraż jest fajny, bo faktycznie bez ryzyka, dopóki jednocześnie dokonuje się zakupów i sprzedaży. Największy problem to przesłanie fiatów między giełdami. Można oczywiście arbitrować BTC do jakiejś innej krypto, ale tu widzę dwa niebezpieczeństwa. Po pierwsze alty uważam za bardzo ryzykowne nawet w porównaniu do Bitcoina. Po drugie można z sukcesem robić arbitraż na takiej parze tylko po to, żeby się ostatecznie przekonać, że w fiatach i tak jesteśmy w plecy.

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » niedziela, 31 lipca 2016, 14:28

depar pisze:Przykład, który dał 10 % zarobku przy prawie zerowym ryzyku.
To wyjątkowy przykład i rzadko się zdarza, ale jest tak atrakcyjny, że nie sposób go pominąć
Zwróćcie uwagę w opisie dlaczego zysk jest prawie zerowy.
..........
nie podałeś jeszcze różnicy kursów ceny par walut jena i złotówki, ale chyba nie zmienił się na tyle żeby zmienić coś znacząco. wreszcie jakiś konkret, ja niestety w tygodniu przez większość dnia pracuję (ok 9 godzin), ale muszę to sprawdzić przy okazji i zweryfikować. Jeden z dyskutantów tego postu wcześniej powiedział że "swojego kungfu" się nie zdradza , dlatego że zdradzenie tajemnicy skutkuje tym że ta tajemnica ma mniejszą moc (albo ją wogóle traci), ale niech tę metodę sprawdzą praktycznie ci co siedzą non stop przy kompie.
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: depar » niedziela, 31 lipca 2016, 14:39

Na wykresie który zamieściłem na zdjęciu przeliczone są waluty na PLN z bieżącym kursem Yuana do złotówki i nie trzeba sobie głowy łamać kursami walut.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: PerfectAgio » niedziela, 31 lipca 2016, 21:16

kxmedia pisze:
ExcaliburPLL pisze:
PerfectAgio pisze:Na spokojnie można zarabiać na swapach, bez ryzyka a BTC nie leży bezczynnie. Średnio zarabiam ponad 5% reinwestując zysk codziennie.
Która giełda daje Ci stabilne 5% na swapie?
koleś ma 3 posty na forum i zarabia bez ryzyka 5% dziennie, na pewno bugatti stoi w garażu, dzyzes . Chancellor nie bierz tego do siebie ale powinieneś się uczyć od mistrza.
Chancellor pisze:
kxmedia pisze: ponieważ jak do tej pory nikt żadnego praktycznego przykładu nie podał, najlepiej takiego który można by obiektywnie zweryfikować
Wsadzasz 100 BTC na swapy na BitMarkecie ze stawką 2% w skali roku (jeszcze nie widziałem, żeby oprocentowanie swapów tam spadło poniżej 2%). I po roku masz 2 BTC ekstra z bardzo małym ryzykiem... Jeżeli kurs w ciągu roku wzrósł, masz jeszcze zarobek na kursie.

A altcoiny? Chcesz to obracaj nimi, ja się trzymam z daleka.
koleś ma 3 posty na forum i zarabia bez ryzyka 5% dziennie, na pewno bugatti stoi w garażu, dzyzes . Chancellor nie bierz tego do siebie ale powinieneś się uczyć od mistrza.

Kolego to forum to nie pępek świata, prowadzę od ponad 4 lat https://www.facebook.com/bitcoin.proste.co/ prawie 30 fanpage, siedzę na 26 kryptowalutach i we wszystkich programach które wchodziły w ciągu 3 ostatnich lat od: Stelar, Augur,Vaves, Dao, Stemit, Stroj, Rise itd . Wiec zluzuj majty jak nie wiesz do kogo come on. Ucz się chłopaku bo żyć wiecznie nie będę ;-)

Naczelny krytyk forum
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kxmedia » niedziela, 31 lipca 2016, 22:15

PerfectAgio pisze:
kxmedia pisze:
ExcaliburPLL pisze: Która giełda daje Ci stabilne 5% na swapie?
Chancellor pisze:Wsadzasz 100 BTC na swapy na BitMarkecie ze stawką 2% w skali roku (jeszcze nie widziałem, żeby oprocentowanie swapów tam spadło poniżej 2%). I po roku masz 2 BTC ekstra z bardzo małym ryzykiem... Jeżeli kurs w ciągu roku wzrósł, masz jeszcze zarobek na kursie.

A altcoiny? Chcesz to obracaj nimi, ja się trzymam z daleka.

Kolego to forum to nie pępek świata, prowadzę od ponad 4 lat https://www.facebook.com/bitcoin.proste.co/ prawie 30 fanpage, siedzę na 26 kryptowalutach i we wszystkich programach które wchodziły w ciągu 3 ostatnich lat od: Stelar, Augur,Vaves, Dao, Stemit, Stroj, Rise itd . Wiec zluzuj majty jak nie wiesz do kogo come on. Ucz się chłopaku bo żyć wiecznie nie będę ;-)

łaaał , masz 5 tysięcy kumpli na fejsie i jesteś królem neta, okolic i na swojej "dzielni", normalnie rzondzisz

Dodano po 14 minutach 21 sekundach:
depar pisze:Na wykresie który zamieściłem na zdjęciu przeliczone są waluty na PLN z bieżącym kursem Yuana do złotówki i nie trzeba sobie głowy łamać kursami walut.
w tej technice dostrzegam dwie sprawy, pierwsza to taka że duże różnice kursowe występują wtedy kiedy jest pompka na jakiejś walucie , więc po co kombinować kiedy i tak zarabiamy. a druga to jeżeli nie ma dużych różnic w cenie waluty (nie ma pompki i obroty są cienkie) na różnych giełdach to wtedy chyba trzeba operować niewielkimi sumami i wtedy najprawdopodobniej słabo się opłaca handlować ze względu na różne koszty opłat na tych giełdach.

Ale generalnie jestem zobowiązany do tego żeby przyznać ci rację, jednej z niewielu osób na tym forum, że sposób masz ciekawy i jeżeli ktoś dużo czasu spędza przed kompem to może sobie na tej technice uzyskać zarobek.
Proszę nie wspierać mnie bitkoinami ,ewentualnie proszę przekazywać je na utrzymywanie serwisu

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: depar » niedziela, 31 lipca 2016, 23:01

Tak, wszelkie wystrzały w górę lub w dół to dobry moment żeby zarobić na różnicy kursów jednak nie zawsze tak jest.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jednocześnie zarobić na różnicy kursów i na zwyczajnym wzroście lub spadku. Tak można było zrobić w przykładzie który podałem, ale nie często taki układ się pojawia.
Najlepiej porównać obie metody . Policzyć stosunek ryzyka do straty i zysku, policzyć ile trzeba na to poświęcić czasu a potem zdecydować co lepsze.

Sam ciągle się zastanawiam czy do tej metody nie wrócić na stałe. Niestety jest ona trochę nudna bo głównie trzeba czekać i wypatrywać okazji, a ja jestem fanatykiem tradingu i lubię jak ciągle coś się dzieje.

A jeszcze jedno . Koszty są znikome. Na chińskiej giełdzie nie ma opłat więc pozostaje przesyłka BTC w obie strony i prowizja na polskiej giełdzie. Jak jest trend wzrostowy to BTC nie zamieniasz na złotówki więc prawie wszystkie opłaty odpadną.
Ogólnie wychodzi to bardzo tanio.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 10:58

depar pisze: A jeszcze jedno . Koszty są znikome. Na chińskiej giełdzie nie ma opłat więc pozostaje przesyłka BTC w obie strony i prowizja na polskiej giełdzie.
Chyba, że poprzez niekorzystny układ kursowy zostaniesz zmuszony do wypłaty fiatów z chińskiej giełdy, to wtedy zaczynają się schody... Nie twierdzę, że się nie da, ale zysk może nagle zniknąć.

Dodano po 2 minutach 53 sekundach:
PerfectAgio pisze: Wiec zluzuj majty jak nie wiesz do kogo come on.
Przy całym tym imponującym dorobku świetnie by jeszcze wyglądało opanowanie sztuki przejrzystego cytowania postów na forum. :mrgreen:

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 11:02

Kolego od grupy na FB, przemęczyłem tą grupę i stronkę mimo oczojebnej kolorystyki i totalnie niespójnej formy reklamujesz cloudmining więc powodzenia :)
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: depar » poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 11:34

Dobra uwaga @Chancellor . Ale Cię uspokoję. Kursy są ruchome ale w taki sposób że raz idą na Twoją korzyść a raz w odwrotną stronę. Nigdy nie idą tylko w jedną stronę. Wybierasz moment najbardziej dla siebie korzystny. Możesz również obserwować inne giełdy i nie wracać do PL.
Skacząc z jednej giełdy na drugą zdobywasz kolejne zyski. Do domu wracasz jak już wystarczająco dużo zarobiłeś. Wspominałeś że prowadziłeś arkusz kalkulacyjny. Ja również taki prowadziłem i na bieżąco widziałem czy wracać do Polski czy nadal wyłapywać kolejne okazje na innych giełdach.
Mało jest giełd z których opłaca się przejść na fiaty i wysłać je do Polski. Takie tanie możliwości są przykładowo na Krakenie. Poza tym zamiast wracać do PL można wybrać inną giełdę bazową poza PL i trzymać pieniądze w EUR lub USD.

O arkuszu pisał @GetBitCoin_pl - przepraszam za nieścisłość.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: depar » środa, 3 sierpnia 2016, 06:48

Zarobił już ktoś na różnicy kursów ? Jeśli tak to pochwalcie się.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: depar » środa, 3 sierpnia 2016, 08:16

Okazja do zarobku na różnicy kursów.
To tylko moje subiektywne oceny. Zawsze decyzje tradingowe obarczone są ryzykiem.
W swoich przewidywaniach staram się, żeby to ryzyko było jak najmniejsze.

Aktualnie BTC-e ma dosyć wysokie notowania w stosunku do ceny z PL więc warto rozważyć
sprzedaż z polskiej giełdy na BTC-e. Pozornie różnica między PL a BTC-e nie jest duża, ale cena
niedługo powinna spaść poniżej polskiego kursu. Wtedy będzie czas na zrealizowanie zysków.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 3 sierpnia 2016, 09:22

Wcześniej wspominałeś, aby arbitraż robić przy bardzo małych ruchach aby zmniejszyć ryzyko ;) Teraz to chyba nie jest najbezpieczniejsze zajęcie ;)
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
1

Postautor: bl4ck » środa, 3 sierpnia 2016, 09:33

@Chancellor, @depar, @PerfectAgio, @Bitmar,

Najlepsze to jest inwestowanie w swapy, najlepiej 100 BTC żeby zarobić 2% w skali roku... a już najlepiej na finexie...

Ehh jak widać niektórzy nigdy tego nie zrozumieją że nie trzyma się takich kwot na giełdzie dla tak marnego zysku.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » środa, 3 sierpnia 2016, 09:43

@bl4ck: Nie trzymam takich kwot na giełdzie. W tej chwili nawet żadnych kwot nie trzymam na giełdzie...

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 3 sierpnia 2016, 09:57

@bl4ck, widać, że nie masz pojęcia jaki procent był na swapach na bitfinexie...
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » środa, 3 sierpnia 2016, 09:59

@GetBitCoin_pl, jaki był?

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » środa, 3 sierpnia 2016, 10:29

GetBitCoin_pl pisze: @bl4ck, widać, że nie masz pojęcia jaki procent był na swapach na bitfinexie...
A ty nie masz pojęcia o czym mowa, przeczytaj cały temat to się dowiesz.
Ostatnio zmieniony środa, 3 sierpnia 2016, 10:33 przez bl4ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Przedszkole”