Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: kozaki_wiesi » poniedziałek, 14 lipca 2025, 07:59

Ciekawostka.

"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » poniedziałek, 14 lipca 2025, 10:00

Aktualne wzrosty są bezpośrednio związane z antycypacją i fetowaniem Crypto Week, dlatego niebezpodstawne są obawy, że skończy się jedynie na krótkim rajdzie podobnym do tego po zwycięstwie Trumpa. W sam raz do 150k. ;)

https://financialservices.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=410793 pisze:Today [3.07.2025], House Committee on Financial Services Chairman French Hill (AR-02), House Committee on Agriculture Chairman GT Thompson (PA-15), and House Leadership announced that the week of July 14th will be “Crypto Week.”

The House of Representatives looks forward to considering the CLARITY Act, the Anti-CBDC Surveillance State Act, and the Senate’s GENIUS Act as part of Congress’ efforts to make America the crypto capital of the world.
https://www.reuters.com/business/bitcoins-record-high-lifts-crypto-stocks-renewed-regulatory-optimism-2025-07-11/ pisze:Crypto investors are betting that a slew of long-sought policy wins for the industry, expected next week, could invite new investment in the asset class.

Those hopes helped propel bitcoin to another high on Friday and gave a boost to U.S.-listed crypto stocks.

Starting on Monday, the House of Representatives will debate a series of crypto bills to provide the digital asset industry with the U.S. regulatory framework it has long demanded. Those demands have resonated with U.S. President Donald Trump, who has called himself the "crypto president" and urged policymakers to revamp rules in favor of the industry.

Trump himself is involved in several crypto ventures, including World Liberty Financial, a platform that his sons Eric and Don Jr. run.

Members of Congress are set to vote on the Genius Act, the Clarity Act, and the Anti-CBDC Surveillance State Act during "crypto week," as the industry's strained ties with Washington continue to thaw. The most significant bill is the Genius Act, which would create federal rules for stablecoins.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kiwajakotako » poniedziałek, 14 lipca 2025, 10:03

Jestem ciekaw dzisiejszych ETFów, skoro przez weekend bez nich ładnie wybiliśmy.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
2

Postautor: Tazz28 » poniedziałek, 14 lipca 2025, 11:09

Wygląda na top - jak sobie zrobiłem zoom na 4H and nawet 1H to dziabnęło idealnie w linię. Wszystko powyżej to już blow off top a ciężko sobie wyobrazić aby to nastało przed Q4/Q1 26. Do tego dolar znowu spadł ale znów zbliża się do 1.20 USD/EUR gdzie opór jest gigantyczny z wielu względów. Scenariusz z dystrybucją na tych poziomach i mielenie do końca roku na tych poziomach prawdopodobne. Poprzednie moje kreski z przed kilku tygodni rysowały top w okołicy 122-124k - i formującym się H&S - z takim zastrzeniem ze bylo to bardziej na jesien. Bardzo możliwe jest wyciągnięcie tego szybko pod 130k i stamąd zjazd aby wykosić ogromne shorty. Jednak jeśli cła wejdą od 1 sierpnia + prawdopodobnie cła odwetowe z UE to już będzie chyba pozamiatane.

Druga opcja to zejście z tego miejsca do 95k-90k do jesieni - wyrżnięcie całego kapitału z altów --> blow off top --> altseason nadal w grze

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:22

pomocny pisze: niedziela, 13 lipca 2025, 18:17ATH poprawiliśmy, a tu cisza jak na stypie

które ath ? na PLN ? na EUR ? to dopiero teraz lewdo ath się pojawiło ....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:24

@Hoyden Do waluty do której jest wyceniane, do USD, sprawdź jeszcze do KRW, Riali i innych mniej znaczących walut, które wymieniłeś...
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:31

Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:22które ath ? na PLN ? na EUR ? to dopiero teraz lewdo ath się pojawiło ....
Dobrze wiesz, że jedyna licząca się para na świecie to BTC/USD. Nie trolluj.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:04

Pleasek89 pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:31Dobrze wiesz, że jedyna licząca się para na świecie to BTC/USD. Nie trolluj.
Ciekawe czy bedzie tak znacząca jak USD bedzie po 2.50. EURO to nie jest śmieć i jak sobie wyrysujesz kanały czy jakieś wsparcia na przestrzeni lat to wszystko ładnie pasuje.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:08

Tazz28 pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:04Ciekawe czy bedzie tak znacząca jak USD bedzie po 2.50.
Będzie, USD wahał się od poziomu ok. 2,6pln do ponad 5pln w trakcie istnienia Bitcoina czyli ponad 16 lat i dalej to jedyna licząca się para na świecie. Musiałby upaść pieniądz fiducjarny w takiej formie jakiej go znamy aby mówić o utracie ważności tej pary.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:48

CzarnaOwca pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:24@Hoyden Do waluty do której jest wyceniane, do USD, sprawdź jeszcze do KRW, Riali i innych mniej znaczących walut, które wymieniłeś...

No to może zaczniemy dyskusję - co się liczy w tej części europy i czym PŁACIMY za dobra w tej częsci europy - dolarem czy może EURO CZY PLN. i ile osób w tej częsci europy ma zysk z tego że btc jest wyceniana do dolara? bo ja nie mam. zaczynamy wasze argumenty chętnie ich wysłucham

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:50

Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:48bo ja nie mam
A ja mam, bo wypłacałem kiedy $ śmigał powyżej 4zł,
Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:48EURO CZY PLN.
no ja euro nie płacę więc
Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:48ja nie mam
Dodatkowo pewnie pow. 90% ludzi najpierw wypłaca btc do usd/t/c/ a dopiero potem do pln przy samej wypłacie.
Do euro kto wypłaca? Ty? i kto jeszcze?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:53 przez CzarnaOwca, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
-1

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:51

Pleasek89 pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 12:31Dobrze wiesz, że jedyna licząca się para na świecie to BTC/USD. Nie trolluj.

Większej bzdury nie czytałem . Dla importerów to może jest znaczące. pytanie ile jest eksporterów a ile importerów DO i Z USA. zapomniałeś o BRICKS . Dolar jest w tej chwili w niesamowitym odwrocie na świecie. nastąpił rozłam i tego już się nie da powstrzymać, jedynie to trump może zrobić aby zdławić rosnące zadłużenie USA to albo ustanowić nowego dolara albo wywołać wojnę z poaństwami bricks. To pierwsze powinno się odbyć w zabezpieczeniu do złota i / LUB BTC :-)

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:56

Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:51 Dolar jest w tej chwili w niesamowitym odwrocie na świecie.
No wiesz - czekam aż wartość BTC w USD będzie większa niż w PL :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:58

Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:51Większej bzduru nie czytałem . Dla importerów to może jest znaczące. pytanie ile jest eksporterów a ile importerów DO i Z USA. zapomniałeś o BRICKS . Dolar jest w tej chwili w niesamowitym odwrocie na świecie. nastąpił rozłam i tego już się nie da powstrzymać, jedynie to trump może zrobić aby zdławić rosnące zadłużenie USA to albo ustanowić nowego dolara albo wywołać wojnę z poaństwami bricks. To pierwsze powinno się odbyć w zabezpieczeniu do złota i / LUB BTC
My mówimy o tym samym?

I zluzuj z tym autorytarnym tonem, bo jest to mega irytujące. Jeszcze przed chwilą twierdziłeś, że żadnego altseasonu nie będzie a ostatnie parę dni moje alty skoczyły o 50% do góry i uważam, że daleko do końca (tylko nie cytuj mnie jeśli nadejdzie lokalna korekta, bo timeframe na hossę to dla mnie 6-9 miesięcy od teraz, może nawet dłużej).

Jedyna para walutowa do BTC, która ma znaczenie na tą chwilę to wycena do dolara. Twierdzenie, że nie jest to prawda to zaklinanie rzeczywistości. Nikt normalny nie trejduje do EUR czy PLN, porównuja sobie wolumeny, płynność na giełdach, całe AT. Jeżeli się to zmieni to wtedy zrewidujemy sytuację. Jeżeli uważasz, że to kwestia czasu to wykonuj adekwatne ruchy na własne ryzyko, ale nie wciskaj ludziom na forum swoich tez kiedy ewidentnie nie masz racji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:08 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 5 razy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: cyclone » poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:01

jeśli dwie największe gospodarki handlują wzajemnie (w obie strony) płacąc sobie w dolarach to chyba jest to najważniejsza waluta świata.

Początkujący
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:10

Nikt o zdrowych zmysłach nie powinnien mieć wątpliwości które waluta jest najważniejsza i jeszcze zapewne sporo czasu minie zanim się to zmieni. Jakiekolwiek spekulacje na temat tego czy tak jest czy nie jest powinny być w jakims dziale pod nazwą "fantastyka" Cena uderzyła ładnie ponad 120 k. Przydałoby się schłodzić i iść wyżej. No chyba , że nie ma tych bitkojnow i co teraz ? Paraboliczny bieg ? A może to jest top i zaraz gasimy do piekła. Czyli jesteśmy tu gdzie zawsze ile osób tyle pomysłów co się teraz stanie...Altsezon może się rozkręcić w momencie ustaw które wkrótce pojawią się na biurku pomarańczowego. Jest dobry moment na to. Dalej jest względnie cicho , większość hodlerow zniszczona , kiedy iść wyżej jak nie w takich momentach. Może to będzie bardzo gorące lato.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:53

Pleasek89 pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 13:58 Jeszcze przed chwilą twierdziłeś, że żadnego altseasonu nie będzie a ostatnie parę dni moje alty skoczyły o 50%

I dalej tak twierdzę i są na to faktyczne potwierdzenia w postaci dominacji btc i wyceny altów które od swoich szczytów z 2024 są w takim dołku że płakać się chce. Które alty ci skoczyły o 50 % co ? 2-3 ? od jakich pułapów ci skoczyły co ? no daj już spokój z tą altową propagandą :-)

Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
cyclone pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:01jeśli dwie największe gospodarki handlują wzajemnie (w obie strony) płacąc sobie w dolarach to chyba jest to najważniejsza waluta świata.

tyle tylko że dolarem nie płacisz za chleb w kraju tylko złotówkami. już prędzej euro jest ważniejsze dla nas w tym obszarze niż jakiś zjebany dolar. dla przeciętnego kowalskiego dolar KOMPLETNIE się nie liczy bo nie płaci nim za dobra ani nie dostaje wypłaty za swoją pracę w dolarze tylko w lokalnej walucie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 14 lipca 2025, 15:00

Hoyden pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 14:55dla przeciętnego kowalskiego dolar KOMPLETNIE się nie liczy bo nie płaci nim za dobra ani nie dostaje wypłaty za swoją pracę w dolarze tylko w lokalnej walucie.
Dla przeciętnego kowalskiego mającego bity euro KOMPLETNIE się nie liczy.

Przestań pisać bzdury, kolejny raz.

Początkujący
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jopek » poniedziałek, 14 lipca 2025, 16:11

W kwestii dolara dodam od siebie tylko tyle, że doskonale każdy z nas wie że BTC jest ceniony w USD i jeżeli ktoś inwestuje krótkoterminowo to powinien brać na klatę jego wahania. Jak juz Pleasek napisał dolar sie buja od 2.5 do 5 za złotówkę, jak inwestujemy długoterminowo to i dolar odda nam to co zabrał, taka kolej rzeczy. Zerknijcie sobie również po ile dolar śmigał na tym samym etapie bańki w 2021, 2017, 2013 i tak rozumiem że wtedy wzrosty zapewne były bardziej dynamiczne i nikt na dolara wtedy nie patrzył bo BTC dawał o wiele większe zyski.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 14 lipca 2025, 16:49

CzarnaOwca pisze: poniedziałek, 14 lipca 2025, 15:00Dla przeciętnego kowalskiego mającego bity euro KOMPLETNIE się nie liczy.

Przestań pisać bzdury, kolejny raz.

bzdury ? cokolwiek sprzedaż do dolara później i tak musisz wymienić do lokalnej waluty, KAŻDY biznes ci wymieni dolara po kursie do lokalnej waluty - a tu dolar spadł w większości lokalnych walut. ja nie wiem jak wam to wytłumaczyć prościej ale z ekonomii to mam wrażenie że większość tu osób kompletnie jest ingnorantami.

Wróć do „Przedszkole”