Still early!

Postautor: updownupdown » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:03
updownupdown
Postautor: pomocny » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:05
Ty na podstawie tego co piszą ludzie na forum (gdzie pisze normalnie kilkanaście osób a w fomo kilkadziesiąt osób) wyciągasz tak daleko idące wnioski ?!?adamjttk pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 11:07Jak ktos kupil na szczycie 4 lata temu bita po 60-70k (bo bylo GIGA fomo) to smiem twierdzic, ze 90-95% takich ludzi sprzedala ze strata 50-70% w miedzyczasie siwiejac i obgryzajac paznokcie. Cofnij sie na forum te kilka lat i zobacz jak wygladaly posty, nadziei tam nie bylo juz zadnej. Bit szedl prosto do piekla na 100$.
Nie mowie o hodlerach zatwardzialych, nie mowie o ludziach robiacych DCA - mowie o Kowalskim co zaczal kupowac bity po 60k$ bo byl nowy paradygmat.
pomocny
Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44
adamjttk
Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:53
Chodzi mi o rynek altów i cały event ogólnie z nimi związany. Ten, którego w powtarzających się cyklach każdy oczekuje. Mam wrażenie, że to już się wypaliło jak ekscytacja kinematografią. Nowe filmy już tak nie porywają jak dawniej. Owszem co jakiś czas pojawi się coś większego, głośniejszego co będzie miało swoja chwilę, jednak opcja załadunkiem bagów i moonowanie już nie wróci.ekonokomik pisze: ↑ sobota, 25 stycznia 2025, 22:05Masz mylne wrażenie. Niedawno przytaczałem, że wartość ETF BTC do całej wartości ETF to jakieś 2%.
everman
Postautor: Kiwajakotako » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:02
Kiwajakotako
Postautor: kim_dzong_un » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03
kim_dzong_un
Postautor: ergorg » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:24
ergorg
Postautor: kacperek » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:46
Od kiedy od czerwca 2022 do czerwca 2023 to dwa lata?
Żyjesz w starych paradygmantach, które mogą już nie obowiązywać. Oni chca byś tak myślał, wcale się niezdziwie jak pod te newsy właśnie sprzedawny jest bitcoin retailowi. Wymówkę, że mimo takich pro nastawienia walnie w dół o 70% łatwo znaleźć. "Zmieniliśmy zdanie to niebezpiecznie, nara"adamjttk pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44USA jest pro krypto jak w jakims mokrym snie, ETFy zasysaja miliardy, Saylor zasysa miliardy i czy Ty widzisz na BTC jakies fomo na dzis powiedz szczerze?
Bo ja tu widze jakies wzrosty DLA MROWEK, wielomiesieczne mulenie po kazdym wybiciu o kilkadziesiat %.
Fomo na BTC to masz jak przez tydzien rosnie po 5-10% dzien w dzien.
Kiedy Ty cos takiego na kursie widziales ostatnio? Ile lat temu?
kacperek
Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:53
No ale kolego umowmy sie - jezeli jestes zaladowany od 1$ to czy BTC jest po 100k$ czy po 200k$ to dla Ciebie juz prawie zadna roznica, swoje zarobiles juz wielokrotnie.kim_dzong_un pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03 Jestem załadowany odkąd BTC był po $1 i dla mnie obecne poziomy są super.
Nie wydaje mi sie, BTC to rewolucja w ekonomii. Nie da sie dodrukowac, nikt Ci nie moze zakazac przesylac, nie moze Ci go odebrac. Jest zdecentralizowany, nowoczesny, oparty na kryptografii a nie widzimisie dziadkow lesnych.
Taka jego natura. Fiaty sa drukowane w coraz wiekszej ilosci to BTC ma "rosnac". Nie po to zostal stworzony?kim_dzong_un pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03 Skąd myśl, że Bitcoin musi zawsze wiecznie rosnąć
adamjttk
Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:59
- tak ale finalnie było ich znacznie mniej i pompowały znacznie mocniej co nakręcało coraz to większą euforię, która wpadła w taka głupawkę, że jak by mogła wyjść na zewnątrz to rykoszetem spompowała by przy okazji wszystkie żaby w stawie.
everman
Postautor: Jopek » niedziela, 26 stycznia 2025, 15:05
Jopek
Postautor: pomocny » niedziela, 26 stycznia 2025, 15:39
ale nie sprzedawało 90-95% jak napisałeś...znacznie mniej. Może nie uśredniali po spadkach, ale też wcale nie wszyscy sprzedali.
pomocny
adamjttk
Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 16:50
everman
Postautor: Hoyden » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:00
Pleasek89 pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 02:03Postawiłem podobną tezę już jakiś czas temu i na razie wygląda na to, że się sprawdza. Ludzie, którzy inwestują na krypto dużo bezpieczniej trzymając się np. samego BTC czy blue chipów są dużo bardziej przezorni odrabiając lekcje z poprzednich hoss. Moim zdaniem bańki się skończyły a na krypto średnio będzie można zarobić jak na niezłej spółce technologicznej. Czasy łatwego 10x już nie wrócą.
Nikt nie chce już ryzykować bagholodowania na 3-4 lata, więc dla sporej części rynku nawet stosunkowo małe profity są wystarczające. Dlatego Bitcoin tak zamula cały czas a alty to istna patologia.
Hoyden
Postautor: ekonokomik » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27
adamjttk pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 11:07ak na moj chlopski rozum jezeli do Q3 tego roku nie zobaczymy 200-250k$ to znaczy ze cykle sa juz odwolane i WG MNIE nie warto po prostu sprzedawac BTC bo spadki beda znikome i bedziemy dalej spokojnie sobie rosnac z okazjonalnymi korektami -30% ktore oczywiscie sa nie do unikniecia ze wzgledu na emocje na rynku.
ekonokomik
Postautor: Hoyden » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:31
ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27Przeczytałem Twój post z uwagą i zainteresowaniem, możemy "pięknie się różnić" w opiniach Ale z tym zdaniem nie zgadzam się wyjątkowo.
Gdyby Bitcoin mulił do jesieni poniżej, powiedzmy 150K, to jak piszesz, masa ludzi (a może i instytucji) uzna, nie, że "cykle są odwołane", ale że 150K to wszystko na co stać BTC w tym cyklu MIMO wykupu przez instytucje. I zacznie się wodospad zrzutów, co... dopełni cykl Przy 150K w szczycie byłby to wzrost od dołka o jakieś 1000%, więc też nieźle.
A to, czy korekta będzie -50% czy -80% zależy od zachowania instytucji kupujących dzisiaj - czy też będą chciały zrealizować zysk, czy hodlować kolejne lata i przełknąć stratę kilkudziesięciu %.
Hoyden
Postautor: ekonokomik » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:35
adamjttk pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Przypominam - pies z kulawa noga nie chcial sie wtedy ladowac w bita a ludzie ktorzy kilka mies wczesniej go kupowali po 60-70k byli ostatnimi ktorzy mysleli o jakimkolwiek usrednianiu np. Gruba wiekszosc wyrzucala torby ze strata po 60 czy 70% pomstujac na krypto scam. Ci ludzie juz nie wroca raczej, za bardzo siee sparzyli.
ekonokomik
Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02
heh, tu sie zgadzamy w 100%, mam dokladnie to samoekonokomik pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27 więc tę dyskusję traktuję jako akademicką i zabijanie nudy w oczekiwaniu na wyjście BTC z obecnego zawieszenia![]()
Powiem tak, jezeli dojedziemy do 150k$ i to bedzie top, a pozniej bylby zjazd o -80% czyli zjazd w bessie do ~30k$ to jak dla mnie to bylby krypto-armageddon do kwadratu.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27ale że 150K to wszystko na co stać BTC w tym cyklu MIMO wykupu przez instytucje. I zacznie się wodospad zrzutów, co... dopełni cyklPrzy 150K w szczycie byłby to wzrost od dołka o jakieś 1000%, więc też nieźle.
A to, czy korekta będzie -50% czy -80% zależy od zachowania instytucji kupujących dzisiaj - czy też będą chciały zrealizować zysk, czy hodlować kolejne lata i przełknąć stratę kilkudziesięciu %.
Ale czemu bierzesz 2,5 roku?ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 21:53 No k... nać! To jest absolutny rekord. 2,5 roku temu cena była 20K, dziś 105K, wzrost o 525%. FLAUTA!
Weź oddal sobie jeszcze wykres, albo zrób go szerszą kreską, to udowodnisz, że od 2010 mamy flautę!
Tym zdaniem awansowałeś jako lider do nagrody Kryptowalutowej Bzdury Roku.![]()
Jezeli kolega napisal, ze jest cytuje "zaladowany" od 1$ i ma dzisiaj 5 mililonow (zlotych?) czyli 12 BTC to znaczy ze byl zaladowany za 12$ na tamte czasy?ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 26 stycznia 2025, 21:53 No nie nie. Mieć 10 mln. jest lepiej niż mieć 5 mln. niezależnie za ile się kupiło bity![]()
adamjttk
Postautor: odoja » niedziela, 26 stycznia 2025, 23:38
odoja
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).