Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: updownupdown » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:03

Przyznam że tylu banialukow dawno tu nie widziałem. Księga złotych myśli tej hossy coraz bardziej się wypełnia. Zaczęło się od big short all in na 82k. Do dopełnienia się sentymentu brakuje jeszcze @Jahu który zacznie być niedźwiedzi. XD ale jego trudno złamać.
Still early! :twisted: 8-)

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:05

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 11:07Jak ktos kupil na szczycie 4 lata temu bita po 60-70k (bo bylo GIGA fomo) to smiem twierdzic, ze 90-95% takich ludzi sprzedala ze strata 50-70% w miedzyczasie siwiejac i obgryzajac paznokcie. Cofnij sie na forum te kilka lat i zobacz jak wygladaly posty, nadziei tam nie bylo juz zadnej. Bit szedl prosto do piekla na 100$.
Nie mowie o hodlerach zatwardzialych, nie mowie o ludziach robiacych DCA - mowie o Kowalskim co zaczal kupowac bity po 60k$ bo byl nowy paradygmat.
Ty na podstawie tego co piszą ludzie na forum (gdzie pisze normalnie kilkanaście osób a w fomo kilkadziesiąt osób) wyciągasz tak daleko idące wnioski ?!?

To ja znam zupełnie inne przypadki - ludzie są już znacznie lepiej wyedukowani niż kiedyś i może obgryzają te paznokcie, ale jednocześnie trzymają tego bitka, bo wiedzą, że jest duża szansa, że za kilka lat będą mogli wyjść z tego bez strat lub nawet z jakimś zyskiem.
Zawsze znajdą się ludzie co w panice sprzedają, ale tak jak napisałem, na pewno nie 90-95% :roll:
Aha - i nie szedł do piekła do 100$ - wtedy obowiązywał jeszcze inny paradygmat (który też jest przecież powszechnie znany) - że nie spada poniżej ATH z poprzedniej hossy :lol:
Pamiętam, że o tych 100$ to pisała 1 osoba (prawdopodobnie z 2 kont) która miała mocny uraz....i pisała to znacznie, znacznie wcześniej juz xD
Nikt tej pisaniny nie brał tutaj raczej na poważnie

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44

@pomocny po latach to sie latwo pisze, wiadomo.
Gdyby bylo tak kolorowo jak piszesz to bysmy sie nie bujali na poziomie ~20k$ przez ~2 lata.
Przypominam - pies z kulawa noga nie chcial sie wtedy ladowac w bita a ludzie ktorzy kilka mies wczesniej go kupowali po 60-70k byli ostatnimi ktorzy mysleli o jakimkolwiek usrednianiu np. Gruba wiekszosc wyrzucala torby ze strata po 60 czy 70% pomstujac na krypto scam. Ci ludzie juz nie wroca raczej, za bardzo siee sparzyli.
Edukacja bitcoinowa swoja droga a jak widzisz jak Ci porfolio leci na leb na szyje to emocje i dzialania niestety swoja droga.

Zreszta apropo fomo - widzisz jakies?
Minelismy poprzednie ATH (67k) w dolarach to kac po nim trwal ponad pol roku (!)
Minelismy magiczne 100k$ 2 mies temu i cos sie dzieje? Przy tak kur** skrajnie pro-pozytywnym otoczeniu pro-krypto na swiecie jakie jest obecnie?
USA jest pro krypto jak w jakims mokrym snie, ETFy zasysaja miliardy, Saylor zasysa miliardy i czy Ty widzisz na BTC jakies fomo na dzis powiedz szczerze?
Bo ja tu widze jakies wzrosty DLA MROWEK, wielomiesieczne mulenie po kazdym wybiciu o kilkadziesiat %.
Fomo na BTC to masz jak przez tydzien rosnie po 5-10% dzien w dzien.
Kiedy Ty cos takiego na kursie widziales ostatnio? Ile lat temu?

I zeby nie bylo, ja absolutnie nie jestem niedzwiedzi, po prostu mi to zaczyna wygladac na zbyt duzy market cap, zbyt duzo rowniez gowno coinow ktore zasysaja miliardy dolarow a BTC przeobrazil sie w dobra spolke technologiczna (dobra, nawet nie rewelacyjna jak np nvidia na ktorej jest lepsze fomo na dzis) wiec mi to wyglada na stabilne (i nudne) wzrosty w najblizszych latach - czy to zle czy dobrze to kazdy juz sam sobie musi odpowiedziec. Odszczekam wszystko jak w ciagu najblizszych kilku mies. zobacze +200k natomiast nie wiem skad taka plynnosc mialaby sie nagle w BTC znalezc - stopy sa nadal wysokie, pieniadz drogi a jak bedzie odplyw z indeksow np to BTC pojdzie w dol solidarnie razem z indeksami.

I jeszcze jedno - jak do maja/czerwca bedziemy sobie mulic np 90-120k to 3/4 tego forum sie obsra na kolorowo, wylew zolci i uciekania z BTC bedzie legendarny.

PS. Fajnie wyglada ten rainbow chart --> od 2,5 roku mamy po prostu flaute, dlatego wiekszosc ludzi tak marudzi i mowi "flaki z olejem". Zeby tu cos zatrybilo na tym wykresie to tu rzeczywiscie do konca roku powinnismy 300-350k$ zobaczyc. A na ile to jest realne biorac pod uwage to co sie dzialo na wykresie do tej pory? No coz, trzymam popcorn w rece i kibicuje na calego chociaz rozum podpowiada niestety co innego.

Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 stycznia 2025, 13:02 przez adamjttk, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
2

Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 12:53

ekonokomik pisze: sobota, 25 stycznia 2025, 22:05Masz mylne wrażenie. Niedawno przytaczałem, że wartość ETF BTC do całej wartości ETF to jakieś 2%.
Chodzi mi o rynek altów i cały event ogólnie z nimi związany. Ten, którego w powtarzających się cyklach każdy oczekuje. Mam wrażenie, że to już się wypaliło jak ekscytacja kinematografią. Nowe filmy już tak nie porywają jak dawniej. Owszem co jakiś czas pojawi się coś większego, głośniejszego co będzie miało swoja chwilę, jednak opcja załadunkiem bagów i moonowanie już nie wróci.

Potrzebny jest nowy rodzaj eventu. Rynek przy okazji pokaże, że nie ma sensu robić gówno projektów bo nie przyniosą one efektów, które obserwowane były w poprzednich latach.
Mam nadzieje że to uzdrowi rynek z nadmiaru kału.

BTC może sobie iść swoja drogą powoli do przodu. Ludzie przegapią pewien etap i obudzą się jak BTC będzie znacznie, znacznie droższy.

Mam takie wrażenie i jak czytam nie tylko ja, że te 100k nie robi wrażenia w śród zainteresowanych jak i tych z poza rynku.
- BTC za 100k eee... drogi no i ile on jeszcze tam urośnie?

Jak pęknie 300k albo więcej, możliwe że ludzie przemyślą chwile i dojdą do wniosku, że popełnili błąd i niedoszacowani potencjału pomimo wysokiej ceny. Przelicza jeszcze raz, że mogli pomnożyć majątek x3 lub więcej pomimo wysokiej ceny a kiedy ta dalej będzie szła powoli systematycznie w górę to dołączą się nie do rozgrywki życia i marzenia o przysłowiowym lambo, tylko rodzaju zabezpieczenia na dłuższe lata.

Wszystko co się urodzi po drodze związane z tym rynkiem będzie w mniejszej ilości i bardziej przemyślane co powinno zyskać większe wstępne zaufanie i nakłonić do sensowniejszych inwestycji a nie krótkich zrywów. Było by to nawet pożądane po dłuższej przerwie. Kasa musi gdzieś przepływać nie może utknąć w samym BTC.

Jeżeli jednak, teraz/niedługo alty odpalą jak w poprzednich cyklach to kompletnie nic sie nie zmieni i dalej będzie tu szambo. Mam nadzieje że tym razem jednak będzie inaczej.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
4

Postautor: Kiwajakotako » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:02

Ja cały czas mam z tyłu głowy scenariusz gdy weszły ETFy na złoto i później mieliśmy niesamowite wzrosty.
Z Bitcoinem będzie podobnie, niech tylko to w USA dobrze poukładają i dadzą zielone światło na start to zacznie się niesamowite FOMO nie tylko wśród inwestorów, ale pozostałych państw i firm. Bitcoin nigdy nie miał tak dobrych perspektyw jak teraz. Droga do miliona jak najbardziej jest realna, niekoniecznie w tej hossie, ale do 10 lat już tak.
Cierpliwości.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
2

Postautor: kim_dzong_un » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Minelismy magiczne 100k$ 2 mies temu i cos sie dzieje? Przy tak kur** skrajnie pro-pozytywnym otoczeniu pro-krypto na swiecie jakie jest obecnie?

Jestem załadowany odkąd BTC był po $1 i dla mnie obecne poziomy są super. Może po prostu oczekujesz zbyt wiele? Skąd myśl, że Bitcoin musi zawsze wiecznie rosnąć, najlepiej nie liniowo a wykładniczo? Może trzymanie się ATH przez 2 miesiące i brak wielkich spadków to już jest dobrze/bardzo dobrze?
Nie jestem graczem/spekulantem giełdowym.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
8

Postautor: ergorg » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:24

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
1

Postautor: kacperek » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:46

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Gdyby bylo tak kolorowo jak piszesz to bysmy sie nie bujali na poziomie ~20k$ przez ~2 lata
Od kiedy od czerwca 2022 do czerwca 2023 to dwa lata?
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44USA jest pro krypto jak w jakims mokrym snie, ETFy zasysaja miliardy, Saylor zasysa miliardy i czy Ty widzisz na BTC jakies fomo na dzis powiedz szczerze?
Bo ja tu widze jakies wzrosty DLA MROWEK, wielomiesieczne mulenie po kazdym wybiciu o kilkadziesiat %.
Kiedy Ty cos takiego na kursie widziales ostatnio? Ile lat temu?
Żyjesz w starych paradygmantach, które mogą już nie obowiązywać. Oni chca byś tak myślał, wcale się niezdziwie jak pod te newsy właśnie sprzedawny jest bitcoin retailowi. Wymówkę, że mimo takich pro nastawienia walnie w dół o 70% łatwo znaleźć. "Zmieniliśmy zdanie to niebezpiecznie, nara"

@ergorg w poprzedniej bani też była masa altów i narracja kierowała kapitał w wybrane projekty. Teraz była narracja na memy to waliły w górę, ai to samo. Brakuje kolejnych.
P.S weź pod uwagę, że te projekty o których piszę te gość to pewnie łączne z tymi martwymi shitami tworzonymi na solanie.

Na prawilny alt season jest jeszcze miejsce, tylko trzeba mieć fart a z narracją. Jak odpalą ją na eth, a to możliwe z uwagi na płynność dla grubych to inne powiązane powinny pójść w górę.

edit: jedyne co mi się nie klei, że mamy koniec bani to brak alt seasonu, jeżeli chcą całkowicie porzucic ten rynek to to najlepsza droga. Przecież jak napisałem wcześniej nikt tego nie tknie kijem przez dekadę.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:53

kim_dzong_un pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03 Jestem załadowany odkąd BTC był po $1 i dla mnie obecne poziomy są super.
No ale kolego umowmy sie - jezeli jestes zaladowany od 1$ to czy BTC jest po 100k$ czy po 200k$ to dla Ciebie juz prawie zadna roznica, swoje zarobiles juz wielokrotnie.
Natomiast smiem twierdzic, ze jestes w mniejszosci, wiekszosc osob ma "odrobine" wyzszy prog wejscia.
kim_dzong_un pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Minelismy magiczne 100k$ 2 mies temu i cos sie dzieje? Przy tak kur** skrajnie pro-pozytywnym otoczeniu pro-krypto na swiecie jakie jest obecnie?

Może po prostu oczekujesz zbyt wiele?
Nie wydaje mi sie, BTC to rewolucja w ekonomii. Nie da sie dodrukowac, nikt Ci nie moze zakazac przesylac, nie moze Ci go odebrac. Jest zdecentralizowany, nowoczesny, oparty na kryptografii a nie widzimisie dziadkow lesnych.
Skoro 4 lata temu wywindowalismy go na 70k$ przy wielu niedzwiedzich newsach, to po 4 latach, po takiej inflacji, po zatwierdzeniu ETF, po berserk zakupach Saylora 100k$ nie wydaje sie czyms szczegolnym. Te okragle 100k mialo byc katalizatorem konkretnych wzrostow. _Poki co_ nie jest.
kim_dzong_un pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 13:03 Skąd myśl, że Bitcoin musi zawsze wiecznie rosnąć
Taka jego natura. Fiaty sa drukowane w coraz wiekszej ilosci to BTC ma "rosnac". Nie po to zostal stworzony?

PS. dzienny obrot Trumpa to prawie 40% obrotu ETH, mamy absolutnie krzywa, skarlowaciala rzeczywistosc/cykl.
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 stycznia 2025, 14:04 przez adamjttk, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 13:59

kacperek pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 13:46w poprzedniej bani też była masa altów i narracja kierowała kapitał w wybrane projekty. Teraz była narracja na memy to waliły w górę, ai to samo. Brakuje kolejnych
- tak ale finalnie było ich znacznie mniej i pompowały znacznie mocniej co nakręcało coraz to większą euforię, która wpadła w taka głupawkę, że jak by mogła wyjść na zewnątrz to rykoszetem spompowała by przy okazji wszystkie żaby w stawie.

Teraz altów jest tak dużo, że ludzie pobrali w torby coś co osobiście uznali za wartościowe. Każdy ma cos innego i każdy liczy że zostanie to spompowane. Możesz mieć torbę z 30 projektami i ktoś inny będzie miał kolejna torbę z zupełnie innymi i 1000 kolejnych osób będzie miała torby z zupełnie innymi i oczywiście każdy w tym cyklu wygra życie.

Cmon 8-)

Początkujący
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jopek » niedziela, 26 stycznia 2025, 15:05

Klasycznej ulicy która miałaby dźwignąć alty jak narazie nie ma. Cenę winduje Saylor i ETFY, a u nich przepływu kapitału do altów nie będzie. Nie raz juz słyszałem ze ta hossa jest inna i że to będzie hossa Bitcoina, a że kapitalizacja jest spora to i wzrosty powolne. Trzeba brać co daje rynek i cieszyć się każdym zarobkiem. A rynek jak już wspominaliście nie jest już takim dzikim zachodem jak kiedyś, za dużo jest kapiszonów, a żeby trafić odpowiedni worek i zrobić z niego 15, 20x to już naprawdę trzeba mieć wiele szczęścia.

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
4

Postautor: pomocny » niedziela, 26 stycznia 2025, 15:39

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Przypominam - pies z kulawa noga nie chcial sie wtedy ladowac w bita a ludzie ktorzy kilka mies wczesniej go kupowali po 60-70k byli ostatnimi ktorzy mysleli o jakimkolwiek usrednianiu
ale nie sprzedawało 90-95% jak napisałeś...znacznie mniej. Może nie uśredniali po spadkach, ale też wcale nie wszyscy sprzedali.

O Fomo też nic nie pisałem - te ETFy na które tak czekaliśmy powodują że jest tak jak jest, ulica była wcześniej, teraz są instytucje...rynek się zmienił i nie będzie już pewnie tak jak wcześniej.
Coraz więcej ludzi to dostrzega. Rynek się zmienił i trzeba się dostosować do tego co jest. A nie czekać na szalony rajd na bitku i potem mityczny altseason.

Zobaczcie jak to ewoluowało, te nasze oczekiwania. Najpierw czekaliśmy na pobicie ATH - wtedy miała wjechać ulica/fomo. ATH przed halvingiem skasowało ten efekt. Potem pisaliśmy, że jak te 100k$ pęknie to ulica wjedzie. Miał być rajd na bitku i potem przejście w alty i altseason :lol:
Jeszcze gdzieś po drodze czekaliśmy na pozytywne newsy, właściwego prezydenta - to wszystko się spełniło. Jakie następne progi sobie wyznaczymy? Bitek po 150k$ 200k$ 300k$ czy jeszcze wyżej?
Może trzeba się oswoić z myślą, że jest co prawda podobnie, ale jednak inaczej. Na tyle inaczej, że sporo ludzi jest/będzie niezadowolonych z tej hossy. Albo będzie odczuwało duży niedosyt, bo liczyło na znacznie więcej.
ETH maxi też ciągle przesuwają moment w którym ETH startuje - różnica taka, że wcześniej to był pewniaczek na 20k$ a teraz będą wniebowzięci jak dojdzie do 6k$ :lol:
Może czas zrewidować oczekiwania i brać to co daje rynek? A jak da więcej, to potraktować to jak bonus :roll:
Tak, jestem dalej optymistycznie nastawiony, ale też staram się twardo stąpać po ziemi i nie patrzeć na świat życzeniowo przez różowe okulary

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 16:40

Microstrategy jak co tydzien kolejne zasysanie:
https://www.chaincatcher.com/en/article/2164811
Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » niedziela, 26 stycznia 2025, 16:50

no to jak?

Pasowało by pyknąć jakieś eleczki pod ten radosny pełen nadziei sentyment 8-)

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:00

Pleasek89 pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 02:03Postawiłem podobną tezę już jakiś czas temu i na razie wygląda na to, że się sprawdza. Ludzie, którzy inwestują na krypto dużo bezpieczniej trzymając się np. samego BTC czy blue chipów są dużo bardziej przezorni odrabiając lekcje z poprzednich hoss. Moim zdaniem bańki się skończyły a na krypto średnio będzie można zarobić jak na niezłej spółce technologicznej. Czasy łatwego 10x już nie wrócą.

Nikt nie chce już ryzykować bagholodowania na 3-4 lata, więc dla sporej części rynku nawet stosunkowo małe profity są wystarczające. Dlatego Bitcoin tak zamula cały czas a alty to istna patologia.

Jak pisałem jakiś czas temu że zapomnijcie o jakimś alt sezonie i że ulicy nie będzie bo kasy nie ma to się wielu śmiało. jak pisałem że nie powtórzy się to co wcześniej się powtarzało i ten cykl będzie hegemonią dla bitcoina to większość nie wierzyła. a to jest proste liczenie - przez sztuczne wywołanie plandemii i zuborzenie społeczeństwa najpierw zatrzymaniem całej gospodarki na świecie a potem masowo dodrukowując pusty pieniądz nie było innego wjścia aby stało się to co się dzieje teraz i to się nie odstanie w ciągu jednego czy 2 lat. ekonomiści już dawno powiedzieli że będziemy wychodzić z recesji pocovidowej latami aż świat odbuduje zasoby które stracił .pomijam co globaliści teraz odpierdalają aby dalej zubożyć większość ludzi na świecie. Dlatego to wszystko tak zamula, przeciętny kowalski martwi się w tej chwili co do miski włożyć a niżeli kupować jakiegoś bitcoina.Nawet Trump jak widać tego uratować nie może, a właściwie to spierdolił bardziej niż ratował tym swoim gówno-coinem, wyssał resztę kasy od ludzi na debilny memcoin. Ratunkiem dla tej hossy moim zdaniem może być tylko solidne oświadczenie o tym że się przygotowuje rezerwy w btc -a tego raczej już nie będzie bo trump ewidentnie zaczął kluczyć i kombinować , nie traktuje krypto poważnie i niestety te rezerwy też póki co nie będą traktowane poważnie , drugim ratunkiem jest kupa kasy jaką ma wypłacić FTX ludziom. to może napędzić lekko alt-sezon. Jedyny kapitał jaki teraz wchodzi do krypto a właściwie do btc to ETF-y. i nic poza tym praktycznie nie istnieje. a no i pan nasz i władca Saylor stojący na straży aby btc nie przebił nam specyficznych oporów na wykresie :-) Wszyscy pierdzielili prawie że ta hossa jest ostatnia taka super i mega i następne już takie nie będą - a moim zdaniem następna i następne będą bardziej bycze i ciekawsza niż obecna zamulona . Dlaczego ? a no przez rezerwy - one w końcu ruszą i pewne państwa zaczną to robić jak USA wystartuje - a usa prędzej czy później to zrobi bo trump reaczej w jakiś sposób tą obietnicę dotrzyma. Może dojrzeje do tego czasu . wtedy jak ruszą chiny z bitcoinem to moim zdaniem 2028 - 2029 to będzie o wiele ciekawszy rok dla krypto niż teraz.

Dodano po 4 minutach 28 sekundach:
pomocny pisze: sobota, 25 stycznia 2025, 22:42Hoyden pisze: ↑ sobota, 25 stycznia 2025, 21:50
oczywiście że znam tokenizację
no widzisz - znasz i piszesz, że będzie zrzucane?
przecież w jego interesie będzie trzymanie ceny a nie dumpowanie po kolejnym unlocku

Serio ? wierzysz w to że trump zatrzyma te swoje gówno-coiny i nie zrzuci ich na rynek ? serio ? :-) no to gratuluję wiary panie ....

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 11:07ak na moj chlopski rozum jezeli do Q3 tego roku nie zobaczymy 200-250k$ to znaczy ze cykle sa juz odwolane i WG MNIE nie warto po prostu sprzedawac BTC bo spadki beda znikome i bedziemy dalej spokojnie sobie rosnac z okazjonalnymi korektami -30% ktore oczywiscie sa nie do unikniecia ze wzgledu na emocje na rynku.

Przeczytałem Twój post z uwagą i zainteresowaniem, możemy "pięknie się różnić" w opiniach ;) Ale z tym zdaniem nie zgadzam się wyjątkowo.
Gdyby Bitcoin mulił do jesieni poniżej, powiedzmy 150K*, to jak piszesz, masa ludzi (a może i instytucji) uzna, nie, że "cykle są odwołane", ale że 150K to wszystko na co stać BTC w tym cyklu MIMO wykupu przez instytucje. I zacznie się wodospad zrzutów, co... dopełni cykl :) Przy 150K w szczycie byłby to wzrost od dołka o jakieś 1000%, więc też nieźle.
A to, czy korekta będzie -50% czy -80% zależy od zachowania instytucji kupujących dzisiaj - czy też będą chciały zrealizować zysk, czy hodlować kolejne lata i przełknąć stratę kilkudziesięciu %.

*) Uważam że szanse na taki scenariusz to jakieś 5, może 10%, więc tę dyskusję traktuję jako akademicką i zabijanie nudy w oczekiwaniu na wyjście BTC z obecnego zawieszenia ;)

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:31

ekonokomik pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27Przeczytałem Twój post z uwagą i zainteresowaniem, możemy "pięknie się różnić" w opiniach Ale z tym zdaniem nie zgadzam się wyjątkowo.
Gdyby Bitcoin mulił do jesieni poniżej, powiedzmy 150K, to jak piszesz, masa ludzi (a może i instytucji) uzna, nie, że "cykle są odwołane", ale że 150K to wszystko na co stać BTC w tym cyklu MIMO wykupu przez instytucje. I zacznie się wodospad zrzutów, co... dopełni cykl Przy 150K w szczycie byłby to wzrost od dołka o jakieś 1000%, więc też nieźle.
A to, czy korekta będzie -50% czy -80% zależy od zachowania instytucji kupujących dzisiaj - czy też będą chciały zrealizować zysk, czy hodlować kolejne lata i przełknąć stratę kilkudziesięciu %.

Ano właśnie - dobrze powiedziane czy też napisane. Problem w tym że instytucje już znają rynek i cykle, i wiedzą że szary kowalski chce dużo "x" i chce aby bitek robił korekty na 80 % bo wted - a jak przecież można się odkupić nisko. Oni to wiedzą i bardzo możliwe że gra teraz jest na wyleszczenie z bita wszelkich hodlerów i szarych kowalskich aby już tym bitkiem nikt nie dumpował . im się opłaca aby bitek ruszał się jak złoto a nie zjazdy po 70 % . tego moim zdaniem nie będzie. z drugiej strony ETF to przecież klienci, ale myślę że tam jest dużo instytucjonalnych klientów a nie szarych kowalskich.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 26 stycznia 2025, 21:35

adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Przypominam - pies z kulawa noga nie chcial sie wtedy ladowac w bita a ludzie ktorzy kilka mies wczesniej go kupowali po 60-70k byli ostatnimi ktorzy mysleli o jakimkolwiek usrednianiu np. Gruba wiekszosc wyrzucala torby ze strata po 60 czy 70% pomstujac na krypto scam. Ci ludzie juz nie wroca raczej, za bardzo siee sparzyli.

Ale wiesz, że obecny cykl jest bodaj piątym, a o każdym poprzednim mógłbyś powiedzieć to samo?
I jakoś zawsze ludzie wracali, lub przychodzili nowi.

Pamiętam, że szczyt takich pesymistycznych myśli był po upadku Mt Gox. w 2014. Ta giełda w momencie upadku z hukiem miała z 60 - 70% rynku!
Wszyscy wołali, że to dobije Bitcoina, że już nikt go nie tknie kijem po takiej wpadce.
A poszło jak widać - kolejny cykl precyzyjnie o czasie.

Dodano po 8 minutach 1 sekundzie:
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44Bo ja tu widze jakies wzrosty DLA MROWEK, wielomiesieczne mulenie po kazdym wybiciu o kilkadziesiat %.

Tobie niepotrzebna jest bańka, tylko wehikuł czasu! :lol: Pomyliłeś epoki :)

Dodano po 3 minutach 33 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 12:44PS. Fajnie wyglada ten rainbow chart --> od 2,5 roku mamy po prostu flaute,

No k... nać! To jest absolutny rekord. 2,5 roku temu cena była 20K, dziś 105K, wzrost o 525%. FLAUTA!
Weź oddal sobie jeszcze wykres, albo zrób go szerszą kreską, to udowodnisz, że od 2010 mamy flautę!
Tym zdaniem awansowałeś jako lider do nagrody Kryptowalutowej Bzdury Roku. :twisted:

Dodano po 6 minutach 24 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 13:53No ale kolego umowmy sie - jezeli jestes zaladowany od 1$ to czy BTC jest po 100k$ czy po 200k$ to dla Ciebie juz prawie zadna roznica, swoje zarobiles juz wielokrotnie.

No nie nie. Mieć 10 mln. jest lepiej niż mieć 5 mln. niezależnie za ile się kupiło bity ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 26 stycznia 2025, 23:02

ekonokomik pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27 więc tę dyskusję traktuję jako akademicką i zabijanie nudy w oczekiwaniu na wyjście BTC z obecnego zawieszenia ;)
heh, tu sie zgadzamy w 100%, mam dokladnie to samo ;)
ekonokomik pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 21:27ale że 150K to wszystko na co stać BTC w tym cyklu MIMO wykupu przez instytucje. I zacznie się wodospad zrzutów, co... dopełni cykl :) Przy 150K w szczycie byłby to wzrost od dołka o jakieś 1000%, więc też nieźle.
Powiem tak, jezeli dojedziemy do 150k$ i to bedzie top, a pozniej bylby zjazd o -80% czyli zjazd w bessie do ~30k$ to jak dla mnie to bylby krypto-armageddon do kwadratu.
Nawet nie chce myslec co by sie dzialo z Microstrategy ktore robi wielomiliardowe zakupy po 100k$, co z ETF gdzie ludzie zasysaja obecnie dziennie setkami milionow $ rowniez po 100k$.
Wszystkie alty wtedy poszly by do piachu (doslownie) i nie wiem co by trzeba bylo w kolejnym cyklu zeby ktokolwiek chcial ladowac znowu w krypto jakakolwiek kase, ludzie by zostali wyleszczeni na setki miliardow $, zostalo by pogorzelisko, ja bym juz raczej podziekowal za ta zabawe.
Zmiennosc zmiennoscia ale sa jakies granice, jezeli BTC znowu by spadlo do ~10 uncji zlota to znaczy ze przestalo byc po prostu dobra inwestycja. Za slabe risk vs reward.
Imho nierealne do wyobrazenia sobie na dzisiaj. 200k --> 60k juz by wygladalo rozsadniej i do "przelkniecia".
ekonokomik pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 21:53 No k... nać! To jest absolutny rekord. 2,5 roku temu cena była 20K, dziś 105K, wzrost o 525%. FLAUTA!
Weź oddal sobie jeszcze wykres, albo zrób go szerszą kreską, to udowodnisz, że od 2010 mamy flautę!
Tym zdaniem awansowałeś jako lider do nagrody Kryptowalutowej Bzdury Roku. :twisted:
Ale czemu bierzesz 2,5 roku?
20k$ to mielismy rowniez i 5 lat temu
Nvidia przez ten czas zrobila 1000%, Tesla zrobila 1000%, Gamestop 3000%, Palantir 1000% etc etc etc
W skali log na tle poprzednich cykli mamy flaute i duzo osob to tak wlasnie odczuwa - "nuda jak flaki z olejem"
Ja rozumiem, ze jak wezmiesz absolutny dolek i gorke to 500% wyglada ladnie w 2,5 roku ale jak sie wkupiles chwile pozniej za 30-40k a za chwile zobaczymy na wykresie 80-90k to te wzrosty to GOWNO wzrosty jak na BTC. Od takich wzrostow to jest gielda i tysiace roznych spekulacyjnych spolek.
ekonokomik pisze: niedziela, 26 stycznia 2025, 21:53 No nie nie. Mieć 10 mln. jest lepiej niż mieć 5 mln. niezależnie za ile się kupiło bity ;)
Jezeli kolega napisal, ze jest cytuje "zaladowany" od 1$ i ma dzisiaj 5 mililonow (zlotych?) czyli 12 BTC to znaczy ze byl zaladowany za 12$ na tamte czasy?
Moze ja inaczej odbieram slowo "zaladowany" ^^

Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
0

Postautor: odoja » niedziela, 26 stycznia 2025, 23:38

Zluzujcie :) Ale ciśnienie macie. Ja tam jestem zadowolony z aktualnej sytuacji, do 2140 roku myślę za dużo się nie zmieni. Tak czy siak w cholerę ludzi i tak będzie wyleszczonych, dużo zarobi i drugie tyle po prostu będzie trzymało bita do swojej śmierci albo dla dzieci/wnuków, bez znaczenia. Sam fakt teraz, że jakiekolwiek aktywo jest wyceniane na ponad 100k$(i nie jest zabytkiem/obrazem/ziemią etc) na mnie robi kolosalne wrażenie,tak samo w cholere altów, zdajecie sobie sprawę, że to wszystko ruszyło od 0 do tych sum w ciągu zaledwie 13 lat?? Skumulowane krypto , porównawczo,z reszta podobnych aktywów wygląda jak śmieszny żart. Ktoś już napomknął, że chyba się wielu już ładnie pierdzieli w głowie...chciwość to straszna cecha. Ja czekam na fakty do końca roku, robie wypad pomiędzy 150-300k. A alty dadzą zarobić moim zdaniem, ja tam ich jeszcze nie przekreślam, po prostu ludzie są przewidywalni i nie ma tu znaczenia, że jest x więcej altów niż hosse czy 2 hossy temu. Co hosse było ich więcej, niby była większa świadomość, wiedza, i co to zmieniło? :) Bitek i alty nadal były w formie :). I nie chcę nic przypominać, ale ile trwa hossa na altach po szczycie na bicie, z miesiąc może i finito.

Takie xrp w 2017 miało tej hossy całe 3 tygodnie...a przez długie miesiące, lata wcześniej nic się nie działo na nim jak na w cholere wielu innych altach.

Wróć do „Przedszkole”