Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: mess_on_a_mission » środa, 15 stycznia 2025, 10:53

kolejny. o co ci chodzi? kreski nie maja znaczenia? widzisz wyzej kanal, który wrzucalem miesiac temu na topie? ma znaczenie?

i p.s. TAK, imo ma znaczenie, bo jak wytrzyma to przeszła test i lecimy up. a jak puści to legitymizuje to kanał, ktory zacytowales i bedzie zwała.

już nie wspominam, że przeciez od tego co wrzuciles od odbilismy w punkt, wiec serio wtf :D :D

jak kanał + lt po szczytach wytrzymaja to bedziemy mieli poczatek blow off topu. niebawem.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 242
Reputacja postu: 
1

Postautor: Tazz28 » środa, 15 stycznia 2025, 11:15

fusywszklanejkuli pisze: środa, 15 stycznia 2025, 10:50Za to taką widziałeś. Która ważniejsza? (A może obie bez znaczenia? Dlaczego miałyby mieć jakiekolwiek znaczenie?)
Dlaczego linia wyznaczona "na oko" przez 2 ATH z 2021 roku miała by mieć znaczenie? Nie dość, że jest niedokładna, to ATH z 2021 było zaburzone z powodu wielu czynników (jak np. pozytywne i negatywne news z teslą, czy pozniej chiński fud). Ta linia wyżej chociaż dokładnie idzie przez wierzchołki a ta jest stworzona bardziej pod narrację.

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » środa, 15 stycznia 2025, 11:44

@Tazz28 myślę że może mieć takie znaczenie że ktoś sobie to narysuje, uwierzy i pod to zagra :lol:

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
2

Postautor: miso20 » środa, 15 stycznia 2025, 13:38

Z liniami to jest jeszcze taka ciekawa sprawa. Zgodnie z aksjomatami geometrii euklidesowej (czyli tej od trójkątów, kwadratów i kółek), to:
- Przez 1 punkt można poprowadzić nieskończoną ilość prostych
- Przez 2 punkty można poprowadzić dokładnie 1 prostą
- Przez 3 punkty można poprowadzić dokładnie 1 prostą, jeśli są współliniowe

Innymi słowy wybierając dowolne 2 losowe punkty na wykresie zawsze można narysować 1 kreskę. Opierając się o 3 punkty już tych kresek będzie mniej, ale wciąż sporo wziąwszy pod uwagę, że wykres to w zasadzie multum punktów, a także nie obowiązuje tutaj matematyczna precyzja, bo z reguły ma się jakiś margines błędu/grubą kreskę. Wychodziłoby na to, że warte uwagi są kreski, które mają oparcie w 4-5 i więcej punktach, ale takich z kolei za wiele nie ma.

Dokładając do tego rachunek prawdopodobieństwa (np. 5 traderów na 100 będzie mieć 5 dobrych trejdów pod rząd), można wyprowadzić wniosek, że istnieje całkiem pokaźna suma trejderów (choć w ujęciu % jest to znakomita mniejszość), którzy myślą, że są dobrymi trejderami i mają solidne umiejętności. Tymczasem wychodzi na to, że mają po prostu fuksa, w którym utwierdzają się dzięki Euklidesowi :mrgreen:.

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » środa, 15 stycznia 2025, 14:08

To chyba najmądrzejszy post jaki tu ostatnio ktoś spłodził . Zgadzam się w 💯^^

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 15 stycznia 2025, 14:14

@88duguid, na pewno spodoba Ci się Fooled by Randomness Taleba.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ghoad » środa, 15 stycznia 2025, 14:32

fusywszklanejkuli pisze: środa, 15 stycznia 2025, 14:14Taleba

Tego ciecia co latami mówił, że BTC jest nic nie warty? ;)

ps. wow, wyjebało o 2k do góry w trakcie pisania tego zdania

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » środa, 15 stycznia 2025, 15:04

oho czyżby dane inflacyjne z USA pokazały wzrosty na rynkach ? :-) ktoś ma te dane bo nie mogłem w necie znaleźć i nie miałem czasu szukać ...

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
1

Postautor: miso20 » środa, 15 stycznia 2025, 15:15

Inflacja 2,9%. Wyższa, ale zgodna z oczekiwaniami.
Spoiler:
Inflacja USA.png
https://tradingeconomics.com/united-sta ... lation-cpi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
7

Postautor: mess_on_a_mission » środa, 15 stycznia 2025, 15:43

miso20 pisze: środa, 15 stycznia 2025, 13:38 Z liniami to jest jeszcze taka ciekawa sprawa. Zgodnie z aksjomatami geometrii euklidesowej (czyli tej od trójkątów, kwadratów i kółek), to:
- Przez 1 punkt można poprowadzić nieskończoną ilość prostych
- Przez 2 punkty można poprowadzić dokładnie 1 prostą
- Przez 3 punkty można poprowadzić dokładnie 1 prostą, jeśli są współliniowe

Innymi słowy wybierając dowolne 2 losowe punkty na wykresie zawsze można narysować 1 kreskę. Opierając się o 3 punkty już tych kresek będzie mniej, ale wciąż sporo wziąwszy pod uwagę, że wykres to w zasadzie multum punktów, a także nie obowiązuje tutaj matematyczna precyzja, bo z reguły ma się jakiś margines błędu/grubą kreskę. Wychodziłoby na to, że warte uwagi są kreski, które mają oparcie w 4-5 i więcej punktach, ale takich z kolei za wiele nie ma.

Dokładając do tego rachunek prawdopodobieństwa (np. 5 traderów na 100 będzie mieć 5 dobrych trejdów pod rząd), można wyprowadzić wniosek, że istnieje całkiem pokaźna suma trejderów (choć w ujęciu % jest to znakomita mniejszość), którzy myślą, że są dobrymi trejderami i mają solidne umiejętności. Tymczasem wychodzi na to, że mają po prostu fuksa, w którym utwierdzają się dzięki Euklidesowi :mrgreen:.

ok, fajne dane. a trejderzy opierają swoje pozycje wyłącznie na kreskach i to takich z dwoma punktami podparcia. nie stosują średnich, indykatorów, rsi, macd, poziomów wsparć, nie analizują vol, kształtu świec, nie używają indykatorów trendu, siądzie albo nie siądzie, ok

u mnie to był ostatni zrzut na eth z reversalem w oparciu o średnie na ... 1 minucie

SVG Image

i druga kwestia - co się mają pojedyncze kreski do całego systemu równoległych wsparć w ramach kanału?

to co fusy wrzucał to nie jest jedna przypadkowa kreska tylko połączenie dolnej bandy lt wzrostowej z ostatnim szczytem co dało top i tam odrzut. tak czy nie?

z kolei nie wiem co fusy insynuuje bo pewnie nie odpisze (za to można liczyć na coś o trumpie soon) to co się ma piernik do wiatraka i ten kanał do linii prowadzonej po ostatnich szczytach. odbiło? odbiło. czy ten kanał oznacza, że nie wyjdziemy górą? lol, nie. wyjście górą będzie BARDZO bycze natomiast póki nie wyszliśmy to opcja spadkowa jest ciągle w grze, simple as fuck

i w sumie zaczynają mnie męczyć te ciągle przypiedalanki, ze trzy osoby są tu konkretne, próbują interpretować rynek, myślą i GRAJĄ. reszta trzyma hajs od mamy od trzech lat i poucza wszystkich jakby wiedzieli co przyniesie kolejne 5 lat. jeszcze jakbym szukał zaczepek to kumam, a tu ciągle dojebki bo coś tam narysowałem, gracie pod moje nieudane rysunki ze taki bol dupy czy ocb?

SVG Image
Ostatnio zmieniony środa, 15 stycznia 2025, 16:12 przez mess_on_a_mission, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
1

Postautor: CzarnaOwca » środa, 15 stycznia 2025, 16:05

Jeszcze ten news może być paliwem:
Porozumienie ma opierać się na warunkach, o których obie strony rozmawiają przez pośredników od wielu miesięcy. To stopniowe uwalnianie zakładników (lub przekazywanie ich szczątków) w zamian za zawieszenie broni, uwolnienie Palestyńczyków przetrzymywanych w Izraelu oraz całkowite wycofanie izraelskich wojsk ze Strefy Gazy.
Może Trump warknął na Netanjaha
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » środa, 15 stycznia 2025, 16:06

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
3

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 15 stycznia 2025, 19:17

@mess_on_a_mission, po co właściwie jesteś na forum dyskusyjnym, skoro każdą krytykę odbierasz osobiście, każda jest według Ciebie podszyta złymi intencjami, i na każdą reagujesz skrajnie defensywnie i agresywnie? Ja chcę jedynie czytać coraz lepsze Twoje analizy, nie trzeba chronić się w bunkrze ani wytaczać przeciwko mnie armat.

Narzędzia techniczne działają w jakimś stopniu dlatego, że mówią pewną prawdę o kursie, a w jakimś dlatego, że wielu stosujących je techników widzi to samo lub robi to samo, co skutkuje samospełniającą się przepowiednią. (#)

Weźmy na przykład ten absolutnie nieskazitelny kanał z mojego starego posta:

Kanał jest równomiernie wypełniony. Nawet linia środkowa tajemniczo przyciąga i dzieli, co nie jest wymogiem. Ruch kursu wyraźnie wpisuje się w ramy kanału. Każdy to widzi na pierwszy rzut oka. Obydwa warunki z (#) są spełnione.

Czy nawet taki doskonały kanał jest bezwzględnie użyteczny? Na tyle, na ile otoczenie okołorynkowe mu pozwala. Jak nic istotnego się nie dzieje, sprawuje się dobrze. Ale mamy też fałszywe wyjście dołem 1.11, podczas zjazdu spowodowanego poprawą notowań Harris na finiszu kampanii, i powrót 6.11, kiedy Trump okazał się zwycięzcą. A potem nowy, stromy kanał rajdu fetującego ten sukces.*

Dlaczego Twoje kanały często mają dyskwalifikujące wady? Bo nie ujmują rzetelnie żadnego spójnego ruchu w ramy. Ponieważ:
- są rysowane w skali liniowej przy ogromnym zakresie wahań kursu, przez co relacja zmienności na górze do zmienności na dole zostaje zakłamana,
- jest zbyt mało punktów styku kursu z ograniczeniami,
- nie są równomiernie wypełnione kursem.
Z tych powodów bardzo słabo spełniają warunki wymienione w (#).

Co do samotnej linii, która sprowokowała moją nieokrzesaną i brutalną krytykę, to dla mnie nie spełnia ona żadnego warunku z (#).

Co do magii równoległych, sam jestem fanem tego zjawiska, ale nie możemy go traktować zbyt serio, a poza tym jest to jednak coś odrębnego od kanału, więc proponuję wyłączyć to z rozważań.

* A na koniec efektowna kumulacja: ograniczenie stromego kanału-magia 500-buying climax-2B, ale to nas nie interesuje.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 15 stycznia 2025, 21:55

Smuteczek. Mało brakło do szczęścia...

odbicie3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Reputacja: 143
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabblo_pl » środa, 15 stycznia 2025, 22:03

ekonokomik pisze: środa, 15 stycznia 2025, 21:55Smuteczek. Mało brakło do szczęścia...

Nie zgodzę się:
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » środa, 15 stycznia 2025, 22:19

ekonokomik pisze: środa, 15 stycznia 2025, 21:55 Smuteczek. Mało brakło do szczęścia...
Czuję, że szybko się z nią uporają. Ta korekta była naprawdę totalnie wystarczająca.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » środa, 15 stycznia 2025, 22:21

ekonokomik pisze: środa, 15 stycznia 2025, 21:55Smuteczek. Mało brakło do szczęścia...
- jak mało do szczęścia?

Fajny wzrost 1:1 zasięg wzrostu od 30 grudnia do 7 stycznia
- +12% na BTC nie mówiąc o altach.
- Powrót nad MA50 1D
- przebita LT
- całkiem zgrabnie nakreślony Klin

Przydała by sie korekta zeby wyznaczyć HL i mozna zapinac pasy

Cena poszła zieloną ścieżką to niech ja teraz dokończy mniej więcej w takiej formie 8-)

SVG Image

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
2

Postautor: DjVegas98 » czwartek, 16 stycznia 2025, 02:33

Ja mimo wszystko myślę, że do elekcji przebijemy 102k i ATH powinno być tylko formalnością.
Póki co indeksy mocno up od lokalnego dołka, więc mamy raczej dobre przesłanki.

Obrazek

Dodatkowo knot poniżej 90k był silnie wyleszczający dla shortujących.

No chyba, że po 20 tym wywali taką kaskadę w dół, że będziemy zbierać szczęki z podłogi, ale raczej nie sądzę.
Elekcja prezydenta to raczej nie jest coś, co wywołuje panikę na giełdach.

Zastanawia mnie jedynie gdzie może znaleźć się top obecnej bańki i do ilu spadnie finalnie.
Po ATH w 2017 było to ok. -84%
Po ATH w 2021 było to ok. -77%

Z racji tego, że BTC może być tak duże jak Microsoft + jest znacznie bardziej "ugiełdowiony" niż w poprzednich cyklach, można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że i tym razem korekta będzie mniejsza.
Pytanie ile? 50-60%?

110k to 55-44k
120k to 60-48k
150k to 75-60k
200k to 100-80k

//Bitcoin Bitcoinem, ale w tej hossie zaskakuje mnie wyjątkowo opóźniony altseason z prawdziwego zdarzenia.
Niby garstka coinów z topki porobiła te 200-500% jak np. XRP, ADA, XLM, HBAR, BGB, ALGO...
Lecz nie zmienia to faktu, że większość szoruje po dnie, a takie BNB, ETH czy SOL zawiodły na całej linii i ostatecznie chyba nie wyłoniliśmy lidera smart kontraktów.
ETH/BTC od 2023 jest nudne jak keczup i wygląda jak powoli upadające imperium.
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » czwartek, 16 stycznia 2025, 09:06

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1

Postautor: JanBatory » czwartek, 16 stycznia 2025, 10:08

wczoraj euforia,
dzisiaj realizacja zysków i lecimy w dół do piątku

20 stycznia jak nie odstrzela trumpa to lecimy na nowe ath

taki mam prosty scenariusz, szklana kula

Wróć do „Przedszkole”