Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -176
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: osobliwy_nick » czwartek, 7 lutego 2019, 01:04

Inwestor_bub pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 00:07 Być może to dość życzeniowe myślenie, ale patrząc na obrazek poniżej wydaje się, że jesteśmy w przededniu mocnego odbicia. Na pewno szortowanie na tych poziomach nie jest dobrym pomysłem.

Obrazek
Rozpatrywanie takich formacji bez tła wydarzeń i odniesienia do konkretnego rynku oraz nastrojów to droga do bankructwa.
Wymazywanie pisze: środa, 6 lutego 2019, 22:42Masz święte prawo do własnego zdania i nikt Ci tego nie odbiera.

Ale czy potrafisz spojrzeć obiektywnie na własne podejście?

Tam, za górami i lasami w rejonach "A" (wykres niżej) przewidywałeś dalsze wzrosty na BTC i Lisku (x100 na Lisku w 2 lata) a teraz, po pęknięciu i dużych spadkach (nie wiadomo czy to koniec, ale wiemy, że spadło już taki % jak zazwyczaj po bańkach poprzednich), przedstawiasz poglądy skrajnie przeciwne: spadnie dalej, a nawet straci jakąkolwiek wartość. Czujesz jak groteskowo to brzmi?
Wtedy nie miałem żadnej wiedzy, a teraz mam, już trochę w tym siedzę. W tej chwili swoje opinie opieram na analizie wykresu, nastrojów, faktów nt. BTC, a wtedy niewiele analizowałem, po prostu ryzykowałem w ciemno (raz się zresztą udało zrobić 100% depo, później już nie).

Poza tym ja nie wykluczam kolejnej bańki na BTC, uważam ją tylko za mniej prawdopodobną niż jej brak. Nie wykluczam też mocnych odbić po drodze. Nie twierdzę, że kurs powędruje prosto do 0. Nie wiem jaką drogą tam powędruje. Mam przekonanie bliskie pewności, że jeszcze nie jednego longa uda się założyć (czekam na takiego i postaram się go nie przegapić), ale mimo to długoterminowo sądzę, że rynek w końcu zweryfikuje i rozprawi się z mitem bitcoina i będzie to miało odzwierciedlenie w cenie oraz, że jesteśmy blisko przesilenia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 lutego 2019, 01:22

Ortodoksyjnie na liniowym ten trójkąt nadal się nie zrealizował w całości :D Ale pamiętajcie, że grubasy mogą akumulować w strefie, oni czekają, aż się wyprzedacie na niskich poziomach, historycznie 80-85% to mega dobre miejsce na zakupy :D Osobiście nie sprzedaję, a dokupuję, bo BTC to najlepsze na świecie store of value jak do tej pory :D

XAG/USD, podobna sytuacja i tutaj nie biło jak do tej pory pełnego targetu :D Ale bardziej klasycznie chyba, bo wyszło w 80% długości podstawy, a na BTC dopiero przy końcu :D
Spoiler:
Ewentualnie tak możnaby jeszcze narysowć ten trójkąt :D
Spoiler:
Tutaj podobna modyfikacja na BTC :D 20k$ soon i 2k$ soon :D
Spoiler:
Symulacja, skala 1:1 :D
Spoiler:
Tutaj potwierdzenie, o ile nie pomyliłem się w tworzeniu tego :D Tak więc nie naganiam tylko pokazuję, że warto skupować od czasu do czasu za małe stawki nawet :D
Spoiler:
Obrazek
Spoiler:
Obrazek
Spoiler:
Obrazek
### edited: 2019-02-07 01:45 ###
@Vilv Jak Ty możesz mówić, że chwilowa moda, skoro to już trwa 10 lat? :D Po pierwszej bańce ludzie też tak mówili. I nie weszli, a kupienie wtedy za 10 zyka 1 BTC, dzisiaj dałoby 12kPLN, a w międzyczasie 60k$PLN. Nikt z nas nie wie jak to będzie za rok, za 5, za 10, może faktycznie wbijemy to 100k$ czy nawet te 500k-1M$, wtedy z takich 10 zł zinwestowanych dziś też będzie łada sumka, więc lepiej kupić nawet to 0.1 BTC i dokupywać na 2k$ czy 1k$ jak tam faktycznie polecimy. Nie ma 100% pewnych inwestycji, bo gdyby tak było, to byłoby mega łatwo, tzn. wg. mnie jest łatwo, tylko właśnie każdy chce złapać jak najniżej i sprzedać jak najwyżej(chociaż nie zawsze), co wg. mnie przy strategi długoterminowej jest głupotą i walką z wiatrakami, ale co kto lubi :D No i wieczne powtarzanie, że tym razem będzie inaczej :D Nie tym razem nie było inaczej, BTC spadł -80% jak zwykle i jak zwykle zaraz lecimy do nowego ATH :D #dealwithit :D
Spoiler:
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lutego 2019, 01:52 przez anagamidev, łącznie zmieniany 3 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 843
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vilv » czwartek, 7 lutego 2019, 01:43

anagamidev proszę Cię ale takie opinie wprowadzają ludzi w błąd w skali roku bitcoin był jedną z najgorszych możliwych inwestycji. Popatrz na różne surowce które są używane do produkcji elektroniki np Pallad, lit itp. Surowce ziem rzadkich będą tylko zyskiwać na wartości dopóki nie rozwinie się kosmiczne górnictwo a btc to może być chwilowa moda jak cały blockchain który niby jest taki super a jakoś nic super przełomowego nie przyniósł. Pomarzyć jest fajnie ale bądźmy realistami. BTC może zostać udupiony w parę dni przez banki. Popatrz co robią teraz z Wenezuelą, USA chce zmienić tam władzę i banki blokują im kasę 1,2mld $ zablokowane, złoto w UK skonfiskowane. BTC może zostać załatwione w taki sam sposób bo co Ci z btc jak nie będziesz mógł go wymienić na fiaty. Chyba nie chcesz mi powiedzieć że będziesz kupował bułki za btc i czekał 30minut przy kasie aż zatwierdzi się transakcja i pytanie kto takie btc będzie chciał wziąć za bułki jak nawet nie będzie mógł tego wymienić na fiat money.

PS. Pallad zyskał na wartości w skali 10lat prawie 1000% i ciągle rośnie bo jest potrzebny wykorzystywany i jest go ograniczona ilość a btc wcale nie jest potrzebne, można je zastąpić setką innych coinów które działają lepiej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
3

Postautor: akos » czwartek, 7 lutego 2019, 01:50

Wymazywanie pisze: środa, 6 lutego 2019, 15:05Odnośnie SPX a BTC, może korelacja jak już bywa, to z opóźnieniem.
Chyba powinniśmy sobie najpierw zdefiniować o jakiej korelacji mówimy chociaż na poziomie skali. Dalej, czy to ma być korelacja trendu, kształtu świec czy coś innego. Można też kombinować z korelacją typu jak na jednym wykresie świeczka danego typu powiedzmy doji to na drugim marubozu + krzyżować to np. z tu spadek - tam wzrost albo trend zgodny. Jak nałożymy do tego jeszcze koncepcję opóźnienia + różne warianty na timeshift to już w ogóle mamy tyle możliwości, że wyjdzie nam korelacja "bezobjawowa" :) Imho, użyteczna tradersko może być jedynie jakaś prosta i powtarzalna zależność, bo jak się namota za bardzo albo wynajdzie coś co się sprawdziło w 2 przypadkach na 50 świec to nie ma to sensu :)

Zacząłem od spojrzenia z lotu ptaka na większy obrazek czyli świeczki miesięczne, również dlatego, że w tym wątku rzadko w ogóle patrzy się na taką skalę. Poniżej obrazki dla SP500 oraz Nasdaq o którym powiada się, że jest ponoć bardziej związany z krypto jako indeks spółek technologicznych, ale szczerze mówiąc to ja tu żadnego powiązania nie widzę, ale może ktoś z Was coś zauważy.
Na marginesie, jeśli chodzi o ten argument, że Nasdaq to tech więc bliżej krypto, to mi się to wydaje dziwne założenie, no bo ile jest tam spółek , które realnie coś gmerają choćby w okolicach blockchaina i jaką mają łączną kapitalizację? Nie badałem tematu, ale biorąc pod uwagę ile tam siedzi gigantów, to jest to jakaś kropelka, moim zdaniem pomijalna dla ew. zależności.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 lutego 2019, 01:57

Vilv pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 01:43Pallad zyskał na wartości w skali 10lat prawie 1000% i ciągle rośnie bo jest potrzebny wykorzystywany i jest go ograniczona ilość a btc wcale nie jest potrzebne, można je zastąpić setką innych coinów które działają lepiej
Ale właśnie w świecie crypto panuje niepisana zasada, że to BTC jest królem i to on jest podstawą, one to rule them all:D Owszem spekulujemy sobie na altach, żeby rynek był bardziej dynamiczny. Jednak główna uwaga i kapitał powinien skupiać się na BTC czy innych głównych altach jak ETH, XRP, LTC, DASH, ZEC, XMR i być może BCH, BCV do tego :D I BTC nie musi być w obecnym kształcie środkiem płatniczym, bo albo chcemy bezpieczeństwa, albo chcemy szybkich transakcji :D Skoro jest najbardziej wartościowy, to chyba lepiej, żeby był bezpieczny i nic Ci nie zginęło :D Wykopanie jednego bloku zajmuje mniej więcej 10 min i ogromnej mocy obliczeniowej użytej w tym czasie :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev

Weteran
Reputacja: 843
Reputacja postu: 
-12

Postautor: Vilv » czwartek, 7 lutego 2019, 02:06

Ale ty nie rozumiesz jednej zasadniczej rzeczy, pieniądze to władza i Ci co są u władzy nie oddadzą od tak swojego panowania. Aby btc było takie jak ty piszesz jest potrzebny jakiś wielki kryzys ekonomiczny. Załamanie się światowych gospodarek. Wtedy jest szansa że ludzie akurat wybiorą btc, tylko że jest dużo więcej opcji bardziej bezpiecznych jak ziemia, złoto czy inne rzadkie surowce. Ludzie lubią mieć coś namacalnego a nie tylko wirtualny zapis w komputerze. Weź sobie wyobraź sytuację że przychodzi wielka burza słoneczna która usmaży całą elektronikę i źródła zasilania na długie miesiące. Wtedy btc będzie można sobie podetrzeć tyłek a ten co będzie miał złoto albo ziemie nic nie straci. Ty stracisz w takiej sytuacji wszystko. Średnio co 10 lat mamy duży cykl aktywności słonecznej która może zniszczyć praktycznie całą nasza elektronikę. Na razie mieliśmy dużo szczęści ale zapowiedz tego przeżyliśmy w 2003 roku. Tyle szczęścia że nie była ona na taką skalę jak w 1859 wtedy pewnie nawet byśmy nie rozmawiali o tym

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 lutego 2019, 02:14

@Vilv ale co Ty pieprzysz, z całym szacunkiem do Twojej osoby. Ale właśnie BTC powstał ze względu na kryzys w 2008 roku i z 0.01$ poszybował do 20000$. Ludzie już wybrali! :D Właśnie rynek na obecną chwilę wycenia ten zapisik komputerowy wirtualny, ten jeden wirtualny pieniążek o nazwie Bitcoin na 3444$ w obecej chwili :D Ty mylisz fakty z jakimiś wydumanymi rzeczami :D Chłopie jak taki impuls zniszczy całą elektronikę, to nie o kasę będziesz się martwił tylko o światło w domu :D Możesz mieć tony złota, ale co z tego jak nikt Ci niczym nie będzie w stanie, albo nie będzie chciał zapłacić. Wszystko opiera się na wzajemnym zaufaniu :D I BTC to zaufanie powoli zdobywa, co uwidacznia się w cenie :D Dzisiaj nikt od Ciebie nie kupi 1kg złota za 58k$, zaoferuje Ci jedynie 42k$, to jest olbrzymia strata na wartości :D A co do ziemii to mało kto ma ziemię, zresztą rząd jak będzie chciał to i tak Cię wywłaszczy :D

@akos Hehe, nie wiem skąd u Was od razu tak fatalistyczne myślenie. Czemu akurat brak elektroniki z automatu miałby sprawić, że ludzie straciliby wszelką moralność i zdrowy rozsądek, zaczęli ze sobą walczyć i wyżynać się. Wg. mnie to nie prowadzi do niczego, a tylko do pogorszenia sytuacji, bo każdy bałby się własnego cienia, żyłby w ciągłym strachu, na dłuższą metę to prowadzi do samozaorania się. Lepiej właśnie byłoby ze sobą kooperować i jakoś poradzić sobie z tym beznadziejnym stanem rzeczy. Może faktycznie jesteście osobami bez instynktu samozachowawczego i trzeba Was trzymać za mordy, nie macie w sobie żadnej emptii do przedstawicieli swojego gatunku :D Nie najlepiej to o Was świadczy :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lutego 2019, 02:39 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » czwartek, 7 lutego 2019, 02:31

Vilv pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 02:06Weź sobie wyobraź sytuację że przychodzi wielka burza słoneczna która usmaży całą elektronikę i źródła zasilania na długie miesiące.
O panie, obawiam się, że w takiej sytuacji lepszą walutą od złota byłyby naboje do AK-47 i konserwy ;)

@anagamidev
Off Topic
Jak się kończy żarcie to kończy się empatia. W sumie temat rzeka co by mogło być, właśnie zacząłem czytać http://lubimyczytac.pl/ksiazka/243909/blackout Jak skończę to może będę miał więcej refleksji społecznych związanych z takim scenariuszem ;)
Wracając do surowce vs bitek. Naszła mnie jeszcze taka myśl w przypadku projektów typu inwestycja emerytalna. Jeśli ktoś zakłada, że np. za 3 czy 4 dekady jego złoto na pewno będzie droższe niż teraz, bo przez setki lat taka reguła działała, to musi jeszcze mieć na uwadze, że przyspiesza eksploracja układu słonecznego, w którym znaleźć można takie cudeńka jak np. (6178)_1986_DA

The asteroid achieved its most notable recognition when scientists revealed that it contained over "10,000 tons of gold and 100,000 tons of platinum"

Kiedy to się stanie nie wiadomo, ale możliwe, że to kwestia właśnie bardziej już dekad niż wieków. Wiadomo natomiast na pewno jedno: dodatkowych bitków ani tam ani nigdzie indziej nie znajdziemy ;) Więc jeśli tylko sieć btc przetrwa i zachowa wiarygodną moc (a mam nadzieję, że za jakiś czas będą też node'y pozaziemskie), to chyba nie ma pewniejszego towaru pod względem podaży w perspektywie wielu dekad?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 lutego 2019, 03:18

@akos Złoto jeszcze może długo spadać jeśli powtórzy się scenariusz jak po poprzedniej bańce. Więc tam nowe ATH może być dopiero za 20-40 lat :D Korekta lekko więcej niż 50%, dla mnie to sygnał, że bańka pękła, to zwykle działa na crypto :D
Spoiler:
Spoiler:

Weteran
Reputacja: 3193
Reputacja postu: 
2

Postautor: Harmony » czwartek, 7 lutego 2019, 03:24

Niestety nie mogłem zacytować. Daję to jako ciekawostkę odniośnie niektorych potencjalnych czarnych owiec. Gościowi faktycznie 'udało' się w miarę przewidzieć spadek Bitcoina. 9 stycznia 2015 cena była w okolicach 300 $, a pięc dni później mieliśmy już za bitka około 150 dolarów, czyli znany nam dobrze dołek dołków, rozpoczynający powoli przyszłą hossę, która zakończyła się na przełomie 2017/18.

To tylko zobrazowanie psychiki ludzkiej, która ma odwzorowanie na wykresie i odwrotnie :)

Gdyby ktoś widział więcej takich smaczków, niech się podzieli z wszystkimi :)
;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 7 lutego 2019, 06:07

akos pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 02:31Kiedy to się stanie nie wiadomo, ale możliwe, że to kwestia właśnie bardziej już dekad niż wieków. Wiadomo natomiast na pewno jedno: dodatkowych bitków ani tam ani nigdzie indziej nie znajdziemy Więc jeśli tylko sieć btc przetrwa i zachowa wiarygodną moc (a mam nadzieję, że za jakiś czas będą też node'y pozaziemskie), to chyba nie ma pewniejszego towaru pod względem podaży w perspektywie wielu dekad?
No właśnie, gorzej, jak wykopiemy wszystkie BTC i fee będzie musiało być tak wysokie by minerzy mogli zarobić, że zwykły przelew okaże się o wiele lepszą opcją niż przesył BTC. Ale tych czasów niestety (stety) nie doczekamy. ;)

Chociaż jeszcze tyle czasu zostało, że pewno i ten problem się rozwiąże.

https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=2&t=10738
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
-6

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 7 lutego 2019, 08:03

Bobrze co ja czytam.... górnictwo kosmiczne.. jakies burze.. ekploracja asteroid... chlopaki zejdzcie na ziemie i takie bzdury schowajcie gleboko do pozycji sf na wasze polki z ksiazkami :mrgreen: za duzo propagandy nasa panowie :mrgreen:

Wizje sf i emocje jak widac u niektorych mowia, ze koniec bessy bardzo blisko :mrgreen:
Spoiler:
@kadexor
Nie bede dyskutowal o tym. Dyskusje ze swojej strony zamknalem w swojej wypowiedzi wyzej :) po prostu mam odmiene zdanie na "kosmosy".
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lutego 2019, 08:35 przez Dovakhiin, łącznie zmieniany 3 razy.

Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
4

Postautor: kadexor » czwartek, 7 lutego 2019, 08:30

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
21

Postautor: ekonokomik » czwartek, 7 lutego 2019, 08:47

Harmony pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 03:24Gdyby ktoś widział więcej takich smaczków, niech się podzieli z wszystkimi

O, Panie! Gdybym tylko swoje nietrafione prognozy wykopał, to by się z tego zrobiła niezła książka :D

Zaczynając od początku roku 2013 gdy zastanawiałem się, czy sprzedaż po $19 i odzyskanie części tego co wtopiłem, kupując na górce w 2011 po $26 to dobry pomysł? :roll: Wyszło mi, że świetny. Sprzedałem, a niedługo później odkupywałem po $40 :)
Ale za naukę trzeba uczciwie zapłacić.

Obecna sytuacja wydaje mi się, jak wielu kolegom, raczej prowzrostowa. Patrząc na kształt wykresu, żeby odbić o $1k nie potrzeba "niczego". Żeby spaść o $1k kurs powinien się najpierw choćby porządnie wypłaszczyć przez kolejne tygodnie.
Ale nie szacuję przewagi up nad down jako miażdżącej, raczej jako 70/30.
No i okolice dołka bessy to zawsze ogromne zmyłki, niepewność, walnie po SLach, gra na wymęczenie.
Dlatego ja od tygodni nie wykonałem żadnych transakcji. A jak dzięki temu odpocząłem psychicznie! Polecam ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 7 lutego 2019, 09:51

Wymazywanie pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 00:01To NIC nie znaczy. Altów jest tyle, że codziennie jakieś latają po 2 a nawet 3 czy 4 cyfrowe % wzrostu dziennego. To nie ma znaczenia. Jedynie jak topowe się ruszają może to mieć znaczenie dla BTC.

Przyjacielu, muszę się nie zgodzić :) Kiedy walą kilka dni pod rząd w dół (zobacz np ZRX czy XLM właśnie) i nagle pojawiają się pierwsze wystrzały, to możesz praktycznie w ciemno obstawić kolejne. Wpakowałem się w XLM widząc ZRX i RVN - ładnie zgarnąłem scalpa DT, bo podążył za nimi w ciągu kilku h. Dla BTC czasem rzeczywiście to nic nie znaczy, ale wg mnie XLM czy ZRX to nie są totalne śmieci a raczej topowe alty i ich odbicia (jakże tajemniczo synchronizowane ;)) są jakimś argumentem :)

Oczywiście to nie jest silny argument, ale ładnie dopełnia klin zniżkujący na BTC, na którym mamy wszak 68% szans wyjscia górą :) dla mnie to potencjalne zakupy pod wyjście górą. Na binance PND to norma, ale są okresy, gdzie można wyczuć, że będą kolejne PND (bo są 2-3 dziennie), a są okresy, kiedy trzeba wiać z kapitałem bo wszystko leci na łeb na szyję.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
7

Postautor: sha256 » czwartek, 7 lutego 2019, 10:05

akos pisze: czwartek, 7 lutego 2019, 01:50
(..)
Zacząłem od spojrzenia z lotu ptaka na większy obrazek czyli świeczki miesięczne, również dlatego, że w tym wątku rzadko w ogóle patrzy się na taką skalę. Poniżej obrazki dla SP500 oraz Nasdaq o którym powiada się, że jest ponoć bardziej związany z krypto jako indeks spółek technologicznych, ale szczerze mówiąc to ja tu żadnego powiązania nie widzę, ale może ktoś z Was coś zauważy.
Na marginesie, jeśli chodzi o ten argument, że Nasdaq to tech więc bliżej krypto, to mi się to wydaje dziwne założenie, no bo ile jest tam spółek , które realnie coś gmerają choćby w okolicach blockchaina i jaką mają łączną kapitalizację? Nie badałem tematu, ale biorąc pod uwagę ile tam siedzi gigantów, to jest to jakaś kropelka, moim zdaniem pomijalna dla ew. zależności.

Bardzo Ci dziękuję za te wykresy, bo sam jakoś nie miałem czasu i chęci, a tutaj je widzimy i od razu skłaniają do refleksji - przynajmniej mnie.

Jak to Panowie nie widzicie korelacji?

Ja widzę przynajmniej następujące sprawy:

1.Według mnie wzrosty na BTC 2013-14 i 2016-18 dokonały się kiedy na S&P na pewno i jak z podobieństwa wynika na Nasdaqu mieliśmy falę hossy,
która zaczęła się dołkiem wyznaczonym przez kryzys 2008-9. Obie fale wzrostowe na BTC wystąpiły na 3 podfali tejże fali w przypadku S&P.
Można powiedzieć, że jeśli mówimy o analogiach na BTC skończyła się najbardziej zyskowna i najdłuższa fala 3 tak jak na wspomnianych rynkach finansowych jeśli patrzymy się tylko i wyłącznie na okres od 2008-2009.

2.Rok 2019 to wg mnie rok zmienności na rynkach powodowanych przez falę 4 korekcyjną zwana bessą, ciągła niepewność, spadki, wzrosty etc. (wszystko w zakresie ruchu od dołka bessy 2008-9.

3.Moim zdaniem czeka nas jeszcze fala 5 wzrostowa - warto poczytać charakterystykę tej fali np. z Teorii fal Eliotta Frosta, Prechtera.

4.Skupiając się na tu i teraz tracę szersze spojrzenie na cały rynek, na świat można powiedzieć. Powiem Wam, że trochę się przeraziłem jak spojrzałem na wykres miesięczny S&P. Dla dociekliwych powiem, że wg mnie patrząc się na wykres miesięczny S&P zobaczycie przyszłość dla świata tak jakbyście mieli szklaną kulę.
Wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie czym w Teorii Elliotta jest cały wzrost od 2008. Gdzie jesteśmy w tym wzroście już napisałem.
Wtedy zobaczycie co nas czeka i na co należy się szykować.

Początkujący
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
3

Postautor: ambroży » czwartek, 7 lutego 2019, 10:49

@sha256 chcesz powiedzieć, że jesteśmy w fali4 korekcyjnej na s&p która powinna dojść linii trendu czerwonej i odbić zaczynając falę 5. Jakie są wg Ciebie czasy trwania? Fala 4 - rok 2019? Fala 5 do kiedy?
Jak rozumiem to ostatnią hossę na BTC mieliśmy w trakcie fali 3 na s&p, teraz mamy bessę która może na oko znieść BTC do 1200-1800 ? Po czym możemy zaobserwować falę 5 która trwać może 2-3 lata? To może wyprowadzić rzeczywiście BTC na poziomy kilkadziesiąt tysięcy $ , ale potem przyjdzie ogólnoświatowy kryzys wg Ciebie, ktory zresetuje cały rynek, tak?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » czwartek, 7 lutego 2019, 11:13

@ambroży

"chcesz powiedzieć, że jesteśmy w fali4 korekcyjnej na s&p która powinna dojść linii trendu czerwonej i odbić zaczynając falę 5. Jakie są wg Ciebie czasy trwania? Fala 4 - rok 2019? Fala 5 do kiedy? "

Piszesz o S&P, a patrzysz się na wykres Nasdaqu z zaznaczoną czerwona linią.

"Jak rozumiem to ostatnią hossę na BTC mieliśmy w trakcie fali 3 na s&p, teraz mamy bessę która może na oko znieść BTC do 1200-1800 ? Po czym możemy zaobserwować falę 5 która trwać może 2-3 lata?"

Nie wypowiadałem się kategorycznie o zakresie spadków i czasie trwania ew. 5 fali. Być może przetestujemy poprzedni dołek na BTC, ale osobiście czekam na utworzenie nowego dołka. Co do 5 to nie analizowałem potencjalnego czasu trwania jak i możliwego zakresu wzrostów.

"ale potem przyjdzie ogólnoświatowy kryzys wg Ciebie, który zresetuje cały rynek, tak?"

2008-9 to przy tym co może się wydarzyć bułka z masłem moim zdaniem. No ale na razie cieszmy się tym co mamy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 lutego 2019, 11:40

@sha256 powiało grozą, ale cóż, będzie kryzys przez 1-4 lata i dalej do góry :D Będzie można kupić dip :D

@sha256 być może tak będzie, ja na falach średnio się znam, w dłuższym terminie wszystko może się jeszcze zmienić diametralnie. Aczkolwiek teraz mamy inne czasy, łatwy dostęp do informacji, błyskawiczny przesył w dowolny zakątek świata w zasadzie, plus ludzie są bardziej wyedukowani, rozumieją bardziej pewne procesy. Osobiście wątpię w jakąś panikę, że cała gospodarka się zapadnie i nie będziemy mieli co jeść. Jeśli ktoś żyje ponad stan, na kredyt to powinien się martwić, ale taka przeciętna osoba raczej nie odczuje za bardzo tego :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lutego 2019, 13:05 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » czwartek, 7 lutego 2019, 11:49

@anagamidev
Nie chciałem straszyć nikogo wielką depresją w USA w latach 1929-33. Ale tak na pierwszy rzut oka jeśli nie ma żadnych pomyłek nie ma czegoś porównywalnego. Trzeba poczytać aby móc się jako tako przygotować, siebie i swoje rodziny na taki prawdopodobny rozwój wypadków.
Wystarczy popatrzeć na możliwą przecenę aby włos zjeżył się na głowie. Jeżeli zobaczymy to, co @anagamidev zobrazował to jakieś BTC nie ma znaczenia, bo chodzić będzie o to aby po prostu przeżyć.

Wróć do „Przedszkole”