@rha Luz, tylko żartujemy. Po prostu wielu ludzi tu się wypowiadających ma spiskowe podejście do wyjaśniania wykresu, tymczasem gdy spojrzeć na to co się rysuje to wygląda zwyczajnie. Parę stron wcześniej Wymazywanie wrzucał rysunek z długością podstawy trójkąta, która wyznaczyła poziom spadku. Jednocześnie ten poziom to na Finex był neckline wcześniejszego dużego inv hs stanowiący obecnie wsparcie, wiec były co najmniej 2 mocne argumenty żeby stąd odbić, przynajmniej krótkoterminowo. Analizami GS aż tak bym się nie przejmował, oni potrafili zaliczać spektakularne wtopy w swoich prognozach, np. indeksu S&P czy cen ropy a na bitku pewnie znają się pobieżnie

Martwi mnie trochę wtopa btc-e, ale to nie jest jakaś wiodąca giełda, więc szczególnego wpływu na kurs bym tu nie upatrywał.
Jeśli chodzi o dłuższą perspektywę to nie jestem tak optymistyczny co do ataku na ATH w najbliższych tygodniach, ale nie wykluczam, asekuracyjne 50/50

, z dwóch powodów przynajmniej:
* zbyt dużo jeszcze niepewności co do fundamentów
* wartość BTC + SW może być już w dużym stopniu wyceniona przez rynek
Ten drugi punkt ma też takie konsekwencje, że jeśli jest prawdą, to w przypadku jakiejś wtopy technicznej byłaby ona potraktowana przez rynek jako niespodziewana informacja negatywna czyli spowodowałaby większą zwałkę. Z kolei potwierdzenie tego co rynek już przypuszcza nie spowoduje znacznej pompy. Wcześniej, przy zakończeniu grace period, pisałem o ATH w max kilka dni nie bez powodu, po prostu wydawało mi się, że jeśli w ogóle mamy zaatakować szczyt do końca miesiąca to na jeszcze jednym zrywie na fali tamtych wzrostów, dopiero po którym zakładałem większą korektę, ale im dłużej kisiło się w chorągiewce tym była większa szansa wyjścia dołem. Z drugiej strony ten spadek uklepuje trochę wsparcia pod ew. dalsze wzrosty, więc to może być zdrowsza sytuacja niż szybki atak na szczyt a później ostre przyglebienie.