[AFERA] Bitcoin BTC z funkcją RBF ma gigantyczną dziurę czyniącą go faktycznie nieużywalnym w sklepach [VIDEO]

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

[AFERA] Bitcoin BTC z funkcją RBF ma gigantyczną dziurę czyniącą go faktycznie nieużywalnym w sklepach [VIDEO]

Postautor: ShadowOfHarbringer » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:23

devega pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 21:15Skoro mnie wywołałeś, to sie odniosę - proszę nie włączaj mnie w krucjatę Bitcoin vs Bitcoin Cash.

Nie muszę Cię włączać. Sam się włączyłeś.

I to nie jest krucjata BTC vs BCH. Krucjata ta zaczęła się 2016, gdy BCH jeszcze nie istniało.

To jest krucjata Prawda vs fałsz. Cenzura vs wolność słowa. Otwartość vs manipulacja.

Ticker cenowy BTC został przejęty całkowicie podstępem przez pojedyńczą firmę. Za ceną poszli minerzy, którzy nie parają się polityką, byle tylko kto płacił. Za minerami poszło bezpieczeństwo. Za tym wszystkim poszli użytkownicy/
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Postautor: fervi » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:42

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:10poważny rozłam w projekcie który zakończył się rozwijającym się odmiennie forkiem nazywasz brakiem konfliktów, oglądałeś podlinkowane źródła jak to przebiegało?
Rozumiem, że wolałeś spotkania za zamkniętymi drzwiami? Ja dziękuję. Gdyby nie wycieki to byśmy nie wiedzieli, że dzisiejsi twórcy BCH chcieli siłą wymusić zmiany na protokole.
koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:10czyli będziemy mieli systemy "pozorne"
Ale ja nie chcę kryptofiatów

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:50

@fervi nikt z nas nie chce kryptofiatów ale jako konsument nie masz wiele do gadania, tak jak nie miałeś wiele do gadania gdy powstał google, gmail, android, facebok itp.
Bardzo mała jest grupa docelowa która potrzebuje prywatności , decentralizacji itp - spójrz na otoczenie, niemal kazdy ma smartfona z infrastrukturą googla. Zobacz ile osób powierza swoją całą korespondencję gmailowi, albo swoja twórczość YouTubowi , Albo ilu się wywnętrza na FB, potencjalnie nie potrzebują decentralizacji i prywatności.

A jesli chodzi o BCH to nie kieruj do mnie argumentów przeciwko BCH bo ja nie jestem fanboyem wybranego projektu. Nie wiążę danego projektu ze swoja tożsamością. Nie wierzę też w niezależność i decentralizację czegokolwiek, w wymiarze który może zaszkodzić "bezpieczeństwu narodowemu" lub "zachwiać systemem walutowym"
---

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:56

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:50 A jesli chodzi o BCH to nie kieruj do mnie argumentów przeciwko BCH bo ja nie jestem fanboyem wybranego projektu. Nie wiążę danego projektu ze swoja tożsamością.
Spoko, ale tak tylko mówię jak to przebiegało. Sianie fudu, spamowanie sieci, byleby próbować przepchnąć BCH. Taka zapomniana historia
koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 22:50 nikt z nas nie chce kryptofiatów ale jako konsument nie masz wiele do gadania, tak jak nie miałeś wiele do gadania gdy powstał google, gmail, android, facebok itp.
Jest bardzo mała grupa docelowa która potrzebuje prywatności , decentralizacji itp - spójrz na otoczenie, niemal kazdy ma smartfona z infrastrukturą googla. Zobacz ile osób powierza swoją całą korespondencję gmailowi, albo swoja twórczość YouTubowi
Zgadzam się. Ale zarazem korzystasz prawdopodobnie z otwartego Firefoksa, być może Linuksa. Trzeba promować dobre rzeczy i odradzać złych. Dzisiaj powoli GG pada i chociaż mam numer - to tylko dla jednej osoby. Tak więc warto przekonać tą osobę to XMPP i pozbywasz się jednego problemu

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 23:03

@fervi twórca kernela linuxa trzyma się z daleka od ofert korporacyjnych(https://www.pcworld.pl/news/Linus-Torva ... 81401.html) więc warto promować wynik jego pracy. Natomiast twórcy bitcoina w pewnym momencie zostali powiązani kapitałowo z DCG, dlatego nikomu nie będę rekomendował bitcoina w świetle idei jaka przyświeca Linusowi Torvaldsowi.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
19

Postautor: fusywszklanejkuli » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 23:11

Tłumaczę po raz ostatni. Ten post, moje poprzednie w tym wątku i w starym muszą wystarczyć. Na roztrząsanie w kółko tego samego szkoda mi czasu.

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 21:37Każde poniższe zdanie ma oparcie w źródłach

-Deweloperzy bitcoin założyli prywatną spółkę blockstream,
-m.in. finansuje ona deweloperów btc.
-firma blockstram jest w portfelu grupy kapitałowej DCG.
-Grupa DCG jest zarządzana przez byłych pracowników FED,Mastercard,JP Morgan itp.

W odpowiednim wątku są linki do źródeł (życiorysy zarządzających DCG, spis portfela DCG, Wikipedia na temat składu założycieli Blockstram, Wikipedia na temat finansowania projektu BTC Core przez blockstram),
Powtórzę 1024 raz, nie kwestionuję powyższych.

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 21:37Nigdzie tez nie napisałem że jedna strona działa na szkodę innej strony. Masz talent do bujnej interpretacji .
Ale insynuujesz, że związki własnościowe Core z finansjerą implikują to, że Core wybierają określony kierunek rozwoju Bitcoina, korzystniejszy dla finansjery, a gdyby tych związków nie było, wtedy wolni od domniemanych nacisków, domniemanej utraty finansowania lub jeszcze innych powodów wynikłych z własnościowej i domniemanej finansowej zależności wybieraliby inny, korzystniejszy dla pełnego wykorzystania rewolucyjnego potencjału krypto. Insynuuj sobie jednak do woli, nic mi do tego! Tylko nie kłam, że masz dowody.

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 21:37Jest konflikt interesów jeśli wielu liderów grupy pracującej nad niezależną walutą, opozycyjną do obecnych walut fiat i do obecnych systemów płatności jest jednocześnie założycielem i właścicielem firmy, która będzie działała prężnie tylko wtedy gdy bitcoin nie będzie błyskawicznie działającym w wielkiej skali systemem przekazującym monetę btc bez pośrednika z ręki do ręki oraz nie będzie walutą (walutą w znaczeni słownikowym).
Powyższe oczywiście kwestionuję, a konkretnie wydobyte z mroków spiskowej wyobraźni założenie: Blockstream będzie działał prężnie tylko wtedy, kiedy Bitcoin nie będzie błyskawicznie działającym w wielkiej skali systemem przekazującym monetę BTC bez pośrednika z ręki do ręki oraz nie będzie walutą w znaczeniu słownikowym. Na to nie masz żadnych dowodów: ani że kierownictwo Blockstreamu tak myśli, ani że tak istotnie jest. Ale insynuuj sobie do woli, nic mi do tego! Tylko nie kłam, że masz dowody.

Koniec wyjaśnień. Powtarzam, moje stanowisko zostało już obszernie i wyczerpująco opisane w tym i starym wątku.

@Bit-els "fusy.. nie wiesz kiedy dawać minusy"
Daję nadzwyczaj rzadko i przede wszystkim w przypadkach dezinformacji, kłamstwa albo - jak tym razem - udawania, że się nie wie, o czym mowa i celowego sprowadzania dyskusji na manowce. Z mojego punktu widzenia to Ty niesłusznie poratowałeś plusem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 grudnia 2019, 23:41 przez fusywszklanejkuli, łącznie zmieniany 2 razy.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 30 grudnia 2019, 23:23

@fusywszklanejkuli coś się tak zabetonował umysłowo. wiadomo, że jeśli ktoś płaci, to i wymaga. Zaprzeczasz oczywistościom.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » wtorek, 31 grudnia 2019, 00:04

koparki pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2019, 23:03więc warto promować wynik jego pracy.
Teraz go wspiera Microsoft :D
Ale zapytam inaczej - co z dziesiątkami czy setkami programistów niepowiązanych z Blockstream?

W ostatnich 45 dniach z tego co widzę był prawdopodobnie tylko 1 developer aktywny z Blockstream na 15 dodających poprawki (:P) Ale mogę się mylić.

https://github.com/bitcoin/bitcoin/grap ... -31&type=c

Pieter Wuille, czyli jeśli dobrze pamiętam, jeden z najlepszych matematyków chodzących po ziemi.
W sumie bota można napisać do tego chyba, hm
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 grudnia 2019, 00:14 przez fervi, łącznie zmieniany 4 razy.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » wtorek, 31 grudnia 2019, 00:10

Kolega fusywszkalnejkuli zawzięcie łudzi się że jest szlachetny układ miedzy drukarsko-bankową grupą kapitałową a czołowymi twórcami pieniądza, który miał potencjał być alternatywą dla walut fiat.
Płaskoziemskość i teoria spisku jesli ktoś się ośmieli zakwestionować i widzieć konflikt interesów w układzie gdzie jednocześnie jest się twórcą pieniądza niezależnego i akcjonariuszem firmy m.in. finansującej core a powiązanej kapitałowo z bankierskim DCG.

@fervi przełom , kastracja waluty jako elektronicznej monety na rzecz platformy akcjonariuszy DAO/LN itp nastąpił gdy w zarządzie Blockstream zasiadało wielu czołowych i decyzyjnych deweloperów bitcoina. Mylę się? - sprawdź, widziałem w Wiki że było ich kiedyś sporo w spółce BS.
---

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 31 grudnia 2019, 00:51

koparki pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 00:10ł gdy w zarządzie Blockstream zasiadało wielu czołowych i decyzyjnych deweloperów bitcoina. Mylę się? - sprawdź, widziałem w Wiki że było ich kiedyś sporo w spółce BS.

Hahahaha.

Blcokstream skasował rok albo 1,5 temu podstronę "Team" na ich witrynie, żebyś nie widział. Dobrze że jest Web Archive i że ludzie porobili backupy. Podstrony nie ma do dzisiaj LOL. Widocznie pokazali kilka osób za dużo, hiohiohiohio.

Zupełnie normalna naturalna firma, taka w ogóle nie podejrzana i totalnie nie będąca marionetką banków i grupy Bilderberg

/s
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:09

koparki pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 00:10kastracja waluty jako elektronicznej monety
Czemu zakładasz, że została wykastrowana na jakimkolwiek etapie?
Dam ci przykład - masz afera gigantyczna dziura. Prawda jest taka, że w BCH przyjmuje się płatności niebezpieczne, w których można cię okraść, a LN rozwiązuje ten problem i wiele innych.

Od tamtego momentu mamy istny przejaw rozwoju Bitcoina, dla przykładu RSK (Blockstream not included), a to dopiero początek.

Idziemy po złoto 8-)

W momencie naszej gatki rozwijanych jest co najmniej 30-50 ważnych projektów Bitcoinowych. Może nawet ponad 100 (nie wiem, jest ich dużo).

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:29

@ShadowOfHarbringer , dzięki za info.
Podlinkuje migawkę archiwum z marca 2015:
https://web.archive.org/web/20150301140 ... m.com/team
ale strona się zmieniała do 2017 i wtedy jest już inny skład.
Nie analizowałem person , kto jest kim i jaka miał karierę przed BS, może ktoś inny będzie w stanie zrobić zerkając na listę.
Blockstream był planowany z tego co wiem na przełomie 2013/14, także skalowanie w takiej postaci było już w planach dużo wcześniej niż eksplozja popularności kryptowalut w maintreamie, mniej więcej w czasach upadku MTGOX.

Dodano po 14 minutach 34 sekundach:
@fervi twórczość i kreatywność programistów to świetna sprawa i jestem daleki od tego aby dewaluować pracę ludzką, poszło nieodwracalnie w stronę LN i widziałeś abym publicznie dewaluował LN ?. Szkoda tylko że chyba ta cała armia programistów która pracuje nad 50 projektami nie brała udziału głosowaniem w decyzjach związanych z powiązaniem personalnym i finansowym deweloperów stojących najwyżej w hierarchii z ich prywatną firmą , która z kolei jest w portfelu bankierskim DCG.
---

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:33

koparki pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 01:29 Nie analizowałem person , kto jest kim i jaka miał karierę przed BS, może ktoś inny będzie w stanie zrobić zerkając na listę.
Jak przeanalizujesz i porównasz ze schematem, który tutaj na forum był, to moze się okazać że jeszcze coś ciekawego znajdziesz.

Chyba był w drużynie ktoś, kto pracował dla DCG zdaje się.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:38

https://i.redd.it/odsp3eyp3fl31.png
Bardzo lubię ten wykres. Shadow już go nie postuje, bo chyba znalazł BCH :P

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:49

ShadowOfHarbringer pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 01:33Chyba był w drużynie ktoś, kto pracował dla DCG zdaje się.
Słabo z motywacją aby grzebać. Widzisz aby ktoś by zainteresowany tymi faktami ?
Jeśli ktoś jest zainteresowany niech się ujawni i odgrzebie ten fakt.

@fervi nie rozróżniasz wojenki BTCvsBCH od rozmowy w ogóle o zależności/niezalezności krypto bez względu na nazwę projektu. Bitcoin nie stanie się mniej zależny jeśli wykażesz że BCH , ETH , XRP, ZEC jest też zależny, więc po co te fanboyskie zaczepki.
---

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:51

koparki pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 01:49 Bitcoin nie stanie się mniej zależny jeśli wykażesz że BCH , ETH , XRP, ZEC
To zrób inaczej. Pokaż w którym miejscu DCG czy inny bank wpływał na Bitcoina.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:51

Widzę, że temat trochę spłynął w offtopic, podsumuję więc fakty:

1. Bitcoin BTC całkowicie nie nadaje się do sprzedaży przedmiotów w sklepach z powodu luki bezpieczeństwa otwartej przez domyślnie włączone i akceptowane RBF.

2. Atak jest banalny do przeprowadzenia, każdy może go wykonać po 20 minutach googlowania i nauki oraz jednej-dwóch nieudanych próbach.

3. Jest także oficjalnym stanowiskiem developerów Core oraz prominentnych pracowników / specjalistów firmy Blockstream zarządzającej rozwojem Bitcoin Core, że BTC nie nadaje się do płatności, zamiast tego należy używać VISA czy Mastercard.

4. Społeczność tokenu BTC z jakiegoś powodu nadal traktuje swój token jako walute mogącą służyć do zakupów w sklepach, co jest błędem mogącym skończyć się tragicznie (kradzieżą). Należy skorygować to błędne pojmowanie i zaprzestać promocji tokena BTC jako waluty użytecznej do handlu. Wedle aktualnego stanowiska promotorów firmy Blockstream, token BTC ma przede wszystkim służyć jako skarbonka wartości ("store of value"), cokolwiek miałoby to znaczyć.

5. Alternatywy dla BTC takie jak Bitcoin Cash, DASH czy Dogecoin nie mają takich problemów, ponieważ nie zaakceptowały implementacji RBF, mają zasadę "pierwszy widziany = pierwszy w bloku" lub mają większy rozmiar bloku, co umożliwa przeprowadzanie transakcji w sposób niezakłócony i uniemożliwia kradzież za pomocą przedstawionego ataku.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » wtorek, 31 grudnia 2019, 01:58

ShadowOfHarbringer pisze: wtorek, 31 grudnia 2019, 01:51uniemożliwia kradzież za pomocą przedstawionego ataku.
Nie jest to prawda co już ci wiele osób wypominało. Zapytam jeszcze raz. Czy double spendy (klasyczne) są możliwe do przeprowadzenia na BCH i czy są przeprowadzane.

Możesz (ale nie odpowiesz celowo, zresztą wątpię byś na pierwsze odpowiedział) czy LN rozwiązuje ten problem

Odpowiedź brzmi: Tak, na BCH są przeprowadzane i tak - LN rozwiązuje ten problem. W BCH może rozwiązać zmiana czasu wpadania bloków z 10 minut, np. na 3 sekundy.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 31 grudnia 2019, 02:08

Jimmy Song, pracownik Blockstream:
If you want to use Bitcoin as a method of payment, this strategy is more rational and convenient than doing lots of on-chain tx's: 1. Spend with your credit card with no debt on it. 2. When your credit card bill comes, sell just enough bitcoin to pay the bill.
https://archive.md/YQZWp

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 31 grudnia 2019, 02:33

Adam Back, CEO Blockstream na konferencji prawie 3 lata temu mówi zebranym, że zamiast płacić BTC, lokalni sprzedawcy powinni stworzyć wspólny zeszyt w którym będą wpisywać swoje wzajemne długi oraz płatności:

youtube.com/watch?v=DHc81OL_hk4&feature=youtu.be&t=21136

Wróć do „Bezpieczeństwo”