Czy rzeczywiście będzie tylko 21 mln BTC - obalmy ten mit...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Czy rzeczywiście będzie tylko 21 mln BTC - obalmy ten mit...

Postautor: maky » wtorek, 15 marca 2011, 18:13

Wystarczy zmodyfikować oprogramowanie i voila - koniec deflacji BTC.

Kolejna słabość BTC to coraz mniej opłacalny mining. Spadająca moc obliczeniowa sieci (mniej minerów - mniejsza moc) może doprowadzić do możliwości wprowadzenia 'zatrutego bloku' do łańcucha...
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Re: Czy rzeczywiście będzie tylko 21 mln BTC - obalmy ten mi

Postautor: smok » wtorek, 15 marca 2011, 18:45

No chyba że ilość bitcoin (te 21 mln) jest zakodowana w blokach które już powstały. Wtedy zmiana kodu nic nie da bo bloki już istnieją....

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 17 marca 2011, 02:17

maky pisze:Wystarczy zmodyfikować oprogramowanie i voila - koniec deflacji BTC.
"Wystarczy", to zmodyfikować oprogramowanie (zrobić forka) i przekonać całą sieć do tego żeby przeszła na twoją wersję.
Ciekawe jak przekonasz wszystkich żeby przeszli na twoją, gorszą walutę która w niczym nie jest lepsza od dolara czy złotówki. Żeby zrobić coś takiego, trzeba być geniuszem 5 x takim jak Satoshi Nakamoto.
Skoro to takie proste, to rozumiem że się do tego zabierasz ? Powodzenia. Czekam z niecierpliwością na rezultaty.
maky pisze: Kolejna słabość BTC to coraz mniej opłacalny mining.
Mining samo - dostosowuje się do aktualnych potrzeb sieci. To są reguły wolnego rynku. Jeżeli kopanie staje się mało opłacalne, bo kopaczy jest za dużo, to reakcją rynku jest spadek ilości kopaczy.
Spadki/wzrosty ilości kopaczy jak i trudności kopania (difficulty) jest naturalną częścią rynku i efektem tejże samoregulacji.
maky pisze: Spadająca moc obliczeniowa sieci (mniej minerów - mniejsza moc) może doprowadzić do możliwości wprowadzenia 'zatrutego bloku' do łańcucha...
Niezupełnie. Mniejsza ilość mocy obliczeniowej ułatwia tylko ataki podwójnego wydawania, ale i tak trzeba mieć > 50% sieci + >>> 50% mocy obliczeniowej, co biorąc pod uwagę fakt ze Bitcoin łączy się tylko z co 16 adresem IP, jest nadal bardzo ciężko wykonalne.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 17 marca 2011, 02:34

Dodam tylko, że były już podejmowane próby stowrzenia klonów bitcoin ze zniesionym limitem (choćby TimeCoin i jeszcze jakiś tam był), które spełzły na niczym (głównie z braku zainteresowania). Ludzie nie są zainteresowani walutą, którą można sobie tworzyć do woli tak jak to robi bank centralny - od tego mamy Euro i inne twory.

Tak jak mówi Shadow - możesz śmiało spróbować stworzyć własnego forka Bitcoin i zobaczyć kto podąży Twoim śladem i będzie używał waluty na starcie przegranej względem Bitcoin.

Mining nigdy nie przestanie być opłacalny, bo z czasem zastąpią go opłaty za transakcje (mówię o ludziach, którzy robią to "zawodowo", a nie odpalają minera przy okazji na blaszaku).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 17 marca 2011, 11:10

Nie zrozumieliśmy się. Nie ja miałbym tworzyć 'ulepszoną' wersję i ją rozprowadzać, ale ludzie tworzący nowe, ulepszone wersje softu BitCoin mogą dojść do wniosku, że jednak 21 mln to za mało i mogą zmienić reguły.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 17 marca 2011, 11:49

Rozumiem, oczywiście teoretycznie masz rację. Acz cały skład musiałby się zmienić, bo czołowi developerzy Bitcoin są zgodni co do tego, że ten limit to jedna z najlepszych jego cech. Poza tym, jak wyżej, musieliby oni przekonać użytkowników do upgradu klienta - z tego co mi wiadomo to również miażdżąca większość woli wersję z limitem. Ja również należę do tej większości. ;)

EDIT: Nie wiem czy śledzisz też oficjalne forum Bitcoin, ale wygląda na to, że nie, gdyż temat ten był tam w przeszłości poruszany nie raz i po prostu zmarł śmiercią naturlaną.

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: upersofos » czwartek, 17 marca 2011, 12:18

maky pisze:[...]mogą dojść do wniosku, że jednak 21 mln to za mało i mogą zmienić reguły.
Policzmy nieco. Załóżmy, że w czasach świetności BTC (20 M), obracałoby nimi 10% ludzkości (to byłby gigantyczny sukces!). Przyjmując dzisiejszą populację, to byłoby 500 M ludzi. Na każdego zatem przypadałoby statystycznie średnio po 20/500 = 0.04000000 BTC (pamiętając o 8 miejscach znaczących po przecinku). Zatem rozdzielczość wypada na poziomie 4 M jednostek (jednostka to 10^-8 BTC) na osobę. Zakładając, że najmniejsza sensowna transakcja w życiu codziennym to około 10 gr (jednostką byłoby tu zatem 10 gr), to mamy tu odpowiednik 400 kzł na użytkownika. Ilu z Was ma pół miliona? -tak w rzeczywistości, hmm? I czy myślicie, że średnia z wartości majątku wszystkich ludzi na świecie jest wyższa niż 500 kzł? 10% najbogatszych ludzi - może tak; ale BTC jest dla mas - czyli nas :P.

Ps Rzeczywiście, 8 miejsc 'po przecinku' to jest tak 'na styk'. 10 byłoby prawdopodobnie całkowicie wystarczające, choć ja, jako projektant dałbym 12. Zatem, jeśli miałaby nastąpić reformacja, to w mojej opinii powinna ona dotyczyć nie powiększania ilości BTC (poważne problemy zaufaniowo-destabilizacyjne), ale zwiększenia rozdzielczości.

Pomyślcie o tym.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 marca 2011, 12:29 przez upersofos, łącznie zmieniany 2 razy.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 17 marca 2011, 12:24

Tutaj już to przedyskutowaliśmy, jeśli zajdzie potrzeba, będzie można stosunkowo łatwo zmienić typ zmiennej, w której przetrzymywane są monety - wówczas miejsc po przecinku będzie 16 albo i więcej.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: upersofos » czwartek, 17 marca 2011, 12:32

Mahkul pisze:Tutaj już to przedyskutowaliśmy[...]
Nie zauważyłem :oops:. I tyle mojego mądrzenia się na marne... ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 17 marca 2011, 12:34

upersofos pisze:
Mahkul pisze:Tutaj już to przedyskutowaliśmy[...]
Nie zauważyłem :oops:. I tyle mojego mądrzenia się na marne... ;)
To było raczej @maky - Ciebie przekonywać nie trzeba. :)

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » czwartek, 17 marca 2011, 12:35

Mahkul pisze:Tutaj już to przedyskutowaliśmy, jeśli zajdzie potrzeba, będzie można stosunkowo łatwo zmienić typ zmiennej, w której przetrzymywane są monety - wówczas miejsc po przecinku będzie 16 albo i więcej.
Dokładnie.

Z dyskusji na głównym forum wynika, że specyfika protokołu umożliwia zwiększenie ilości miejsc po przecinku nawet do 128 cyfr.
Na razie po prostu nie ma takiej potrzeby.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » środa, 18 maja 2011, 15:11

Mahkul pisze:Rozumiem, oczywiście teoretycznie masz rację. Acz cały skład musiałby się zmienić, bo czołowi developerzy Bitcoin są zgodni co do tego, że ten limit to jedna z najlepszych jego cech. Poza tym, jak wyżej, musieliby oni przekonać użytkowników do upgradu klienta - z tego co mi wiadomo to również miażdżąca większość woli wersję z limitem. Ja również należę do tej większości. ;)

EDIT: Nie wiem czy śledzisz też oficjalne forum Bitcoin, ale wygląda na to, że nie, gdyż temat ten był tam w przeszłości poruszany nie raz i po prostu zmarł śmiercią naturlaną.
Co za problem przekonać ludzi do konieczności update softu (czytaj więcej niż 21 mln BTC) jeśli przedstawi się alarmujące wizje, że system się wali np z powodu małego zainteresowania minerów czy farm dekodujących bloki? Zresztą jeśli ilość BTC nie jest zakodowana raz na zawsze w blokach tylko na jakimś serwerze to jest to taka sama wiara nas wszystkich w deweloperów jak wiara innych ludzi w Bank Centralny.
Ostatnio zmieniony środa, 18 maja 2011, 15:14 przez Hauron, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 18 maja 2011, 15:13

@Hauron: To spróbuj przekonać. Już były takie próby nie raz.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 18 maja 2011, 15:17

Hauron pisze:Zresztą jeśli ilość BTC nie jest zakodowana raz na zawsze w blokach tylko na jakimś serwerze to jest to taka sama wiara nas wszystkich w deweloperów jak wiara innych ludzi w Bank Centralny.
Jakim, u licha, "serwerze"? Co raz więcej nawiedzonych tutaj trafia.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » środa, 18 maja 2011, 15:27

Chodzi mi o to, że jeśli zmiana softu czyli ilości pieniądza jest możliwa i zależy od dobrej woli czy zlej tzw "kierownictwa" to w czym to będzie lepsze niż zaufanie prezesom Banków Centralnych? ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 18 maja 2011, 15:30

Jakiego, u licha, "kierownictwa"? Wrodzona mentalność niewolnika, czy jak?

Centrali nie ma. Ani w Moskwie, ani w Brukseli. Przykro mi. Musisz radzić sobie sam.
H. L. Mencken

Obrazek
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » środa, 18 maja 2011, 15:39

W takim razie wyjaśnij mi kto publikuje soft? Z jakiego serwera sciągasz pliki? Kto akceptuje ostatecznie poprawki czy usprawnienia jak ta o ilości miejsc po przecinku?

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 18 maja 2011, 15:40

A to nie jest tak, że każdy sobie może własnego klienta napisać do Bitcoina?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 18 maja 2011, 15:52

Hauron pisze:W takim razie wyjaśnij mi kto publikuje soft? Z jakiego serwera sciągasz pliki? Kto akceptuje ostatecznie poprawki czy usprawnienia jak ta o ilości miejsc po przecinku?
Ty. Jeśli Twój klient będzie kompatybilny z siecią, tj. będziesz grał zgodnie z zasadami gry i sieć go nie odrzuci, to możesz sobie nawet inaczej takiego klienta wyskalować (dać przeliczynik np. BTC * (1/π)) i nazwać swoją jednostkę HauronBTC. Droga wolna.
H. L. Mencken

Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hauron » środa, 18 maja 2011, 23:24

Większość z nas pobrała pliki z jednego źródła? Ktoś administruje tą stronką. Ktoś ma większy wpływ niż my na działanie systemu. Ktoś w końcu jest naszym guru i jedzie do CIA ;) Uważasz że każdy ma taki sam wpływ na kierunek w jakim zmierza BTC?

Wróć do „Bitcoin”