Powitania, jak dowiedziałeś/łaś się o Bitcoin?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Jak dowiedziałeś/łaś się o Bitcoin?

Postautor: therioss » piątek, 13 maja 2011, 00:01

Przeglądając znane mi forum znalazłem temat gdzie został poruszony temat o Bitcoinach.
Temat nazywał się Bitcoin - wirtualna waluta, realny zysk.
Zaciekawiony przeczytałem niecałe 5 linijek i po krótkim zastanowieniu się zaczłem czytać cały post.
Po przeczytaniu na końcu posta były podane linki o bitcoinach.
I właśnie w taki sposób znalazłem się tutaj.
Jak narazie myśląc że przed 2 dni na mojej HD 5570 wyciagne 0.5-1coina ;)
Musze zagłębić się w temat a później dopiero będę sie udzielał na forum.
Strona z jakiej sie dowiedziałem o bitcoinach to
http://forum.tibia.org.pl/showthread.ph ... alny-zysk.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kurczaczek » piątek, 13 maja 2011, 07:22

devris pisze:Dowiedziałem się z Prawda2.info
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=16354
I ja też! :)
Witam wszystkich i pozdrawiam ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: gruby » piątek, 13 maja 2011, 12:22

kurczaczek pisze:
Ja również stamtąd, swoją drogą jedno z najlepszych polskojęzycznych for w mojej skromnej opinii. Podstawowe źródło informacji :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ronin » piątek, 13 maja 2011, 16:35

Hej forum obserwuje blisko od miesiąca, ale dopiero teraz postanowiłem się na nim zarejestrować. Pierwszy raz o Bitcoin dowiedziałem się gdzieś, w listopadzie 2010 r. w jednym z programów Russia Today, dostępnych na You Tube. Ale niestety wtedy mimo tego, że odwiedziłem nawet stronę Bitcoin.org, jakoś w pierwszym momencie do mnie nie przemówiła. Nazbyt partyzancko to wówczas wyglądało. Jak widać pozory mylą. Jednak w ostatnim miesiącu śledząc kanały libertariańskie, również na You Tube, na nowo pojawiła się ta nazwa i tym razem zacząłem już nieco bardziej drążyć temat.

Pomysł wydaje mi się być naprawdę zajebisty i reakcja Paypala, który zablokował konto CoinPala, idealnie potwierdza jak bardzo ten lub podobne do tego systemu rozwiązanie jest nie na rękę wszelkim pośrednikom bankowym i quasi-bankowym. Rozwiązanie to jako system do mikropłatności, dotacji itp. jest genialny i chyba jedną z dobrych metod jest przekonanie społeczności blogerskiej do zastąpienia typowych klawiszy dotacji w oparciu o paypal, bądź numery kont bankowych, na wsparcie bitmonetami, gdzie taki przelew jest w pełni anonimowy. Myślę, że jeżeli nawet eksperyment w postaci Bitcoin nie do końca za działa, to jednak będzie to potężny przełom w zdemaskowaniu przekrętu monopolu kontroli pieniądza przez obecny system bankowy. Jest to kolejny dowód, że ludzie zaczynają szukać alternatywnych form ułatwiających wymianę dóbr i usług, z pominięciem narzuconego obecnie kredytowego systemu pieniężnego. I choćby to jest na duży plus całego przedsięwzięcia.
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » piątek, 13 maja 2011, 16:46

Ronin pisze:Hej forum obserwuje blisko od miesiąca, ale dopiero teraz postanowiłem się na nim zarejestrować. Pierwszy raz o Bitcoin dowiedziałem się gdzieś, w listopadzie 2010 r. w jednym z programów Russia Today, dostępnych na You Tube. Ale niestety wtedy mimo tego, że odwiedziłem nawet stronę Bitcoin.org, jakoś w pierwszym momencie do mnie nie przemówiła. Nazbyt partyzancko to wówczas wyglądało. Jak widać pozory mylą. Jednak w ostatnim miesiącu śledząc kanały libertariańskie, również na You Tube, na nowo pojawiła się ta nazwa i tym razem zacząłem już nieco bardziej drążyć temat.

Pomysł wydaje mi się być naprawdę zajebisty i reakcja Paypala, który zablokował konto CoinPala, idealnie potwierdza jak bardzo ten lub podobne do tego systemu rozwiązanie jest nie na rękę wszelkim pośrednikom bankowym i quasi-bankowym. Rozwiązanie to jako system do mikropłatności, dotacji itp. jest genialny i chyba jedną z dobrych metod jest przekonanie społeczności blogerskiej do zastąpienia typowych klawiszy dotacji w oparciu o paypal, bądź numery kont bankowych, na wsparcie bitmonetami, gdzie taki przelew jest w pełni anonimowy. Myślę, że jeżeli nawet eksperyment w postaci Bitcoin nie do końca za działa, to jednak będzie to potężny przełom w zdemaskowaniu przekrętu monopolu kontroli pieniądza przez obecny system bankowy. Jest to kolejny dowód, że ludzie zaczynają szukać alternatywnych form ułatwiających wymianę dóbr i usług, z pominięciem narzuconego obecnie kredytowego systemu pieniężnego. I choćby to jest na duży plus całego przedsięwzięcia.
Lepiej bym tego nie ujął. ;)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: aperitif » piątek, 13 maja 2011, 17:55

Mahkul pisze: Lepiej bym tego nie ujął. ;)
chcialem dodac identyczny post ale uznalem go za mało sensowny :P

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: siemien » piątek, 13 maja 2011, 22:36

gruby pisze:
kurczaczek pisze:
Ja również stamtąd, swoją drogą jedno z najlepszych polskojęzycznych for w mojej skromnej opinii. Podstawowe źródło informacji :)
I ja! :]

Ale pierwszy raz ze słowem bitcoin spotkałem się na yt w komentarzach, oglądając filmiki o tematyce "wolnościowej", później trafiłem na wyżej wymienione forum

Pozdrawiam ;D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bodhistawa » sobota, 14 maja 2011, 10:33

Dowiedziałem się z wykopu trzy dni temu coraz bardziej mnie ten temat interesuje. Pozdrawiam.
Jeżeli pomogłem: 1JABvFz7RDPpMgJkM1KNdToQ44AhmD35gw
Jeżeli masz za dużo BTC: 1JABvFz7RDPpMgJkM1KNdToQ44AhmD35gw

Do tej pory otrzymałem od dobrych ludzi: 0,00000000 BTC

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » sobota, 14 maja 2011, 15:08

Dowiedziałem się, szukając alternatywy do znienawidzonego paypala i czytając o tym, jak to konta bezczelnie dobrym ludziom blokują.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: filet187 » poniedziałek, 16 maja 2011, 09:14

Dowiedziałem się z wykopu i mnie zainteresowało i na pewno zainwestuje nawet.
Jest ryzyko jest zabawa.
Pozdrawiam wszystkich

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » poniedziałek, 16 maja 2011, 21:31

Witam wszystkich!

Ja informacje o BTC znalazłem na wykop.pl. Bardzo spodobała mi się ta idea i mam zamiar aktywnie uczestniczyć w tworzeniu społeczności korzystającej z tej formy płatności.

Pozdrawiam

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » poniedziałek, 16 maja 2011, 23:04

SHV pisze:Witam wszystkich!

Ja informacje o BTC znalazłem na wykop.pl. Bardzo spodobała mi się ta idea i mam zamiar aktywnie uczestniczyć w tworzeniu społeczności korzystającej z tej formy płatności.

Pozdrawiam
Witamy serdecznie! :geek:

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Szymon » wtorek, 17 maja 2011, 15:23

Cześć !
O Idei Bitcoin'ów dowiedziałem się z jakiegoś newsa na RSS ale nie wiązałem z tym większej uwagi.
Teraz na nowo był jakiś news u mnie na RSS [chyba ten wyśmiewany z webhostingu ;) ) i poszukałem, poczytałem ale narazie to dupa bo mam kompa sprzed hohohohoho.. ;D
Ale na szczęście jest nadzieja na komputer w wakacje na Radku 6950 więc może coś bym wyciągnął..

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: paw69pl » wtorek, 17 maja 2011, 19:29

od syna :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: presha » piątek, 20 maja 2011, 00:29

pare miesiecy temu z jakiegos newsa, ale olalem (nigdy sobie tego nie wybacze)
przekonal mnie dopiero wykop i filmik z YT gdzie jakis koles mial cala kuchnie wypelniona pecetami na ktorych zarabial (i ewnie zarabia) niezla kase :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: driver » sobota, 21 maja 2011, 00:47

Z forum paranormalne.pl gdzie ktoś założył topic o Bitcoin.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: pr0myk » niedziela, 22 maja 2011, 09:41

Z którejś audycji "New World Next Week" na kanale http://www.youtube.com/user/corbettreport
1Gaf6bHMZf7RRF2PtTns1weWJhrNCgMccY

Nie mogę patrzeć jak ściągają się bloki. Nie mogę... 1,5,20,43,79,40,20,4,...,0.5 dzizas,kur*a,ja pie*dole ;)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw

Postautor: hienas » poniedziałek, 23 maja 2011, 12:53

Witam.
Od dawna interesuję się inwestowaniem i o projekcie dowiedziałem się poniekąd od innych inwestorów. O temat zahaczyłem jakieś pół roku temu, ale nie doszukałem się odpowiednika wartości BTC wyrażonego w PLN czy USD. Teraz, gdy projekt zyskuje na popularności (głównie pewnie z powodu wzrostu kursu BTC) widzę, że jest to pewna forma inwestycji.

Zatem przyłączyłem się i zacząłem kopać :) Na razie w farmie bo mam (niestety GeForce'a) ale za kilka dni zaaplikuję ATI do mojego blaszaka :) Na razie inwestycja próbna - liczę choćby na zwrot wkładu początkowego jakim będzie zakup karty.

Pohaszujemy - zobaczymy :)
Poszukiwacz samorodków - dorzuć 0,00...1 Bitcoina na koparkę: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zerth » poniedziałek, 23 maja 2011, 21:26

Po pierwsze witam wszystkich. To mój pierwszy post. Nie będę oryginalny. O projekcie przeczytałem na wykopie. To było jakiś czas temu i nie miałem czasu więc pobieżnie zapoznałem się z zagadnieniem i pomyślałem, że to bez sensu. Potem miałem chwilę wolnego i sobie o tym przypomniałem. Doczytałem dokładnie. Jestem programistą i tematykę kryptografii pamiętam jeszcze ze studiów. Ponadto interesuję się austriacką szkołą ekonomii. W sumie dało to kompletne zafascynowanie bitcoinami.
Obrazek

sir
Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: sir » poniedziałek, 23 maja 2011, 22:51

Witam ja również dowiedziałem się o bitcoinach z wykopu i analizując pomysł i szansa zwrócenia części kasy za sprzęt przekonała ;P
Były miner okradziony inwestor aktualnie daytrader

Wróć do „Bitcoin”