Bitcoin Cash - dyskusja ogólna

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: prezes » sobota, 19 sierpnia 2017, 19:59

ViaBTC już połowę mocy przerzuciła na Bitcoin Cash, bloki wypadają 10 na godzinę. Jak tak dalej pójdzie to zmiana trudności nastąpi jeszcze dziś w nocy, co oznacza, że bloki będą wypadały jeszcze szybciej, jeżeli dołączą się inne kopalnie to bloki Bitcoin Cash przegonią Bitcoin Core w kilka dni i opłacalność kopania Bitcoin Cash kilkakrotnie przewyższy opłacalność na Bitcojn Core, dodatkowo rzadziej wypadające bloki na Bitcoin Core spowodują efekt domina. Efektem ubocznym tego będzie fakt, że mocno zwiększy się podaż Bitcoin Cash na rynku a zmniejszy Bitcoin Core.

Oj będzie się działo w najbliższym czasie.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 19 sierpnia 2017, 20:22

Bit-els pisze:Diża kopalnia w poniedz. przechodzi na bcc
http://btc.top - wykres na stronie

Grubo !
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » sobota, 19 sierpnia 2017, 20:56

@prezes, czarny scenariusz dla bitcoin core to kolaps systemu w kilka dni. Mechanizm jak mówisz, plus niemożność zamiany btc na bcc, dla tycg co maja bity w portfelach, bo bloki beda wpadac coraz rzadziej (co 5 g.np) mempol spuchnie, fee ponad 100$ za transakcje z 1 inputem.

Cena bcc w góre, btc w doł. I proprcje po całej tej burzy ustawia się np na 4000 $ bcc i 500 btc.

Jakas szansa na taki scenariusz jest. Jak duża... nie wiem. Ale ten Btc.top tobi wtażenie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 19 sierpnia 2017, 20:59

Jakby miał być kolaps BTC to cena spadłaby nie do 500 $ tylko kilku $ za jednego BTC. Na razie ten scenariusz jest mało prawdopodobny ale jest taka opcja.

Na razie wygląda to tak jakby wielkie korpo przejęło Bitcoina i reszta miała to gdzieś, na dłuższą metę raczej to nie przejdzie.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:09

Corowi szubrawcy sami sobie dołek kopią: https://bitcoincore.org/en/2017/08/18/b ... tatements/.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:10

prezes pisze:Na razie wygląda to tak jakby wielkie korpo przejęło Bitcoina i reszta miała to gdzieś, na dłuższą metę raczej to nie przejdzie.
Dla mnie wygląda to zupełnie odwrotnie - tj. jakby wielkie korpo 2 lata temu przejęło Bitcoina zmieniając jego ideały, założenia, budowę i konstrukcję na całkowicie sprzeczną z oryginalnym whitepaperem, a teraz Bitcoin właśnie uwalnia się z cenzurowanego jarzma reżimu.

No ale chyba punkt widzenia zależy od tego jakie fora czytasz. Ja czytam tylko i wyłącznie te niecenzurowane.

EDIT:
No i nareszcie korekta. Przez chwilę było już ponad $1000, zaczynałem się martwić że coś jest nie tak bo za szybko idzie. Ale wszystko w normie, zgodnie z normalnym funkcjonowaniem Bitcoina.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:12

ShadowOfHarbringer pisze: Dla mnie wygląda to zupełnie odwrotnie
ale ja pisałem o tym korpo 2 lata temu, a nie że teraz korpo przejęło Bitcoina.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:13

Panowie spokojnie z tym BTC.top, ja zrozumiałem, że podobnie jak w Via, usostępnią możliwość dla swoich klientów. Przełączenia muszą dokonać uczestnicy poola, nic gwałtownie się nie przełączy. Sporo zależeć będzie od poglądów właścicieli koparek, ale te mogą się różnić diametralnie od poglądów gówniażerii co to usłyszała o zarobku na Bitcoinach na facebooku i że segwit uczyni ich bogatymi.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:14

prezes pisze:
ShadowOfHarbringer pisze: Dla mnie wygląda to zupełnie odwrotnie
ale ja pisałem o tym korpo 2 lata temu, a nie że teraz korpo przejęło Bitcoina.
O to przepraszam, przeczytałem bez zrozumienia. Zwracam honor.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
3

Postautor: koparki » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:14

jak dla mnie oba bitcoiny są przejmowane przez grupy kapitałowe, core to jest jasne : korpo po prostu chce przejac marke bitka i pod tym szyldem robić biznes... no ale o drugiego "chińskiego" bitka mogą się starać azjatyckie strefy wpływu.
Te interwencyjne skupy bcc dają do myslenia
---

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
-3

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:20

grzem pisze: Sporo zależeć będzie od poglądów właścicieli koparek, ale te mogą się różnić diametralnie od poglądów gówniażerii co to usłyszała o zarobku na Bitcoinach na facebooku i że segwit uczyni ich bogatymi.
Wiesz, do niedawna ta ekhm "gównażeria" stanowiła 90% głosów. Także na tym forum. Nie wiem czy było ich faktycznie 90%, ale z całą pewnością robili szum jakby było ich co najmniej 95%.

Przez to popierający Bitcoin Cash byli uważani za oszołomów, bo przecież "tylko SegWit ma poparcie społeczności".

A tutaj klopsik. Okazuje się, że to wszystko gówno prawda i jednak Cash również ma ogromne poparcie społeczności.

Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
koparki pisze:drugiego "chińskiego" bitka mogą się starać azjatyckie strefy wpływu. Te interwencyjne skupy bcc dają do myslenia
Nie masz absolutnie żadnych dowodów na to, że są jakiekolwiek interwencyjne skupy.

No chyba że nazywasz early adopterów takich jak ja sprzedających ogromne ilości CoreCoinów na giełdach i kupujących za to BCH "interwencyjnym skupem".

Może więc przystopuj trochę z tym Core'owym FUDem, ok ?

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
3

Postautor: FlyingAtom » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:22

Bit-els pisze:@prezes, czarny scenariusz dla bitcoin core to kolaps systemu w kilka dni. Mechanizm jak mówisz, plus niemożność zamiany btc na bcc, dla tycg co maja bity w portfelach, bo bloki beda wpadac coraz rzadziej (co 5 g.np) mempol spuchnie, fee ponad 100$ za transakcje z 1 inputem.

Cena bcc w góre, btc w doł. I proprcje po całej tej burzy ustawia się np na 4000 $ bcc i 500 btc.

Jakas szansa na taki scenariusz jest. Jak duża... nie wiem. Ale ten Btc.top tobi wtażenie
Jest to nierealne i nie popieram żadnej z opcji każdej się przglądam.

Każda inna krypto by zastąpiła btc jest potrzebny proces około 2 lat i będzie to widoczne mniej więcej 2 lata wcześniej, oceniam że realnie ekstremalnie bitcoin cash jest wstanie zastąpić btc w ciągu 6 miesięcy, bo jest to "inny bitcoin".

- cały ekosystem jest oparty na btc a nie bcc
- wszystkie oferty na rynkach płynność giełdowa na btc
- localbitcoins jeszcze nie przyjmuje bcc

tak mógłbym wymieniać w nieskończoność pojedyncze elementy.

Więc co by się nie działo cena btc nie spadnie poniżej 2500-2200 bo braknie płynności, a mainstrem który używa btc do przenoszenia wartości nie bardzo interesuje się tą walką i wie o co chodzi.

Edycja : dodatkowo przy takiej nagłej zamianie proporcji btc do bcc , odbyłoby to się ze szkodą dla oby dwu monet, a zyskałby bardziej stabilne eth, dash, itp.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 sierpnia 2017, 21:26 przez FlyingAtom, łącznie zmieniany 1 raz.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Moderator
Reputacja postu: 
1

Postautor: koparki » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:26

widzę dość nietypowe zachowanie na BCC a na giełdach siedzę na tyle długo że identyfikuję nietypowe skumulowane skupy "na pewniaka". Ale nie mam dowodów, to jest tylko moja hipoteza że robi to zorganizowana grupa kapitałowa która dysponuje dużą kasą. Nigdy nie dostaniesz dowodów na poparcie takiej hipotezy bo to się robi niejawnie.
---

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:27

@FlyingAtom, możesz miec racje, że to proces na miesiace.
A ewentualny szybki wstrząs to proporcje 60 do 40 na korzysć bcc.

Z tym że przejscie biznesow to banał raczej. Z technicznego punktu widzenia.
Zobacz jak szybko zaimplementowały bcc te projekty, które chciały to zrobić. Portfel coinomi czy Falcon Bank

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:32

FlyingAtom pisze:
Bit-els pisze:@prezes, czarny scenariusz dla bitcoin core to kolaps systemu w kilka dni. Mechanizm jak mówisz, plus niemożność zamiany btc na bcc, dla tycg co maja bity w portfelach, bo bloki beda wpadac coraz rzadziej (co 5 g.np) mempol spuchnie, fee ponad 100$ za transakcje z 1 inputem.

Jest to nierealne i nie popieram żadnej z opcji każdej się przglądam.
Też wydaje mi się to mało prawdopodobne, oceniam prawdopodobieństwo wystąpienia takiego nagłego scenariusza na 25%. Siła inercji ekosystemu jest raczej zbyt duża aby z dnia na dzień mógł runąć tak nagle.

Aczkolwiek Bitcoin już nie raz mnie zaskoczył i jeszcze nie raz mnie zaskoczy, więc nie będę też zdziwiony, jeżeli taki scenariusz JEDNAK wystąpi.

Cóż... na pewno nie będę stratny ani w jednym ani w drugim przypadku. Core umiera i czy będzie to nagły scenariusz kilkudniowy, czy też rozciągnięty na kilka tygodni lub miesięcy, małą mi to robi różnicę.

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
koparki pisze:widzę dość nietypowe zachowanie na BCC a na giełdach siedzę na tyle długo że identyfikuję nietypowe skumulowane skupy "na pewniaka". Ale nie mam dowodów, to jest tylko moja hipoteza że robi to zorganizowana grupa kapitałowa która dysponuje dużą kasą. Nigdy nie dostaniesz dowodów na poparcie takiej hipotezy bo to się robi niejawnie.
Z tym się mogę zgodzić, z całą pewnością ktoś pompuje BCC dodatkowo żeby rozkręcić interes bardziej.

Zobaczymy jaka cena się ustabilizuje po korekcie.

Żyjemy w ciekawych czasach.

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:37

Flying m.zd. ma rację. Bitcoin który ma markę BTC i oznaczenie BTC na giełdach jest dla zwykłego niezorientowanego usera nadal bitcoinem , no i stoi za nimi kapitał korporacyjny - czyli mogą utrzymać ludzi w takim przeswiadczeniu. Mają w kieszeni nawet główne forum (cenzura)
wg. mnie marne szanse na przejecie marki BTC przez BCC juz szybciej przyjmie sie jakis doskonalszy alt dlatego ze jest bardziej innowacyjny i lepiej rozwijany
---

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » sobota, 19 sierpnia 2017, 21:43

Bit-els pisze:@FlyingAtom, możesz miec racje, że to proces na miesiace.
A ewentualny szybki wstrząs to proporcje 60 do 40 na korzysć bcc.

Z tym że przejscie biznesow to banał raczej. Z technicznego punktu widzenia.
Zobacz jak szybko zaimplementowały bcc te projekty, które chciały to zrobić. Portfel coinomi czy Falcon Bank
Człowiek jest jednym wielkim zbiorem przyzwyczajeń , chwilę potrzeba by oswoić się z nowym , ja rozumiem że dla każdego informatyka to nie będzie problem ; )

Uważam że dużo większa szansa jest na zyskanie sumarczyne 2 coinów niż zamianę 60 na 40% na rzecz bcc, tak czy siak w ciągu 3 miesięcy nie widzę ceny btc poniżej 2200-2500$ nawet przy występowaniu jakiś dziwnych uwarunkowań.

Tak pisałem 24 marca na publicznym FB, w największej panice na rynku że bitcoin się kończy.
Sytuacja Bitcoin Core i Bitcoin Unlimited.
Co się może stać jak Bitcoin się "rozdwoi".
Proszę sobie zadać takie pytanie czy przerobienie aktualnej infrastruktury do "drugiego Bitcoina" jest prostsze niż robienie jej pod nową kryptowalute, więc "drugi bitcoin" powinien zacząć funkcjonować w świecie kryptowalut jako drugi cyfrowy pieniądz, przebijając kapitalizację wszystkie pozostałe używane do płatności.

Widzę dwie możliwości cenowe po wprowadzeniu na rynek "drugiego Bitcoina"
Gdy jest to robione źle i cena po zmianach jest 10-20% niższa dwóch razem.
Gdy będzie to zrobione dobrze cena idzie do góry 30-50%.
Uważam że w ciągu miesiąca od wprowadzenia "drugiego Bitcoina" Cena dwóch będzie wyższa niż wcześniej jednego.

Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
koparki pisze: Flying m.zd. ma rację. Bitcoin który ma markę BTC i oznaczenie BTC na giełdach jest dla zwykłego niezorientowanego usera nadal bitcoinem , no i stoi za nimi kapitał korporacyjny - czyli mogą utrzymać ludzi w takim przeswiadczeniu. Mają w kieszeni nawet główne forum (cenzura)
wg. mnie marne szanse na przejecie marki BTC przez BCC juz szybciej przyjmie sie jakis doskonalszy alt dlatego ze jest bardziej innowacyjny i lepiej rozwijany
Wydaje mi się że strasznie się dystansuje od tego by popierać którąkolwiek ze stron, a rozmawiam z jedną i druga, więc wypowiadam się bez emocji.
Pozycji też nie mam i taka sama ilość btc co bcc więc finansowo nie ma to znaczenia dla mnie.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
FlyingAtom-Facebook

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
7

Postautor: Bitmar » sobota, 19 sierpnia 2017, 22:03

Przejście z BTC na BCC jest mało realne. Byłby to zamach na społeczność, coś czego wielu by nie wybaczyło i sparzyło się na kryptowalutach. Byłoby to też bardzo nie etyczne. Od czasu forka, wielu ludzi zrobiło już miliony transakcji w BTC, wielu zainwestowało itd. Dużo ludzi, a nawet teraz coraz więcej to osoby "nie techniczne", nie mające pojęcia co to jest ten "blok" czy fork. Teraz pomyślcie co by się działo, gdyby kopalnie i infrastruktura odeszły od BCC. BTC leci na pysk, ludzie, firmy, fundusze itd. tracą setki milionów $. Media nie zostawiają suchej nitki na kryptowalutach, przez skalę poszkodowanych rządy zaczynają przyglądać się krypto chłodnym okiem i myśleć nad ostrymi regulacjami. Jednym słowem kryptowalutowa katastrofa gorsza niż GOX. Przecież nie wyrolują swoich klienów czy ludzi od których zależy ich zysk. BCC nie jest forkiem który jest oparty na konsensusie, to taka samowolka jednostek. Konsensusem jest Segwit2x. Przed nami pewnie będzie jeszcze jeden fork, który zgodnie poprą zarówno kopalnie jak i infrastruktura. No chyba, że i z tego nic nie wyjdzie. Bitcoin Core może upaść, ale jak już to wątpię, aby zastąpił go BCC, stawiam, że to będzie inny fork. Oczywiście różnie to może być.... w tym światku wszystko się może zdarzyć.

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » sobota, 19 sierpnia 2017, 22:13

Bitmar pisze: Przejście z BTC na BCC jest mało realne. Byłby to zamach na społeczność, coś czego wielu by nie wybaczyło i sparzyło się na kryptowalutach. Byłoby to też bardzo nie etyczne. Od czasu forka, wielu ludzi zrobiło już miliony transakcji w BTC, wielu zainwestowało itd. Dużo ludzi, a nawet teraz coraz więcej to osoby "nie techniczne", nie mające pojęcia co to jest ten "blok" czy fork. Teraz pomyślcie co by się działo, gdyby kopalnie i infrastruktura odeszły od BCC. BTC leci na pysk, ludzie, firmy, fundusze itd. tracą setki milionów $. Media nie zostawiają suchej nitki na kryptowalutach, przez skalę poszkodowanych rządy zaczynają przyglądać się krypto chłodnym okiem i myśleć nad ostrymi regulacjami. Jednym słowem kryptowalutowa katastrofa gorsza niż GOX. Przecież nie wyrolują swoich klienów czy ludzi od których zależy ich zysk. BCC nie jest forkiem który jest oparty na konsensusie, to taka samowolka jednostek. Konsensusem jest Segwit2x. Przed nami pewnie będzie jeszcze jeden fork, który zgodnie poprą zarówno kopalnie jak i infrastruktura. No chyba, że i z tego nic nie wyjdzie. Bitcoin Core może upaść, ale jak już to wątpię, aby zastąpił go BCC, stawiam, że to będzie inny fork. Oczywiście różnie to może być.... w tym światku wszystko się może zdarzyć.
Większość funduszy zapewne trzyma btc i bcc czyli "bitcoin z 31 lipca"

Co do mainstreamu to był się posunął dalej, przy etc podziale nie rozumiałem nic, mimo że siedzę w krypto, przy tym podziale już było dla mnie to zrozumiałe.
Osoba która zna btc od roku pytała mnie dziś czy ma bcc, a siedzi dość blisko krypto ; )
Więc nie tylko sam mainstream.

Miałem w tym tygodniu 2 grubych klientów na przelewy bankowe i pytali o btc a nie o bcc, więc nie ma możliwa jest ekstrema którą opisał bit-els i tak mocne perturbacje które ty napisałeś, przy cenie 2200-2500 nie uważam by takie wystąpiły a rynek nie pozwoli spaść niżej.
FlyingAtom-Facebook

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: RE: Bitcoin Cash - dyskusja ogólna

Postautor: rav3n_pl » sobota, 19 sierpnia 2017, 22:16

Bitmar pisze:Corowi szubrawcy sami sobie dołek kopią: https://bitcoincore.org/en/2017/08/18/b ... tatements/.
Debile.
Btc1 zrobiło im segwita, kopalnie 100% NYA a oni że nie popierają.
Mam tylko nadzieję że kopalnie będą konsekwentne i core będzie musiało zmergować hardforka.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wróć do „Bitcoin Cash”