Zaokrąglanie kwot na giełdach bitcoinowych

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaokrąglanie kwot na giełdach bitcoinowych

Postautor: nvll » sobota, 7 września 2013, 22:09

Dzisiaj tak się zastanawiałem nad zaokrąglaniem stosowanym w giełdach bitcoininowych i wyszło mi, w specyficznych przypadkach sprzedawca ฿ może otrzymać trochę więcej lub trochę mniej, niż by się spodziewał.
Teraz po krótce postaram się opisać taką sytuację i pokażę, jak mi się to udało zrealizować w praktyce. Załóżmy, że giełda rozlicza PLN z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, BTC z dokładnością do 8 miejsc po przecinku i nie pobiera żadnych prowizji ani od sprzedaży ani od kupna (sytuacja taka jak w obecnej wersji demonstracyjnej bitkantor.pl).
Pewien sprzedawca postanawia sprzedać 1 BTC za 200 PLN. Jego zlecenie jest realizowane wieloma małymi porcjami po 0.01004999 BTC. Przez sposób zaokrąglania stosowany przez giełdę kupujący płaci za to 2 zł(sytuacja jak w bitkantor.pl), dzięki czemu sprzedawca otrzymuje końcowo 199,01 PLN, czyli 0,99 PLN mniej niż teoretycznie powinien. Taką sytuację udało mi się w wersji demonstracyjnej bitkantor.pl pomiędzy swoimi dwoma kontami. Teoretycznym rozwiązaniem problemu byłoby zaokrąglanie do pełnych groszy w górę lub rozliczanie PLN z dokładnością do 10 miejsc po przecinku. Chociaż w tym wypadku warto też wziąć pod uwagę, że z tego co zauważyłem to bitkantor.pl zawsze zaokrągla w dół, co sprzyja powstawaniu takich sytuacji. Screen z bitkantor.pl: http://i.imgur.com/H2LuouV.png
Nie sprawdzałem tego na innych giełdach. Bitcurex rozlicza PLN z dokładnością do 8 miejsc po przecinku, więc problem, jak już to powinien być marginalny, jednak taki bidextreme już tylko do 2 miejsc po przecinku, ale niestety nie wiem jakie stosuje zaokrąglanie i czy ten problem dało by się tam odtworzyć.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Zaokrąglanie kwot na giełdach bitcoinowych

Postautor: lenny » niedziela, 8 września 2013, 13:40

Problem który tu opisałeś jest moim zdaniem krytyczny. Rozliczanie wszelkich walut nie tylko BTC, powinno się odbywać do 8 miejsc po przecinku. 2 miejsca po przecinku w PLN powinno mieć tylko miejsce w jednej sytuacji - gdy zlecamy przelew wychodzący z kantoru na odpowiednią kwotę PLN (np. 200 zł 50 gr).

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja postu: 
0

Re: Zaokrąglanie kwot na giełdach bitcoinowych

Postautor: bitkantor.pl » niedziela, 8 września 2013, 14:25

Pozwolę sobie powtórzyć odpowiedź zamieszczoną w głównym wątku o bitkantor.pl:

Co do tematu zaokrągleń, to celowo nie chcieliśmy wprowadzać precyzji PLN mniejszej niż 1 gr. Ani typowe giełdy, ani forex nie stosują mniejszej precyzji. Nie znam również kantoru walutowego (nie bitcoinowego), który stosowałby mniejsze precyzje. Co więcej niektóre osoby mogą uznać taki sposób rozliczeń za nienaturalny.
Na tą chwilę przyjęliśmy założenie zaokrąglenia kwoty zakupu/sprzedaży zawsze w dół - innymi słowy "resztkowe" kwoty ze zlecenia przechodzą zawsze na korzyść strony kupującej wirtualną walutę (można na to spojrzeć jak na swoisty skromny wkład systemu zachęcający do kupna wirtualnych walut).
W powyższym rozwiązaniu istnieją dwa mechanizmy zabezpieczające przed generowaniem spamu przez kupujących (tj. generowaniem dużej liczby niewielkich ofert kupna):
1. Przyjęcie minimalnej kwoty zlecenia na poziomie 10 PLN (jak na bitcurex) zamiast 0.01 BTC (obecnie na bitkantor.pl/demo), powoduje że w najgorszym przypadku sprzedający otrzyma 0.1% mniej niż by się spodziewał.
2. Wprowadzenie prowizji od transakcji zaokrąglanej do pełnych groszy w górę. To z kolei zmniejsza "opłacalność" wystawiania niewielkich ofert kupna, gdyż "resztkowe" kwoty zebrane z tych ofert trzeba dołożyć do pobieranych prowizji.

Zaznaczam, że są to tylko wstępne założenia, które przyjęliśmy do naszego projektu. Celem udostępnienia wersji demo (mimo że jeszcze niedoskonałej) jest właśnie zebranie opinii na temat zastosowanych rozwiązań i wprowadzenie ewentualnych zmian na tym etapie.

Jeżeli lepszym/sprawiedliwszym rozwiązaniem jest dla Was rozszerzenie precyzji PLN do 8 miejsc po przecinku, możemy to zrobić. Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”