WojciechT pisze: ↑ niedziela, 4 kwietnia 2021, 12:16pisowcy monitorują
To nie jest jakaś kwestia dotycząca tylko ich cudownej polityki - te przepisy lecą z UE i wyglądają identycznie we wszystkich PC.
WojciechT pisze: ↑ niedziela, 4 kwietnia 2021, 12:16Na twoim miejscu wolałbym wypłacić w bitomacie, niż użerać się z policją skarbową, z którą i tak przegrasz.
To zależy jak i gdzie wypłacasz. W SC nagrywają transakcję na kamerach, w FA podajesz nr tel lub maila, który można przypisać do danej transakcji.
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
RevWolt pisze: ↑ niedziela, 4 kwietnia 2021, 12:34 ktoś kto zarobi legalnie 10k pln i wpłaci na giełdę a po 2 latach wyciągnie 10 mln zł to z automatu pójdzie do kicia jako terrorysta pomimo tego że wszystko co robił było legalne
Zasadniczo tak będzie i w sumie to się urzędnikom nie dziwie. No bo w życiu o krypto nie słyszałem, przychodzi do mnie jakiś typ i mowi, że z tysiąca zrobił milion na kryptowalutach. Na bank to jakiś słup albo krętacz.
Czy to słuszne podejście? No oczywiście, że nie, ale tak się czuje właśnie przeciętny urzędnik i możemy albo się oburzać albo zaakceptować, że tak będzie wyglądać US przez najbliższe parę lat nim to się upowszechni. I tak jest teraz o niebo lepiej niż bywało dawniej. Kiedyś banki od razu blokowały jakikolwiek przelew z gieły krypto, a każdą firmę handlującą bitcoinem uważały za przestępcę i wypowiadały konta. Po mału się cywilizuje, więc głowa do góry.
Trzeba trzymać się prostych zasad:
-Wybierać wiarygodne giełdy, które nie wskazują na rychłe zniknięcie (żeby mieć historie transakcji)
-Rozliczać się co roku z krypto, żeby było widać, że rzeczywiście się tym zajmujemy regularnie
-Trzymać wszystkie dowody zakupu jak świętość i trzymać je na swoje dane
Dodano po 3 minutach 20 sekundach:
RevWolt pisze: ↑ niedziela, 4 kwietnia 2021, 12:34a reszta mnie nie interesuje nawet jak wyciągnie kilka baniek.
To miłe, ale US może mieć to w dupie (podobnie jak bank) i zająć ci te środki do wyjaśnienia. Oczywiście mówimy raczej o skrajnym przypadku, bo jeżeli będziesz miał wszystko porejestrowane i udokumentowane, to nie powinno to mieć miejsca. Ale taka możliwość jest.