Pytania o riser

Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: FrozenShade » sobota, 23 stycznia 2021, 18:48

Wole się upewnić, bo bezpośredniej odpowiedzi na to pytanie jakoś na tym forum nie znalazłem (za to znalazłem odpowiedzi na wiele innych!)..

1) Czy mogę w slot PCIEx16 włożyć riser x1? Nic się nie spali? Rozsądek podpowiada, że będzie działać...
2) Czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy 006C i 007S? Mają inne gniazda zasilania, ma to jakieś znaczenie? Gdzieś wyczytałem, że SATA są mniej bezpieczne i ze rozsądniej używać tych na molex, jak to jest w praktyce?

Weteran
Posty: 3076
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1028
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: adiqq » sobota, 23 stycznia 2021, 18:52

1- tak, niczym to nie grozi
2 - ja tam bardzo lubię risery na sata(mam ich najwięcej)...trzeba przestrzegać zasad i tyle..

Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: FrozenShade » sobota, 23 stycznia 2021, 19:23

Jakich zasad?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2533
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: KryptoBanita » sobota, 23 stycznia 2021, 19:55

FrozenShade pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 19:23Jakich zasad?

NIe znasz zasad :shock:
Normalnie... Smarujesz risera przed podpięciem pięćdziesiątką, a jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to się dodatkowo żegnasz :roll:

Problem wydumany... Aż się tak nie grzeją, aż tak nie padają, nie ważne czy świecą na czerwono, zielono, niebiesko, czy też nie świecą...
Są też dwukolorowe jak kto lubi :mrgreen:
Używasz takich, jakie masz akurat wolne wtyczki...
Wszystko z głową - nie przeciążać danej linii w zasilaczu :idea:
Jutro dołączę fotkę, bo mam gdzieś riser bez wyprowadzonego zasilania hehehe nie wiem skąd, bo wtedy za dużo podpinałem :idea:
Nie testowałem czy działa... Ale pamiętam zaskok jak próbowałem coś wetknąć i nie znalazłem żadnej dziurki :mrgreen:
"...więzienie i bany są dla ludzi jak mawiał Tolek Banan .. ;)"

Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: FrozenShade » sobota, 23 stycznia 2021, 20:34

Dobrze wiedzieć, jak kupowałem to w ciemno, były dwa różne rodzaje u tego samego sprzedawcy to wziąłem po jednym, bo jak jeden nie zadziała to będzie drugi ;) Teraz chciałem dokupić pozostałe 4 i tak patrzę, że w kablach od zasilacza mam jeszcze sata, bo molex użyty do podłączenia zasilania pod płytę przy złączach PCIE. Z tego co wyczytałem to też niepotrzebnie, bo karty podłączone riserami nie korzystają z tego zasilania.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2533
Rejestracja: 26 września 2017
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: KryptoBanita » sobota, 23 stycznia 2021, 21:46

Przy małym poborze 6xP106-90 płyta tak samo pracowała bez wpiętych dwóch molexów, jak i potem z wpiętymi...
Czy risery się grzeją i czy wogóle cosik się grzeje, to sprawdzasz dwoma paluszkami jak suteczka dziewicy i masz jasność :roll: :lol: :mrgreen:
"...więzienie i bany są dla ludzi jak mawiał Tolek Banan .. ;)"

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2045
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 306
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: slasta » sobota, 23 stycznia 2021, 21:47

KryptoBanita pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 19:55
Problem wydumany... Aż się tak nie grzeją, aż tak nie padają, nie ważne czy świecą na czerwono, zielono, niebiesko, czy też nie świecą...
Są też dwukolorowe jak kto lubi :mrgreen:
Używasz takich, jakie masz akurat wolne wtyczki...
Wszystko z głową - nie przeciążać danej linii w zasilaczu :idea:
Jutro dołączę fotkę, bo mam gdzieś riser bez wyprowadzonego zasilania hehehe nie wiem skąd, bo wtedy za dużo podpinałem :idea:
Nie testowałem czy działa... Ale pamiętam zaskok jak próbowałem coś wetknąć i nie znalazłem żadnej dziurki :mrgreen:
Problem nie jest wcale wydumany tylko realny. Wtyk SATA nie jest przystosowany do ilości prądu jaki może pobrać port PCIEx16. A przecież riser nie ma innego zasilania niż właśnie przez własny gniazdo zasilające. Zgodnie ze specyfikacją GPU może pociągnąć z portu 75W. Pokaż mi urządzenie zasilane z portu SATA które ciągnie tyle prądu, a jak dodamy ze na jednym kablu mamy 4 wtyki, to tego prądu robi się już sporo, choć nie widziałem desperatów wykorzystujących wszystkie 4 wtyki, ale 2 risery na jednym przewodzie to standard przy większej ilości GPU. I tu jest podstawa problemu. Gniazdko PEG 6pin które ma 3 żyły 12V zgodnie ze specyfikacją może podać 75W. Wtyk SATA ma raptem jedną żyłę 12V a co gorsze wszystkie wtyki ją współdzielą. Wiec mamy 3 żyły i 75W vs 1 żyła i 150W. Do tego dochodzi konstrukcja niektórych kart. Niektóre GPU pomimo wysokiego TPD mają tylko jeden wtyk zasilania czego skutkiem jest większy pobór prądu przez port PCIE a więc nasz riser i wtyk SATA. Także jak będziemy nie uważni to zabawa może skończyć się małym pożarem.
Dlatego IMO jedynymi wartymi uwagi riserami są te zasilane z wtyków 6pin, ale to rodzi problem niedoboru wtyków w zasilaczach ATX już przy kilku kartach, ale z pomocą przychodzi customowe okablowanie i zasilacze serwerowe.

Weteran
Posty: 3076
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1028
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: adiqq » sobota, 23 stycznia 2021, 21:55

dodam od siebie, że na P106-100 to 3 risery na jednym kablu (a nawet 4) "przechodziły" niezauważone....za to już na sprzęcie który ma większy pobór często kończy się to upaleniem tego i owego...
Rigi chodzły bezawaryjnie miesiącami, dopiero jak sprzedałem P106 i zaczałem tam inne karty dawać, to się za głowę złapałem, jak to kiedyś tam połączyłem ;) Albo osoba od której kupowałem wtedy rigi ;)

Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
z kolei brat do starego Rxa miał tylko 1 wtyczkę podpięta do risera i spalił wtyczke...

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
slasta pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 21:47Niektóre GPU pomimo wysokiego TPD mają tylko jeden wtyk zasilania czego skutkiem jest większy pobór prądu przez port PCIE a więc nasz riser i wtyk SATA. Także jak będziemy nie uważni to zabawa może skończyć się małym pożarem.
klucz...trzeba być uważnym i zwracać uwagę co i jak się podłącza...

Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 23 stycznia 2021
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: FrozenShade » sobota, 23 stycznia 2021, 22:07

Czyli, reasumując, starać się używać molexów i w miarę możliwości porozdzielać zasilanie kart na osobne kable?

W tym momencie mam jednego RX 480 który żre 80W, riser podłączony na SATA. Z tego co sie orientuję to te 80W nie bierze się z samego SATA, ale również z dodatkowego zasilania karty, więc to chyba tak nie do końca z tym "GPU może pociągnąć z portu 75W" w przypadku gdy karta ma obniżone napięcie i dodatkowe zasilanie.
Sprawdzałem, macałem, wszystko jest chłodne, nic się nie grzeje na wtyczkach.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 308
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Waszawa

Pytania o riser

Postautor: Antrepair » sobota, 23 stycznia 2021, 22:29

Tak, należy uważać na risery i sposób zasilania. Są karty które często pobierają więcej z risera niż dodatkowego złącza molex na karcie, przykładem są wszelkie P106 gigabyte i te chińskie wynalazki. Sporo już wymieniałem złącz pci-e spalonych przez te karty by odratować płyty główne :)

Pierwszą oznaką są zwykle problemy ze stabilnością.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7590
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4769
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: koparki » sobota, 23 stycznia 2021, 23:21

Tak apropo różnych riserów, są odmiany bardziej energooszczędne i coś to daje gdy riserów jest np. siedem, osiem na koparkę.

Początkujący
Posty: 318
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: fetek » sobota, 23 stycznia 2021, 23:48

koparki pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 23:21Tak apropo różnych riserów, są odmiany bardziej energooszczędne i coś to daje gdy riserów jest np. siedem, osiem na koparkę.
proszę rozwiń myśl ? według testów które znalazłem to jeden pies.
slasta pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 21:47Wiec mamy 3 żyły i 75W vs 1 żyła i 150W.
:shock: jakie 150 ?
FrozenShade pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 22:07GPU może pociągnąć z portu 75W
tak ale z dwóch kabli bo to suma 3.3 + 12

AMD które kopią ethash wpinam jak leci i przez lata zero problemów ale wtyku SATA przy takim 3080 algorytmie katującym core bym nie zaryzykował.

to Ci się przyda.
http://www.playtool.com/pages/psuconnec ... ctors.html

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 308
Rejestracja: 5 listopada 2017
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Waszawa

Pytania o riser

Postautor: Antrepair » niedziela, 24 stycznia 2021, 00:12

Są różne risery. Jedne mają przetwornicę step-down z 12VDC in na 3V3, inne zaś tylko stabilizator liniowy gdzie moc strat to 9V* prąd pobierany z linii 3V3. Najwydajniejsze są te z przetwornicą. Są też twory przetwornica+ stabilizator- takie zabezpieczenie, jakby przetwornica padła podając 12V na linię 3V3.

Początkujący
Posty: 42
Rejestracja: 9 grudnia 2020
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: czester » niedziela, 24 stycznia 2021, 00:14

FrozenShade pisze:Czyli, reasumując, starać się używać molexów i w miarę możliwości porozdzielać zasilanie kart na osobne kable?

W tym momencie mam jednego RX 480 który żre 80W, riser podłączony na SATA. Z tego co sie orientuję to te 80W nie bierze się z samego SATA, ale również z dodatkowego zasilania karty, więc to chyba tak nie do końca z tym "GPU może pociągnąć z portu 75W" w przypadku gdy karta ma obniżone napięcie i dodatkowe zasilanie.
Sprawdzałem, macałem, wszystko jest chłodne, nic się nie grzeje na wtyczkach.
To że tą kartę ustawiasz i przy kopaniu bierze 80W to świetnie ale wystarczy chwila gdzie coś będziesz testował nie wyłączysz OC i karta będzie jadła 130W albo lepiej i problem gotowy. Wiadomo przy jednej karcie nie napytasz sobie biedy ale jak masz już parę kart to te różnice są wielkie i dla kabli i dla zasilacza.
A na koniec kabel kablowi też nie równy co z tego że mówimy sata skoro jeden może być badziewnie wykonany z cienkich pojedynczych przewodów i musi się grzac. A ja ostatnio spotkałem kabel to risera właśnie sata gdzie przewody były grube i plusy (żółte) podwójne.

Początkujący
Posty: 318
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: fetek » niedziela, 24 stycznia 2021, 00:35

Antrepair pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 00:12Są różne risery. Jedne mają przetwornicę step-down z 12VDC in na 3V3, inne zaś tylko stabilizator liniowy gdzie moc strat to 9V* prąd pobierany z linii 3V3. Najwydajniejsze są te z przetwornicą. Są też twory przetwornica+ stabilizator- takie zabezpieczenie, jakby przetwornica padła podając 12V na linię 3V3.
czyli jednym słowem wszystkie 6pin ? tych wersji też trochę jest..

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2045
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 306
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: slasta » niedziela, 24 stycznia 2021, 10:42

fetek pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 23:48
slasta pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 21:47Wiec mamy 3 żyły i 75W vs 1 żyła i 150W.
:shock: jakie 150 ?
Na 1 kablu podpinasz 2 karty wiec niejako zasilasz 2 porty PCIE, a 2 porty x 75W =150W.

fetek pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 23:48
FrozenShade pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 22:07GPU może pociągnąć z portu 75W
tak ale z dwóch kabli bo to suma 3.3 + 12
Prądu o napięciu 3.3V pobierane są znikome ilości prądu bo natężenie prądu bardzo szybko by rosło przy większym poborze.
Teoretycznie zakładając że mamy 2 karty na przewodzie i pobór prądu rozkłada się 50/50 między 3.3V i 12V wiec na każdą z żył przypada po 75W. Aby podać taki prąd na 3.3V musiał by on mieć natężenie przeszło 22A, gdzie dla 12V jest to nieco ponad 6A. Różnica dość znaczna, nie sądzisz ? W zasilaczach stosuje się głównie kable AWG18 których limit to 16A, i taki limit jest dość powszechny. Przy gniazdku elektrycznym też masz limit 16A. Niespotykane jest aby z gniazda elektrycznego w domu pobierać więcej niż 16A.
Poszukaj sobie info o upalonych zasilaczach/płytach to zauważysz że upala się właśnie 12V i GND pobrany prąd "wraca".

fetek pisze: sobota, 23 stycznia 2021, 23:48 AMD które kopią ethash wpinam jak leci i przez lata zero problemów ale wtyku SATA przy takim 3080 algorytmie katującym core bym nie zaryzykował.
Dokładnie o tym mówie, jeśli mamy pojęcie na temat tego co robimy i robimy to świadomie znając konsekwencje to OK. Ale jak ktoś jest zielony albo nie do końca wie jaki prąd popłynie, zdecydowanie bezpieczniej i taniej jest używać riserów z zasilaniem 6pin.

Weteran
Posty: 3076
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1028
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: adiqq » niedziela, 24 stycznia 2021, 11:15

slasta pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 10:42Przy gniazdku elektrycznym też masz limit 16A. Niespotykane jest aby z gniazda elektrycznego w domu pobierać więcej niż 16A.
No tutaj już trzeba też moim zdaniem liczyć. Bo popatrz - gniazdko podwójne, do gniazdka podpięty przedłużacz, do przedłużacza podpięte np. 2 rigi....
Jak się podpina więcej sprzętu, to trzeba mieć świadomośc, jaka jest średnica kabla i ile z niego tak naprawdę ciągniemy - bo nie o same gniazdku tutaj chodzi, a bardziej o kabel. A kable do gniazdka mogą się różnić...

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2045
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 306
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: slasta » niedziela, 24 stycznia 2021, 12:15

@adiqq
Wszystko zależy jak masz wykonaną instalacje, jeśli masz wiekową na kablach aluminiowych albo całe mieszkanie na 2 bezpiecznikach to rzeczywiście może być problem. Ja masz w miarę nową na typowym kablu 2,5mm2 gdzie gniazdka w jednym pomieszczeniu masz na 1 bezpieczniku to możesz do tych 3,5kW (16A* 230V) pociągnąć a to będzie już ze 30 kart po ok 100W.

Weteran
Posty: 3076
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 1028
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: adiqq » niedziela, 24 stycznia 2021, 12:30

fajnie że to napisałeś...widzisz, kupiłem kiedyś przedłużacz na 2,5mm2, na którym producent napisał, że pociągnie do 3680W (16A*230V)...jak podpiąłem 3 rigi w sumie sporo mniej niż 3000W - to kabel był gorący! 1 rig przełączyłem na osobny przedłużacz. Jestem pewny, że gdybym to zostawił, to kwestia czasu, jak kabel by się spali. A nie był to żaden chińczyk.....więc generalnie zalecam zawsze ostrożność i spory margines bezpieczeństwa...

Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
warto też wziąść poprawkę, że napięcie może się znacznie różnić od 230V...jak do lokalnego trafo jest podłczone dużo PV, to napięcie w sieci może być sporo wyższe niż te obliczenowe 230V - mało kto zdaje sobie z tego sprawę, a to dosyć istotnie wpływa na wynik mnożenia ;)

Początkujący
Posty: 318
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pytania o riser

Postautor: fetek » niedziela, 24 stycznia 2021, 13:14

slasta pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 10:42 Na 1 kablu podpinasz 2 karty wiec niejako zasilasz 2 porty PCIE, a 2 porty x 75W =150W.
nie, karty z jednej linii pobiorą 132W nie 150, w przypadku SATA dostarczysz maksymalnie 108W. Kable wytrzymają to bez problemu zaś piny w zasilaczu to już kwestia jakości samego zasilacza. Przy czym cały czas rozpatrujemy maksymalne obciążenie.
slasta pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 10:42Teoretycznie zakładając że mamy 2 karty na przewodzie i pobór prądu rozkłada się 50/50 między 3.3V i 12V wiec na każdą z żył przypada po 75W. Aby podać taki prąd na 3.3V musiał by on mieć natężenie przeszło 22A, gdzie dla 12V jest to nieco ponad 6A. Różnica dość znaczna, nie sądzisz ? W zasilaczach stosuje się głównie kable AWG18 których limit to 16A, i taki limit jest dość powszechny. Przy gniazdku elektrycznym też masz limit 16A. Niespotykane jest aby z gniazda elektrycznego w domu pobierać więcej niż 16A.
po co te poronione teorie ? jak już chcesz filozofować to trzymaj się specyfikacji a nie wymyślasz swoje standardy.
adiqq pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 11:15Jak się podpina więcej sprzętu, to trzeba mieć świadomośc, jaka jest średnica kabla i ile z niego tak naprawdę ciągniemy - bo nie o same gniazdku tutaj chodzi, a bardziej o kabel. A kable do gniazdka mogą się różnić...
Gniazdko jest najsłabszym ogniwem, tak samo nie uwalisz kabla tylko samą wtyczkę. Wytrzymałość instalacji zależy od rodzaju zastosowanego kabla i sposobu jego ułożenia.
adiqq pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 12:30kupiłem kiedyś przedłużacz na 2,5mm2, na którym producent napisał, że pociągnie do 3680W (16A*230V)..
Większość przedłużaczy budowlanych to 1.5 a deklarowane wartości to 3000-3600W (po rozwinięciu) i dobre bez problemu dają radę.
adiqq pisze: niedziela, 24 stycznia 2021, 12:30warto też wziąść poprawkę, że napięcie może się znacznie różnić od 230V...jak do lokalnego trafo jest podłczone dużo PV, to napięcie w sieci może być sporo wyższe niż te obliczenowe 230V - mało kto zdaje sobie z tego sprawę, a to dosyć istotnie wpływa na wynik mnożenia
kable i złącza zabija amperaż, bardzo małym prądem o bardzo dużym natężeniu możesz stopić solidne kable. Po za tym problem jak już występuje tylko przed zasilaczem i może skrócić jego żywotność.

3680 to wartość ograniczona tylko i wyłącznie bezpiecznikiem, potem gniazdkiem, kable wytrzymają znacznie więcej ale też mają swoje granice.

niestety o problemie dopiero zaczyna się mówić, dostawcy energii są wq.. tak samo jak ludzie, którzy czasem mniej "zarabiają". Niestety aku na 230 to jeszcze ciężki temat.

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości