Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6728
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4283
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: koparki » poniedziałek, 5 października 2020, 15:57

PYTANIE Czy można z powodzeniem ustawić w windowsie 10 wirtualną pamięć jedynie na 32GB gdy sumarycznie VRAM GPU to np. 6x8GB lub nawet 7x8GB , wiem że plik wymiany POWINIEN być tak duży jak suma vram + 4gb jednak może ktoś z doświadczenia wie, że wystarczy mniej do sprawnego działania (dla ETH). Moze ktoś próbował?

Weteran
Posty: 2203
Rejestracja: 23 marca 2013
Reputacja: 118
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawic na 32GB gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: AdamM » poniedziałek, 5 października 2020, 20:35

Plik wymiany w ogóle nie jest konieczny. Jego celem jest poradzenie sobie z sytuacją gdy masz za mało ramu. Wtedy możesz za jego pomocą posiłkować się dyskiem twardym dokładając sobie w ten sposób taką wolną imitację ramu. ;)

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6728
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4283
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawic na 32GB gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: koparki » poniedziałek, 5 października 2020, 21:41

@AdamM ale ja nie pytam o plik wymiany w ogóle ale w wypadku miningu ETH. W tym wypadku musi on być ponoć w wielkości takiej jaka jest sumaryczna wielkość ram na kartach graficznych - wszędzie jest powielana ta informacja. Sam spotkałem się z softem do miningu monero który wymagał pliku wymiany o pojemności dwukrotności vram, w innym wypadku się wysypywał. Pytam o mining ETH tego dotyczy Twoja odpowiedź? Poprawiłem treść tematu bo mogłeś przeoczyć że chodzi o mning.

Weteran
Posty: 2203
Rejestracja: 23 marca 2013
Reputacja: 118
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: AdamM » poniedziałek, 5 października 2020, 22:26

Nie widzę logicznego uzasadnienia również dla miningu. Ale faktem jest że nie jestem praktykiem więc mogę czegoś nie dostrzegać.

Początkujący
Posty: 2151
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 622
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: adiqq » wtorek, 6 października 2020, 06:55

koparki pisze: poniedziałek, 5 października 2020, 15:57 PYTANIE Czy można z powodzeniem ustawić w windowsie 10 wirtualną pamięć jedynie na 32GB gdy sumarycznie VRAM GPU to np. 6x8GB lub nawet 7x8GB , wiem że plik wymiany POWINIEN być tak duży jak suma vram + 4gb jednak może ktoś z doświadczenia wie, że wystarczy mniej do sprawnego działania (dla ETH). Moze ktoś próbował?
Ja tak miałem jakiś czas temu, jak jeszcze miałem na 1 kompie windowsa. Miałem pod system mały dysk SSD i jak to miałem wtedy w zwyczaju 12GPU :D.
Więc mimo, że Dagsize był mniejszy niż teraz, to i tak było to trochę za mało - ale działałało. Spróbuj...Ja docelowo i tak zrezygnowałem z win, bo ciągle były z czymś problemy ;)

Początkujący
Posty: 114
Rejestracja: 3 lutego 2017
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: Sałata » wtorek, 6 października 2020, 07:47

Od jakiegoś czasu minery generują DAG bezpośrednio w VRAM a nie kopiują z RAMu, tak więc pamięć wirtualna nie musi być większa od sumarycznej pamięci wszystkich kart. U mnie styka 16 GB.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6728
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4283
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: koparki » wtorek, 6 października 2020, 10:07

@Sałata a od jakiego czasu tak jest? będę używał minera phoenix. Dosłownie wszędzie do dziś jest powielana porada aby plik wymiany był co najmniej sumą vram.
Ilem masz sumarycznie vram przy 16GB pliku wymiany + ile fizycznego ram w koparce?

Początkujący
Posty: 114
Rejestracja: 3 lutego 2017
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: Sałata » wtorek, 6 października 2020, 21:40

@koparki to było tak dawno temu, że nawet nie potrafię teraz wygóglać changeloga gdzie to Claymore opisał.
Mam jakieś starocie z 4 GB RAM, 16 GB pamięci wirtualnej i 3 x RX470/480 z 8 GB co daje 24 GB VRAM a pamięci sumarycznie jest 20 GB. Podobny składak mam na Phoenix i też działa.
Koparki co pracują na linuxie i odpalane są z np. 8GB pendriva to partycję/plik swap mają jeszcze mniejszy a pracują bez problemu.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6728
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4283
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: koparki » wtorek, 6 października 2020, 21:49

@Sałata dzięki bardzo za odp.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6728
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4283
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: koparki » niedziela, 11 października 2020, 18:04

info dla osób które zabrały głos @Sałata @adiqq @AdamM i dla potomnych - sprawdziłem.
Miner phoenix, najnowszy 5.1c na 100% potrzebuje dużego pliku wymiany w Win10, dla siedmiu kart 8gb wartość 32GB pliku wymiany jest niewystarczająca i występuje błąd przy uruchomieniu minera. Obecnie wystarczy jak jest powyżej tej wartości, ale z czasem te wymaganie będzie rosło.
Dysk 64GB mógłby wystarczyć jeśli ktoś ma umiejętności aby skurczyć system do poziomu 20GB.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3247
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 412
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: powered » poniedziałek, 12 października 2020, 01:56

Plik wymiany jest potrzebny duży niezależnie od wielkości RAMu. Teraz na jedną kartę pożera około 4,5-5 GB.
Jak macie uruchomioną koparkę, to prosto to sprawdzić:
uruchom Menadżer zadań (prawym klawiszem na pasku zadań)
zakładka Wydajność
zaznacz Pamięć
i na dole będzie info: Zadeklarowana
Pierwsza liczba to ile GB jest w użyciu, a druga to ile GB ma plik wymiany.

Początkujący
Posty: 125
Rejestracja: 10 grudnia 2016
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Plik wymiany w Win10, czy mozna ustawić na 32GB dla miningu gdy sumarycznie VRAM GPU to 6x8GB ?

Postautor: AdrianWloclawek » sobota, 17 października 2020, 20:38

Czas na przejście na Hiveos. :mrgreen:

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości