Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Weteran
Posty: 1095
Rejestracja: 17 marca 2014
Reputacja: 509
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: miso20 » piątek, 5 czerwca 2020, 22:52

@Rumcajs, @ikswodnal

Co do 15k pln

- Tutaj w skrócie chodzi o obrót obustronnie profesjonalny.
- Jeżeli konsument/klient płaci za coś, to oczywiście gotówką może.
- Jeżeli chciałbyś ty jako firma kupić coś od innej firmy, to gotówką powyżej 15k pln nie możesz zapłacić.

Co do 15k euro:

- Nie ma żadnego roku kalendarzowego w ustawie. W skrócie jest zapis, który mówi: transakcje powyżej 15k euro trzeba weryfikować.
- Transakcje poniżej 15k euro MOŻESZ weryfikować, ale MUSISZ jeżeli poweźmiesz uzasadnione podejrzenie, że ktoś chce wyprać hajs.
- ALE jeżeli masz podejrzenie, że ktoś próbuje rozbić np. 60k euro na cztery transakcje w celu obejścia w/w przepisów, to również MUSISZ zweryfikować tożsamość.
- ALE jeżeli ktoś czyni to nie po to, by obejść ustawę, to już NIE MUSISZ weryfikować: np. ktoś kilka razy w miesiącu kupuje i sprzedaje za gotówkę, bo jest traderem. Sytuacja czysta, taka jest jego działalność - więc nie ma podejrzenia prania brudnych pieniądzy. A to jest właśnie celem ustawy (tzn. przeciwdziałanie)
- 15k euro - taki jest ogólny limit AML, ale ustawa wprowadza pewne rozróżnienia, np. na 10k euro w niektórych działalnościach.

Jak kantory to weryfikują pytasz? Większość internetowych po prostu nie pozwala ci kupować w ten sam dzień powyżej 15k euro. Mija północ i jak Kopciuszek puf - jesteś nową osobą i możesz znowu handlować. Tym bardziej więc razi postawa shitcoinów (o czym niżej). Także ta ustawa to trochę taki pic na wodę/straszak. ACZKOLWIEK można na jej podstawie niepokornym podmiotom dowalić. To jest tak, że służby nie mają zasobów, by obserwować wszystkich co sprzedadzą np. 200k zł w miesiącu. Ale już wałków na miliony tu raczej nie zrobisz, a takich dadzą rade monitorować. Innymi słowy sporo osób boi się "kombinować" i się będą weryfikować, żeby być w zgodzie z literą prawa. A ze względu na brak REALNEJ możliwości wyśledzenia wszystkich tego typu transakcji państwo ma po prostu darmową dodatkowy spis majątku ludności.

Dodano po 10 minutach 51 sekundach:
Rumcajs pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 17:15tak sa userfriendly
Nie są ponieważ przetwarzają twoje dane osobowe bez twojej zgody (RODO - a ktoś złośliwy mógłby im ściągnąć na głowę kontrolę i byłoby niewesoło znając podejście UE), a ponadto niezbyt eksponują fakt, że jesteś nagrywany (delikatnie to ujmując, by nie powiedzieć, ze mają użytkownika w dupie). Temat wyszedł przecież przypadkiem i jest o tym zupełnie cicho, co mnie zdumiewa. Tylko na początku było parę głosów sprzeciwu.

A w środowisku takim jak kryptowalutowe, o tak dużej czułości na prywatność, to jest prawdziwe faux pax.

Zamiast tego moderator zmienia tytuł wątku na nie-negatywny, co również jest wątpliwe moralnie, bo nie robi sie takich rzeczy, gdy zaczyna się wylewać szambo. Przypomina to wyłączanie transmisji przez Blizzard, gdy lamerzy zaczęli wspierać protestujących w Hong-Kongu

Odpowiedzi dot. reguł przetwarzania mi nie udzielili (czyli kolejne wymigiwanie się). A wielkości dysków nie mamy jak sprawdzić, więc takie tłumaczenie to dla naiwnych, zwłaszcza porównawszy jak to wygląda w innych kantorach, gdzie nie ma potrzeby inwigilacji użytkownika w zgodzie z AML.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1695
Rejestracja: 18 listopada 2013
Reputacja: 3459
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: prap0n » piątek, 5 czerwca 2020, 23:38

miso20 pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:03Nie są ponieważ przetwarzają twoje dane osobowe bez twojej zgody (


Bankomat euronetu prosi cie o zgode?
miso20 pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:03a ktoś złośliwy mógłby im ściągnąć na głowę kontrolę i byłoby niewesoło znając podejście UE


Flamujcie najlepsza usluge ATM jaka obecnie jest w PL. Zamkna wam wszystko w koncu i moze tak bedzie najlepiej dla wszystkich - to wtedy docenicie co macie, w przeciwienstwie do innych krajow.

Tylko w Polsce takie podejscie, tak samo w watku o rozliczeniach podatkowych - niektorzy to juz sie tak zapedzaja ze podaja pomysly dla skarbowki. Ubijcie wszystko i wszystkich, wtedy zbudujecie wlasna idealna usluga i zrozumiecie jakie sa powody umieszczania kamer w atm'ach.

Jesli ktos nie wie to shitcoins jako pierwszy wypuscil informacje o pismie od skarbowki kiedy inne gieldy milczaly.
Z pewnoscia zalezy im na tym zeby przesylac wasze piekne buzie z kamerek
miso20 pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:03A wielkości dysków nie mamy jak sprawdzić,


Moze jeszcze chcesz sprawdzic stan kasetek w bankomatach?

Jak masz watpliwosci to nie korzystaj i tyle.

Weteran
Posty: 1095
Rejestracja: 17 marca 2014
Reputacja: 509
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: miso20 » piątek, 5 czerwca 2020, 23:52

@prap0n A jaki mają problem poinformować wszystkich? A nie rżnąć głupa.

W bankomatach euronetu przynajmniej widać kamerkę, a ponadto to co podkreślałem wyżej: w krypto ludzie chcą więc większą prywatność niż w FIAT.

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
prap0n pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:38Moze jeszcze chcesz sprawdzic stan kasetek w bankomatach?


Nie porównuj czegoś co mnie nie dotyczy do czegoś co mnie dotyczy. Skąd mam wiedzieć co robią z tymi materiałami. Jaki problem jest wyciągnąć stamtąd ryj i sprzedawać go w darknecie? Podobnie to wygląda przy wysyłaniu skanów dokumentów na giełdy. Też jest to wszystko wątpliwe.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1695
Rejestracja: 18 listopada 2013
Reputacja: 3459
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: prap0n » piątek, 5 czerwca 2020, 23:55

miso20 pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:54Nie porównuj czegoś co mnie nie dotyczy do czegoś co mnie dotyczy. Skąd mam wiedzieć co robią z tymi materiałami. Jaki problem jest wyciągnąć stamtąd ryj i sprzedawać go w darknecie? Podobnie to wygląda przy wysyłaniu skanów dokumentów na giełdy. Też jest to wszystko wątpliwe.


Uzyj glowy i zrob rozpoznanie kto stoi za shitcoins i jakie ma doswiadczenie z aparatem panstwa w roznych sprawach. To watpliwosci ci mina.
Ja gdy korzystam z uslugi dosc czesto to dokladnie ja sprawdzam, przynajmniej na podstawie publicznie dostepnych informacji.

Gwarantuje ci, ze spelniaja wymogi prawne w wersji absolutnie minimalnej, nie wychylajac sie jesli nie jest to potrzebne ;)
Tylko tyle i az tyle, bez odbioru.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 czerwca 2020, 00:18 przez prap0n, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Posty: 1095
Rejestracja: 17 marca 2014
Reputacja: 509
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: miso20 » sobota, 6 czerwca 2020, 00:02

@prap0n mówisz o SocjalizmBohaterskoWalczyZProblemamiNieznanymiWInnymUstroju Sp. z o.o.? Od razu profesjonalizm się rzuca w oczy. Aczkolwiek widzę, że zmienili nazwę na Tygrysia Maska sp. z o.o.
Zrzut ekranu 2020-06-5 o 23.59.45.png
Zostawmy tę dyskusję - ja zadałem wcześniej pytania, na które dostałem dziwne odpowiedzi. Kto będzie chciał, to sobie poczyta, a kto nie ten będzie przyklaskiwał.

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
prap0n pisze: piątek, 5 czerwca 2020, 23:55Gwarantuje ci
Chętnie się dowiem skąd masz taką pewność. Może dzięki temu się nawrócę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Posty: 1258
Rejestracja: 3 kwietnia 2013
Reputacja: 3203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: BitBoy » piątek, 26 czerwca 2020, 20:10

@shitcoins.club

Mam pytanie odnośnie waszej strony. Dawniej po kliknięciu na "Lokalizacje" były widoczne bitomaty w Polsce. Obecnie widzę tylko zagraniczne. Gdy zaś wchodzę na stronę z telefonu to w "Lokalizacje" mam polskie miasta, jak dawniej. Kursy kryptowalut też się różnią na PC i telefonie. Może ktoś potwierdzi na swoich przeglądarkach, być może tylko u mnie jest jakiś problem. Mam Firefoxa.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3508
Rejestracja: 26 lipca 2017
Reputacja: 4046
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: benq » sobota, 27 czerwca 2020, 08:04

@BitBoy
A to nie kwestia VPNu?
U mnie z telefonu i komputera bez vpn pokazuje polskie lokalizacje i te same ceny na firefoxie, chrome, safari i brave.
Przy VPN bez względu na lokalizację domyślne ceny w GBP i lokalizacje z całej Europy (nawet przy łączeniu VPN z Azji + Tor Browser). Różnic w cenach nie stwierdziłem.
No i ciasteczka wyczyść ;-)
Zanim zadasz głupie pytanie - sprawdź, czy nie ma już na nie odpowiedzi:
www.instagram.com/cryptotalpl -> ABC kryptowalut dla początkujących (i nie tylko)

Weteran
Posty: 1258
Rejestracja: 3 kwietnia 2013
Reputacja: 3203
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: BitBoy » sobota, 27 czerwca 2020, 10:52

benq pisze: sobota, 27 czerwca 2020, 08:04A to nie kwestia VPNu?
Zarówno na telefonie jak i na PC mam VPN tego samego dostawcy z tymi samymi ustawieniami na polski serwer. W obu urządzeniach przeglądarka Firefox. Ciasteczka wyczyszczone. Po wyłączeniu VPN na PC sytuacja wraca do normy. Najwyraźniej mój PC z VPN traktowany jest jako cudzoziemiec, nawet przy polskim serwerze VPN.

benq pisze: sobota, 27 czerwca 2020, 08:04Różnic w cenach nie stwierdziłem.
Na PC w konfiguracji "cudzoziemiec" mamy np. ceny DASH BID/ASK - 251/277 PLN. Natomiast przy wyłączonym VPN 272/294 PLN. Jest to o tyle problematyczne, że gdy polski klient sprawdzi w domu takie ceny i zrobi wycieczkę do bitomatu(czasami długą), to na miejscu czeka go rozczarowanie, bo ceny będą wyższe niż widziane przez VPN.
Podejrzewam że ich strona ma inne przeliczniki kursów dla klientów z różnych krajów.

Kursy dla "cudzoziemca":
Obrazek

Kursy dla Polaka:
Obrazek

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2018
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: shitcoins.club » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:45

BitBoy pisze: piątek, 26 czerwca 2020, 20:10 @shitcoins.club

Mam pytanie odnośnie waszej strony. Dawniej po kliknięciu na "Lokalizacje" były widoczne bitomaty w Polsce. Obecnie widzę tylko zagraniczne. Gdy zaś wchodzę na stronę z telefonu to w "Lokalizacje" mam polskie miasta, jak dawniej. Kursy kryptowalut też się różnią na PC i telefonie. Może ktoś potwierdzi na swoich przeglądarkach, być może tylko u mnie jest jakiś problem. Mam Firefoxa.
Witam, pokazujemy bankomaty w kraju z, którego pochodzi Pana ip, natomiast jeśli ip jest spoza zakresu naszych usług wtedy pokazujemy wszystkie bankomaty. pozdrawiam

Dodano po 6 minutach 31 sekundach:
Dodatkowo ktoś pisał o tym, że nie było nas w Niemczech przez chwile, pragnę poinformować, że już tam wróciliśmy, na razie otwartych jest 9 lokali, a w przeciągu dwóch tygodni przywrócimy wszystkie do działanie czyli 35, oraz dalej będziemy tam powiększać naszą sieć.

Aktualnie jesteśmy też po otwarciu pierwszych lokali w Belgi, wiec jesteśmy już w 10 państwach:
-Polska
-Niemcy
-Rumunia
-Francja
-Hiszpania
-Włochy
-Estonia
-Anglia
-Holandia
-Belgia

Weteran
Posty: 1258
Rejestracja: 3 kwietnia 2013
Reputacja: 3203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: BitBoy » poniedziałek, 29 czerwca 2020, 17:56

shitcoins.club pisze: poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:52Witam, pokazujemy bankomaty w kraju z, którego pochodzi Pana ip, natomiast jeśli ip jest spoza zakresu naszych usług wtedy pokazujemy wszystkie bankomaty. pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź.
Moje IP pochodzi aktualnie z Polskiego serwera VPN. Zaś widoczne dla mnie bankomaty są z... Rumunii.
Czy będzie jakieś wyjaśnienie odnośnie wklejonych wcześniej różnic w kursach?

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2018
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: shitcoins.club » środa, 1 lipca 2020, 08:28

BitBoy pisze: sobota, 27 czerwca 2020, 10:52
benq pisze: sobota, 27 czerwca 2020, 08:04A to nie kwestia VPNu?
Zarówno na telefonie jak i na PC mam VPN tego samego dostawcy z tymi samymi ustawieniami na polski serwer. W obu urządzeniach przeglądarka Firefox. Ciasteczka wyczyszczone. Po wyłączeniu VPN na PC sytuacja wraca do normy. Najwyraźniej mój PC z VPN traktowany jest jako cudzoziemiec, nawet przy polskim serwerze VPN.

benq pisze: sobota, 27 czerwca 2020, 08:04Różnic w cenach nie stwierdziłem.
Na PC w konfiguracji "cudzoziemiec" mamy np. ceny DASH BID/ASK - 251/277 PLN. Natomiast przy wyłączonym VPN 272/294 PLN. Jest to o tyle problematyczne, że gdy polski klient sprawdzi w domu takie ceny i zrobi wycieczkę do bitomatu(czasami długą), to na miejscu czeka go rozczarowanie, bo ceny będą wyższe niż widziane przez VPN.
Podejrzewam że ich strona ma inne przeliczniki kursów dla klientów z różnych krajów.

Kursy dla "cudzoziemca":
Obrazek

Kursy dla Polaka:
Obrazek
Witam, więc w sumie to wynika z tego, że w każdym kraju mamy inną prowizję i po prostu system przelicza, drugą sprawą jest to, że zagranicą akurat nie akceptujemy PLN, więc w Polsce trzeba się sugerować ceną, która jest wyświetlana jest z Polskiego ip. Dlaczego nie akceptujemy PLN ? Wynika to tylko z tego, że mamy od producenta dany zestaw obsługiwanych walut dla naszego akceptora i po prostu korzystniejsze dla klienta za granicą są bez PLN, a w zamian są prawie wszystkie waluty europy.

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 2 lipca 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

czy to dojdzie? :/ wpłata w Bitomacie

Postautor: kokokoko » czwartek, 2 lipca 2020, 21:44

Witam,

korzystam już od jakiegoś czasu z krypto, ale dzisiaj chyba zrobiłem głupotę...

Wpłaciłem 100 zł we bitomacie Shitcoins na portfel - 3GrE53uyJ6iPzUNkSzhUMSS7pj58kdFbkr 

Ustawiłem opłatę na 3 bloki... ale chyba Shitcoins ustawił ją tak nisko, że to nie dojdzie

Jak sądzicie? Co można z tym zrobić?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3508
Rejestracja: 26 lipca 2017
Reputacja: 4046
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Shitcoins club bitomat [dyskusja]

Postautor: benq » czwartek, 2 lipca 2020, 22:05

@kokokoko
Spokojnie, nawet z najniższym fee transakcja powinna dojść.
Przy zakupie za stówkę nie warto na razie kombinować.
https://bitcoinfees.earn.com/
Zanim zadasz głupie pytanie - sprawdź, czy nie ma już na nie odpowiedzi:
www.instagram.com/cryptotalpl -> ABC kryptowalut dla początkujących (i nie tylko)

Wróć do „Bitomaty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości