Problem z kartą graficzną

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » niedziela, 12 sierpnia 2018, 12:49

Posiadam kartę R5 330. Żaden z tego demon prędkości, ale do zajechania może być. Uczę się kopać więc nie chce inwestować kasy w drogie koparki zanim się nie nauczę.

"Niniejszy temat ma właściwości wyłącznie edukacyjne a nie jest nastawiony na jakikolwiek zarobek"

Chciałbym zmusić ów kartę do kopania. O ile bi fury (które kupiłem za śmieszne pieniądze jako nie sprawne), udało mi się poprawnie skonfigurować, o tyle ów karta ruszyć nie chce. Instaluje się jako M320 i o dziwo reszta informacji GPU-Z pokazuje jak na papierze (poprawnie). Ale sgminer niestety uaktywnia tylko wbudowany układ ("superszybką :D " ) kartę HD Intela w procku j3355. Jego moc jest żałosna a efektywność ... No coś nie myślę nic zarobić, a się nauczyć. Ale trafienie bloku raz na dobę to lekkie przegięcie (bi fury strzela blok na jakieś 20s, a i to jest wynik żałosny).

Nie mam pojęcia czy są jakieś apki współpracujące z AMD. Nie wiem dlaczego nicehash nie wykrywa w ogóle opencl. Inne apki z GUI czasami, a aplikacje bazujące na linii komend w ogóle są ślepe. Proszę o poradę i ponownie napiszę że to do celów edukacyjnych a nie zarobkowych. Karta ma 15W więc mocy w niej.... Jak na lekarstwo.

Z góry dzięki - również za hejty.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 1217
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 115
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: redlumek » niedziela, 12 sierpnia 2018, 14:15

Za stara karta. Minery jej nie obsługują.

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » wtorek, 14 sierpnia 2018, 23:51

Pobrałem starego minera, ale mam problem z alokowaniem pamięci karty graficznej. Wciąż wyskakują jakieś błędy. Zwiększyłem nawet pamięć wirtualną do 16GB (choć pewnie nie było takie potrzeby) i nadal jakiś mur.

Jakieś porady?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1797
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 116
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

Problem z kartą graficzną

Postautor: Bemx2k » środa, 15 sierpnia 2018, 00:35

aloisy

Ta karta nie nadaje się do kopania ,tylko do Worda 99

Chcesz kopać to minimum karta klasy GTX 1050 4GB
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » środa, 15 sierpnia 2018, 00:45

Ja wszystko rozumiem. Każdy kto ma to ma. Kiedyś górnicy kopali łopatami. Ale to jest karta która ma 2GB ramu. Mocy może niewiele, ale jest nowsza niż mój GTX550ti - siłą rzeczy nie uwierzę że się nie da kopać - bo nie.
Musi być jakiś powód by kartę ruszyć. Wolałbym sytuację kiedy karta sypie błędami i nic nie kopie (ale pracuje), niż sytuację kiedy widzę w GPU-Z że karta jest na Bahama i program wali błędami nic nie robiąc.

Wiem że wy jesteście staży wyjadacze i tematów kilka widzieliście w swoim życiu. Ale nie piszcie mi że - nie bo nie.

Taka odpowiedź mnie niczego nie nauczy.

Pozdro

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Problem z kartą graficzną

Postautor: adam1226 » środa, 15 sierpnia 2018, 00:56

@aloisy, poszukaj innego algortymu.. czyli takiego ktory zaakceptuje karte o Twoich parametrach

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » środa, 15 sierpnia 2018, 01:04

Aktualnie zatrzymałem się na ETC i BTC - czyli chyba najbardziej popularnych. Nie wiem czy jest sens szukania innych algorytmów, skoro nie mogę skłonić jakiejkolwiek aplikacji do współpracy z kartą. Jak będę widział oznaki używania karty, wtedy możemy szukać przyczyny w algorytmach. Opłacalność pomińmy, ale chciałbym zmusić AMD tak jak udało mi się ruszyć grafikę w procesorze.
Przyznam że zaskoczeniem było dla mnie jak ruszyła - i nie wybuchła :)

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 1217
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 115
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: redlumek » środa, 15 sierpnia 2018, 23:22

Eth i etc nie pokopiesz na karcie 2GB. Spróbuj np monero

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » piątek, 17 sierpnia 2018, 11:17

Fajnie że wątek żyje. Więc przedstawiam aktualny status problemu. Karta to R5 330, niestety mimo znalezienia jej w bazie AMD i pobrania prawidłowych sterowników w systemie widnieje jako R5 M320. Nie wiem czy czasami nie tu kryje się problem bo GPU-Z widzi 64bit a powinno być 128bit. :/
Udało mi się zmusić ją do współpracy i nawet zaczęła kopać Zcash. Niestety ale mimo trafionych bloków, na moim koncie wciąż było 0 a i nie widziałem górnika. (Być może zła konfiguracja, ale nie tu jest problem).
Zainstalowałem nicehash i ... Nie widzi GPU. Więc zainstalowałem nowe nicehash i nakrzyczał na mnie że obsługuje tylko NVIDIA. Więc włączyłem raz jeszcze wersje legacy by poznać problem - ten zniknął... (WDF?).
Uświadomiłem sobie że nowe nicehash zainstalowało biblioteki virtual - i może to pomogło.
Zrobiłem benchmark i wszystko się wykrzacza.

Czy jest jakiś tester kart? Może ten sterownik powoduje jej niestabilną pracę?
Jakieś pomysły?

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1170
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Problem z kartą graficzną

Postautor: ExcaliburPLL » środa, 29 sierpnia 2018, 22:19

Proste rozwiązanie: zainstaluj apkę od minergate.com Jeśli uaktywni się przy jakiejkolwiek walucie opcja GPU to znaczy, że COŚ może pokopiesz. Jak będzie nieaktywne (wg mnie 99%) to naprawdę o kopaniu na niej możesz zapomnieć.

Spróbuj - sam jestem ciekaw wyniku.
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » czwartek, 6 września 2018, 10:19

Nicehash - tym kopie. Pozostałe programy są ślepe. Prawda jest taka że nie starałem się zmusić je do współpracy skoro nicehash działa.
Kopie equihash z prędkością około 200h/s. Wydaje mi się że jak rozwiąże problem ze śpiącymi 64 bitami wynik ten się zwiększy. Myślę też zmienić nicehash na CGminera, powinno to poprawić wynik.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 316
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: mudol » czwartek, 6 września 2018, 10:45

A próbowałeś tym minergate? Jeszcze możesz spróbować Awesome Miner i tam konfigurować i jeszcze jedna ważna sprawa, na jakim systemie to robisz? Ja tak testowałem gt 8600 2gb to tylko minergate ruszał i tylko pare coinów ale to problem też po windzie bo był xp 32bit.

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » czwartek, 6 września 2018, 11:11

Ja kupiłem windows 10 pro. Bo mam domowy serwer który pracuje 24/7. Procek to jakiś energooszczędny Celeron więc póki co looz z rachunkami.
Mam tam możliwość zamontowania do 3 kart więcej nie planuję - no chyba że się w to wkręcę to pomyślę nad lepszą platformą. Aktualnie po miesiącu mam 0.0001BTC - więc d.. nie urywa. Ale jak pisze, uczę się więc na żadne zyski się nie nastawiam.

Nie próbowałem innych minerów, za wyjątkiem multiminer. On z kolei widzi AMD (m320) - ale za niego pracuje karta HD w CPU - więc wydaje mi się to dziwne.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 316
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: mudol » czwartek, 6 września 2018, 19:10

Ogólnie rozmawiamy o karcie, która jest warta jakieś... 30zł? Ta twoja karta to jest z wyjściem na monitor? Bo na allegro jest jedna i jest bez wyjścia i to jest dedykowana do kompów hp, czy po prostu zamiast tracić czas i w jakiś sposób pieniądze, nie warto coś kupić chociażby za stówkę? Coś co miałoby jakieś podstawy do kopania i uczenia się konfiguracji minerów?

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » czwartek, 6 września 2018, 19:57

Rozumiem twoje podejście bo można wziąć kredycik i kupić GTX1050Ti - zawsze nie inwestujemy w krypto, tylko w ostateczności upgade komputera.
Ale pytanie - jakie tam będą problemy. Jak pisałem bez jakiejkolwiek ściemy - chodzi o naukę, nie chodzi o zarobek. Karta pobiera w przybliżeniu 25W więc nawet jak...
Widzę że na 2GB ram trudno się kopie (co raz trudniej) - co do zasady. Więc kupując coś za 100 i mieć sumaryczny urobek 100 (trudność rośnie a raczej nic nie kupię co ma 3GB ram). To wychodzę w sumie że stratą. Teraz zapłaciłem jakieś 35,- bo miałem jakieś kupony allegro i policzyłem że jakieś 18zł kosztuje mnie zabawa miesięcznie (komputer musi chodzić więc liczę samą kartę). Więc przyznasz że do nauki nie jest to wysoka kwota.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 316
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: mudol » czwartek, 6 września 2018, 22:21

Ale właśnie jeśli chcesz się uczyć to musisz mieć na czym, a Twoja karta jak widzisz prawie nic nie jest w stanie kopać bo nie działa, kup przynajmniej taką, na której będziesz mógł poćwiczyć. Druga sprawa, właściwie czego chcesz się nauczyć? Jeśli jakiś konkretów to tym bardziej byś musiał zainwestować w podstawową kartę, która obsługuje przynajmniej kilka walut. Dodatkowo taką, którą można podkręcać/modować, aby poćwiczyć optymalne ustawienia pod kątem prąd/zysk, czyli napięcia, zwiększanie zegarów, optymalizacja. Kolejna sprawa czy myślisz, że później będziesz w stanie zainwestować spore środki w koparki i je utrzymywać. Dam Ci przykład po sobie, w grudniu zacząłem się tym interesować, kupiłem karty, akurat była pompa więc morda się cieszyła, przyszedł luty no i dosłownie "kopara" opadła, teraz obecnie nawet byłbym na minusie, sprzedałem wcześniej karty i zainwestowałem w gotową kryptowalutę, która w jakiś sposób zarabia a i latem nie było w domu grzejnika.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 246
Rejestracja: 19 marca 2016
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: dr_hash » czwartek, 6 września 2018, 22:33

Pany, profesjonalne kopalnie które ROI już mają za sobą i tani prąd się obecnie wysypują... nawet jak darmowy prąd ktoś ma to kupno może się nie zwrócić bo POS w eth jest faktem, są inne crypto ale gdzieś obecni górnicy będą też musieli przejść. Mining gpu jest nad przepaścią, Vitalik kiedyś będzie musiał wyjść z twarzą.

Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 9 lipca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z kartą graficzną

Postautor: aloisy » piątek, 7 września 2018, 12:00

Ale ja mam możliwość kopania kilku monet. Tylko opłacalność już nawet nie jest wątpliwa, a raczej nieopłacalna. Właśnie chodzi o problemy.im bardziej poznam ich genezę tym szybciej będę reagować na usterki w koparce.
Jestem osobą która ceni pieniądze. Dlatego kupiłem najtańszą kartę z 2GB na pokładzie - problem był wliczony w ryzyko.
Ale niewłaściwy sterownik już nie.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dovakhiin, kklop15, kozaki_wiesi, limahlowski, orrmot, pete90, Smule, valenar i 19 gości