BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: felipemasa » środa, 6 czerwca 2018, 23:55

Taka sytuacja:

Wygenerowałem kumplowi na lapku nowy adres w Litecoin Core 0.16. Adres ten chciałem wykorzystać na Bitbay do przelania na niego Litków zakupionych na owej giełdzie. Niestety w momencie przesyłania giełda wywala mi komunikat, że mam zły adres portfela...

Co ciekawe, zrobiłem na próbę kilka przelewów z mojego portfela właśnie na ten portfel kumpla tylko że z poziomu Litecoin Core - i tu wszystko działa prawidłowo - a Bitbay wariuje...

Co może być nie tak?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 8702
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 1322
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: Bit-els » czwartek, 7 czerwca 2018, 07:51

W ltc w związku z wprowadzeniem segwit pozmieniały się formaty adresów. Podobnie jak w btc.
Zainstaluj sobie coinomi na i obczaj sprawę. W zakładce otrzymaj będą do wyboru wszystkie.
Bitcoin for Polish Charity
https://bitmarket.pl/charity/
wesprzyj, propaguj

Polski operator płatności btc
https://inpay.pl/

Weteran
Posty: 6118
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 531
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: adam1226 » czwartek, 7 czerwca 2018, 10:47

No a w core nie ma opcji do zmiany formatu adresow?
A jak wyglada adres do wplaty na Bitbay?

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: felipemasa » czwartek, 7 czerwca 2018, 17:29

Bit-els pisze:W ltc w związku z wprowadzeniem segwit pozmieniały się formaty adresów. Podobnie jak w btc.
Zainstaluj sobie coinomi na i obczaj sprawę. W zakładce otrzymaj będą do wyboru wszystkie.


Chciałbym uniknąć instalowania dodatkowych apek na telefonie czy pececie - a w czym dokładnie problem tkwi? Czy to BitBay jest do tyłu i nie potrafi akceptować nowych adresów? JA generowałem swój adres w LitecoinCore jakoś w grudniu 2017 i ten adres BitBay akceptuje do dziś.

Adres wygenerowany tydzień temu nie da rady zarejestrować na Bitbayu - z tego wnioskuję, że Bitbay jeszcze nie zaczął akceptować nowego formatu portfeli...

Dobrze kombinuje? Czy jeżeli tak, to oznacza to, że w przyszłości oba formaty będą akceptowane do przelewów?

Zauważyłem też, że od jakiś kilku miesięcy explorer litecoina nie pokzuje mi wszystkich transakcji - czy warto zatem bym dla siebie równiez wygenerował nowy adres?

Dziękuję koledzy za pomoc ;)

Początkujący
Posty: 994
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 77
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: redlumek » czwartek, 7 czerwca 2018, 18:09

Podobnie jest z bitcoin cash. Po tym jak wprowadzili nowe adresy było dużo zamieszania z nierozpoznawaniem adresów przez giełdy.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 8702
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 1322
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: Bit-els » czwartek, 7 czerwca 2018, 18:14

Bitcoin cash ma stronę z konwersją adresów. Ltc też powinien mieć. Tylko żebyś nie wszedł na jakiś fejk, bo litów już nie zobaczysz
Bitcoin for Polish Charity
https://bitmarket.pl/charity/
wesprzyj, propaguj

Polski operator płatności btc
https://inpay.pl/

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 756
Rejestracja: 19 września 2017
Reputacja: 357
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: Canis Lupus » czwartek, 7 czerwca 2018, 18:21

ja używam tej

https://litecoin-project.github.io/p2sh-convert/

natomiast (jak zwykle) pierwszy strzał powinien iść testowo z małą kwotą
Zbliżamy się do kolejnej śmierci bitka. Tradycja taka.

Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 8 marca 2017
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: felipemasa » piątek, 8 czerwca 2018, 11:30

Znalazłem w Litecoincore w linii poleceń komendę odnośnie typu adresów i tam jest napisane (versja 0.16), że domyślnie program tworzy typ p2sh-segwit. Natomiast istnieją jeszcze dwa inne typy:

- legacy,
- bech32,

Jeżeli tworzyłem w styczniu portfel dla siebie i BitBay go widzi, to znaczy, że jest to któryś z tych dwóch typów..

Dobrze kombinuje?

Czy w takim przypadku dobrze rozumiem, ze muszę w jakiś sposób (np przez konwersję) zamienić nowy typ adresu p2sh-segwit na ten stary czyli lagacy lub bech32 aby BitBay go widział?

Ciekawe jest to, że z tego nowego adresu da się przelać (z poziomu LitecoinCore) jakąś kwotę na BitBaya. PRzelałem 2mLTC i BitBay to zaksięgował - natomiast jako odbiorcy już nie zaakceptuje tego adresu...

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12357
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1410
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

BitBay uważa że mam zły adres Litecoina

Postautor: rav3n_pl » piątek, 8 czerwca 2018, 12:16

Legacy działa wszędzie, bech32 robi najwięcej problemów, p2sh powinien działać wszędzie.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.16.0

Wróć do „LiteCoin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości