Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 11 marca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: ukidi » piątek, 18 maja 2018, 10:07

Witam. Odpaliłem s7 na zewnętrznym ip żeby mieć do niego dostęp z domu. Dałem mocne hasło i po 2 dniach nagle nie mogę się do niego zalogować - hasło nie pasuje w kopalni go nie widać. Musiałem go zressetować. Ustawiłem go od nowa i dałem nowe hasło, po 10 min. i to samo. ale wcześniej zaczął głośniej pracować tak jakby go ktoś zrebotował.
Powtórzyłem wszystko od nowa ale dałem go na inny adres w całkiem innej klasie adresowej - 1 dzień i to samo.

Czy ktoś coś wie na ten temat. Czy to jakaś dziura w sofcie i jakiś robal łamie hasła i przekazuje kontrolę komuś innemu?

Dodano po 17 minutach 59 sekundach:
Mając dostęp do tcpdumpa w sieci znalazłam że do koparki odzywa się na porcie 80 taki adres 178.155.4.214 ip

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: szymon1051 » piątek, 18 maja 2018, 10:39

A nie możesz zapiąć VPN w domu i po problemie?

Soft od bitmain ma jakieś zabezpieczenie przed brutaforce?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 491
Rejestracja: 18 lutego 2018
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: Zagłoba » piątek, 18 maja 2018, 12:17

Ja także polecam VPN.
Kup jakiś tani router z VPN, np. Asus RT-N18U.
Postaw na nim VPN i loguj się do tego routera za pomocą OpenVPN (są klienty dla windowsa i linuxa).
Zewnętrze IP dajesz do routera, a miner jest na wewnętrznym IP dostępnym dopiero po zalogowaniu przez VPN.

Jest z tym trochę zabawy, ale jest to do wykonania przez zwykłego użytkownika.
Po skonfigurowaniu routera i VPN możesz już bez problemu dodawać nowe minery z wewnętrzymi IP.

Początkujący
Posty: 240
Rejestracja: 11 stycznia 2018
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: Sokon » piątek, 18 maja 2018, 12:42

Do Antminerów można się włamać bez większych problemów - jest sporo instrukcji (w różnych zakamarkach internetu) krok po kroku jak to zrobić. Także zdecydowanie VPN to podstawa...

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7267
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 870
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: adam1226 » piątek, 18 maja 2018, 12:47

Tak, po ssh (port:22?) - tamtego hasla nie zmienisz przez www. I uwazaj bo znajomemu tak spalili czesc kopalni (podkrecili tak mocno ze maszynki sie przegrzaly)

Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 11 marca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: ukidi » piątek, 18 maja 2018, 14:03

Fajnie dziurawy system. mam go wpięty w Mikrotiku wiec zrobię sobie rating na ten jeden port i po problemie. Tylko sam fakt jak szybko antminery wywąchują w sieci :) mi też go podkręcali tylko że mam słaby zasilacz który im się od razu wyłączył. Normalnie musi chodzić na 70% mocy koparki i jest ok. Po wejściu podkręcili i odrazy się zasilacz wyłączył.

Przy okazji czy robił ktoś aktualizacje firmware w s7 ? Wgrywa się normalnie plik? Bo pobrałem aktualizację i jest tam kilka plików.

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: szymon1051 » piątek, 18 maja 2018, 17:58

Zagłoba pisze:Przejdź do cytowanego posta Postaw na nim VPN i loguj się do tego routera za pomocą OpenVPN (są klienty dla windowsa i linuxa).

Wiesz że do openvpn serwera nie trzeba zewnętrznego IP?

adam1226 pisze:Przejdź do cytowanego posta Tak, po ssh (port:22?) - tamtego hasla nie zmienisz przez www. I uwazaj bo znajomemu tak spalili czesc kopalni (podkrecili tak mocno ze maszynki sie przegrzaly)

Nie zmienia się hasło dla ssh przez interfejs www?

ukidi pisze:Przejdź do cytowanego posta Fajnie dziurawy system. mam go wpięty w Mikrotiku wiec zrobię sobie rating na ten jeden port i po problemie. Tylko sam fakt jak szybko antminery wywąchują w sieci :) mi też go podkręcali tylko że mam słaby zasilacz który im się od razu wyłączył. Normalnie musi chodzić na 70% mocy koparki i jest ok. Po wejściu podkręcili i odrazy się zasilacz wyłączył.

Przy okazji czy robił ktoś aktualizacje firmware w s7 ? Wgrywa się normalnie plik? Bo pobrałem aktualizację i jest tam kilka plików.


Jaka dziura? Skoro przez interfejs www nie zmieniasz hasła do ssh to jaka dziura? Po prostu nie umiesz konfigurować.
Co problem napisać bota który sprawdza wszystkie zewnętrzne ip na porcie 22 i jak zobaczy logowanie to zapisuje ip?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 491
Rejestracja: 18 lutego 2018
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: Zagłoba » piątek, 18 maja 2018, 18:23

szymon1051 pisze:Przejdź do cytowanego posta
Zagłoba pisze:Przejdź do cytowanego posta Postaw na nim VPN i loguj się do tego routera za pomocą OpenVPN (są klienty dla windowsa i linuxa).

Wiesz że do openvpn serwera nie trzeba zewnętrznego IP?




Nie. Openvpn to nie TeamViewer. Jeżeli chcesz się łączyć z zewnątrz, to potrzebujesz zewnętrznego ip.

Wygadany
Posty: 680
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Antminer s7 może nawet s9 dziurawy soft?

Postautor: szymon1051 » piątek, 18 maja 2018, 19:06

@Zagłoba, a mały błąd. Zawsze może użyć teamviewer lub hamathi itp.
A w openvpn chyba łatwiej wybrać port na jakim ma działać.

Wróć do „Pomoc techniczna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: benq i 0 gości