Handel BTC jak to wygląda
- Weteran
- Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post:
0 BTC
Handel BTC jak to wygląda
Postautor: Rafi » niedziela, 9 października 2011, 10:44
Może ktoś by mi wytłumaczył na jakiej zasadzie działa handel tz czy też muszę mieć program Bitcoin?
Jeśli kupię BTC to jak je odbieram czy to jest przelewane jakoś do programu na moim kompie czy na jakimś rachunku?
Sory za takie pytania ale czytam czytam i nic z tego nie mogę zrozumieć a chciał bym się trochę tym pobawić na razie handlując puki nie poskładam odpowiedniego komputera.
W programie bitcoin mam coś takiego jak Your Bitcoin Adres czy to jest taki jak by mój nr konta czy jak?
Jeśli kupię BTC to jak je odbieram czy to jest przelewane jakoś do programu na moim kompie czy na jakimś rachunku?
Sory za takie pytania ale czytam czytam i nic z tego nie mogę zrozumieć a chciał bym się trochę tym pobawić na razie handlując puki nie poskładam odpowiedniego komputera.
W programie bitcoin mam coś takiego jak Your Bitcoin Adres czy to jest taki jak by mój nr konta czy jak?
Rafi
- Gaduła
- Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post:
0 BTC
Re: Handel BTC jak to wygląda
Postautor: DavidPL » niedziela, 9 października 2011, 11:44
Dokładnie tak. Bitcoin address jest czymś takim jak numer konta. Możesz tam przelewać BTC. Analogicznie jak w zwykłych kontach bankowych pieniądze na bitcoin address będą zaksięgowane również jeśli będziesz miał wyłączony komputer (jednak ty ujrzysz je u siebie na koncie dopiero jak włączysz komputer, połączysz się z internetem i program ściągnie sobie informacji o saldzie - logiczne, prawda?). Tak to wygląda w dużym uproszczeniu dla kogoś kto chce używać BTC, a niekoniecznie interesują go aspekty techniczne.
Jeśli chcesz kupić / sprzedać BTC to możesz to zrobić na jednym z wielu kantorów. W tym momencie chyba chyba z czystym sumieniem mogę polecić bitchange.pl - nie ma tam na razie tak dużych obrotów jak na zagranicznych giełdach, jednak bardzo przyjemnie i przede wszystkim szybko się do używa (nie trzeba czekać kilkunastu dni aż pieniądze znajdą się na koncie kantorowym jak to bywa w przypadku największej giełdy MtGox).
Aby handlować bitcoinami w gruncie rzeczy nawet nie jest Ci potrzebny program do Bitcoina, bo większość kantorów przechowuje na swoich wewnętrznych kontach pieniądze i bitcoiny które im powierzasz.
Kwestia ryzyka przy obrocie / przechowywaniu jest już zupełnie odrębną sprawą - warto jednak zapoznać się z wypadkiem jaki spotkał bitomat.pl i być świadomym możliwych zagrożeń.
Jeśli chcesz kupić / sprzedać BTC to możesz to zrobić na jednym z wielu kantorów. W tym momencie chyba chyba z czystym sumieniem mogę polecić bitchange.pl - nie ma tam na razie tak dużych obrotów jak na zagranicznych giełdach, jednak bardzo przyjemnie i przede wszystkim szybko się do używa (nie trzeba czekać kilkunastu dni aż pieniądze znajdą się na koncie kantorowym jak to bywa w przypadku największej giełdy MtGox).
Aby handlować bitcoinami w gruncie rzeczy nawet nie jest Ci potrzebny program do Bitcoina, bo większość kantorów przechowuje na swoich wewnętrznych kontach pieniądze i bitcoiny które im powierzasz.
Kwestia ryzyka przy obrocie / przechowywaniu jest już zupełnie odrębną sprawą - warto jednak zapoznać się z wypadkiem jaki spotkał bitomat.pl i być świadomym możliwych zagrożeń.
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
DavidPL
- Weteran
- Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post:
0 BTC
Re: Handel BTC jak to wygląda
Postautor: Prze_koles » niedziela, 9 października 2011, 12:27
Krótko mówiąc: wpłacasz pieniądze na jeden z kantorów i nimi obracasz, a jak skończysz to możesz wypłacić PLN lub Bitcoiny.
Prze_koles
• Strona 1 z 1
Przejdź do
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet
- Pomoc
- Ogólnie o miningu
- Mining pools
- Kopacze (miners)
- Sprzęt (hardware) do miningu
- Bitcoin w mediach
- Projekty związane z Bitcoin
- Imprezy, spotkania, konferencje
- Kwestie prawne
- Ciekawostki
- Organizacje charytatywne, zbiórki, dotacje
- Programowanie i wdrożenia
- Ankiety
- Portfele bitcoin
- Dla zaawansowanych - nowi tylko czytają
- Ekonomia
- Rozważania ekonomiczne
- Ankiety ekonomiczne
- Analiza techniczna
- Tutaj zapłacisz bitcoinami
- Polska
- Świat
- Tablica ogłoszeń
- Towary
- Sprzedam
- Kupię
- Zamienię
- Udziały
- Usługi
- Wymiana walut
- Komentarze
- Nagrody
- Wymiana Face-to-Face
- Dolnośląskie
- Kujawsko-pomorskie
- Lubelskie
- Lubuskie
- Łódzkie
- Małopolskie
- Mazowieckie
- Opolskie
- Podkarpackie
- Podlaskie
- Pomorskie
- Śląskie
- Świętokrzyskie
- Warmińsko-mazurskie
- Wielkopolskie
- Zachodniopomorskie
- Cała Polska
- Szukam/dam pracę
- Boty i strategie
- Giełdy, kantory, bitomaty
- Kantory
- Bitomaty
- Inwestycje
- Metale szlachetne
- ICO
- Forki i Alternatywne kryptowaluty
- LiteCoin
- Ekonomia
- Mining
- Ustawienia i konfiguracje
- Linki
- Dogecoin
- Ekonomia
- Mining
- NameCoin
- Ekonomia
- Mining
- Pozostałe
- Scrypt
- SHA256
- Dash
- Ethereum
- ETC
- Lisk
- Bitcoin Cash
- Kopanie kryptowalut
- Kopanie GPU
- Kopanie CPU
- Kopanie ASIC/FPGA
- Kopalnie kryptowalut
- IOTA
- NEO
- Chia
- SCAMY
- Inne
- Linki
- Faucety, kraniki, gry
- Księga skarg i zażaleń
- AMA
- Strona i forum
- Administrator mówi
- Opinie, propozycje, uwagi
- Propozycje banów
- Strefa czasowa UTC+02:00
- Zmień szerokość ekranu
- Usuń ciasteczka witryny
O Polskim Forum Bitcoin
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Polecamy
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).