nieZAUFANE węzły sieci bitcoin.

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

nieZAUFANE węzły sieci bitcoin.

Postautor: dublet » niedziela, 21 sierpnia 2011, 23:11

Witam.
W dziale ogólnej dyskusji o bitcoin, dostałem informację od Przema, że w sieci funkcjonują zaufane węzły potwierdzające transakcje, a potwierdzenia na nowych blokach to działanie bardziej proforma.
Czy mógłby ktoś przybliżyć temat na czym owa wiarygodność jednych węzłów względem innych miałaby polegać, jak są wybierane i jak siec odróżnia klienta zaufanego od mniej zaufanego. Bądź co bądź, bitcoin jest siecią peer2peer a nic nie słyszałem (ale jestem zielony) o jakichkolwiek certyfikatach czy dodatkowych klientach węzłowych typu trust itp.
Z góry dziękuję za informację i włączenie się do tematu.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Re: nieZAUFANE węzły sieci bitcoin.

Postautor: Prze_koles » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 09:24

Nie wydaje mi się, żeby były jakieś zaufane węzły do potwierdzania transakcji. Chyba, że się coś ostatnio zmieniło. Są oczywiście zaufane węzły, ale tylko po to, żeby można się było z nimi połączyć, gdyby IRC padło. Ale listę takich zaufanych peerów możesz sobie sam edytować (nie pamiętam jak i nie mogę znaleźć linka nigdzie).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Re: nieZAUFANE węzły sieci bitcoin.

Postautor: Przemo » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:29

To byla taka rozmowa bardziej przyszlosciowa. Nie ma na razie zaufanych wezlow, ktore potwierdzaly by transakcje z wiekszym prawdopodobienstwem. Pisalem to bardziej przyszlosciowo kiedy spolecznosc postanowi przyspieszyc czas realizacji transakcji.

Wróć do „Bezpieczeństwo”