Jak to jest w MTGox z opłacalnością?

Regulamin forum
1. Dział niedostępny dla nowo zarejestrowanych użytkowników. Wymiany można dokonać na giełdach lub kantorach
2. Ogłoszenia oferujące zakup BTC przez paypal dozwolone tylko dla użytkowników z minimum pół rocznym stażem i pomarańczowym kolorem.
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak to jest w MTGox z opłacalnością?

Postautor: Przemo » czwartek, 21 lipca 2011, 18:51

Ma ktoś tam konto i robi jakieś transakcje? Zastanawia mnie sytuacja, że na bitomacie stale są ceny sprzedaży o 1zł mniejsze niż cena kupna na mtgox w przeliczeniu. Nie warto by bylo cos z tym zrobic i kupowac tu a sprzedawac tam?
Jakie tam sa calkowite koszty sprzedazy np 10BTC? I jak jest z wyplata uzbieranych dolarow?

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Jak to jest w MTGox z opłacalnością?

Postautor: lenny » czwartek, 21 lipca 2011, 19:17

Na ostatnim etapie zapewne będzie problem - z wypłatą dolarów. Trzeba jakieś konto walutowe mieć albo coś.

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: ancross » czwartek, 21 lipca 2011, 19:40

Ja korzystałem z paypal do wyplaty na bitmarket.eu i nie jest tanio.

Sprzedałem 1BTC za 15,10 USD a do dyspozycji (po odliczeniu prowizji) zostało mi 14,21 USD.

Do tego jeszcze jakbym chciał to przelać na konto w PLN, to paypal przelicza po swoim "atrakcyjnym" kursie.

Ich minimalna prowizja to 0,80 PLN + 2,9% kwoty transakcji.

Nie wiem jak to jest z przelewami z mtgox, ale obawiam się, że może się średnio opłacać.

Na 10 BTC zarobisz 10 pln więcej niż na bitomacie, obawiam się więc, że prowizja związana z przelaniem tych pieniędzy do PL
będzie większa.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » czwartek, 21 lipca 2011, 20:44

Mt. Gox pobiera małą opłate za każdą transakcje, nie wiem czy to uwzględniałeś?
(po zalogowaniu na https://mtgox.com/) pisze:Mt Gox charges a small fee (0.30%) for each trade.
Co do obecnych opcji wypłaty z Mt. Gox, to jak dla nas są dość średnie. Najlepiej pewnie wypadało by mieć konto na jakiejś Dwolli (tylko $0.25 za wypłatę) czy Liberty Reserve a do tego (chyba) potrzebne jest konto bankowe w USA (być może da sie to jakoś ominąć). Patrzyłbym jednak na to optymistycznie, bo serwis sie rozwija, ostatnio np. dodali opcje depozytowania na konto w Wielkiej Brytanii (niestety jeszcze bez wypłat). PLNów co prawda bym sie za szybko nie spodziewał, ale sporo osób ma jakieś konta w bankach w europie, więc może dało by się znaleźć coś dla siebie. Potem są już różne opcje tańszych przelewów zagranicznych w europie i myśle że spokojnie dałoby sie obejść bez PayPala.

Oprócz tego, biorąc pod uwage utrudnienia z wypłatami, i uwzględniając że przeznaczasz na zabawe jakiś tam budżet, wymielasz go całego przez powiedzmy miesiąc, tak, że potencjalne zyski akumulują sie do sumy, w porównaniu z którą koszt przelewu i konwsersji waluty będzie relatywnie niski, to dochodzi do tego ryzyko na kursie USD/PLN, który z założonego wczesniej miesiąca na miesiąc może skakać to tu, to tam, więc w takim przypadku przydałoby się również uwzględnić jakąś analize forexową.

Jeżeli jednak mowa o zabawie w tradera, inwestycje - raczej - długoterminową, to Mt. Gox ze swoim volume transakcji zdaje się być daleko poza konkurencją.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » piątek, 29 lipca 2011, 22:12

Tak przy okazji , jak myslicie ile razy szybciej mozna by sprzedac BTC na Mt Gox porownujac nasze Polskie kantory
a szczegolnei zastuj ostatnich kilku dni , glownie sa oferty kupna tylko poprzez PayPala a tam ryzyko charge back troche odstrasza :/
BTC>ETH

Wróć do „Wymiana walut”