@pael miał złoty strzał, od razu napisał żeby celować w żółte, czapki z głów:
A u mnie zgodnie z planem, choć nie z oczekiwaniem, bo wyszli bardzo wysoko ale dopuszczalnie, w regionie limbo gdzie szanse oceniałem na 50/50:
voodoom pisze: ↑ środa, 7 września 2022, 22:39Plan:
- czerwone pudełko i w dół (na które stawiam all-in)
- żółte pudełko (ponad 4100) - to już wyjście poza pattern, limbo
- zielone pudełko (czyli ponad 4200) - wyraźne potwierdzenie że pattern padającego S&P łamiemy, cały dotychczasowy 2021 należy uznać za miękką korektę
Więc tak, wyszli ponad 4100 i nie chciało spadać, nie wyraziłem zdziwienia bo urlop, ale zacząłem na stratach redukować pozycje (dziś otwarte nowe uśredniając w dół, jest spoko), bo w razie jakby CPI wyszło zgodne z oczekiwaniem, to dopuszczałem jeszcze opcję pompy na 4200 przed zwałą, wciąż w ramach żółtego pudełka. A dlaczego byłem przekonany że dziś dupnie? W sumie to bez sensu, było oczekiwanie spadku CPI, no przecież spadło, 8.3% vs prev 8.5% (exp. 8.1%), dlaczego taka reakcja? IMO dlatego że ruch od dołka oszalał i już wcześniej wycenił pozytywną niespodziankę, brakowało katalizatorów do testowania kierunku, to opisałem wczoraj na priv:voodoom pisze: ↑ piątek, 9 września 2022, 22:16Dla mnie bez zmian:
- na razie luz, od razu zakładałem że *może* być 0.5 spadku (czyli 4100 S&P), choć w to wątpiłem dziś rano. Póki co PNL -20% przy wajsze x20, luzik arbuzik
- wyjdą ponad 4100 to wyrażę zdziwienie i zacznę redukować pozycje żeby mnie nie wywalili na marginach
- wyjdą ponad 4200 to wyrażę skruchę i straty po prostu przyjmuję do wiadomości. I zaczynamy grać inną strategią, ot cała filozofia

No i ostatnim akapitem trafiłem w 10

No i jesteśmy gdzie jesteśmy, brak podstaw żeby uciekać z shortów, all good. A o granicy 4200 pisałem prawie co post, pozostała niepokonana.
Aktualnie - IMO wracamy do celów wyznaczonych 2 września, S&P na 3000-3300 w ciągu 1-4 tygodni wg tego co mi się rysuje po tym odreagowaniu. Po drodze mogą być mocne podbicia, więc wcale nie zdziwi mnie podjazd S&P jutro na 4100 przed zwałą poniżej 3900. Gramy swoje, shorty siedzą (na Nasdaq, jemu wróżę większą kraksę, bo S&P to jeszcze będzie lekko ratowane przez przemysł i żarcie), ignorując odbicia po drodze bo mogą być wysokie, więc biorę na to poprawkę w uśrednianiu żeby mnie margin calle nie pogoniły z zabawy.
Co mi zaneguje scenariusz:
a) wyjście S&P ponad 4100
b) od piątku, wyjście S&P ponad ema20 daily