Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
4
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:24

Mandigal pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 13:39@socjolog2008 @koparki Dzięki Panowie, w szczególności Tobie socjolog
pawel92setter pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:14Przed godziną przybyło 200,000,000 tethera, także będziemy mieli 20 tys. $ za chwilę.

20 miliardów muszli z przestrzeni powietrznej = 20000 tetherowych $ ;)
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
20

Postautor: KubaKoń » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:52

No i pięknie. To teraz kolejne 20mld, a ja jak kleszcz wgryzam się w dupę wielorybów i podpinam się pod hossę i dalej zarabiam na tej spekulacji. A co mi tam.

Ostatnio czytałem jakiś wpis użytkownika (chyba zaczynał się jakoś na Socjo czy coś takiego), który pisał że trejduje m.in na SP500. Kumacie? Kolejny naiwny (taki jak ja, ale ja na USDT), który nie widzi (albo nie chce widzieć) tego że nie miliardy, ale biliony USD (nie mylić z USDT) z powietrza ciągną ten wózek bez kół do przodu i to z nowy ATH! No tak, ale to przecież uczciwy FED, który jest przecież niezależny od Wall Street. W życiu przecież nie wyruchają swoich obywateli. Nie to co ta firemka wydmuszka, które kreuje USDT, które nie mają żadnego pokrycia w niczym. Bo przecież USD ma pokrycie złocie...chyba że mi się jakoś czas zatrzymał w 1971 i mam demencje i zaczynam pisać głupoty.

Wybaczcie złośliwość - to było silniejsze ode mnie :(

USDT?!!!

Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
4

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:55

Też mnie niezmiennie zastanawia to zafiksowanie się @socjolog2008 na USDT i jego utyskiwanie, że Tether nie ma pokrycia w pustym dolarze ;)
Bardziej już by mi nie pasował wzrost BTC względem Au - 1 Oz 3,5 roku temu kontra 10+ Oz dzisiaj.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1607
Reputacja postu: 
3

Postautor: blink » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58

KubaKoń pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:52Bo przecież USD ma pokrycie złocie...chyba że mi się jakoś czas zatrzymał w 1971 i mam demencje i zaczynam pisać głupoty.

Zapomniałeś jeszcze dodać że USD wydrukowali w tym roku tyle co przez ostatnie 10 lat xd

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 15 grudnia 2020, 21:02

blink pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:58Zapomniałeś jeszcze dodać że USD wydrukowali w tym roku tyle co przez ostatnie 10 lat xd
kozaki_wiesi pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:55Też mnie niezmiennie zastanawia to zafiksowanie się @socjolog2008 na USDT i jego utyskiwanie, że Tether nie ma pokrycia w pustym dolarze

:lol: USD ma zabezpieczenie w Armii , ziemi , technologii , pozycji na świecie , uwarunkowaniom politycznym , zasobach złota - srebra - platyny , zajebistym ludziom wierzącym w Amerykański sen - Wall Street to największe firmy świata i WY to porównujecie z Tetherem (wydmuszką z d.y - zgromadzenie praczy pieniędzy i dealerów) , czy ja nie piszę panie i panowie o wzrostach od 13k (przecież są karty wstecz ;) ) o co kaman ? że uważam tethera za scam - a bitcoina jego sukę ,co to zmienia :twisted: Jakie dla Was mają znaczenie podwaliny tych wzrostów - Żadne. Dla mnie mają ;)
Spoiler:

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
16

Postautor: mesrotten » wtorek, 15 grudnia 2020, 21:18

Mamy trzecią próbę wybicia mediany tego kanału, jak dla mnie byłoby to o ruch za wcześnie, więc czekam na potwierdzenie i test albo odrzut.

Ciekawa sytuacja na parze eth/btc gdzie eth systematycznie słabnie i rysuje się trójkąt zniżkujący. Jeśli btc zaliczy korektę do okolic 18 k a eth poleci testować strefę wyjścia z klina (0.026-7) to może być b. dobry moment wejścia w alty.

Z kolei jeśli btc wyjdzie jednak z range'a up już w tym ruchu to spodziewam się, że zrobi to kosztem altów, które ewentualni nadrobią w momencie konsolidacji/uspokojenia na btc.

Obrazek

Obrazek

e/

@DjVegas98 ciężko ocenić na obecnym etapie, jeśli pokonamy aktualny poziomy opór to decydujące będzie drugie zetknięcie z górną bandą klina/kanału, choć ten ruch wygląda raczej korekcyjnie i może pójść w dół wcześniej. Od dawna nastawiam się na początek spadku dominacji btc w grudniu i co najmniej miesięczny/dwumiesięczny alt season, ale btc pokazuje moc już dość długo, więc gdzieś tam w tyle zakładam, że jednak jeśli ma być hossa poparta instytucjonalnym fomo to głównym beneficjantem będzie btc, który wyjdzie z klina górą, a alty będą doskakiwać w krótkich okienkach, tak jak do tej pory. Nie gram pod to póki co 100%, akumuluję alty, ale biorę ten scenariusz pod uwagę.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 grudnia 2020, 22:54 przez mesrotten, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
0

Postautor: DjVegas98 » wtorek, 15 grudnia 2020, 21:34

@mesrotten A jak wygląda Twoja długoterminowa koncepcja odnośnie dominacji Bitka?
Pozytywnie/negatywnie?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
33

Postautor: KubaKoń » wtorek, 15 grudnia 2020, 23:17

socjolog2008 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 21:02USD ma zabezpieczenie w Armii , ziemi , technologii , pozycji na świecie , uwarunkowaniom politycznym , zasobach złota - srebra - platyny , zajebistym ludziom wierzącym w Amerykański sen - Wall Street to największe firmy świata i WY to porównujecie z Tetherem (wydmuszką z d.y - zgromadzenie praczy pieniędzy i dealerów)
Wiele innych mocarstw tez miało i co? Pozwolę się nie zgodzić i przytoczę przykład z historii, który pokaże, że to co wymieniłeś nie ma absolutnie żadnego znaczenia w kontekście upadku systemu monetarnego (który czeka prędzej czy później USD), a co za tym idzie zazwyczaj upadkiem danej cywilizacji/kraju. Problem z dodrukiem pieniądza występował już w czasach starożytnych. Przykładem są starożytne Ateny, która przed wojną peleponeską z Spartą, były hegemonem i miały niezwykle stabilny system monetarny oparty o złoto. To była światowa (a raczej Europejska z wiadomych względów) potęga, która wyprzedzała w przedbiegach na wielu płaszczyznach inne kraje. Sęk w tym, że wojna peleponeska była pośrednią przyczyną upadku systemu monetarnego Aten, a co za tym idzie upadku samych Aten. Czemu? Bo w trakcie wojny zaczęło brakować pieniążków na samą wojnę, a Ateny zostały odcięte od swoich kopalni złota. Co zrobili? Zaczęli przetapiać złoto i dodawać miedź w proporcji 50/50, czyli teoretycznie zaczęli drukować pieniądz. Po wojnie doj***ała ich inflacja, która była pochodną efektu Grashama, gdy ludzie skumali się, że na rynku zaczynają dominować podróbki złotych monet.

Takich przypadków w historii była cała masa. Od zarania dziejów. I nie, ludzie do dziś nie wyciągnęli wniosków i wcale nie są mądrzejsi. To co się dzieję z dodrukiem USD to identyczny case, który doprowadzi prędzej czy później do upadku dolara. To nie żadna teoria spiskowa. Można sobie wmawiać życzeniowo, że USA to potęga, że jak to...nie ma na to szans, że nie upadną i że wiedzą co robią. Każde mocarstwo wiedziało, w tym przykładowe Ateny.

I nikt tu nie porównuje wielkości i "powagi" USD, do takiego szczurka jakim jest USDT. Tu nie chodzi o to. Po prostu zrozum to, że za USD stoi więcej "przestępstw" i "praczy" niż za USDT. USDT to chociaż trochę ukrywa i nie chcą wpuścić zewnętrznych audytorów, a USD robi to jawnie plując w twarz. Wall street? Serio wierzysz w to, że są bardziej uczciwi od firemki która wymyśliła sobie USDT? Dla mnie to to samos szambo.

Dobranoc ;)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ruxea » środa, 16 grudnia 2020, 00:52

Jaki wskaźnik polecacie pod interwał 1h Fisher RSI?

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
2

Postautor: masonbtc » środa, 16 grudnia 2020, 05:58

na dominacji trafiliśmy na 618

eth wygląda na gotowe więc alty powinny zacząć rosnąć a dominacja spadać

BTC ruszaj

Dodano po 2 godzinach 13 sekundach:
czy ktoś bierze pod uwagę taki scenariusz że tym razem nie będziemy schodzić poniżej strefy overbought na 1W tak jak to miało miejsce w poprzedniej hossie w skali 1M

na 1D w dodatku wygląda trochę jak trójkąt zwyżkujący który może mieć swoje zakończeniu pod koniec przyszłego roku

ja bym tak tutaj zaznaczył opór czy też może nazwać to strefą sprzedaży oraz linie trendu którą musimy utrzymać do kontynuacji i utrzymaniu tej dynamiki wzrostów

Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
8

Postautor: ekonokomik » środa, 16 grudnia 2020, 10:12

Wygląda na to, że mamy za sobą coś w rodzaju korekty pędzącej? Z tego co wyczytałem, to zgadza się prawie wszystko, za wyjątkiem linii oznaczonej kropkami, która powinna być dłuższa.
Wskaźniki aż do RSI 3D schłodziły się ładnie.
Wygląda to jak dobry start do podbitki o kilka tysięcy $ przed wielotygodniową "korektą właściwą" na początku przyszłego roku. Bo RSI 1W upomni się w końcu o swoje prawa ;)

Patrzę na to wszystko z boku na fiatach. Mimo tego co napisałem wyżej nie zamierzam teraz kupować, bo nie bawię się już w granie na tak krótkich interwałach, a i stosunek zysku do ryzyka mi się nie spina.

finex28.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » środa, 16 grudnia 2020, 10:36

socjolog2008 pisze: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 00:13zdyskontowały luką 20 punktów na spx w górę ,Dax wbrew logice po otwarci też poleci na 13400 i pewnie dalej

https://www.ig.com/uk/indices/markets-i ... germany-30
Dlatego uwielbiam grać na Forexach - tu są przewidywalni jak małe dzieci ,lockdown u Niemca i wybijamy jak szambo :lol: logiczne hehe ,tylko nie zapominać realizować zysków
A BTC wczoraj podbiło alty i w nocy wyssali z altów to do czwartku 20000$

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
4

Postautor: miso20 » środa, 16 grudnia 2020, 11:40

Spoiler:
DjVegas98 pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:01 @soulnecturn Ja z kolei opracowałem teorię "3 księżycy". :mrgreen:

Obrazek

Założenia:

- Każdy księżyc bardziej "leży" od poprzedniego
- Kurs większość czasu przebywa w księżycu
- Każdy księżyc jest ciutkę większy od poprzedniego
- Obszar między księżycami to główna korekta cyklu
Bardzo fajne kreski. Co jednak z pierwszą bańką? Jak większość traderów pomijasz ją, bo Bitstamp sięga pamięcią tylko do końcówki jej pęknięcia. A ona była najpotężniejsza :D
kozaki_wiesi pisze: wtorek, 15 grudnia 2020, 20:55Też mnie niezmiennie zastanawia to zafiksowanie się socjolog2008 na USDT i jego utyskiwanie, że Tether nie ma pokrycia w pustym dolarze
To jest znany mechanizm psychologiczny. Socjolog jest za miękki by przyznać się, że był w błędzie i shortował całą hossę 2017, potem skupował w bessie. Teraz idzie w upartego, że to tetherem się pompuje bitka, no bo gdzieżby on się mógł pomylić, a zbawieniem jest jakiś ZCash, za którym stoi Darpa xd. Fajne rozwiązanie, które będzie mógł dowieźć nawet do miliona $ za bitcoina. Wyjdzie na to, że on miał racje :D

Zaś co do pokrycia, w mojej ocenie pokrycie USDT dolarami wynosi jakieś 70%. Na tyle dużo, by nie było to zauważalne, a na tyle mało, by można było coś dorabiać na boku. Oczywiście jak ich fantazja poniesie to dodrukują więcej i spompują nam piękną bańkę. Ale leci tyle dolarów od instytucji, że nie bardzo widzę na ten moment sztuczne kreowanie USDT w zbyt dużych ilościach.
Ostatnio zmieniony środa, 16 grudnia 2020, 11:48 przez miso20, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » środa, 16 grudnia 2020, 11:48

19500 znowu dość wyraźnie przebite, ATH dziś :D
Spoiler:
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
2

Postautor: Lord_Bafford » środa, 16 grudnia 2020, 12:02

Dzisiaj bankowo pierdyknie 20k+ :) Ciekawe czy poleci za tym jakaś mocna dzida w górę i ostateczny moment na rozpoczęcie większej korekty.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 16 grudnia 2020, 12:03

Chciałem tylko powiedzieć, że potrójny szczyt to byłaby straszna lipa, więc jak teraz odpadniemy to może wreszcie będziemy mieli korektę w midterm?
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: masculinus » środa, 16 grudnia 2020, 12:38

Za bardzo chyba myślisz życzeniowo, na korektę według mnie czeka zbyt dużo osób. Dlatego uważam, że przyjdzie ona w innym momencie w mniej wyczekiwanym.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » środa, 16 grudnia 2020, 12:39

@kozaki_wiesi Zgadzam się. A można też na tę korektę pędzącą spojrzeć jak na klin.
A wtedy to "20K albo śmierć" ;)

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: masculinus » środa, 16 grudnia 2020, 12:44

https://www.coindesk.com/fca-grants-cry ... th-backlog

mogło mieć to jakiś wpływ na ta podbitkę kursu przed chwilą

Początkujący
Reputacja: 38